Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nacházíme se v budoucnosti, jsou Vánoce a za pár dní má být uvedena nová virtuální hra Nirvana. Její autor, úspěšný programátor Jimi (Lambert) je sužován vzpomínkami na milovanou Lisu (Seigner), která ho před časem bez vysvětlení opustila. Když finišuje s pracemi na Nirvaně, zjistí, že byla infikována virem, jenž přiměl hlavní postavu hry Sola (Abatantuono) uvědomit si sebe sama. Solo žádá o ukončení svého bezvýznamného života. K tomu je však třeba vymazat hru z databází korporace, což by svedl jen hacker Joystick, dávný přítel Lisy… (J.Connor)

(více)

Recenze (28)

Dharter 

všechny recenze uživatele

Pokud tento film dal jakkoliv vzniknout trilogii Matrix, nebo filmu Sin City, jak je známe, bylo by vhodné si uvědomit, že něco muselo vést k realizaci tohoto filmu. Děj každopádně vůbec není hluboký. Jestli v tom chce někdo vidět Mežas (Mezi životem a smrtí - viz seriál Ztraceni), nebo pouze obdivovat kyberpunkové prvky, má samozřejmě šanci volby. Ovšem na (po)smrtný život nejsou žádné důkazy. Film totiž neurčil ani pravidla virtuálnění - takže je to film bez pravidel - a to je tak film nemající hloubku správného filozofického filmu (viz Matrix pro srovnání). Film Nirvana tedy je téměř pod-primitivní. ❌ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Oproti většině uživatelů já v Nirvaně ten potenciál na kult rozhodně vidím, i když k němu nebylo přistoupeno podle mých očekávání. Podobnost s Blade Runnerem bych zavrhl hodně rychle, ovšem taková ExistenZ tam cítit je... Ovšem oba zmíněné filmy měli za sebou osobnost, která dokázala koncept udržet a dokonce i povýšit na něco většího a lepšího, což Gabriele Salvatores nedokázal. Jeho "na půl cesty k cíli" je přesto slušný film, s ne úplně jasnou problematikou technologií, lidí, nirvany i samotného života ve virtuálním světě. Ovšem stavět to na vrchol cyberpunkové tvorby rozhodně nechci... ()

movie 

všechny recenze uživatele

Nebudete tomu věřit, ale jeden člověk do mě hustil, že toto podivném sci-fi béčko za pár let zkultovní stejně jako BLADE RUNNER...To snad ani nemohl myslet vážně! ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Tento film som videl už dosť dávno a odvtedy si pamätám, že to bola hlúposť a druhýkrát by som to už určite nepozeral. Ale predsa niečo na tomto filme bude, keď už tak dlho neviem dostať z hlavy a stále si scény pamätám. ()

