Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po dvaceti letech života v Anglii se Bill Bryson (Robert Redford) vrací do Spojených států. Spolu se svým starým přítelem Katzem (Nick Nolte) se rozhodnou, že se společně vydají po 3500 km dlouhé dálkové turistické trase "Appalachian Trail" vedoucí územím čtrnácti východních států USA. Tato dobrodružná komedie je natočena podle bestsellerových memoárů Billa Brysona. (mac000)

(více)

Recenze (89)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ono, pakliže dva lidi v seniorským věku vemou bágl na zada a jdou na nějaký trek je samo o sobě krásný a na potlesk. Možná John Bailey mohl dát víc krajinářských záběrů i když tvůrci chtěli asi větší focus dát na titulní hrdiny a jejich docela zvláštní vztach, protože neřekl bych že Bill a Katz měli k sobě blízko, přesto tu cestu dali dost v pohodě na tom asi ten příběh stál. Jako nazývat tyhled dva chlápky páprdy a dědkama atak dál, no tak to s dovolením ne. Oni zvedli prdel a šli si čichnout k životu a to pokud jsme zdravý můžeme přece úplně všichni věk přece nehraje roli. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nemám úplně pocit, že by se s filmy podobného ražení roztrhl pytel. Zažil jsem Pouť, pak Divočinu a teď je tu tahle nenápadná Procházka do lesa. Každý z filmů si sice bere jako bernou minci nějakou stezku na našem světě, ale každý se k tomu staví naprosto odlišně, což zrovna u tohoto filmu speciálně, opravdu hodně respektuji. Dva páprdové se rozhodnou na poslední výpravu svého života a kupodivu to není tak moc filozofické, jako spíš humorné. A to je dobře. Ta cesta mě s nimi hrozně bavila. Nick Nolte třeba vypadá, jak kdyby při každém dalším výšlapu měl umřít a Robert Redford pro změnu, jak kdyby měl o dvacet let míň. Každý má něco do sebe a dohromady tvoří skvělou dvojku, která se brodí přírodou, aby nezapomněli na to, na jaké planetě to vlastně žijí. Nemůžu si pomoct, ale už to mi přijde hrozně sympatický. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Bill a Katz, každý tak jiný a přece jsou spojeni něčím těžko hmatatelným, jak tam říká i Bill "něčím, co se nedá ani říct". Já se vrhla na tenhle příběh po hlavě, viděla jsem Emmu Thomson, Roberta Redforda, tak to bylo jasné. Ale nevím jak se stalo, unikl mi Nick Nolte a tady prosím o schovívavost, s ním mám problémy, zkrátka mně v poslední době nesedne. Nicméně jsem to překousla (Bill měl taky co dělat) a šla jsem s nimi tu nepředstavitelně dlouhou trasu "Appalachian Trail". A vůbec toho nelituji, poslouchala jsem ty dva starce, když vedly vážné řeči, ale i hlášky, že jsem se musela smát a některé určitě nezapomenu. Pak nastal okamžik, kdy se dokodrcali na jedno nádherné místo na naší planetě, sedli si na zem a to byl ten moment, kdy mě Nick při vysvětlování Billovi určité neobjasněné věci dostal do stavu, kterému se říká emoce, tam mně vyhrkly slzy a já mu jen v duchu říkala....ne... skoro jsem řvala....vydrž! Místo, které zvedlo celý tenhle film o level nahoru. Emma byla už jen bonusem, je stále stejně okouzlující. Do 90 minut se jim tam toho vešlo hodně, co bych ještě ráda vypíchla, ale lepší je podívat se na to osobně a nedat se odradit tak nízkým hodnocením. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Konečně film, kde Redford mluví. A mluví docela dost a občas je jeho jemnohumor i vtipný. K obsahu. Dobře situovaný kmet/spisovatel dostane ztřeštěný nápad. Tentokrát se však nepouští na širý oceán, ale do hlubokých apalačských lesů. Jako přirozenou zátěž bere s sebou zevlounského kamaráda. Klidně s sebou mohl tahat menhir nebo vábničku na medvědy, jeho přítel je jednoduše nekontrolovatelnou pohromou snad v každé situaci. Přesto snímek není apriori komedií, natož akční. Zcela nenásilně smýká divákem od jedné štace k druhé a ukazuje apalačskou stezku in natura jak se tak říká. Vlastně balancuje mezi tím vším. Není to ani akční, ani se nedočkáme úchvatných záběrů dechberoucí americké přírody, ani nějakých dramatických zvratů, vlastně ničeho. Je to odpočinkový film, který těsně neznudí, ale sotva i výrazně pobaví. Přesto ale potom budete mít pocit, že to byla v podstatě docela prdel a uvědomíte si, že jednou taky budete staří a v kloubech vám bude dovádět kdoví co, kůže na tváři bude připomínat vojenskou mapu Brd a do huby se trefíte až třetím panákem pofidérního rumu z Vietnamské tržnice. Pakliže jste takhle soudní, tahle sonda do stáří vás bude bavit. