Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skupina turistov z celého sveta sa chystá preskúmať podzemie Berlína. Pravdepodobne ho postavili nacisti a tiahne sa pod celým mestom. Keď sa ich miestny sprievodca (M. Riemelt) zraní, prepadnú mladí ľudia panike. (pancakes)

Recenze (102)

verbal 

všechny recenze uživatele

Slušná pokus Hollywaldu o Exploitierung, která wie sagt man - kopiert americká soudruh. Nic neues unter der Sohne, aber bohatě ganz stačit na lepší Durchschnitt. Ja spokojena difak. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Standardní podzemní slasher/exploitation. Originální vůbec, natočený pěkně, bez nějakých výrazně rušivých elementů typu šíleně nelogického jednání postav atd. Zubatý záporák působí možná až moc řvavě psychopaticky, chvilkama mi připadal spíš jako nějaká parodická karikatura hororového záporáka. Urban exploring považuju za velmi zajímavou a lákavou aktivitu (hlavně proto jsem se na film velmi těšil), takže je mi trochu líto, že se tvůrci prostory opuštěné městské architektury nepokusili využít jako prostředku k budování hutné atmosféry, ale spíš vsadili na poměrně pěkný, líbivý vizuál a stvořili tak spotřební horor, který sice fanoušky neurazí, ale nadchne spíše neznalé teenagery. V daných mezích to funguje dobře, ale nejedná se nakonec o nic, na co bych měl potřebu pět ódy. A marginální stížnost na závěr: Většina filmu se odehrává v nepřístupných podzemních prostorách, ale i v momentech, kdy nikdo nesvítí baterkou, je všude světlo, jako kdyby se děj odehrával v sešeřelé místnosti, kam z povrchu proudí proudy světla. Je to sice prkotina, ale všímal jsem si toho a mírně mi to vadilo. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Lukáš Grygar versus germánský James Coburn v tisíckrát viděné variaci na podzemní vyvražďovačku "lezeme kam nemáme, pak se divíme, utíkáme a hodně u toho pištíme". Nebetyčnou nudu částečně zachraňuje záporák. A aspoň to není natočené amatérskou roztřepanou kamerou. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,NEJSTE Z TOHO TROCHU NERVÓZNÍ?“ ... ,,JE TO DOBRODRUŽSTVÍ! UVOLNI SE, BUDE TO STÁT ZA TO“..... /// Taky jste už slyšeli, že v Berlínským podzemí je spousta záhad? VÍTEJTE NA TEMNÝ STRANĚ! Přes zajímavej úvod postupně zjišťuju, že veškerý náckovský fajnovosti půjdou stranou a stejně to bude zase jen a jen boj vo kejhák. A to vlastně bejvá skoro furt stejný. Spousta situací, který jsou napínavý naprosto vždycky a není podstatný, kdo dodejchal jako první. Přestože jdou veškerý prohlídky stranou, jsem rád, že tam není kurevská tma (a je tam teda (překvapivě) dobře vidět) a že se děcka chovaj jako ,,Homo sapiens“. Už jen to, že nejsu rozptylován idiotským chováním, by mohlo stačit k solidnímu zážitku. Trocha ,,gore“ (ani škodolibosti) neuškodí a kapku to kazí až nezdravě hororovej záporák. Jako optimista taky špatně snáším tu přemíru pesimismu, ale jinak - solidní půlnoční večerníček. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, že když spolu do podzemí vlezou Korejka, Francouzska, Venezuelanka, Američan a Němec, nemusí to bejt vždycky jen trapnej vtip, ale třeba zajímavý maso. 2.) Chystám se do Berlína a přesvědčím se, že Kris alias ,,Dante“ mě už asi žádnou díru neukáže. 3.) Thx za titule ,,ricci.s“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ *** ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Konečně! Konečně horror z podzemních tunelů NENATOČEN TŘEPAJÍCÍ se amatérskou kamerou s černobílými záběry na zem, nebo strop. Konečně film, kde je vše vidět a kde nemusím mžourat očima, co to tam vlastě bylo nebo co to tam proběhlo. Ještě kdyby bylo lepší herecké obsazení a byl bych spokojen. Děsně mi vadil mi ten poseroutka, co tam lítal a shazoval skříně na zem. I když nakonec byl krásně potrestán :-) 80% ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Najlepší nemecký horor tohto roka (zatiaľ). Ani to spočiatku nevyzeralo na nejaký veľký krvák, ale našťastie som sa mýlil. Po tom, čo sa ich sprievodca zranil, narazili teenageri na sympatického deduľu, ktorý im ponúkol "pomoc" - samozrejme do hrobu :-) Lepšieho hlavného záporáka ani nemohli vybrať. Bolo tu proste všetko, čo má v správnom exploiťáku byť, bolo to brutálne, krvavé, nekompromisné, neskutočne napínavé a dokonca aj zručne natočené. Až mi tých chudákov bolo ľúto. A dokonca som sa naučil, že je menej nebezpečné dať prijebanej holke do ruky granát ako foťák. Kto to má rád krvavo, ten si určite užije ako ja (na neoriginalitu sa v tomto prípade môžem vysrať). ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Opravdu Obdivuhodný výkon od naších sousedů. Čekal jsem,že to bude dobrý, ale že to bude takový nářez, to jsem nečekal ani v nejmenším! Hlavní záporák byl super.. Mám obavy, že se mi dnes o něm bude i zdát. Atmosféra byla hustá téměř od půl hodinky filmu,což mi vůbec nevadilo. AA navíc jsem nečekal, že se při slasheru leknu vícX než u nějaké slušné duchařinky. Opravdu Super! ()

tron 

všechny recenze uživatele

Čakal som strašnú a lacnú a strašne lacnú (po finančnej, ale i scenáristickej stránke) hovadinu a tak som bol nakoniec milo prekvapený. Mnohí režiséri si myslia, že ak dej umiestnia do podzemia, hlboko pod zem, do priestorov, do akých ľudská noha nevstúpila minimálne niekoľko posledných desaťročí, tak automaticky bude ich film vyzerať úžasne. Často však dosiahnu presný opak a ich film vyzerá vizuálne odpudivo, nakoľko podzemné lokality zvyknú vyzerať škaredo, ak sa s nimi nedostatočne pracuje. V prípade Urban Explorer sa našťastie tvorcom podarilo nájsť kvalitnú výpravu, ktorá určite má niečo do seba a nejeden raz z nej príjemne nepríjemné mrazí a fakt sa cíti byť spolu s hrdinami dôkladne izolovaní od sveta tam hore. Berlínske podzemie proste má niečo do seba. A vôbec nie málo. K tomu fajn kasting, skvelý ústredný pošuk (celkom rád by som videl dvojku, v ktorej by sa ukázalo, že má staršieho brata a toho by hral Ron Perlman) a niekoľko nezabudnuteľných momentov, ktorým pravdepodobne šéfuje „košeľa“. Niečo ako (podzemné) Ruiny vs. Metro s Frankou Potente. Jeden z mála dobrých nemeckých filmov, aké som videl. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Na německou produkci nečekaně dobře zvládnutá práce. Tvůrci se rozhodli natočit moderní vyvražďovačku podobnou těm ze západu, a kupodivu se zadařilo. Odhodili levný televizní look, našli vhodné stísněné prostory a pohráli si se scénářem natolik, že divák si nemůže být jistý, kdo přežije a naopak zemře. Tyhle hrátky mně osobně vyhovují: upnu se na jednu postavu, u které si jsem naprosto jistý, že se dožije konce - ta je však těsně před koncem zlikvidována, a na její místo nastoupí jiná, na níž jsem zcela zapomněl. Záporák byl celkem fajn, hrdinové se chovají logicky, a i když si na první vraždu počkáme hodně dlouho, budiž pro nás odměnou občasné gore. Já se teda bavil. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Prohlížeč kreslených frků českého ilustrátora a přerostlého kokosu na sněhu? Kdepak, jen kameraman s pevnou rukou, mladé maso k povraždění a hlavní úchyl v podobě východoněmeckého Jamese Coburna, co pamatuje sjetí prvního Wartburgu z výrobní linky a možná ještě i doutnající ostatky Vůdce.. Napětí veskrze žádné, nápaditost nulová (ano, ten guláš opravdu není z hovězího zakoupeného ve Sparu), mytologie kolem chlapců, co rádi ukazovali, jak vysoko skáče jejich německý ovčák, využita jen okrajově a ta jedna mírně osolená košile z harému už mediální obraz nevylepší. Protiklad k názvu Wendersova Nebe nad Berlínem se nekonal. Schade.. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Zdá sa mi, že čím dlhšie sa v poslednej dobe na nejaký horor teším, tým menej ma potom zaujme. Urban Explorer ma upútal už približne pred pol rokom, kedy som sa ho snažil zohnať v mylnom dojme, že už vyšiel. Samozrejme nikde nebol a príbeh zahraničných turistov, ktorí sa rozhodnú preskúmať uzavreté berlínske podzemie sa v tichosti objavil až nedávno. Bohužiaľ; prvú pol hodinu sa takmer nič nedeje, prekvapivo sa nebuduje ani atmosféra a človek iba pozerá na partiu zmätenej mládeže, ktorá sa hlúpo motá po tmavých priestoroch. Neskôr prídu o svojho sprievodcu a film sa pomaly prehupne do svojej krvavejšej časti, kedy sú prenasledovaní a mučení, čo už našťastie funguje o niečo lepšie. Najväčší problém mi tu však robili zbytočné kecy, tragikomické dialógy, prízvuk a zmätení herci, ktorí svoje otravné výstupy korunovali trapasmi ako napr. náhodným skotúľaním sa po schodoch, nehovoriac o tom, že pomaly po každom pohybe sa museli chvíľku rozprávať či pripraviť nevhodnú precítenú scénku. Extrémnu predvídateľnosť spomínať radšej ani nejdem... Celkovo to síce nebolo zlé a objavilo sa viacero slušných ľakačiek i krvavých scén, no je škoda, že to bolo také nevyvážené a miestami až otravné. