Reklama

Reklama

Thor: Temný svět

  • USA Thor: The Dark World (více)
Trailer 2

V další velkolepé marvelovské adaptaci navazující na události filmu Avengers usiluje asgardský bůh hromu Thor o mír v celém vesmíru. Tváří v tvář mocnému nepříteli, mocnějšímu než samotný Odin a celý Asgard, se musí Thor vydat na nebezpečnou cestu. Čeká ho sblížení s krásnou Jane Foster (Natalie Portman), avšak události Thora přinutí obětovat vše, aby zachránil lidstvo. (Falcon)

(více)

Zajímavosti (100)

  • Hlavní záporák tohoto filmu elf Malekith (Christopher Eccleston) se poprvé objevil v komiksu „Thor číslo 344“ v červnu 1984. (JG9)
  • Severoamerické tržby byly 206,4 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 644,7 mil. (NIRO)
  • Celosvětová premiéra proběhla 22. října 2013 v Londýně. (Varan)
  • Nápis na Thorově (Chris Hemsworth) kladivu, vyvedený v severských runách, uvádí: „Ten, kdož se chopí tohoto kladiva, jest-li toho hoden, bude vládnout mocí Thorovou“. (SniperG1)
  • Než štáb vyslal během poklidného nedělního dopoledne na nebe nad Greenwichem vrtulníky pro potřeby natáčení, roznesl v okolí celkem 4 000 dopisů (2 000 na jednom břehu řeky a 2 000 na druhém), ve kterých místním obyvatelům vysvětlil, co se bude odehrávat. (SniperG1)
  • Filmy Iron Man 3 (2013) a Thor: Temný svět mají velmi podobné plakáty. Na obou je hlavní postava v objetí se svou společnicí. (OssieOzzburn)
  • Natalie Portman (Jane) při jednom rozhovoru odhalila, že ve scéně, kdy se Jane a Thor (Chris Hemsworth) líbají, nehraje ona, ale Elsa Pataky, manželka Chrise Hemswortha. "Bylo to předtočeno, protože se pracovalo v Hongkongu a já tam nemohla být, protože jsem pracovala na svém vlastním filmu. Tak si jeho žena vzala paruku a kostým. To je důvod, proč to bylo tak vášnivé. Bylo to ideální řešení, nemyslíte?" (glumka)
  • Thor: Temný svět je posledním filmem, jenž napsal Don Payne, který se kvůli rakovině premiéry filmu nedožil. (Polinecka)
  • Thorovo (Chris Hemsworth) zavěšení kladiva na věšák je čistá improvizace. Chris Hemsworth si jen tak hrál mezi záběry. (Polinecka)
  • Podobně jako Kapitán Amerika (Chris Evans) se měl ve filmu původně objevit i Hulk (Mark Ruffalo), ale nakonec bylo od tohoto nápadu upuštěno. (Lokitre)
  • Jedná se o první marvelovský film, ve kterém se objevuje nové logo společnosti Marvel se znělkou, kterou složil Brian Tyler. (Creonik)
  • Film obsahuje dvě potitulkové scény. (glumka)
  • V jedné scéně, kdy stojí Dr. Selvig (Stellan Skarsgard) před tabulí, můžeme vidět nápis "616 universe", což je odkaz na největší komiksový svět Marvelu, také známý jako Země-616. (Creonik)
  • Venaheim, který se objevuje na začátku filmu, byl v severské mytologii domovem Vanů, mírumilovných bohů plodnosti a úrody. (Dracconnis)
  • Thor (Chris Hemsworth) i Odin (Anthony Hopkins) mají ve filmu každý jen jediný kostým, ale pro Thorovy potřeby jich bylo třeba vyrobit patnáct do zásoby, protože se ve filmu účastní velkého množství kaskadérských a akčních scén. Odin si vystačil se šesti. (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Miguel Sapochnik opouští Rod draka

Miguel Sapochnik opouští Rod draka

01.09.2022

Režisér Miguel Sapochnik, mimo jiné tvůrce nejlépe hodnocených epizod Hry o trůny, se původně do světa Západozemí vracet nechtěl. Museli ho nakonec přemlouvat scenárista Ryan Condal a autor předlohy… (více)

Prequel Sopránových se hýbe kupředu

Prequel Sopránových se hýbe kupředu

05.07.2018

Fanoušci kultovního seriálu Rodina Sopránů mohou být klidní. Tedy, jak se to vezme. Prequelový film o mafiánské rodině v čele se zesnulým Jamesem Gandolfinim (Pravdivá romance, 8 MM) se po rocích… (více)

Zachary Levi si zahraje superhrdinu Shazama

Zachary Levi si zahraje superhrdinu Shazama

29.10.2017

Po seriálovém Chuckovi by člověk Zacharymu Levimu prorokoval velkou kariéru - zatím se k ní ale neodpíchnul. Jeho největším kinoúspěchem je animák Na vlásku, v němž namluvil zlodějíčka Flynna, a… (více)

Mikkelsen vs. Doctor Strange?

Mikkelsen vs. Doctor Strange?

28.08.2015

Kariéra Madse Mikkelsena nabírá zajímavé obrátky. Dánský herec strávil pár let v seriálovém Hannibalovi, ten ale právě končí a Mikkelsena volá Hollywood. Už před pár lety jej Marvel chtěl jako… (více)

Reklama

Reklama