Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve viktoriánské době se vědec vrací do Londýna se svým paleontologickým objevem z Papuy Nové Guiney. Bohužel, když se kosti dostanou do kontaktu s vodou, začínají opět obrůstat masem. Náhle se vědec i se svou rodinou ocitá ve smrtelném nebezpečí. (Chatterer)

Recenze (12)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Sakra. On je to celkem slušný horor, ale jakmile začal být o lidských vztazích (zhruba od půlky), tak mě přestal bavit. Kostra neznámého mega primáta z Nové Guiney, která po kontaktu s vodou začne obrůstat živou tkání. Bacily zla, hrůza vzbuzená 3000 let předtím než být měla... v Anglii konce 19. století. Cushing jako postarší profesor a domácí vědátor, Lee jeho protějšek - ředitel ústavu pro léčbu mentálních chorob. Oba hrají jak jinak než výborně, naopak Lorna Heilbron (dcera v ohrožení) směrem k závěru víc a víc přehrává. Když už jsem přestával doufat, [SPOILER] kostěj nakonec přeci jen povstal, ale změnil se v něco nemístně srandovního. [/SPOILER] Můj výsledný dojem nakonec není nijak extrovní, ale opakuji - špatný horor to není. "Evil is a disease… a disease which can be prevented or cured like many others." ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

-Profesore, profesore, to sérum! Ještě že jste ho nepoužil na člověka.- Cushingovi doktoři šli a zde to není výjimkou. Záhadná kostra, kterou přivezl z expedice, se má stát klíčem k odstranění zla na zemi. Ano, vědci nedochází, že dobro a zlo jsou dvě strany jedné mince, a tak se dopustí osudové chyby. Jeho žena zešílela, a protože má strach, aby stejně nedopadla i dcera Penelope, jíž od malička tvrdí, že matka zemřela, zatímco místo toho přežívala v blázinci, rozhodne se na ní vyzkoušet sérum vytvořené z krve záhadného tvora. Barvotiskový příběh připomíná filmy studia Hammer také skrze hlavní herce; snad mohlo být více mlhy, krve i nahoty. Ale na bouři dojde, laboratoř je temné místo a finále s prchajícím kočárem má správný náboj. Pro příznivce starých gotických hororů fajn, současný divák už asi tak nadšený nebude... ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Klasický malý příjemný horor. Vědec (Peter Cushing) na svých cestách objeví zvláštní kostru s mohutnou lebkou, která by měla být zlomem v poznání původu člověka. Později ale zjišťuje, že kostra je esencí zla, a tak se pomocí ní rozhodne najít na zlo "lék". O výzkum kostry má ale zájem i jeho bratr (Christopher Lee), ředitel blázince. Příběh je opravdu zajímavý a obsahuje ještě další důležité postavy (uprchlý blázen, dcera vědce, která zjišťuje, že její matka byla vězněna v blázinci a umřela teprve nedávno), takže by se mělo jednat o velmi zábavou podívanou. Bohužel tomu tak docela není - A já viním režiséra. Kromě závěru jsou i zajímavé scény poměrně roztahané, klade se příliš velký důraz na epizodky, které až tak zajímavé nejsou a hlavně jsem postrádal pořádnou atmosféru. Ale přes to všechno film za podívání stojí a milovníky klasických hororů jistě potěší. (6/10) ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Klasický viktoriánsky horor, ozvláštnený okrem zaujímavej dejovej línie aj prapodivným monštrom, dramatickými vzťahmi v rodine, prvotriednymi hereckými výkonmi, experimentmi v laboratóriách, dych berúcou atmosférou a neskutočnou gradáciou vyprávania. Inteligentný horor, spočiatku tváriaci sa ako britsky uhladená dráma MY FAIR LADY ibaže v kulisách domáceho laboratória, razom naberá na desivosti. Na spev tu rozhodne nikto ani nepomyslí. Dobrodružný prieskumník, vedec a experimentátor v jednej osobe - Dr. Emmanuel Hildern, sa po dlhých troch rokoch vracia späť do svojho domova v Anglicku za svojou utrápenou dcérou Penelope. Okrem zážitkov si z antropologickej expedície z oblasti Novej Guiney prináša aj bedňu s ostatkami záhadného kostlivca – 3000 rokov starej rasy plnej zla, božského to stvorenia využívaného sa ako očista pred evolučnými defektmi ľudského vývoja. Keď Boh plače nad svetom, kostra ožíva. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Pôvodná hlavná dejová línia, teda vlastne to o čom film mal alebo mohol byť, je totálne zatlačená do úzadia rodinným psychologickým motívom kombinovaným s ústavom pre mentálne postihnutých. A tak nám tá kostrička začne ožívať asi tak zhruba 10 min pred koncom. Práve ´´vďaka´´ týmto veciam pôsobí film dosť rozporuplne a nedotiahnuto. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Sci fi hororov som videl uz na mraky, tento je ale jeden z tych vyrazne slabsich. Kostra cohosi po kontakte s vodou zacina obrastat masom - ne, nefungovalo to, strasidelna atmosfera nefunguje uz vobec : 30 % ()

