Reklama

Reklama

Človíček Tate

Trailer

Obsahy(1)

Dede Tateová je svobodná matka, která svého syna Freda velmi miluje. Fred je zvláštní kluk, který nemá kamarády, protože jeho inteligence dosahuje geniality. Fred je velmi nadaný v malování, v hudbě i v počtech. O jeho potenciálu se dozví doktorka Jane Griersonová, která řídí vzdělávací institut a své studenty si pečlivě vybírá. Dede nejprve nechce ani slyšet o tom, že by měl Fred podstupovat různé testy, i když sama ví, že Fred nemá kvůli svému nadání žádné kamarády. Jelikož Fred otevře dopis z institutu, přiměje Dede k jeho návštěvě. Jane chce vzít Freda spolu s dalšími vybranými žáky na několikatýdenní výlet, přičemž by se tato skupina dětí zúčastnila inteligenční olympiády. Dede nejprve odmítne, ale nakonec souhlasí a Fred si celý výlet užívá, neboť se mu nikdo neposmívá, že je jiný. Dede naplánovala prázdniny, ale Jane nabídla Fredovi letní studium na univerzitě, a jelikož Fred chce jet s Jane, Dede souhlasí. Fred se seznamuje se dospělými studenty, studium ho baví a užívá si každý den. Jenže, i když je velmi nadaný, začne se mu stýskat po Dede. Jane jedná s Fredem jen jako se studentem a zapomíná, že jde o kluka, který potřebuje kamarády, hry i svou mámu. Jane s Fredem byli pozváni do televize, ale Fred odmítne předvést své nadání, během natáčení odejde ze studia a vydá se domů. Když se Dede dozví, že Fred odešel, okamžitě se rozjede také domů, kde Freda najde. Dede s Jane začnou víc spolupracovat, Fred navštěvuje vzdělávací institut pro nadané a je šťastný… (TV Prima)

(více)

Recenze (44)

Matty 

všechny recenze uživatele

Jodie Foster příliš netlačí na pilu. Než by překročila určité mantinely, raději zvolí další scénu s pěknou hudbou a špetkou humoru. Všechny nešťastné události překvapivě vyplývají právě z těchto „příjemných“ scén – dojem neškodného melodramatu dotahuje ad absurdum banální vyústění, zadupávající do země veškerou snahu o více úhlů pohledů na celou problematiku. Nemám s tím nějak zásadní problém, podobné filmy jsou taky třeba, jenže Človíček měl díky svému námětu šanci dosáhnout vyšších met. 70% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Dojemný a pravdivý bijáček, který si na nic nehraje, vše věrně vystihuje a všechny herecké výkony jsou ve vzácné symbióze. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $10miliónovTržby USA $25,010,896Tržby Celosvetovo $-║ až príliš polopatické nestrhujúce prevedenie filmu, nemá to ten správny náboj, po celý čas to ide v rovnakej hladine /40%/ ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Jodie se její režisérský debut opravdu povedl. Velmi šťastnou ruku měla při výběru hlavní dětské role - Adam Hann-Byrd (ještě je k vidění v Jumanji) podává velice příjemný a přesvědčivý výkon, rostý veškerého přehrávání, které nám občas někteří dětští herci servírují, že Macaulay? Závěrečná věta "teď už nejsem taková hvězda, ale jsem šťastný" na mě zapůsobila strašně pozitivně a optimisticky (a moudře). Docela zajímavou hudbu dělal Mark Isham. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Atraktivní téma geniálního dítěte a jeho nelehkého soužití s okolím. Adam Hann-Byrd je ve své dětské roli velmi roztomilý a svůj part zvládá bez problémů. Jeho příběh je však víceméně úsměvný a předem je jasné, že spěje k šťastnému konci. Opravdové drama prezentuje Jodie Foster jako matka, která se musí se svojí nesmírně těžkou úlohou vypořádat. Tento režijní debut se Jodie velmi povedl. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Celý čas som čakal, kedy nás začne film citovo vidierať, pretože predpoklady, ako milučká chlapcova tvárička a aj celkovo jeho životný príbeh, film mal. To sa nestalo, ostalo to len pri príjemnom a občas aj trpkom osude chlapca - génia. A som rád, že Jodie to natočila a nevyužila možnosť s citovým vydieraním. 80%. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Veľmi silné tri hviezdičky. Citlivo nakrútený film o chlapcovi, ktorému príroda dopriala nevšedné nadanie, ale súčasne mu na okolitých deťoch i dospelých ukázala, že nič nie je zadarmo. Jodie Foster sa jej prvotina podarila a bolo vidno, že si aj svoj herecký part odohrala s chuťou. Malý Adam jej bol rovnocenným spoluhráčom. Ostatné postavy a ich stvárnenie niekedy zaváňali figúrkovitosťou. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jodie Foster jako svérázná matka geniálního dítěte, které se snaží nebýt dítětem. Trochu kýčovité ale povedené a chvílemi i dojemné. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Scénář : Scott Frank. Kamera : Mike Southon. Když byl Fredovi jeden rok, naučil se číst. Když mu byly čtyři, psal verše. Teď když je mu sedm, maluje obrazy a řeší matematické hádanky. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Všetka sila tohto snímku tkvie v hereckom výkone Adama Hann-Byrda a v jemnej a dôkladnej réžii Jodie Foster, ktorej sa režijný debut určite podaril. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Děti ve Fredově věku by si měly hrát s ostatními dětmi někde na hřišti, lézt po stromech a prolézačkách. Dívat se na kreslené pohádky v televizi a ne se zabývat věcmi, které dělal Fred. Chápu, že to byl geniální chlapec, ale co z toho dětství měl. Nic. Jak už tu za mě řekl Matty, Jodie netlačí na pilu. Já dodám, že nás citlivě provází celým snímkem až do konce. Takže si myslím, že kdyby začala tlačit na pilu, tak by sklouzla někam, kam by určitě sama nechtěla. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film o geniálním klukovi, který toužil mít kamarády a žít jako kterýkoliv malý kluk. Místo toho je v jakési izolaci a mezi "dvěma mlýnskými kameny". Na jedné straně jeho matka Dede (Jodie Foster), "obyčejná" ženská, která miluje svého syna, a na straně druhé Jane (Dienne Wiest), doktorka zabývající se geniálními dětmi, navíc sama kdysi geniální dítě, což ji poznamenalo, takže je v podstatě izolována a ani pořádně neví, co je to ten normální život. Ale nikdy není pozdě, začít žít tak nějak normálně, vždyť genialita nemusí nutně znamenat výlučnost a izolaci od ostatní společnosti. Tento film vypovídá o mnohém a hlavně o problémech takových dětí. Malý Fred Tate (Harry Connick, Jr.) měl to štěstí, že jeho máma nepatřila k těm hyperambiciozním rodičům a chtěla pro svého syna jen to nejlepší, a to, aby prožil krásné dětství. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Genialita, stejně jako každý jiný hendikep, s sebou nese nutnost porvat se o alespoň zdánlivě normální život. Fred si musel ujasnit, co chce, už v sedmi letech, díky ambiciózní studené tresce, která si z něj zkusila udělat cvičeného lemura ve své lize výjimečných. Nemohla jsem se dočkat, kdy rázná Dede nakopne tresku do kloaky, jenže ať člověk jakkoliv dlouho zvažuje, co je pro jeho dítě nejlepší, stejně vždycky losuje víceméně poslepu. Jodie na režisérské stoličce rozhodně nezklamala, film je natočený velmi citlivě. Snad i proto, že ona sama byla také výjimečné dítě. ()

