Reklama

Reklama

Amazonka s Brucem Parrym

(seriál)
  • Česko Amazonie s Brucem Parrym (více)

Obsahy(1)

Připojte se k anglickému dobrodruhovi Bruceovi Parrymu na fascinující cestě od pramene Amazonky hluboko v peruánských Andách až k jejímu rozsáhlému ústí na brazilském pobřeží Atlantiku. Amazonie je komplexní proměnlivé prostředí. Nemilosrdné odlesňování poháněné touhou po zisku a plantáže sojových bobů už dokázaly pětinu tohoto povodí zničit. Domovina původních kmenů mizí a jejich tradiční způsob života je vážně ohrožen. Bruce překonává 10 000 kilometrů pěšky, lehkým letadlem a člunem, aby navštívil tyto kmeny, které tiše žijí pod klenbou pralesa. Noří se do jejich života a odhaluje, jak je měnící se svět kolem nich ovlivňuje. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já pevně doufám, že tenhle dokument dostane nějakou cenu a že díky tomu naprosto ubohá dramaturgie ČT koupí práva na jeho vysílání, protože tohle je pecka pecek. Nejen, že je radost sledovat Brucovo dobrodružné cestování napříč Amazonií, ale i fakt, že v každém díle si klade otázky ohledně životního prostředí na které hledá odpovědi dělá ze sledování Amazonu mimořádný zážitek. Všechno si vyzkouší na vlastní kůži, ať už pobyt u domorodých kmenů nebo těžbu zlata. Je paráda sledovat a poslouchat skutečně inteligentního chlapa ze srdcem dobrodruha, neztrácejícího respekt ani k nejmenším formám života, který umí spojovat věci do souvislostí, který umí říct, tak tohle nevím, ale rád se poučím, tak tohle neumím, ale rád se to naučím, který vrací slovu Homo sapiens samotnou podstatu. Amazonka je nádherná, co nádherná, přenádherná, ale pokud si my všichni neuvědomíme, že jsme jen pouhou nepatrnou součástí života na téhle planetě a nezačneme respektovat svoje okolí, brzy se na Amazonku budeme dívat jen v podobných dokumentech. ()

majec4 

všechny recenze uživatele

Super dokument o Amazonii. Bruce bol sympatak a jeho sprievod Amazoniou bol putavy. Hlavne casti s domorodymi kmenmi a ich ritualmi. Niektore tie cajiky by som dal aj ja, no grckat 4l vody len preto, aby som mal mozno nejaky zazitok v sne by bola asi tazka volba. Zaujala aj tazba dreva, resp. zlata. Pacilo sa mi, ze vyskusal vsetko co sa mu naskytlo. Jeho cestu som odsledoval celu a bolo to fakt zaujimave. Videl som uz viac dokumentov z tejto oblasti, no tento bol asi najautentickejsi. ()

Reklama

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele

Britský dobrodruh Bruce Parry mě fakt nadchnul. Nedělá ze sebe ko***a a krom toho, že je moderátorem se taky aktivně podílí na práci a úkolech, které musí místní obyvatelé vykonávat denně. Very good Bruce, go for it! Verdikt: 5* a 90 % ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Dokonalé a Bruce Parry si zaslouží ne metál, ale minimálně královský titul. CO všechno je ochoten podstoupit, nad tím často nevěřícně vrtím hlavou (třeba ta zvracecí epizoda). Navíc podává nezkreslený obraz současných podmínek přírody a lidí kolem Amazonky, kdy zjistíme, proč snahy ekologů nejsou až tak pozérskou akcí. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Je to depresivní sledovat tu devastaci. Kvůli pastvinách na masný skot. V pralese je kyselá půda a neda se tam nic pestovat. To je jedine co ho zatím zachranilo od uplneho vykaceni. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (1)

  • Skutečný pramen Amazonky našel český geolog a hydrolog Bohumír Janský, čímž ji stanovil nejdelší řekou světa. Amazonka tak překonala Nil o 500 km. (M.B)

Reklama

Reklama