Flaxik 

všechny recenze uživatele

Taky máte rádi ty filmy, kterým je mnoho let a přesto neztrácejí na působivosti? Takové ty hustokrutopřísné bomby, kde za použití správné hudby a světla dokázali tvůrci vykouzlit atmosféru k posrání, kde herci nepřehrávali ani nedeklamovali, přesto bylo přesně poznat jak se cítí a co se děje? A jak když nejsou k dispozici věrohodné triky, tak místo gumových a trapných monster pracuje režisér jenom s náznaky a tušenými obludnostmi? A jak se filmy věnují jenom hlavnímu tématu a neodbočují do zbytečných a nesouvisejících dějových linií? A nakonec se použije naprosto nečekaný a originální zvrat? Přesně takový tenhle film není. Staroba z něj dýchá jak z babiččiny sto let nevětrané skříně a bohužel to vůbec není romantický, nostalgický závan minulých časů, ale prachsprostý smrad zatuchliny a plísně. Celkem originální nápad je zabitý neoriginálním dějem. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Freddie Francis uměl točit dobrý horory, ale také hrozné kraviny a tohle je bohužel ten druhý případ. Ani krásný název, dobrý námět nebo duo Cushing-Lee to nezachrání. Většinu filmu totiž sledujeme Cushinga jak řeší problémy s dcerou nebo bratrem, případně zkoumá kostru, do toho jsou montovány scény z blázince a pronásledování uprchlého psychopata, část z chudinské čtvrti jak kdyby vypadla z jiného filmu. Monstrum uvidíme až pár sekund na konci, vypadá k smíchu a nic v podstatě nepředvede. Cushing je zde už strašně starý a navíc poprvé opravdu slabý, Lee taky nic moc. A celou tu nudu ještě podtrhává příšerná kamera (pochybuju že to zoomování a švenkování bylo naschvál), příšerný herecký výkon dcery a opravdu dementní pointa. ()

LuccinyFilmy 

všechny recenze uživatele

Trochu pozapomenutý horor zasazený do atmosférické viktoriánské doby. Ambicióznímu vědci dodává lidskou tvář starost o jeho potenciálně šílenou dceru, navíc tu jsou hrozivě vypadající kostry monster z legend zkoumané v laboratoři a Christopher Lee v roli ředitele blázince. ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Příliš velký mišmaš různých motivů (fakt je jich asi osm), aby všechny opsaly uspokojivý příběhový oblouk a tak jsou většinou vyřešeny prostě smrtí té které postavy, ale zábava to je, ne že ne. Vlastně to trochu působí jako antologie, jak se každou půlhodinu prohodí role hlavních a vedlejších aktérů. Peter Cushing hraje jako o život a vystřídá spoustu charakterových rovin (včetně posedlého vědce z ranku doktora Frankensteina). Škoda ovšem nevyužitého Christophera Leeho, který je správně démonický, ale vždycky se na scéně objeví jen na pár chvil a potom se na dlouhou dobu zase vytratí – přitom i v úvodních titulcích má první místo. Každopádně, film sice notně překombinovaný, aby nabídl potěchu kompaktních hororů od Hammeru, ale pokud máte rádi klasické makabrózní příběhy s ironickou pointou, ani tenhle by vás neměl minout. ()

Reklama

Reklama