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Solidní komedie, o tom jak se dva známí z Butch Cassidy a Sundance Kid na stará kolena vydají na Appalačskou stezku. Tam zažívají různá dobrodružství, která jsou spíše konverzačního charakteru. Nebylo to špatné a místy to bylo dokonce vtipné, ale tak trochu mi připadá jako by bylo dílo předčasně ukončeno. Otevřený konec, u kterého jsem si připadal, jakoby se to sotva začalo rozjíždět a najednou titulky. Sice to mírně přidá na autenticitě, neboť v reálném životě prostě také všechno nevyjde a není dotaženo do konce, ale mně bohužel tento příběhový obrat příliš nevyhovoval. Mohlo to sice dopadnout lépe, ale i přesto zůstávám spíše spokojen. Příběh byl poutavý a staříci, ač je každý jiný, se skvěle vzájemně doplňují a cesta byla moc pěkná na pohled. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Bille! To je i na tebe absurdní! '' --- Už je to pár let, kdy jsem zachytil na radaru film s Redfordem a Noltem jak jdou kamsi na čundr do americké divočiny. Již jen tato dvě jména slibovala mnohé aniž by divák znal alespoň obsah filmu. A náhoda tomu chtěla, že jsem se dnes k tomu dostal. Jenže po prvních pár minutách jsem zaváhal zda koukat dál. Jakmile jsem zaslechl jméno Bill Bryson (jehož hraje Robert Redford), věděl jsem hned že nejde o shodu jmen a ni o náhodu. Bryson je mým oblíbeným spisovatelem, u nás vyšlo několik jeho knih včetně tohoto výletu Appalačskou stezkou. A zrovna tuhle knihu jsem od něj nečetl a čeká v knihovně... Mám do toho jít nebo ne, říkal jsem si.. Ale to už se Nick Nolte vykutálel z letadla a vypnout to už prostě nešlo ! :-), navíc skvostná byla i Emma Thompson  :-) v roli manželky, které se asi zbláznil muž. Nu co dodat dál. Film je opravdu prima. Asi to poznal každej chlap, že někdy je prostě potřeba sbalit bágl a na chvilku vypadnout. Ideálně s kumpány z dřívějších časů, kteří o vás vědí vše a vy zase o nich. Je to jakási forma bratrství, očisty a funguje jen mezi chlapama. Někdo táhne po hospodách, ale pokud se má člověk opravdu vzpamatovat, musí vypadnout do přírody. Do lesů a do přírody. Na mne to funguje neskutečně. Trochu se děsím toho, že tyto stavy mám krapet dříve než Bill a Katz. Jaké to bude pak až budou přibývat lékařské diagnózy a z mobilu si bude člověk mazat telefonní čísla přátel co tu už prostě nejsou a nebudou... Těžko říci. Billovu chlapskému vzepření se konvenčímu stárnutí naprosto rozumím. Pro ženy manželky může být tento film návodem, proč jejich muži i když jsou vroucně milováni občas zatouží na chvilku zmizet. Konec konců o tom je i Teorie tygra. Že to není tím, že necítí jejich lásku. Že to je prostě v chlapech ta určitá potřeba nechat ještě párkrát naposled vyplavit adrenalin a endorfiny, něco si dokázat než už se bude jen odpočívat a dodržovat lékařské rady a předpisy. Film byl velmi vtipný a minimálně první půlku se budete neustále uchechtávat, protože dialogy Billa a Katze jsou fakt vtipné. Dávám za 4 výhledy na Smoke Hills. * * * * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ďalšia pozitívna dôchodcovská záležitosť, v ktorej sa zišiel hotový herecký výkvet - R. Redford, N. Nolte a E. Thompson. Samotný príbeh síce nebol žiaden extra lumen, ale spomenuté herecké trio by dokázalo zatraktívniť aj podstatne slabšiu dejovú linku, nenudil som sa a to je to hlavné. Dokonca mi Bill a Katz často vyčarili úsmev na tvári, niektoré ich hlášky (hlavne od Katza) vážne stáli za to. Jednoducho optimistická záležitosť a pohodička. 70/100 ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Veľká škoda, že chlapi nerozoberali nejaké nevyriešené záležitosti z minulosti (ocenil by som osobne trochu dramatických prvkov), kedže to, o čom sa bavili, bolo absolútne nezaujímavé. Navyše som cítil taký chladný odstup Brysona od Katza, akoby ani neboli priateľmi. To mi kus vadilo. Tiež som si myslel, že ma čaká jazda sarkastického humoru a taktických podjebov, ale to sa moc nekonalo. Avšak ako taká lajtková oddychovka na vypnutie mozgu to nebolo zlé. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

