Reklama

Reklama

Uvnitř lidského těla

(seriál)
  • Velká Británie Inside the Human Body
Velká Británie, 2011, 4x60 min

Člověk je nejpodivuhodnější tvor, který se kdy na naší planetě zrodil, a vysvětlení pro jeho mimořádnost najdeme v lidském těle. Náš organismus je jakýmsi samostatným světem, který je dynamický a disponuje neuvěřitelnými vlastnostmi. V tomto světě nekonečné houštiny buněk střádají světlo, i ten nejnepatrnější pohyb dovede vyvolat zuřivou elektrickou bouři, miliony buněk pracují na dosažení společného cíle. Na dosud nevídaných záběrech uvidíme důvěrně známý, a přesto závratně tajemný svět: svět fungující uvnitř lidského těla. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (8)

Marze 

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem velmi zajímavý díl o cestování spermií do vajíčka, vzniku buňky a dítěte, případně dvojčat, trojčat...Ty nejstarší jednovaječná dvojčata - 59 letí bratři se společným konečníkem, močovým měchýřem a penisem mě trochu vyděsili. Stejně tak informace, že ve Rwandě skončí každý 250. porod smrtí ženy. Pak nechápu proč se množí jak kobylky a pak genocidně vraždí. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Co se děje uvnitř lidského těla. To Vám řekne tento dokument s hezkým vizuálním kabátkem. ....HODNOCENÍ: 75% (4*) ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Oproti svojmu seriálovému predchodcovi s podobným názvom stavil tento dokument miesto skutočných záberov zvnútra na animácie. Tie sú farebnejšie, ostrejšie a tak na nich všetko detailne vidíme, ale vždy zostanú len animáciou. Skutočné zábery väčšinou nie sú zvnútra, ako sľubuje názov, ale ide o zábery z rôznych krajín sveta na ich miestne životné problémy. Prvý diel, ako to už býva, sa venuje obdobiu od počatia po pôrod a všetko, čo sa vtedy môže skomplikovať. Okrem bežných informácií medzi zaujímavejšie patrí pohľad do života najstarších žijúcich siamských dvojčiat a matky s 15 deťmi, ktorá týmto počtom ani náhodou nemieni skončiť. Druhý diel je celý o asi dokumentaristicky najzaujímavejšej časti tela, o mozgu a zmyslovom vnímaní. Mimo detailných animácií fungovania orgánov nechýbajú s tým súvisiace mimoriadne osudy niekoľkých ľudí. Napríklad dieťa s nefunkčnou polovicou mozgu, ktoré zachraňuje radikálny chirurgický zákrok alebo nevidiaci horolezec, ktorý pomocou dômyselnej techniky dokáže slabo vidieť, nie však očami. Tretí diel začína znovu pôrodom, tentokrát do vody, ale sústreďuje sa na srdce a krvný obeh a ich zvládanie extrémnych situácií. Trochu zabŕdne aj do trávenia a udržiavania telesnej teploty, ale mierne pri tom prevláda snaha o senzáciu na úkor informačnej hodnoty. Štvrtý diel sa zaoberá obranyschopnosťou a nápravnými mechanizmami tela, hlavne žilového systému a kože. Čo sa deje pri poškodení žily, ako vzniká opuch, modrina a prečo mení farby. Na záver jedna kuriózna operácia transplantácie oboch rúk. ()

IXOXI 

všechny recenze uživatele

Vynikající animace se spoustou zajímavých informací je v tomto dokumentu sražena velkým množstvím hluchých míst. Vznik lidského života doplněný o záběry dobrovolníků zdarma operující rozštěp v chudších částech světa mě dohromady moc nenadchnul. Škoda, že si tvůrci více nevytyčili cíl svého snažení. Po odstranění zbytečných záběrů (např. usmívající se lidé snad z každého koutu planety země) bych celý dokument hodnotil *****. ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama