Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sedmnáctiletý americký středoškolák Alex Browning se chystá na školní výlet do Paříže. Má však neblahé tušení, které sílí každým okamžikem až do nástupu do letadla. Těsně před odletem má děsivou vizi, v níž si vymění místo se spolužačkou a krátce nato letadlo při startu exploduje. Když ho pak spolužačka opravdu požádá, aby si s ní místo vyměnil, propadne panice a snaží se ostatní přesvědčit, aby stroj opustili. Popere se kvůli tomu se spolužákem Carterem a je nakonec z letadla vyveden i s ním a jeho přítelkyní Terry. Vystoupí také nejlepší kamarád Tod, samotářská Clear Riversová, která jeho předtuše uvěří, a učitelka Valerie Lewtonová, aby na ně dohlédla. V hale se navíc setkají s Billym Hitchcockem, který se opozdil. Vzápětí se stanou svědky katastrofy, když letadlo krátce po startu opravdu exploduje. Alex se doma zhroutí, a to ještě netuší, že smrt s nimi nemá vyrovnané účty. Krátce po tryzně za oběti neštěstí totiž zahyne při bizarní nehodě v koupelně Tod a Alex si uvědomí, že i on smrt vytušil podle různých znamení. S Clear se vloupe do pohřebního ústavu, kde je přistihne zřízenec Bludworth, jenž tvrdí, že podle původního plánu měli všichni zahynout v letadle. Protože unikli, má pro ně smrt nový plán. (TV Nova)

(více)

Recenze (768)

freddy 

všechny recenze uživatele

Originální teenagerovská vyvražďovačka. Dokonce snad asi nejoriginálnější. Troufám si říci, že tento horor se stačil za dobu, co existuje, stát legendou mezi vyvražďovačkami. Vrahem je zde smrt, která není spokojena s tím, že jí z jejího vražedného plánu uniklo sedm lidí a hodlá je získat za každou cenu. A za to, že jí zkazili plán, tak budou umírat pomaleji a bolestněji, než by umřeli v letadle. To mají za to, že vystoupili. Ale smrt je evidentně krátká na hlavního hrdinu Alexe, který si s ní jen hraje a úspěšně jí uniká. Originální super horor, který jsem si velmi oblíbil. Viděl jsem ho minimálně po čtvrté a stále mne baví, i když už vím, co se stane. Prostě paráda. Pokud někdo chce vidět originální horor, ať se koukne na tohle, nebude litovat. Bez jakéhokoliv váhání dávám pět hvězdiček, protože nás už pravděpodobně nikdo nějakou podobnou originalitou v tomto žánru nikterak nepřekvapí, a nač si šetřit hvězdičky, když tenhle film originalitou přímo překypuje... ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený thriller/horor o nejdokonalejším zabijákovi vůbec. O nezvratném osudu. Především úvod je velmi sugestivní a mrazivý a poslední záběr budu mít v hlavě ještě pěkně dlouho. Místy mi to dokonce připomínalo takové klasiky jako Přichází Satan! nebo Dotek medúzy. Spolu s dvojkou jasně vévodící filmy mezi současnými teenagerovskými vyvražďovačkami (další díly už jsou zhola zbytečné)! 80 % ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Zašel jsem na něj, když jsem chodil na střední školu, a tehdy to byla opěvovaná pecka. I dnes má své kvality, které by všemi deseti bral leckterý současný thriller. Teen střih neztratil nic ze své působivosti, užijí si ho hlavně ti, kteří horory neberou až tak vážně. Naopak hodně vážně bral svou předtuchu sedmnáctiletý student, který na palubě letadla viděl velmi realistickou havárii. Začne panikařit a spolu s učitelkou a několika spolužáky skončí v letištní hale s tím, že přijdou o dobrý půlden pobytu v Paříži. Někteří ho podporují, jiní mu chtějí dát pěstí, a pak všichni společně sledují, jak letadlo po startu skutečně vybouchne. Polovina přeživších se našemu hrdinovi vyhýbá, další se stále vyrovnávají s šokem. Jenže postupně začnou umírat. Zřízenec z márnice to vidí jasně: osud má s každým z nás plán. Odpor je marný, i když vystoupili, smrt si je najde. Kus plechu mezi kolejemi zařídí zbytek. Stejně jako voda kapající z prasklého hrnku. Výsledek i dnes působí poměrně chytře, navrch je labužnicky natočený. Když začneme smrt přelstívat, začne to lehce drhnout, ale do finále přesto doběhneme se ctí. A těch pár podrazů už přečkáme. Jen by zajímalo, kam zmizel představitel ústředního hrdiny Devon Sawa? ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Film má dosť mrazivú atmosféru a pomerne kvalitné herecké výkony, trebárs Seann William Scott ...A nájde sa tu čas aj na humor a nejaké to odľahčenie deja. Film má zaujímavý a hlavne originálny nápad a dokáže ho dosť dobre využiť. Aj spôsoby smrti sú v tomto diele dosť prepracované, trebárs sťatie hlavy jedného hrdinu. Pravda, trochu strhávam hodnotenie, lebo v tomto prípade som sa hrôzou naozaj nepotil. Vlastne sa tu predstavuje taká prehliadka rôznych štýlov úmrtia. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Málokterý ze slasherů 70. a 80. let se může pochlubit takovou nápaditostí a vtipem jako jejich epigoni z let devadesátých VŘÍSKOT a NEZVRATNÝ OSUD. Místo toho, aby jste se před každou smrtí (která nakonec kolikrát ani nebývala ukazána nebo byla trestuhodně odbyta) tři až pět minut nudili při tzv. čekání na vraha (postava, která má umřít se při něm nic netušíce sprchuje, jde do ledničky, odněkud na ni vyskočí kočka atp., vrah se zatím potuluje někde okolo a celé to má být jakože napínavé), v NEZVRATNÉM OSUDU se po celou dobu tohoto čekání okolo oběti zlověstně "stahují mračna" v podobě pomalu se splétající sítě smrti, což vás udržuje v stupňujícím se napětí, korunovaném vynalézavými a brutálními mordy. A funguje tam i aura městské legendy. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (47)

