Reklama

Reklama

Epizody(13)

Obsahy(1)

Příběh nás zavádí do Paříže devatenáctého století. Do doby velkých technologických objevů a nových módních výstřelků. Ocitáme se v prostředí velké galerie, která sestává z mnoha nejrůznějších pomenších obchodů. Bohužel, tento komplex má svá nejlepší léta už dávno za sebou, ale i tak se v jeho zdech dá narazit na desítky přeživších ručních dílen, které se ještě nevzdaly a své krámky nezavřely. Jednou z nich je i dílna uměleckých kovářů, jejichž nejstarší člen (Oscar) hrozně rád cestuje a tak většinu času přenechává chod domácnosti na svém vnukovi jménem Claude. Z jedné z výprav se ovšem nevrátí sám. V patách mu cupitá drobná Japonka Yune, kterou vyslala do Francie její sestra, aby tam pracovala jako pomocnice v domácnosti. Jenže Francie a Japonsko jsou od sebe vzdálené nejen počtem kilometrů, ale i kulturními rozdíly a hodnotami a tak je zezačátku mezi Claudem a Yune neuvěřitelně veliká propast nepochopení, přes kterou se oba jen ztěží a pomalu pokoušejí překlenout. (EMIA)

(více)

Recenze (6)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Včera jsem si otíral ústa a klávesnici do Kagy Rin ze seriálu Usagi Drop, abych zjistil, že ona nebožačka má jako štěněcí lolitka v této anime sezóně velmi vážnou konkurenci: drobounkou Yune. Přičinlivá japonka Yune zavítala do Paříže devatenáctého století zřejmě jen proto, aby ukázala, jak může mladá žena nalézt důstojnost v submisivní servilitě. Mladá Yune totiž předpokládá, že jen fatalistické přijetí role společností přisouzené může zachovat její čest. Musí mít ráda totéž jídlo, co pán, pít strašlivě hořkou kávu, poněvadž on ji tak miluje, mít stejné názory, důvěřovat jeho dobrotě, neustále pracovat a když je hotovo, obdivovat pána Clauda při práci, která ji nepochybně přesahuje. +++++ Inu, v japonské společnosti 19. století tento druh chování dost možná zajišťoval jedinci z nižších vrstev přežití, ovšem pochybuji, že to vypadalo kdovíjak roztomile. Jenomže Yune, s ní je to jiné. Kdyby jste ji měli popsat, začali byste slovem kawaii, pokračovali slovem sladká a skončili slovem roztomilounká. Ano, ano, je i pracovitá, poctivá, atd. ale to už jsme probrali. V Ikoku Meiro no Croiseé nepůjde o tragický úděl člověka s myšlením otroka, ani epický boj za svobodu, ale je možné mladý pan Claude přeci jen jako egalitářský Francouz skrze něžná slůvka plná přátelství a darovaných jistot nějak tu cukrovou uklízečku k sebeuvědomění dotlačí. +++++ Než se tak stane, pokud ovšem, může být Yune ohromována, šokována a překvapována kulturními a jinšími rozdíly mezi zemí galského kohouta a zemí vycházejícího slunce. V Japonsku totiž nemají sýr, nejí bagety, chybí tam Notre Dame a modrá očka. Yune, řekni se slatným výdechem: "Aaaaaaaaa." "Aaaaaaaaaaaa." Roztomilé, Yune. Ale nejsou to jen samá pozitiva. Yune se také stane terčem zájmu hyperaktivní nóbl japanofilní lolitky. Možná přijde i láska. Paris, Ž tém. +++++ Komu by snad nestačilo neustálé cukrování mezi Claudem a Yune, má tu Paříž. Exotická města spojená s romantikou jdou ve sladkých seriálech na odbyt. Opět nezbývá než šáhnout po příkladu Arie a Neo Benátek. Benátky nebo Paříž, všechno jedno, že? Kdepak, nejedno. Neo Benátky měly neopakovatelná zákoutí, vodu, tisíce neznámých krásných míst s tajemstvím. Sice také spěly ke kýči, ale ty čáry tam byly. Tahle Paříž není ani kouzelně tajemná, ani reálná a nakonec, s výjimkou malého okolí Seiny, ani příliš romantická. +++++ Jeden by se až divil, proč vlastně s takovým jedovatým komentářem dávám ***. Snad pro absenci těch mně nejodpornějších anime klišé, pro dílčí atmosféru jak minulosti, tak pařížskosti, pro poměrně sympatickou postavu zcestovalého strýčka. Viděny díly 1-5. ()

Larky 

všechny recenze uživatele

Je sice poněkud diskutabilní jestli je vůbec možné, aby se na začátku 19.století mohla dostat vzhledem tak 8-letá japonka do Francie a pracovat tam jako služka, ale akceptujme tento fakt. Ikoku meiro no Croisee je seriálem s perfektním vizuálem, příjmenými postavami a dějem a kouzlem staré Paříže. Navrch přidává občas i nějaký ten vtip, poukazuje na rozdílnost kultur, dobře dávkuje i emoce, prostě seriál, který tu chyběl...lepší 4* = vynikající serie, jestliže pro vás není přílišná poklidnost anime překážkou, nemáte co řešit. ()

SonGokussj 

všechny recenze uživatele

Do Francie jednou zavítá malá křehká Japonská dívka jménem Yune. Je pracovitá, malá, stydlivá, křehká, především však malá a křehká. Myslím, že popis velmi výstižný. Oproti ní zde vystupuje dospělý svalnatý a tvrdý hoch, který ji vezme (zprvu nedobrovolně) pod svá křídla. Rozmazlenou (všechno mohu koupit) princezničku a její záhadnou starší sestru. Nad vším drží dozor a rozumné slovo majitel kovářství, dědeček hlavního hrdiny a krátkodobý návštěvník Japonska, neboli Yunin přítel. || Začátek série uchvátí, přímo ohromí, Yune objevuje, Yune získává. Ale postupem času toto opojení novotou opadá a přistihneme seriál ve stále stejném sledu událostí, kdy Yune navštíví princeznička, blonďák je nevrlý, děda poučuje, sluha se usmívá, sestra dělá záhadnou a princeznička blázní, křičí a nenávidí blonďáka. Bohužel tento rys mi zkazil konec, ne-li ještě více. Pokud by anime skončilo u 8. ep, vůbec bych se nebránil. Na druhou stranu vidět milou Yune u snídaně před nějakým testem do školy, to na vás prostě zapůsobí. Ne tak spolehlivě jako Aria, ale i tak to připočítávám ke kladu. || Jedno z lepších v sezóně. 65% ()

Kontractor 

všechny recenze uživatele

Celý příběh se odehrává koncem 19 století v Paříži. Setkáváme se zde s několika postavmi pan Oscar, bývalí kovář, nyní cestoval a proutník se vrácí z obchodní cesty z Japonska a přiváží sebou maličkou dívku Yune, která přišla pracovat do jejich rodinné kovárny na vývěsní štíty v pomalu krachující pasáži Du Roy jako poutačka, nebo-li hlasatelka, co před krámem láká klienty, aby obchod navštívili. Další ústřední postava je pan Claude, vnuk Oscara a aktuální majitel kovárny snažící se podnik zachránit jak může. Tato působivá trojce, plná kontrastů a jiných národních tradic se spolu musí naučit žít...Kresbá je oslňující a připoutá vás a plně vtáhne do roztomilého dějě, až si jen bude opakovat jak sladká je Yune, zatímco Vás naladí dojemný hudební doprovod z něhož si jistě opatřím OST. Opět skvělá série letní sezóny, jenž je tento rok nabitá několika dech beroucími anime. Na závěr přidávám opening: http://www.youtube.com/watch?v=o9sgDkleyBM ()

JohnyTrava 

všechny recenze uživatele

Bolo to pekné ale dobre, že to malo len 12+1 dielov, pretože už tak tak stopážou vychádzalo. Nečakajte žiadnu akciu a okrem záveru asi ani žiadne napätie. Jednoducho vypnúť a nechať sa unášať. Po príbehovej stránke to tiež miestami ide do prázdna a v podstate sa toho veľa nestane, ale zato také tie flashbacky sú spravené veľmi dobre. Celkom dobre je spravený aj charakter postáv, ktoré miestami boli naozaj kawai a vlastne ta takej tej roztomilej jednoduchosti je stavaný aj humor v celom anime. Čo veľmi potešilo je kresba (dobový Paríž nebol krajší) a najmä hudobný doprovod (nestáva sa aby malo anime celé OST dobré, vždy sa nájde nejaký ten trhač uší - tu som ho nenašiel). Za 8 a teda zvažujem medzi 4-5, ale že som dobrá duša tak za 5. Ostatní kľudne menej. ()

Teelus 

všechny recenze uživatele

Normálně mi extrémně submisivní hlavní hrdinky lezou na nervy, ale kdovíproč mi to u malé Yune vůbec nevadilo, ba dokonce tam, kde bych běžně v duchu prskala, tak se konečně vzchop!, jsem se tetelila nad její sladkou snahou zalíbit se všem. No prostě v podstatě platí to, co tu zaznělo v komentářích, ale nemyslím si, že by seriál byl na slabé hodnocení, právě naopak. Dle mého je to krásný příběh, taková pohádka na dobrou noc, kterou jsem měla zvládnutou na jeden večerní zátah. Seriál je poklidný, občas trochu zahraje na emotivní strunku a přitom laská oko vizuálem. Do úplné stovky tomu pro mne něco chybí, možná trošinku toho rýpnutí hloubš, ten potenciál na silnější moralizování v rámci kontrastu dvou kultur by tam byl, ale zas na druhou stranu tak asi nebyl seriál od počátku zamýšlen, tudíž beru-li to jako slice of life a ne jako drama, tak si to těch 5 zaslouží. (A protože miluju rozkošné lolitky v kombinaci s bručounskými bishíky, tak tomu těch 5 i dopřeji). ()

Reklama

Reklama