Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sedmnáctiletý americký středoškolák Alex Browning se chystá na školní výlet do Paříže. Má však neblahé tušení, které sílí každým okamžikem až do nástupu do letadla. Těsně před odletem má děsivou vizi, v níž si vymění místo se spolužačkou a krátce nato letadlo při startu exploduje. Když ho pak spolužačka opravdu požádá, aby si s ní místo vyměnil, propadne panice a snaží se ostatní přesvědčit, aby stroj opustili. Popere se kvůli tomu se spolužákem Carterem a je nakonec z letadla vyveden i s ním a jeho přítelkyní Terry. Vystoupí také nejlepší kamarád Tod, samotářská Clear Riversová, která jeho předtuše uvěří, a učitelka Valerie Lewtonová, aby na ně dohlédla. V hale se navíc setkají s Billym Hitchcockem, který se opozdil. Vzápětí se stanou svědky katastrofy, když letadlo krátce po startu opravdu exploduje. Alex se doma zhroutí, a to ještě netuší, že smrt s nimi nemá vyrovnané účty. Krátce po tryzně za oběti neštěstí totiž zahyne při bizarní nehodě v koupelně Tod a Alex si uvědomí, že i on smrt vytušil podle různých znamení. S Clear se vloupe do pohřebního ústavu, kde je přistihne zřízenec Bludworth, jenž tvrdí, že podle původního plánu měli všichni zahynout v letadle. Protože unikli, má pro ně smrt nový plán. (TV Nova)

(více)

Recenze (768)

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

jeden z těch lepších hororů... konečně tu nevraždí nějakej maniak.. ale smrt osobně :) krve se tu taky dočkáme... ale hlavně to má pořádnej PŘÍBĚH :) ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Výborný nápad a veskrze průměrné zpracování. Scénáristům totiž na postavách vůbec nezáleželo a šlo jim jen o ono prodloužení strachu ze smrti. Tím pádem si veškeré účastníky více či méně vychutnávají a zachraňuje je jenom to, že tak činí se zajímavě morbidním humorem. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Príjemne nepríjemná (temná, tiesnivá, mrazivá) atmosféra. Tušíte, že sa každú chvíľu stane čosi príšerné. Nie je vo vašich silách to zastaviť. V ére tuctových slasherových vrahov treba bez debaty oceniť fakt originálny (a pritom enormne jednoduchý) nápad. Mohlo by sa zdať, že absencia fyzického zabijaka filmu uškodí, ale opak je pravdou. K tomu fajn kasting (samozrejme v čele s Tonym Toddom, bohužiaľ v miniatúrnej roličke) a veľmi dobre natočená lietadlová katastrofa (porovnateľná s tou zo Stroskotanca, ktorý do kín zavítal v rovnakom roku). Palec hore dávam za šikovne vymyslené úmrtia a škodoradostný koniec. Pri rozpočte 23 miliónov ich to na celom svete zarobilo šialených 112, napriek tomu trvalo prekvapivo až tri roky, kým prišla trojka. Kino Považan NMnV 2000 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne originalni a docela napinavy "horor". Jeho originalnost spociva v tom, ze oproti jinejm teenagerskejm vyvrazdovackam, to tady neni tak, ze by skupinku parchantu uveznenejch treba v chate nebo ve skole honil nakej magor. Wong dostal paradni napad, ze skupinka prechcije smrt a postupne si zacne uvedomovat, ze i kdyz vyvazli, smrt je proste porad chce. A jelikoz smrt je proste smrt a nemuze to bejt zadnej psychous tak se detickam stavaj hodne dobre udelany "nehody". Jednoznacne nejlepsi je smrt ucitelky, ta se opravdu povedla. Co se tyce hercu tak nic extra, ale v ramci zanru nadprumer, navic tu dopredu nevite kdo prezije a holky tu nebehaj a nervou. Wong natocil originalni a zabavnej film, ale bat se u toho nebudete. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Podobný problém jako u pozdějšího Butterfly Effect, kdy je se z filmu s dobrým nápadem záhy vytratí atmosféra a najednou nezbude nic víc než obyčejná teenagerovská vyvražďovačka. 70% ()

movie 

všechny recenze uživatele

Asi to nejoriginálnější co kdy v žánru "teenagerský horror" uvidíte.Snímkem proplouvá úžasná atmoséfra, která si vás ještě chvilku podrží - jistě je to především zásluha režiséra Wonga, který scénu "představy havárie letu" natočil tak sugestivně, až se vám z toho udělá zle! ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Prvních 20 minut sjelo rovnou z výrobní linky továrny na atmosféru. Nejrůznější znepokojivé věci, které se obtáčejí kolem Alexe, vyúsťují v explozi letadla a v následnou tlakovou vlnu, která vyrazí obrovské okenní tabule a scéna je natolik přesvědčivá, že se Vám napětím zatáhnou všechny chlupy do pórů! Karty jsou jasně rozdány, sedm lidí, kteří se na poslední chvíli prosmýkli skrze svírající se pařáty paní Smrti, si teď určitě neprožijí poklidné dny a noci. Ne, Smrt nikdo ochcávat nebude a ta si pro ně teď připravila důmyslnější mord. Nejvíce se scénář vyřádil na prvním a třetím individuálním skonu, zatímco druhý a čtvrtý jsou odfláknuté a dopředu čitelné. S blížícím se koncem se vytrácí inovace a zejména soudnost autorů, v závěru je jaksi "přenextováno" a tam už jsem se lehce trápil. Celkově velmi zajímavý nápad, který je hlavně poutavě zrealizovaný... a kurva, koukám, že se mi kouří z monitoru... 23 miliónů dolarů(rozpočet)/113 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Vystříbřená teenegerská vyvražd'ovačka v nejlepším hororovým prvku. Originálnost Jamese Wonga jsem v kině hltal a rafinovanost a nevyhnutelnost umírání mi vlezlo pod kůži. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"My všichni jsme jak myš, kterou kočka drží za ocas." Pro nás nesmrtelné je dost obtížné pochopit obavy lidí ze smrti, ale zkusil jsem to. Pořád sice nevím, o co jde, ale tento pokus o oblafnutí Smrťáka se mi docela líbil a to hlavně proto, že si to okradený nenechal líbit. Dobře věděl, kdo si koupil letenku a připravil náhradní řešení. Mě tedy nejvíc pobavilo brilantní zúčtování se slečnou Lewtonovou, kdy si opravdu vyhrál s pojistkami, aby nedošlo k dalšímu nevhodnému přežití své smrti. Osudu zkrátka neutečeš, ale já jsem Osud, takže utíkat nemusím. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

V rámci subžánru teenagerská vyvražďovačka docela originální a hlavně nadprůměrný počin. Po divákovi to chce jen přijmout pravidla hry, která jsou: 1. smrt se řídí "plánem", 2. Zubatá je pěkně hravá a vynalézavá potvora, 3. když ji (smrt) dvakrát přečůráte, jste v pohodě. Jinak řečeno: raději moc nefilozofovat a spíše si užívat velmi zručně natočeného thrilleru-hororu. Já jsem se bál docela hodně. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Dobrý nápad utáhne lecco. Nezvratný osud představuje spolu s Vřískotem nejlepší vyvražďovačku za nějakých dvacet let. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Kdyby se bez zjevných zásahů nadpřirozena obešla všechna úmrtí, byl by tento film v důsledku ještě mnohem působivější a mrazivější. Byl by vlastně dokonalý. ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý ,,teen,, horor, James Wong dal vzniknout nové hororové sérii Final Destination (Nezvratný Osud) od té doby jsme se dočkaly dalších dvou dílů a připravuje se čtyřka. Jak to u filmu bývá první díl je nejlepší, originální zápletka, nadějní mladí herci a nejsilnější možný záporák ,,smrt,,. To vše pěkně servírováno s velkou porcí krve, okořeněno tajemnou atmosférou. Originální úmrtí, taky v dalších dílech je spousta zajímavých druhů smrti, ale příběh je pořád stejný, jen obměna herců…První díl 10/10*, druhý díl 8/10* třetí 6-7/10* těším se na 4 ;-) ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Ach, to sladké nostalgické uvědomění, co všechno šlo v roce 2000 předkládat jako hotový, smysluplný, nadčasový film... A nikoliv jako občas cool horečnatou halucinaci, ke které jako by každou scénu psal úplně jiný scenárista s úplně jiným záměrem než všichni ostatní. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Málokterý ze slasherů 70. a 80. let se může pochlubit takovou nápaditostí a vtipem jako jejich epigoni z let devadesátých VŘÍSKOT a NEZVRATNÝ OSUD. Místo toho, aby jste se před každou smrtí (která nakonec kolikrát ani nebývala ukazána nebo byla trestuhodně odbyta) tři až pět minut nudili při tzv. čekání na vraha (postava, která má umřít se při něm nic netušíce sprchuje, jde do ledničky, odněkud na ni vyskočí kočka atp., vrah se zatím potuluje někde okolo a celé to má být jakože napínavé), v NEZVRATNÉM OSUDU se po celou dobu tohoto čekání okolo oběti zlověstně "stahují mračna" v podobě pomalu se splétající sítě smrti, což vás udržuje v stupňujícím se napětí, korunovaném vynalézavými a brutálními mordy. A funguje tam i aura městské legendy. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Nejlepší scény celého filmu jsou ty, kdy je parta teenegrů rafinovaně vyvražďována Smrtí. Třeba ta, kdy jednoho z nich zabije voda (respektive zabije pád zapříčiněný sklouznutím po kaluži), pomalu se za ním plazící, je opravdu vydařená. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Billy, já mám předtuchu. Ten další seš ty.“ – „Proč jako?“ – „Protože ještě řekneš slovo a zabiju tě!“ Nebudu tvrdit, že nejsem zklamaný, opak je bohužel pravdou. Začátek mě strašně moc bavil, dostávalo mě parádní budování atmosféry (hudba!), to napětí, tajemno, mrazení...Nezvratný osud měl rozhodně našlápnuto na jeden z nejpůsobivějších thrillero-hororů vůbec. Nějakou dobu to tak pokračovalo, jenže pak přišla scéna se záchodovou kapalinou (a následně ta s týpkem z márnice)...od té chvíle jsem začal pomalu ale jistě o film ztrácet zájem. Sice ve mně ještě chvíli plápolal malinkatý plamínek naděje, že vrahem není „ten“, kdo myslím, bohužel však byl. Dokonce se mi podařilo ze zoufalství v jednu chvíli úpěnlivě modlit za nějaký hloupý twist (které většinou jen těžko vydýchávám), ovšem ani ten nepřišel. A mně se prostě na tuhle systematickou vyvražďovačku (a její specifický humor) nepodařilo správně naladit, jakkoliv jí nemůžu upřít originální pointu a určitou kreativitu při zabíjení, jenže co z toho, když mě „ totožnost vraha“ zkrátka a jednoduše strašně zklamala (a to se mi ještě poštěstilo, že jsem si před filmem nepřečetl některé zdejší komentáře se spoilerem, jinak bych měl asi úplně po zábavě). Ve výsledku to tak vidím pouze na lepší průměr a další díly si téměř s jistotou odpustím. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jednou si smrt vezme dovolenou a hned to musí nadpracovat.. Zaujme mrazivý úvod podporující fobii z létání a pak jde křivka docela originálního horroru v žánru hubení náctiletých pomaličku, ale jistě dolů. Jinak jasný důkaz toho, že dvojku Jesus Quintana a Joe Black prostě nepomiluješ.. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Napřed musím říci, že jsem první díl viděl až jako poslední, a tím na mě zapůsobil ze všech tří nejméně. Moment překvapení je ten tam, rafinovanost Smrti je z celé série nejslabší, to samé se dá říci o postavách. Snad jedinou výjimku tvoří Ali Larter a Tony Todd. Seann William Scott jako zábavná figurka se sem nehodil, stejně tak scéna s elektrickým kabelem. Nejpůsobivější scénkou je ta úvodní s havárií letadla a scéna s vodou. Vše ostatní dosahuje maximálně sféry mírného nadprůměru, což si více než tři hvězdičky nezaslouží. Po hudební stránce není co vytknout, po stránce vizuální lecco ano (zmiňovaný elektrický kabel, výbuch letadla při pohledu z letištní haly). Z celé série jde o nejslabší díl, který by možná dostal větší počet hvězd, kdybych jej viděl jako první. ()

Související novinky

Režisér Spider-Mana chystá Star Wars seriál

Režisér Spider-Mana chystá Star Wars seriál

22.02.2022

Jon Watts (Cop Car, Spider-Man: Bez domova) pomohl nakopnout superhrdinskou značku Spider-Mana do miliardových výšin, a tak má teď v Hollywoodu a zejména u Disneyho velmi dobré jméno. Šéf Marvelu už… (více)

Nový Nezvratný osud je na cestě

Nový Nezvratný osud je na cestě

12.01.2022

Občas stačí, když je známý tvůrce dostatečně velký fanoušek, aby se věci daly do pohybu. A přesně tím údajně režisér posledních Spider-Manů a thrilleru Cop Car Jon Watts opravdu je. Ještě spolu se… (více)

Další Nezvratný osud od tvůrců Saw?

Další Nezvratný osud od tvůrců Saw?

14.01.2019

Studio New Line se rozhodlo oživit svoji brutální hororovou sérii Nezvratný osud, najalo přitom scenáristy posledních několika Saw Patricka Meltona a Marcuse Dunstana. Předchozích pět snímků… (více)

Andy Serkis opět opičákem

Andy Serkis opět opičákem

02.07.2010

...a spousta dalších pokračování. Co takhle Top Gun 2? Jerry Bruckheimer nemá dobrý rok – Princ z Persie neuspěl a Čarodějův učeň zřejmě dopadne ještě hůř. Účetnictví mu zachrání čtvrtí Piráti, ale… (více)

Reklama

Reklama