  • Kerr Smith (Carter Horton) a Seann William Scott (Billy Hitchcock) si před natáčením scény zřícení letadla vzali prášky proti nevolnosti. Kvůli tomu byli velmi unavení, a proto je kamera moc nezabírala v bližších záběrech. (Bauer)
  • Scéna, v níž Carter (Kerr Smith) praští v autě Billyho (Seann William Scott) loktem do obličeje, původně ve filmu být neměla. Seann William Scott měl v den natáčení nateklý ret, a aby se to nějak zamaskovalo, tak maskéři přidali trochu krve a filmaři následně do filmu přidali tuto scénu. (Bauer)

Související novinky

Režisér Spider-Mana chystá Star Wars seriál

Režisér Spider-Mana chystá Star Wars seriál

22.02.2022

Jon Watts (Cop Car, Spider-Man: Bez domova) pomohl nakopnout superhrdinskou značku Spider-Mana do miliardových výšin, a tak má teď v Hollywoodu a zejména u Disneyho velmi dobré jméno. Šéf Marvelu už… (více)

Nový Nezvratný osud je na cestě

Nový Nezvratný osud je na cestě

12.01.2022

Občas stačí, když je známý tvůrce dostatečně velký fanoušek, aby se věci daly do pohybu. A přesně tím údajně režisér posledních Spider-Manů a thrilleru Cop Car Jon Watts opravdu je. Ještě spolu se… (více)

Další Nezvratný osud od tvůrců Saw?

Další Nezvratný osud od tvůrců Saw?

14.01.2019

Studio New Line se rozhodlo oživit svoji brutální hororovou sérii Nezvratný osud, najalo přitom scenáristy posledních několika Saw Patricka Meltona a Marcuse Dunstana. Předchozích pět snímků… (více)

Andy Serkis opět opičákem

Andy Serkis opět opičákem

02.07.2010

...a spousta dalších pokračování. Co takhle Top Gun 2? Jerry Bruckheimer nemá dobrý rok – Princ z Persie neuspěl a Čarodějův učeň zřejmě dopadne ještě hůř. Účetnictví mu zachrání čtvrtí Piráti, ale… (více)

Reklama

Reklama