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Inzerát v novinách zněl takto: "Mladý a zkušený průvodce nabízí jedinečný a neopakovatelný zážitek. Máte zájem prozkoumat dosud neobjevené prostory Berlínského podzemí z dob nacistické nadvlády? Máte dostatek odvahy a vybavení? Pak je tento "poznávací výlet" určen přesně pro Vás. Zn.: Návrat není zaručen. Aneb, v Berlínském podzemí se neskrývají jen krysy, trámy a jiný bordel. Parta mladých lidí, každý z jiného kouta světa, se vydávají za doprovodu fešného německého průvodce Maxe Riemelta, do temného Undergroundu. Na konci tohoto nehostinného místa by se dle slov průvodce měly nacházet originální nacistické graffiti a kresby. Vše šlo podle plánu. Ovšem jen do okamžiku, který rozhodl o osudu všech. Jeden neopatrný záblesk fotoaparátu, který rozdal jasné karty pro všechny. Nick Eversman je šikovný a odvážný hoch, který dělá, co je v jeho silách, aby sebe a svou dívku dostal z nepříjemné šlamastyky, do níž se dostali. Jenže proti ultimátnímu německému záporákovi Klausu Stiglmeierovi, nemá hošík nejmenší šanci. Strýček Armin, žijící v podzemí, je naprosto vyšinutý a pošahaný magor, což bude divákovi jasné hned, jak poprvé uvidí ten jeho ksicht, šílené oči a děsivé zuby, které se odhalují při každém šíleném smíchu, či škodolibém úšklebku. Pro mě rozhodně jeden z nej "lidských" hororových šílenců za poslední léta. Závěrečné scény filmu mi připomínaly Metro, kde zase bojovala o život Franka Potente. A jak to celé nakonec dopadne? Bude Happy end, nebo se bude konat masakr se vším tím ječením a nakonec poslední zasazenou ránou s prýštící krví? Na to Vám odpoví konec této nezapomenutelné výpravy do podzemí Berlína:) ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Mladá skupinka zložená z francúzsky, venezuelčanky, "Bruce Lee - ho" sesternice a samozrejme američana si najme čistokrvného nemca s modrými očami, blond vláskami s ofinkou na bok, aby im ukázal tajomstvá tunelov pod Berlínom. V starých útrobách chodieb však okrem oboznamovania sa s históriou, spoznávajú "milú" spoločnosť, ktorá obľubuje svoju vlastnú hru z pred čias pádu berlínskeho múru. Nudu v tomto filme rozhodne postrádať nebudete. Na počudovanie niekoľko krát obohraný námet hororu, ktorý má svoje čaro. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Hoďte do mixeru Metro + všechny ty Jeskyně + buranské horrory + Hory mají oči + ....a máte Urban Explorer. Zaráží mě úžas na německým filmem, který tu nechává kvalitní hodnoty již od němých a zjm. expresionistických dob. Stejně jako ostatní kinematografie i Němci umí filmy dobré a špatné. Oceňuji momenty napětí, dobrou hudbu a stabilní kameru (roztřesená ručka je opravdu na mašli). Většina děje a momentů je poměrně dobře předvídatelná, jen konec je poněkud debilní. Cílem těhle snímků je především napnout, což se zde částečně daří. K.Stiglmeier je mírně děsivý sám od sebe, namaskovaný je pak chvílemi hrůzný (zuby mu dali fakt příšerný). Přese všechno snažení film, bez něhož se dá lehce obejít... ()

