Reklama

Reklama

Mostar United

(TV film)
  • Itálie Mostar United
Itálie, 2009, 55 min

Režie:

Claudia Tosi

Scénář:

Claudia Tosi

Obsahy(1)

Bosenský Mostar, křižovatka kultur. Starý most a fotbalový klub znovu spojily válkou rozdělené město. Válka rozdělila Jugoslávii a nacionalismus rozdělil města. Na jedné straně ulice sídlí fotbalový klub Velež Mostar, na druhé Zrinjský chorvatský sportovní klub Mostar. Ale trenér Durakovič, který chce s mladými kluky už na sváry a smrt zapomenout, založil společný klub Mostar United. Vznikl tak pozoruhodný příběh. I když mezi těmito dvěma malými kluby vládne stále napětí, ve vyšších ligách je to ještě mnohem drsnější. Z kluků by se už ale měli stát praví přátelé, jak na hřišti, tak mimo něj. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

hero_bk odpad!

všechny recenze uživatele

Sdílná hodnota je vysoká, zpracování už pokulhává, ale hlavně je tenhle dokument úplně neobjektivní... Pořád zasraní muslimové, kteří jsou prezentováni jako beránci a naopak normální Chorvati, ze kterých jsou děláni fašisti, když fandí svýmu klubu... Pro mě je jediným dobrým bosenským klubem Zrinjski, a tak to i zůstane. ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Mě se líbilo už jenom to,že tohle někdo zdokumentuje.Sice mi tam chybělo hrozně moc,celkem to bylo i krátký,ale miluju,když jsem v cizí rodině a vyslýchám jejich skutečný osudy a strasti.Ale kdyby to bylo i z druhé strany barikády bylo to mnohem lepší.Takhle je vidět,že si zahrát na hrbolech,poslechnout pár urážek,kluk co chce jít dál,krajina,Bosna jako taková,jo Italové ty dokumenty umí z prostředí fotbalu. ()

Reklama

Mara97 

všechny recenze uživatele

Otřesný dokument o protivným muslimským trenérovi, jak pořád najíždí s autem do garáže, odporně nadává vlastním hráčům a řve do telefonu, proč ještě nedostal nový dresy. A do toho pořád ještě vzdychá a naznačuje, jak to má těžký. Fanoušci Zrinjski jednají úplně normálně, protože muslimové nemají v Evropě co dělat. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý dokument z krásneho mesta, obklopeného pekným prostredím s pamiatkami na kopci, či vnútri mesta ako mostarský most. Musím uznať, že pohľad na život jedného bosenského trénera a jeho rodiny ušiel, ale najviac mi vadí, že tam bol pohľad len z jednej strany. Neobhajujem chorvátskych chuligánov, čo tam chlapcovi zničili ruku, ale treba sa na to pozrieť tak, že sú takí na obidvoch stranách, inak by žiadny problém asi nebol. Tu jednostrannosť napríklad od filmu Ulúpené Kosovo vadí, lebo veľa dokumentov, či filmov o Mostare nebolo natočených a v médiách na to nie sú podávané názory jednnostranne ako v prípade, keď médiá hájili albánske Kosovo a nedávali priestor Srbom, ktorí mali práve konečne v tom dokumente možnosť vyjadriť sa. Oceňujem názor trénera Durakoviča, že Mostar je mestom Srbov, Chorvátov a Bosniakov. Nesúhlasím, však s úlohou moslimov, ktorí sa nimi stali po osmanských vpádoch a pomoslimčovaní a zo slovanského národa Bosniakov sa stali Moslimovia, preto nechápem ich občasnú malú snahu o dialóg Chorvátmi, či z druhej strany. Keďže som kresťan bol by som rád keby tieto miesta boli raz úplne kresťanské, ale rešpektujem Moslimov a uznávam tak Zrinjski ako aj Velež. Keby sa ľudia vedeli znášať, tak by to mesto vyzeralo príkladne. Malo by svoje trhy chorvátske, či moslimské s typickými kultúrnymi vecami, malo by svoje krásne zákutia, učili by sa rovnakú históriu, rešpektovali by sa. Treba však dodať, že v tej oblasti teraz nie je ideálny stav a pokoj by bol až keby Republika Srbská sa pripojila k svojej matke Srbsku, Južná oblasť Hercegoviny sa pripojila k svojej matke Chorvátsku a zvyšok by zostal Bosniakom. Následne by sa urovnali vzťahy, umožnilo by sa voľné cestovanie a voľný obchod a ľudia by tieto nové zmeny hraníc ani nepocítili, lebo v podstate vždy existovali, ale toto by umožnilo žiť ľuďom tam slobodne, bez toho aby pociťovali strach, nevoľnosť, ľudia by si seba vážili viac, lebo nikto by nevlastnil cudzie ako je to teraz a preto vznikajú konflikty. ()

yannes 

všechny recenze uživatele

Dobre natočený dokument o nacionalizme v Bosne a Hercegovine. Žiaľ musím konštatovať, že je do veľkej miery neobjektívny. Absolutne chýba pohľad z druhej /v tomto prípade chorvátskej/ strany. Dávam 3, i keď by som rád dal vyššie hodnotenie práve preto, že je tak jednostranný, nedá sa viac......Škoda. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama