Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve viktoriánské době se vědec vrací do Londýna se svým paleontologickým objevem z Papuy Nové Guiney. Bohužel, když se kosti dostanou do kontaktu s vodou, začínají opět obrůstat masem. Náhle se vědec i se svou rodinou ocitá ve smrtelném nebezpečí. (Chatterer)

Recenze (12)

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Příliš velký mišmaš různých motivů (fakt je jich asi osm), aby všechny opsaly uspokojivý příběhový oblouk a tak jsou většinou vyřešeny prostě smrtí té které postavy, ale zábava to je, ne že ne. Vlastně to trochu působí jako antologie, jak se každou půlhodinu prohodí role hlavních a vedlejších aktérů. Peter Cushing hraje jako o život a vystřídá spoustu charakterových rovin (včetně posedlého vědce z ranku doktora Frankensteina). Škoda ovšem nevyužitého Christophera Leeho, který je správně démonický, ale vždycky se na scéně objeví jen na pár chvil a potom se na dlouhou dobu zase vytratí – přitom i v úvodních titulcích má první místo. Každopádně, film sice notně překombinovaný, aby nabídl potěchu kompaktních hororů od Hammeru, ale pokud máte rádi klasické makabrózní příběhy s ironickou pointou, ani tenhle by vás neměl minout. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Pôvodná hlavná dejová línia, teda vlastne to o čom film mal alebo mohol byť, je totálne zatlačená do úzadia rodinným psychologickým motívom kombinovaným s ústavom pre mentálne postihnutých. A tak nám tá kostrička začne ožívať asi tak zhruba 10 min pred koncom. Práve ´´vďaka´´ týmto veciam pôsobí film dosť rozporuplne a nedotiahnuto. ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Freddie Francis uměl točit dobrý horory, ale také hrozné kraviny a tohle je bohužel ten druhý případ. Ani krásný název, dobrý námět nebo duo Cushing-Lee to nezachrání. Většinu filmu totiž sledujeme Cushinga jak řeší problémy s dcerou nebo bratrem, případně zkoumá kostru, do toho jsou montovány scény z blázince a pronásledování uprchlého psychopata, část z chudinské čtvrti jak kdyby vypadla z jiného filmu. Monstrum uvidíme až pár sekund na konci, vypadá k smíchu a nic v podstatě nepředvede. Cushing je zde už strašně starý a navíc poprvé opravdu slabý, Lee taky nic moc. A celou tu nudu ještě podtrhává příšerná kamera (pochybuju že to zoomování a švenkování bylo naschvál), příšerný herecký výkon dcery a opravdu dementní pointa. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Sakra. On je to celkem slušný horor, ale jakmile začal být o lidských vztazích (zhruba od půlky), tak mě přestal bavit. Kostra neznámého mega primáta z Nové Guiney, která po kontaktu s vodou začne obrůstat živou tkání. Bacily zla, hrůza vzbuzená 3000 let předtím než být měla... v Anglii konce 19. století. Cushing jako postarší profesor a domácí vědátor, Lee jeho protějšek - ředitel ústavu pro léčbu mentálních chorob. Oba hrají jak jinak než výborně, naopak Lorna Heilbron (dcera v ohrožení) směrem k závěru víc a víc přehrává. Když už jsem přestával doufat, [SPOILER] kostěj nakonec přeci jen povstal, ale změnil se v něco nemístně srandovního. [/SPOILER] Můj výsledný dojem nakonec není nijak extrovní, ale opakuji - špatný horor to není. "Evil is a disease… a disease which can be prevented or cured like many others." ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

-Profesore, profesore, to sérum! Ještě že jste ho nepoužil na člověka.- Cushingovi doktoři šli a zde to není výjimkou. Záhadná kostra, kterou přivezl z expedice, se má stát klíčem k odstranění zla na zemi. Ano, vědci nedochází, že dobro a zlo jsou dvě strany jedné mince, a tak se dopustí osudové chyby. Jeho žena zešílela, a protože má strach, aby stejně nedopadla i dcera Penelope, jíž od malička tvrdí, že matka zemřela, zatímco místo toho přežívala v blázinci, rozhodne se na ní vyzkoušet sérum vytvořené z krve záhadného tvora. Barvotiskový příběh připomíná filmy studia Hammer také skrze hlavní herce; snad mohlo být více mlhy, krve i nahoty. Ale na bouři dojde, laboratoř je temné místo a finále s prchajícím kočárem má správný náboj. Pro příznivce starých gotických hororů fajn, současný divák už asi tak nadšený nebude... ()

Galerie (5)

Zajímavosti (5)

  • Larry Taylor byl předabován Michaelem Ripperem. (Chatterer)
  • Keď sa Emmanuel (Peter Cushing) konečne dostane z hustého lejaka pod strechu, jeho vlasy sú úplne suché a na plášti má len zopár kvapiek. (beso74)

Reklama

Reklama