Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Petr Kovář, učitel na střední škole, se právě rozešel se svou několikátou přítelkyní. Uvědomí si, že jediná žena, kterou kdy bezvýhradně miloval, byla jeho spolužačka Eliška. Tehdy, v sedmnácti letech, nenašel odvahu jí říct, že ji má rád, a ona se pak navždy vytratila z jeho života. Petrovi se naskytne jedinečná šance cestovat zpět v čase do svých studentských let a vrátit se do června 1989, kdy chodil do třeťáku. Dostane možnost napravit, co promeškal. Musí překonat Eliščin počáteční nezájem, zbavit se jejího otravného přítele, navíc prospívat ve škole, přestože už středoškolskou látku dočista zapomněl. Petr se dostává do změti komplikací a průšvihů, které naštěstí řeší s vtipem, nadhledem a drzostí, kterou dobře zná od svých vlastních studentů. Postačí však tyto zbraně na to, aby přesvědčil Elišku o svých citech a získal její lásku? (TV Nova)

(více)

Recenze (1 218)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pokus o macourkovskou crazy komedii se sci-fi prvkem, v české kinematografii kdysi tak plodný a oceňovaný subžánr, pokus, který ovšem zůstal hrubě nevytěžen a který jasně ukázal, že napodobit nebo se jen přiblížit macourkovské imaginaci je pro současné scenáristy věc vskutku neproveditelná. Další, neméně důležitý, kámen úrazu tohoto filmu je pak fakt, že Miloš Macourek měl na režisérské stoličce svého Oldřicha Lipského, potažmo Václava Vorlíčka, kdežto scénáristé Lumír Holčák s Jiřím Mádlem mají Miloslava Šmídmajera, jehož práci bych tedy přídomkem ,,invenční" neoznačil ani nějakým nevysvětlitelným omylem... Opravdu zamrzí, že tak slibný projekt zůstal takhle nedotažený, oproti perfekcionalistům typu Oldřicha Lipského tu současní tvůrci nabízejí promyšleně snad jen product placement - stačí srovnat jen s konkurenčním seriálem Vyprávěj, který, ač myšlenkově neuvěřitelně plochý, po stránce výpravy a kostýmů navodil iluzi předrevoluční doby asi tisíckrát dokonaleji. Tady se návrat o čtvrtstoletí realizoval víceméně jen pár songy Michala Davida. Takže ve výsledky takový v poslední době typicky nemastný neslaný český mainstreamový film. Ale ten původní nápad, ten byl milionový... ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

PP by normální být neměl a tady naprosto strašným způsobem překročil všechny myslitelné meze, zkazil mi dojem z relativně milého filmu. Navnadilo mě žánrové téma (odbyto) a jméno režiséra (velice svěží překvapení s názvem Peklo s princeznou.) A jinak? Pár naivních dějových kliček, v průběhu snímku začaly na jeden vydařený fór připadat tři trapné (Krejčíř) a doba sklonku roku 1989 byla spíš do počtu. 50%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat že jsem dobře bavil, dílem za to může zápletka a dialogy a dílem vzpomínky na mé balení holek na škole. To ani nebylo balení, to byli spíš fiaska telete obecnýho. Musím říct, že v Mádlu jsem občas docela poznával. Mimochodem Jirka mě svým hereckým výkonem opět velmi příjemně překvapil. Filip Blažek je sympťák kterýmu jeho role skvěle padla a vůbec celej hereckej ansábl hlavně epizodky naší střední a starší herecké generace působily mile a pozitivně. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Slyšel jsem na tenhle film v okolí dost chvály. Říkal jsem si, že by nemusel bejt špatnej, a že bych možná ty hrozně vokatý product placementy mohl hodit za hlavu. Dobrý bylo, že product placement byl prakticky jenom v současnosti. Jakmile příběh vlítnul do roku 1989 o product placement neštěknul ani pes. Z toho ale pramení i celkové hodnocení. Já bych za nápad určitě dal hvězdičku. Se zpracováním už je to ale horší. Přítomnost byla natočená jak Ordinace v růžové zahradě včetně samotných herců. Scény z roku 1989 pak vypadají, jak kdyby je točil úplně jiný režisér. Jiná atmosféra, jiní herci, jiná kvalita. Ten rozdíl kvality je až hrůzný. Za rok 1989 si to ale vyslouží minimálně tři hvězdičky, protože některé scénky neměly chybu. Proto si myslím, že nápad nebyl špatný, škoda jenom toho špatnýho zpracování. No a závěr, ten byl na tom úplně nejhůř. Učitel češtiny Petr si změnil život, ale v poslední scéně vlastně vůbec nevěděl, jak ho prožil, hlavně, když je to tak, jak to chtěl v roce 1989. Bomba. Takže on si v roce 1989 změnil život a pak do roku 2011 fungoval jako robot bez myšlení. To bylo fakt debilní. A nebylo to jediný, co mě na filmu štvalo. Třeba koukám rád i na evropské filmy a opravdu málokdy vidím v evropských filmech Product placement. Tady učitel češtiny Petr nasedne do auta a pije Big Shock s logem brutálně viditelným snad přes celý filmový plátno. Pak si sedne do hospody, která má viditelně hlavní logo Labutě a pije Lobkowicze, kterej má logo snad všude. I na záchodě. Nakonec si dá Orbitku a odjede v super sporťáku z Wolfsburgu. No, fakt paráda. Nebejt těch skvělejch fórků, které filmy zachránily, tak je to na odpad. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,…ALE CO UMÍME, JE CESTOVÁNÍ PO ČASOVÉ OSE VLASTNÍHO ŽIVOTA. VAŠE SOUČASNÉ VĚDOMÍ POŠLEME PROTI PROUDU ČASU....“ /// …a tak se z učitele stal pokusnej králík…. Kokotina? Vyserte se na sci-fi, vo něj tady přece vůbec nejde (a přiznávám, že mě to nesere). Jsem rád, že KONEČNĚ nesleduju film narvanej dementníma vztahama (jasně, taky tady de vo ženský, ale tak nějak ,,po chlapsku“) a návrat do roku 1989 (- jasan, brzo bude revoluce, výstřel z Aurory, dobytí Zimního paláce…) by mohl bejt třeba i ftipnej (jestli to nedokurvěj, že?). Nakonec musím konstatovat, že mě tahle výprava za uspíšením ztráty panictví (vole, láska …nic jsi nepochopil…) celkem překvapila. Něco se povedlo, něco míň (sme v Čechách, no…), ftipy myšlený obrazně (trošku jako od Trošky), ale co, humor je pro ty mladší, příběh zas zabíhá do nostalgickejch časů mýho (teda nás starších) mládí a tvrdí, že některý věci jdou změnit. A některý zas né (kurva, to je moudro…). Příznivci Darka oceňej králíka a někteří se třeba taky budou chtít probudit včera. Jak říkám – píčovina, ale já radši budu čumět na krásu naší mladý herecký generace, než na 4 slunce. 3a½! bez nějakejch výčitek! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Čumím jen na filmy pro nespokojený 40cátníky (kurva, kde má ten Dr. Prubner tu laboratoř?). 2.) Přemejšlím, jestli bych v osmdesátým devátým sbalil holku na ,,Chínský lyže“. 3.) Neustále vzpomínám na projížďky v dešti, válení se po louce, pozorování hvězd a pak jsme jen tak leželi a …. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ** AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Úžasná Česká Komedie!! Mádl vypadal jako týden neumytá Vagína.. Nehoráznej Xicht.. Nešlo se nesmát ! :) Návrat do Komunismu Výtečnej Nápad.. Krásný Příběh.. Spousty Legrace a 3 Minutový záchvat Smíchu se Slzami !! ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Celkem milé překvapení, jako romantický film to bylo fajn, jako komedie už to bylo slabší, málokterý vtípek vyzněl opravdu vtipně. Škoda velmi trapné scény se vsazením tiketu a já navíc nemusím Mádla (taky ta podoba s dospělým byla úchvatná), i když mu samozřejmě nemůžu upřít, že umí hrát a časový paradox mi přišel nelogický. Možná to zní jako samá kritika, ale fakt to nebyl vůbec špatný film. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Napřed nám předveď, že umíš Basic, a potom se můžeš chlubit těma svejma vyndej si, nebo jak je to." Až jednou bude cestování v čase cenově dostupnou zábavou, tak mne to nedonutí běžet si do banky pro úvěr, protože jsem při hloubkové analýze svého života nenašel zlomový bod, od jehož změny by byl můj život ještě fantastičtější, než je dnes. Ta má pozitivita je samozřejmě tak trochu umělá, ale to nic nemění na tom, že Petr ten bod našel a přestože jeho včerejší probuzení je jenom taková hravá kravinka, tak ode mne má čtyři hvězdy za to, že jsem se dvě hodiny přiblble usmíval, aniž bych to měl v plánu. A musím se přiznat, že mne potěšil závěr, protože když chlapovi dojde fantazie a najde v sobě zoufalou sílu svěřit se s neřešitelným vztahovým problémem ženě, tak ona ho skutečně bez vyvinutí nějaké zvláštní snahy brilantně vyřeší. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Od českých filmů toho v poslední době moc neočekávám. Proto mě potěší, když narazím na komedii, která se alespoň trochu vyhýbá trapným pokusům o vtip, u kterých se za tvůrce až stydím. Tady je úroveň humoru jakž takž zachována. Chyby z roku 1989 si řešit netroufám, protože jsem v tý době ještě ani nebyla na světě.:) Mádl byl jako vždy dobrý. Dostala jsem rozhodně víc než jsem čekala. 3,5* ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tohle měl bejt rok 1989? To si nikdo z celýho filmovýho štábu nepamatoval, jaký se tenkrát nosily hadry nebo účesy? To si nikdo nevzpomněl na nejrůznější věci, co tenkrát byly IN? To se nikdo z tvůrců nemoh aspoň podívat na nějakej českej film nebo seriál z koce 80. let? Buď všichni ztratili paměť, nebo ten film prostě odflákli. Přitom takovej návrat do roku 1989 z dnešního pohledu sliboval docela slušnou zábavu. Jenže tady se reálie z roku 1989 smrsknuly v podstatě jenom na pár písniček od Michala Davida a nějaký kecy o politice. Žádný depešáci, punkáči, metaláci, walkmany, mullety, trvalý, ramenní vycpávky, plísňový džíny, atd... Prostě nic. Místo toho sledujete, jak se Mádl prochází před zateplenym panelákem s pestrobarevnou fasádou a plastovejma oknama. A třeba u scény z diskotéky jsem měl podle hadrů zase pocit, že návštěvníci se tam teleportovali asi tak z roku 1960. Výlet do roku 1989 se prostě ani trochu nepoved. A pasáže ze současnosti jsou akorát trapná reklama na žvejkačky, energetickej nápoj, hnusný pivo a pár dalších věcí. Hvězdu dávám snad akorát za tu "licoknigu". A kdyby Mádl u toho táboráku místo originálu od Shitnaski zazpíval předělávku První anální od Morčat na útěku, možná bych přidal druhou. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Pasáže v současnosti s Blažkem jsou tragické, plné scenáristické křeče a hlavně product placementu, v jehož umisťování do děje jsme definitivně ten nejjalovější národ. Pasáže s Mádlem jsou o hodně lepší, člověk se u nich sice neumlátí smíchy, ale jeho chemie s Josefíkovou funguje a hlavně z něho vyrostla parádní držka, která vás prostě baví. Nechci rozebírat, jak moc se tvůrcům podařilo přenést rok 1989 na plátno, protože jsem se v něm teprve narodil, ale nemůžu říct, že by mě něco zvlášť iritovalo. Jako ignorant sociálních sítí navíc musím uznat, že mě jeho komunistická verze pobavila a Josefíková je k nakousnutí. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době relativně slušná česká komedie která bavila. Poutavé téma cestování časem a dobré hlášky v podání Jirky Mádla. 65% ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní sledovat film, jehož převážná část se natáčela ve vašem rodném městě, dokonce ve škole, kam jste čtyři roky docházeli a některé záběry sotva pár desítek metrů od vašeho bydliště. Měl bych být alespoň trochu pyšný, řeknete si. Pak vidíte film, silně průměrný, možná až podprůměrný, kdy se dostaví pouze pocit podivné nostalgie. Z vlakového nádraží udělají kulturní středisko, a učebny, ve kterých se mnoho let téměř nic nezměnilo a to téměř nic je v každém druhém (možná třetím, neměřil jsem) záběru, přičemž být nemá (plastová okna ve filmu z 80. let - wtf?). Díky bohu za Jiřího Mádla, nejlepšího českého herce mladé generace. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Slibný námět zabíjí odfláklý, podprůměrný scénář i režie, plus trapně přehrávající Mádl, který mě jinak baví. Jestli to něco zachraňuje, tak Josefíková, na níž se velmi dobře kouká. Pousmál jsem se jen jednou, u fórku se socialistickým Facebookem. Jdu si na spravení chuti pustit Zítra vstanu a opařím se čajem. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Mezi jeden z největších nešvarů současné české komedie je snaha o vtipnost v každém záběru. Děj tak působí necelistvě díky přílišnému rozštěpení na jednotlivé vtípky provázané velmi primitivním rámcovým příběhem. Ukončení většiny jednotlivých dialogů více či méně vtipnými gagy rovněž napomáhá vzniku většího odstupu od diváka a tím pádem i vyvolává pocit umělosti celého díla. A to je problém i tohoto Šmídmajerova snímku. Což je docela škoda, protože tenhle námět spolu s nostalgii po osmdesátých létech mohl být příjemným překvapením. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ráno vstanu a sežvýkám si Orbit. Objevilo se pár vtipných momentů (myšleno dva), ale jinak.. Někde za polovinou tomu spadne řemen, přesvícená stylizace ala Vyprávěj má blíž k nostalgické umělině než šedivé autentičnosti a Marty McMádl vypadá, jak kdyby si z pusy vyndal zubní protézu. Jakému publiku to bylo vlastně určeno? U nahánění ušatého emigranta Waldemara jsem se v tom úplně ztratil.. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Mádl opět zachraňuje nezachranitelné. Je to takové 17 Again, mínus Zac Efron, plus socík a několik desítek minut stopáže navíc. 60% ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Velice povedený a vtipný český film, jehož největší slabinou bylo Mádlovo huhňání. Nesnáším když musím dedukovat aslepoň jedno slovo snad v každé větě kterou vypustí. Menší slabinou byla jistá nelogičnost ohledně cestování v čase, kdy první cesta nezměnila vůbec nic a druhá zase úplně všechno. Proto si myslím, že 4 hvězdy zde odpovídají a hodnocení bych nevylepšil, ani kdyby se mnou zmíněné chyby napravily. 75% ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Očekávat, že česká kinematografie zničehonic bude dosahovat kvalit např. té britské je pravděpodobně až příliš sci-fi, ne-li fantasy :) Přesto mi ten styl, s jakým se u nás točí, prostě není vůbec blízký. Probudím se včera měl ale opravdu potenciál, přestože za oceánem je tohle téma už párkrát přeprané. V konečném výsledku není ale naplno využit, atmosféra konce 80.let na mě úplně nedýchla (v tomhle jsem víceméně za jedno s uživatelem "dobytek") a tolik úžasných vtipů jak se povídá tam také není. Na druhou stranu párkrát jsem se vážně od srdce zasmála a jak mi zpočátku Mádlův projev neseděl, uvědomila jsem si, že se snaží chovat jako své staré já v těle mladého já a to se mu docela dařilo, přestože to nepůsobí nijak sympaticky. A nevím, jestli je Česko v módě až TAK zaostalé,ale chvílemi mi přišlo, že v tom děvetaosmdesátém chodili oblíkaní podobně jako dnes :))) Celkově je to asi na dvě hvězdičky, ale musím se přiklonit k těm třem, protože je to asi nejlepší "komedie", kterou u nás v posledních letech natočili...Pomineme-li odpadové scény ze společnosti, která zřizuje cestování časem a nelogické chyby ovšem. ()

Související novinky

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

20.02.2012

Brněnská filmová komunita v březnu ožije festivalem CINEMA MUNDI. Ten ve své jedinečné koncepci přinese během osmi dnů kolekci těch nejlepších českých a světových filmů za uplynulý rok. V hlavní… (více)

Reklama

Reklama