d-corso 

všechny recenze uživatele

Troufám si pochybovat o zkultovnění tohoto filmu (viz. movie), ale přesto jde o jednu z nejlepších, zda-li ne nejlepší cyberpunkovou filmovou záležitost. A tentokrát bez pomocných berliček "na motivy románu-povídky W. Gibsona". ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Čakal som od tohto filmu absolútny odpad, ale dočkal som sa filmu, ktorý síce mohol byť v mnohých ohľadoch oveľa lepší, ale jeho autor mal evidentne ambície a snahu natočiť niečo dobré. Len holt talent, talent mu chýba. Výsledkom je film, ktorý ma ale nenudil a bol som celý čas zvedavý, jak sa skončí. Dejovo to je také ultralacné cyberpunk sci-fi v štýle filmov Thirteenth Floor, Dark City, eXistenZ, prípadne aj Free Guy a podobných. Film z budúcnosti, kde sú také vyspelé virtuálne hry, že si jedna postava uvedomí, že je virtuálna a chce, aby ho jeho autor radšej vymazal ako by mal pokračovať v tom živorení. A tak sa jeho autor s mindrákom z minulosti vydá na takú pohodovú road movie, aby to urobil. Ale jak tempo filmu sa nikam neponáhľa, tak ani ten autor nepôsobí, že by mu na jeho cieli alebo dokonca živote nejak extra záležalo. Lambert vyzerá celý čas úplne znudene. Vďaka tomu je zaujímavejšia línia programu, ktorý filozofuje nad zmyslom svojej existencie. Chýba tu aj nejaká hrozba, ktorá by akcelerovala napätie. Proste film len tak plynie a keď občas dôjde k nejakej komplikácii, tak sa skoro vždy vyrieši sama bez pričinenia hlavných postáv. Akcia tu tiež skoro žiadna nie je. Jedna komická prestrelka v 70tej minúte a to je všetko. Napriek tomu to má zaujímavý námet a celkom funkčnú atmosféru. Pritom bol film evidentne neskutočne lacný. CGI je fakt tragické. V schopnejších rukách to fakt mohla byť malá kultovka, ale aj takto to za jedno pozretie stojí. Film rozhodne odporúčam v CZ dabingu, lebo ten anglický, v ktorom sú okrem Lamberta všetci komicky dabovaný, je peklo. 5/10. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Opäť sa potvrdzuje, že európske scifi je na inej úrovni ako americké či japonské. Nezaujímavý príbeh plný chaosu od začiatku po koniec, v ktorom sa na sci-fi iba hrajú - všadeprítomné počítačové obrazovky a oplastované autá budúcnosť absolútne nevytvárajú. Hrajkanie sa s nejakými hrami už vôbec nie. Bohužiaľ, ale ani inak schopný Lambert to veľmi s kaše nevyťahuje. A to som mal pred filmom malé očakávania. ()

VasaX 

všechny recenze uživatele

NIrvana je velice zváštní film...hraje na určité specifické struny. Pro obyčejné diváky je to téměř Céčkové sci-fi/drama. Žádné zázraky se nekonají. Zařadíte to jako lacinou verzi filmů ve stylu Johnny Mnemonic, Blade Runner, Minority Report atp... Ale pokud slyšíte na slova jako cyberpunk, shadowrun, a jména jako Gibson, Stephenson vám nejsou cizí, klidně si přidejte k tomuto dvouhvězdičkovému filmu, tak jako já, další dvě hvězdičky a rozhodně neváhejte, pokud budete mít možnost stisknout play na svém přehrávači. PS: Jako GM nezapomeňte přidat jednu hvězdičku navíc, jako poděkování za inspiraci ;-). ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Ze začátku docela nuda, říkal jsem si sotva za dva. Jenže postupem času mě ta cyberpunková atmosféra začala dostávat. Samej počítač, přípojka do sítě nebo aspoň chip. Jasně je to uděláno docela lacině, ale má to duši. Čtyři si to možná nezaslouží, ale zase - kolik takových filmů se točí ? ()

JohnBruk 

všechny recenze uživatele

Od tohoto filmu jsme nečekal nic extra, ale byl jsem nakonec příjemně překvapen. Nejenže film na svoji dobu oplývá poměrně velkým množstvím nápadů a dobrými atmosférami a občas (vzhledem k době) i dobrými efekty, ale je také překvapující velká podobnost s ikonou cyber punku..MATRIX. O to více překvapující je tím, že vznikl o dva roky dříve než Matrix...inspirace? Nirvana není opravdu úplně lehce rozpoznatelný film a možná tím trochu zapomenutý. Pro mnohé by se mohl zdát na první pohled jako podprůměrné béčko s nepříliš povedeným scénářem. Ale to je opravdu jen věcí prvního dojmu. Film zcela určitě není pro každého. Jedná se o takový typ filmu, který si nalezne své zaryté fanoušky, ale také i absolutní odpůrce. To co film nejvíce drží nad vodou jsou atmosferní prostředí prolínajích se kultur v budoucnosti, která jsou zcela nasycena duší cyberpunku. Také je to ona zvláštní duchovní úroveň východního náboženství, která se line skrze celý film a to nejen díky ghetům, předměstím a podzemním lokacím. Příběh jako takový je poměrně jednoduchý a dalo by se říci až polopatický, ale to co je nabaleno kolem, vytváří z tohoto filmu poměrně ojedinělý kousek. Srovnání s Matrixem je nasnadě, ale zdá se mně že je zbytečné. U obou dvou filmů jsem se bavil dobře, ale u každého jiným způsobem. Nirvana obsahuje místy i vtipné momenty a zároveň nabízí hlubší zamyšlení..Pokud tedy člověk chce. Celý film provází totiž ono zmiňované duchovní pozadí, které se týká mnoha postav..Ona NIRVANA, povznesení existence.. Je to pomerně kamuflováno, ale pokud se člověk nad tímto filmem více zamyslí, tak pochopí. Pokud tedy nebudete čekat lineární lehkost přijetí filmu jako u Matrix, tak můžu jen doporučit. ()

