Reklama

Reklama

Jezerní aféra

(TV film)

Obsahy(1)

Populární cyklus Zvědavá kamera (1964) o nálezu beden na dně šumavských jezer vyvolal mystifikační hru, do které se zapojila Státní bezpečnost i KGB. Sestřih pořadu Tajemství šumavských jezer, který vypráví příběh dvou slavných reportáží Československé televize z roku 1964 – „Tajemství Čertova jezera" a „Archivy z jezera", prostřednictvím kterých se podařilo StB vyvolat dovednou dezinterpretací mezinárodní aféru. Tato událost je východiskem k zamyšlení autora pořadu Vladimíra Branislava, který je spoluautorem zmíněných reportáží, nad postavením novináře v kontextu politických her. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (6)

  • Akce Neptun byla využita k dalším 20 samostatným akcím naší rozvědky proti NSR. (Rollo_Tomasi)
  • O obsahu dokumentů psalo 25 italských novin, 18 západoněmeckých, 7 rakouských, dále listy anglické, francouzské, belgické, švýcarské, americké, latinskoamerické, japonské a africké. (Rollo_Tomasi)
  • V roce 1964 Státní bezpečnost připravila a uskutečnila operaci s krycím názvem Neptun. Dodnes je známa jako senzační nález beden s tajnými nacistickými dokumenty, ukrytých na dně šumavského Černého jezera. Tuto akci připravil nově vzniklý 8. odbor aktivních opatření I. správy Ministerstva vnitra (rozvědky), který se zabýval dezinformacemi, politickými provokacemi a propagandou vůči západním zemím. (Rollo_Tomasi)
  • Na jaře 1965 zorganizovalo Ministerstvo vnitra pokračování průzkumu obou jezer a Plešného jezera. Cílem bylo dodržet Štrougalův slib, který dal 15. září 1964 na tiskové konferenci, že průzkum bude dokončen. Průzkum však nepřinesl nic zásadního – byla nalezena jen mrtvola neznámého muže a urna s popelem zemřelého. (Rollo_Tomasi)
  • V roku 2009 sa vtedajší minister vnútra Lubomír Štrougal vo svojej knihe ospravedlnil za akciu "Neptun", ktorú sám označil za podvod na občanoch. (Raccoon.city)
  • Dezinformačná operácia mala názov "Neptun" a pripravila a uskutočnila ju Štátna bezpečnosť v roku 1964. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama