Reklama

Reklama

Kapitán Whip Whitaker (Denzel Washington) je velezkušený pilot, kterému sebeprudší turbulence ani nestojí za zvýšení hlasu či adrenalinu v krvi. Když během rutinního letu jím pilotované dopravní letadlo vlétne do mohutné bouře, chladnokrevně ho vyvede do bezpečí, za což si vyslouží potlesk 96 cestujících a šesti členů posádky. Radost je předčasná, letadlu postupně začnou vynechávat funkce, je čím dál neovladatelnější a Whip se odhodlá k šílenému činu – otočí ho vzhůru nohama, což ho má déle udržet ve vzduchu a mezitím se pokusí najít co nejvhodnější místo k přistání. Před rovným pásem louky ho znovu otočí a ve dvousetkilometrové rychlosti sedne na zem. Jako zázrakem přežije 96 lidí. Když se Whip posléze probudí v nemocnici, dozví se, že se stal národním hrdinou. Adorace ale trvá jen do chvíle, než padne klíčová otázka: Co dělal kapitán před osudným letem? V tu chvíli pro něj začíná nový boj. Boj, který nakonec bude těžší než ten, který svedl se živly a neovladatelným letadlem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (31)

Trailer 2

Recenze (967)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Robert to opět režijně dává a scénu havárie letadla můžeme bez bázně a hany klidně zařadit do poličky s názvem "výborný". Samotný příběh mě hned na začátku zfascinoval, protože vidět nachlastanýho a sjetýho pilota, kterak se chystá na cestu s mnoha cestujícíma na palubě, je fakt těžkotonážní pointa. Na základě takovýho úvodu se na film dívá až dokonce samo. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Denzel je hustej! Nominace na zlatého plešounka oprávněná. LET sice říká, že chlast je fuj, ale v podstatě říká i to, že kokain je fajn (aspoň teda když to přeženete s chlastem). S tímhle snímkem mám jediný problém, ukončil bych ho už po prvním "ne", před komisí. Pak by to nebyla taková agitka. Robert Zemeckis na poli klasických hraných filmů chyběl a jeho um je znát. Komorní scény umí bravůrně a vizuální majsterštyky (při pádu letadla) zvláda možná ještě líp. Příště tedy trochu zkrátit a vybrat si drobet lepší scénář. Chvalme Ježíše! ()

Reklama

imf 

všechny recenze uživatele

V Denzelových permanentně vypitých očích, které korunují jednu z nejlepších leteckých havárií od dob United 93 (ano, je to bizarní pochvala), čujete už od začátku průšvihovou spirálu, která smrdí dvanáctiletou whisky. V ukázce jsme, jak už je u Zemeckise obvyklé, viděli úplně všechno, takže přes ten slalom očividností by jeden skoro přehlédnul, jak se nám tu Denzel snaží a místo procedurálního thrilleru pro milovníky Leteckých katastrof na čt2 servíruje studii pokročilého alkoholika, který promile gumuje kokainem. Na tenhle film musíte mít náladu (a tím nemyslím hladinku), protože jedině tehdy vám ta rána do černého v závěru nepřijde ani příliš předvídatelná, ani neférová. Prostě tam tak jemně sedne, jak když se Jim Beam rozvalí na kostky ledu. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Další film o alkoholismu, člověk by si řekl, že se už nic originálního vymyslet nedá, ale přece. Trošku se mi zdálo, že malinko kulhá závěr, který částečně postrádá logiku, což zřejmě cítí i autoři a snaží se to dolepit umělým přílepkem, ale i tak výtečný film stojící zejména na Denzel Washingtonovi. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Abych pravdu řek, tak pilota, kterej si musí dát ráno lajnu koksu, aby byl vůbec schopnej dojít na letiště, a pak se přímo v pilotní kabině posilňuje vodkou, jsem v žádnym jinym filmu ještě neviděl. Proto mě začátek docela zaujal, protože jsem zase čekal nějakou postavu hrdinnýho pilota, kterej nemá jedinou špatnou vlastnost. Tady hlavní postava rozhodně neni žádná černobílá šablonka. Ale po docela efektnim pádu (nebo nouzovym přistání) letadla celej film jaksi uvázne na mrtvym bodě. Pořád jsem čekal, kdy teda Denzel Washington vystoupí někde na skupinový terapii a bude následovat něco jako: "Ahoj, já jsem Whip a jsem alkoholik." - "Ahoj Whipe" - "Alkohol mi způsobil tohle a tohle a blablablabla...." Jenže ono to pořád nepřichází a dokola sledujete, jak Denzel Washington pořád vylejvá obsah lahví do umyvadla, aby si druhej den šel koupit zase nový zásoby. K tomu ještě dokola nějaký kecy o bohu, kdy dokonce jedna z vyšetřovacích verzí pracuje s tim, že poruchu na letadle způsobila boží vůle. To jsem fakt nevěřil tomu, co slyšim. No nakonec k tomu přiznání po 2 hodinách teda dojde, akorát to neřekne nikde na skupinový terapii, ale nechá si to pro jakousi komisi, která vyšetřuje letecký havárie. Takže místo potlesku od ostatních alkoholiků si vyslouží pár let za mřížema. No možná by to bylo se zavřenejma očima i na 3 hvězdy, ale ten závěrečnej proslov v kriminále byl tak neskutečně sračkózní a patetickej, že dávám hvězdu dolu. Jinak jsem se těšil na Johna Goodmana, ale ten se ve filmu ukáže dohromady asi tak na 10 minut. 40% ()

Galerie (37)

Zajímavosti (20)

  • Podobná nehoda se stala v roce 2000 u letu 261 společnosti Alaska Airlines stejnému typu letadla (McDonnell Douglas MD-83), nicméně skončila katastrofou a nepřežil žádný z 88 cestujících. Stejně jako ve filmu za to mohla součástka jackscrew, tedy horizontální stabilizátor - která je od té doby častěji prověřovaná. (Jamal)
  • V nemocnici se objeví mladík s rakovinou. Nemá vlasy, ale je možné si všimnout, že má obočí, které by po chemoterapii mít neměl. (Timak)

Související novinky

Zemeckis a miniaturní druhá světová

Zemeckis a miniaturní druhá světová

20.06.2017

Legendární Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump) se po Vánoční koledě konečně vrátil k hraným filmům. Jeho nová dramata Let, Muž na laně a Spojenci se (alespoň v Česku) dočkala velmi… (více)

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

22.02.2013

V Letu nám připomněl, že suverénně zvládá i ty nejnáročnější herecké polohy a zaslouženě získal nominaci na Oscara. Teď se ale vrátí k tomu, co mu jde v posledních letech nejlépe – drsné akci. Na… (více)

Kdo si zalétá s Denzelem?

Kdo si zalétá s Denzelem?

29.09.2011

Robert Zemeckis konečně učinil rozhodnutí. Věděli jsme, že se po rozpačitých reakcích na své animované pokusy nakonec vrátí k „živé akci“. Byl spojován se spoustou projektů, ale nakonec definitivně… (více)

Zemeckis na lovu mořských příšer?

Zemeckis na lovu mořských příšer?

29.07.2011

Po propadáku Máma mezi Marťany z jeho produkční dílny je víceméně jasné, že kariéru Roberta Zemeckise spasí už jen návrat k hranému filmu. Tedy, alespoň částečně hranému – nějaké ty digitální efekty… (více)

Reklama

Reklama