Saraph 

všechny recenze uživatele

Fajnový filmeček o mladém géniovi. Toto téma mám velice rád, ale místy se mi to zdálo takové suché a konec filmu docela uhnaný. ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Nadání jde vždy ruku v ruce s určitým prokletím. Prokletím pro nadané i pro jejich blízké. Jodie nám ve svém filmu dokazuje, že i géniové potřebují alespoň občas závan normálního života. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Výborný režisérský debut Jodie Foster, která si jednu z hlavních postav pořádně užila i herecky. Příjemný film o malém géniovi a lidech z jeho okolí, kteří (jak už to obvykle v životě bývá) spadají do dvou kategorií. O těch, kteří si jdou tvrdě za svým prospěchem a sebe mají na prvním místě, ale také o těch, kterým jde v první řadě o dobro svých blízkých. Neuvěřitelně přesvědčivý a přitom přirozený představitel Freda tento "konflikt vlastností" postupně odhaluje i zajímavě glosuje. Ne náhodou se mi při sledování snímku vybavil o hodně starší film "Charly", s kterým toho má docela dost společného, i když Charly není až tak postava "dětská". Díky zajímavému scénáři, výborné režii i hereckým výkonům a v neposlední řadě i hudbě Marka Ishama mi to nakonec vychází (s přimhouřením oka) na plný počet. "Teď už sice nejsem taková hvězda, ale jsem šťastný" je už jen tou třešničkou na dortu. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Je to vlastně děsně jednoduchý příběh a za mě ničím speciální. Ale Adam, který tu hraje je za mě zajímavým způsobem zajímavý a Wiest je pro mě o dost větším tahounem než Foster, protože její příběh známe o dost víc. Za mě takový ten klasický 90tkový film o "nepohodě v rodině" v Americe.. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Příjemně optimistický film s poměrně ledabylou, nicméně pečlivou režií. Těžko vyzdvihnout jen něco, když se na film jako celek, tak pěkně dívá. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Takýto protipól Forresta Gumpa by bol zaujímavým námetom, keby zo scenára vzišlo niečo iné ako patetické tliachanie o úlohe jednoduchej matky, ktorá nevie, ako naložiť s geniálnym synom. Nakoniec to aj zistí, ale najskôr musí skúsiť všetko nemožné, ako napríklad poslať ho do starostlivosti profesorky, ktorá je ďalšou divnou postavou so svojou makrobiotickou stravou. A riešenie matematických úloh geniálnym spôsobom, to je už vrchol filmového nevkusu. Toto sa Jodie Foster ako režisérsky debut nevydarilo. ()

Reklama

Reklama