arkie 

všechny recenze uživatele

Má to miestami super atmosféru, dokonca aj niektoré digitálne efekty sú podarené. Avšak jediným (relatívne) kvalitým hercom je Lambert a ten celý film krauluje proti úbohému deju a trapným dialógom. Ešte že sa dá dívať na Stefaniu Rocca, ktorá sa nakrátko predvedie topless - super. :) Ale zasa čo čakať od cyber-punku, pravda? Okrem Matrixu túto tému nezvládol nikto. Pozn. pripravte sa na krkolomné scenáristické kľučky typu: "Toto je Ajurvédsky čip, ktorý sa nedá prehrať na žiadnom počítači, jedine v živom človeku." :) + "Aha, tvoja známa má vhodný port na ten čip?" :) :) ()

ljukyljuk 

všechny recenze uživatele

Psychadelické sci-fi o (ne)realite so záhadne postapokalyptickou atmosférou a svojsky premakaným vizuálom, ktoré som si pozrel z nostalgie, lebo sa mi pred asi 8 rokmi dosť páčilo... A ako ho tak pozerám, zistil som, že ten koniec chápem zas o čosi inak (a rozhodne teda menej jednoznačnejšie ako kedysi) a nejde mi ho dostať z hlavy. Komu sa páčil Blade Runner alebo Brazil, myslím, že aj v tomto filme si príde na svoje. No a nabudúce už jedine v talianskom originále, lebo ten anglický dabing, to bola hrôza. ()

messi@h 

všechny recenze uživatele

Na Nirvaně oceňuju, že se její tvůrci opravdu snažili i přes nepříliš vysoký rozpočet vytvořit zajímavý film, který by vzdal hold kyberpunku. Dál oceňuju snahu o zajímavý vizuál - taky jsem se nemohl ubránit vzpomínkám na Blade Runnera. Tvůrci Nirvany budou podle mě jeho fanoušky, takže některé záběry mají "blade-runnerovský" feeling. Hlavně scény z ulic plných poutačů a vyvolávačů nabízejících drogy, PC hry atd. nejsou úplně špatné, mají něco do sebe. Tady ale veškerá podobnost s Blade Runnerem končí. Hlavní zápletka Nirvany je podle mě zajímavá, stejně jako některé kyberpunkové myšlenky ve filmu. Ale chtělo by to zručnějšího režiséra, který by dokázal diváka víc vtáhnout do děje a udržovat v napětí, protože já jsem se při sledování Nirvany místy maličko nudil...Hlavní postava počítačové hry, která si uvědomila sama sebe, by taky zasloužila lepší a hlubší prokreslení. Za mě 55 %. ()

MartyMcFly89 

všechny recenze uživatele

A přeci to tak je. Tento film je kultem, ovšem ne tak velkým, jako Blade Runner. Je to o něčem jiném, více specifičtěji zaměřeno na úzký okruh diváků, kteří se nemohou rovnat všem těm, kdo to nepochopili, či si to vůbec neužívali. ()

matoada 

všechny recenze uživatele

Strašná hluposť. Ale jedna vec je zaujímavá. Veľa vecí akoby z tohto filmu prebrali do Matrixu. Aj keby to tak bolo, tento film strašne hlúpy. Ale čo už sa dá čakať od filmu s Lambertom, že? ()

Reklama

Reklama