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Jelikož dost z těch, co začnou tyhle moje odstavce číst, skončí znechucení slohem u prvního příspěvku, začnu u toho nejlepšího. Nelekejte se hodnocení na CSFD, tohle je pecka. Parta lidí, která se zná sotva dvě minuty, se vypraví do berlínského podzemí. Před jakýmsi Berlínským klubem potkají nesympatického mladého průvodce. Ten si řekne o 300 éček od každého, pokud budou na konci tůry spokojeni. Netřeba dodávat, že na placení "naštěstí" nedojde. Zalezou do klasické diskotéky, jdou do zákulisí a vlezou do podzemí. A začíná výýýýborná půlhodina. Možná jste viděli found footage Tunnel. No, tohle je o dost lepší. Charaktery jsou načrtnutý opravdu jenom zběžně, ale to je úplně jedno. Jde tady o ty zoufalé pohledy nazpět, když nervózní hrdinové něco uslyší. Skvělá atmosféra, výborné genium loci, jeden zapomenutý nacistický bunkr a extrémní žánrová odbočka v půlce filmu. Mě až tak nesedla, ale nebudu prozrazovat víc. Jsou to prostě dva žánry v jednom filmu a oba bych zařadil ke špičce toho, co můžete vidět. Reálně to je na 7/10, já to mám na 8/10, ale dám ještě o jedno víc abych upoutal vaší pozornost. Stojí to za to. 9/10 ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Na vyvražďovačku není napětí vůbec špatné. Je jasné, že tenhle snímek nemůže originalitou čpět, ale kladů má víc než dost. Záporák svou úlohu zvládl dobře, zneklidňující hudba byla slušná a hlavně kvalitní kamera. Kamera je úraz u většiny hororů, ale tady se dá brát jako klad, od začátku slušné tempo, které nepolevuje až do samého závěru. Ke konci mě dostala scéna, kdy chce vrah zabít ženskou a ta se modlí a asi 3x mu zbraň nevystřelí. Do toho si divák myslí, že přijde překvapení a ženská se z toho dostane. Každopádně doporučuji a na Německou tvorbu klobouk dolů... 7/10 = 75% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Rozhodne som čakal viac. Námet je celkom dobrý, partička turistov ide preskúmať berlínske podzemie, ale nevyjde to podľa plánu. Narazia na "milého deduška" (herec už nemohol byť vybraný lepšie) a ten má inú predstavu o dobrodružstve. Prvú polhodinku sa ale nič nedeje, atmosféra je ľahučká ako jarný vetrík a postavy (hlavne dievčatá) sa správajú ešte hlúpejšie, ako je pri tomto žánri zvykom. Pritom priestor na postupné budovanie a gradovanie atmosféry by tu bol, ale žiaľ, ničoho takého som sa nedočkal. Druhá polovička a hlavne koniec už bol lepší, prišlo aj na očakávaný masakrík, ale nebolo to zas niečo také, čo by vyvážilo spomenuté nedostatky. No ale čo by som vlastne chcel? Pád do tmy je len jeden. U mňa je tento film iba priemerný. 60/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem, že už jsem tenhle kousek dávno viděl. Pak mě ale zarazilo, že ho tady nemám ohodnocenej. Po přečtení zdejšího obsahu už jsem si nebyl sám jistej. Obdobných filmů jsem už totiž pár viděl a tak jsem se rozhodl, že si film prostě pustím a zjistím kde je pravda. Zpočátku mi film nepřipadal nějak extra povědomej. Ale jak se objevil zubatej němčour(Klaus Stiglmeier) vše se mi začalo vybavovat. Takže závěr zní. Film už jsem kdysi viděl ale ještě asi v dobách kdy se nebyl na ČSFD. Ale už jenom ten fakt, že jsem si z něho skoro nic nepamatoval hovoří o tom, že nejde o žádnou hororovou pecku. Záporák je sice slizkej, fajn je i scéna s košilkou(asi TOP scéna filmu) ale jinak opravdu o žádnej hororovej zázrak nejde. 2hvězdy. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Sám si vařím, sám si peru, že se na to nevy...“  Ale že to zvládal v pohodě, dědek jeden šikovnej, soběstačnej. Plesnivej jak letitej bezdomovec, odpudivě zanedbanej Němčour, zřejmě starej kádr kdysi obávané endeerácké STASI, ale pořád ještě chlap, co má fakt páru. A to vaření, to ho docela baví...  Jo, jo. Když si zážitkůchtiví mládežníci zaplatí místního Pepíka, jako průvodce stokami a tunely hluboko pod Berlínem, s cílem v jednom z mnoha Hitlerových bunkrů, člověk nemusí být zrovna kinofil, aby odhadnul další děj filmu. Čím si tenhle jinak průměrný klasický podzemní horor, bohužel také klasicky průběžně „vylepšovaný“ řadou klišé, zaslouží nadprůměrné ohodnocení? Především tím, že tam nepobíhá a mládež nám nemorduje žádná přiblblá digitální obludka, ani neetickými nacistickými pokusy zakonzervovaní a nyní ožilí mrtví vojáci wehrmachtu. Ne, nic takového. Slečny a mladíci v nouzi potkají jen starého hodného pána. Na takového byste klidně mohli narazit i vy. Nebo i já – to když jsem kdysi, hodně dávno, v Praze stavěl metro a po šichtě jsme s kámošem zůstávali ještě dole a prolejzali technické zázemí stanic metra a hlavně spleť tunelů budovaných protiatomových krytů pro papaláše. Malá rada pro přežití výletu do stok a chodeb pod Berlínem: Vůbec tam nelezte! A když už tam jste a strejda Armin vám pomůže se zraněným kamarádem a pozve vás k sobě do útulně zabydleného bunkru, rozhodně mu nestrkejte nos do jeho osobních věcí v otřískaných plechových šatních skříňkách... Nebo vám to pěkně osolí ! A to doslova: poté, co do vás odborně a s gustem vrazí rezavou kudlu se mu dobrým nápadem šibalsky rozzáří oči, zašmátrá v kredenci, a do otevřené rány vám na krvácející masíčko mrskne hrst kuchyňské soli. Ten dědek byl svým způsobem šílenej sympaťák. Podobně jako sykající lovec Micka Taylora z kráteru Wolf Creek. A já bych měl jedno velký přání. Až přijdu do let, chtěl bych se pořád umět radovat ze života a bejt tak vitální jako on. ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Na to, odkud tenhle Horor pochází, tak oukey. Vcelku se ale celý film nic zajímavého neděje, až na posledních 10 minut, kdy konečně uvidíme nějakou tu vraždu a krev. Příběh celkem ujde. Každopádně věřím, že na tohle lehce zapomenu a za týden už mi nebude nic říkat ani název. ()

Reklama

Reklama