No nevím, jestli bych na takovou knihu dostal chuť. Příjemná výprava dvou gerontů za dobrodružstvím. Trasa vypadala sympaticky, tam bych se klidně vypravil. Bohužel pánové často scházeli z cesty a dostávali se tak do poměrně nezajímavých lapálií běžného života. A bohužel se jednalo o dosti profláknutou turistickou trasu, takže když se člověk dostane do problémů, tak existuje příliš vysoká šance, že na vás narazí někdo, kdo vás z průseru dostane, čím se jaksi ztrácí kouzlo dobrodružství. Příjemně se mi koukalo na přírodu, ale asi bych nic jiného od podobného filmu ani nečekal. A celým filmem prosakovala příjemná atmosféra. Z mého odporného pohledu lehký nadprůměr v rámci filmového světa. Průměrné hodnocení je zcela odpovídající. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem mnohem horší film. Když jsem viděl ukázky, tak se mi asi dvakrát udělalo šoufl a musel jsem si zvýšit dávku medikamentů, naštěstí mé obavy se ukázaly být ne zcela oprávněné. Stává se mi to vyjímečně, ale jednou do roka, tohle potrefí i nejvíc erudovaného kririka na světě, našeho svalovce Dwejna! Když pominu otylého a asi nejen věkem sešlého Nicka, dá se těch 98 minut přežít celkem v klidu. Je tam sice pár trapných a hluchých míst, ale člověk se tam i prákrát od srdce zasměje a když k tomu připočtu opravdu nádherné, přírodní scenérie, tak je ta moje trojka absolutně zasloužená. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Redford na treku? Těšil jsem se hodně, ale asi jsem si od toho napoprvé sliboval víc. Nebo něco jiného. Hlavním problémem byl pro mě Nolte, který bohužel nezraje jako víno. Což by nevadilo, kdybych neměl pocit, že se neustále cpe dopředu,takže na Redforda a vlastně ani na tu Appalačskou stezku už moc prostoru a času nezbývá. Chtělo to druhou šanci, zkusit si to s touhle dvojkou celé vyšlápnout ještě jednou. A podruhé do bylo mnohem lepší. Znal jsem cestu i terén, věděl co mám čekat a přizpůsobil tomu krok. Nakonec z toho byla místy zábavná, místy hořká cesta, na které má každý z té svérázné dvojky svou silnou chvíli, a i když bych byl raději, kdyby Nolte trochu ubral, dalo se to s ním přežít. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Motivační film, který umí pobavit i pohladit po duši. Navíc mnohem lepší než nepovedená Divočina s Reese Witherspoon. Ještě poslouchám závěrečný song a přemýšlím, kam vyrazím, až mi to situace dovolí. :-) ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Docela zklamání. Takhle, jak je to ve filmu podané, je Appalačská stezka vlastně brnkačka, bary, ubytovny a restaurace skoro na každém rohu, prochází tudy spousty lidí, takže ani v tak osudové chvíli, kdy spadnete o dva metry dolů z cesty na římsu, se vlastně nemusíte bát (vážně, té scéně naprosto, ale naprosto chybí osudovost, a to vím, o čem mluvím, taky jsem měl to ""štěstí" viset za dost nepříznivých okolností, kdy mi hrozil hodně nepříjemný pád), sem tam narazíte na bláznivé ženské, jindy na manžele obtloustlých dam, a se starým kámošem celou dobu probíráte ženské a sex, případně si hrajete na sečtělého a děláte encyklopedického průvodce. Filmy s tematikou přesunu z bodu A do bodu B by měly mít nějaký vnitřní podpříběh, důvod, proč se dívat dál, protože dva dědci na výletě se brzy okoukají, zvlášť po dvou hodinách, a ty krásy přírody ostatně taky. Jak řekne v závěru jeden z hrdinů: "Proč chceš vidět nějakou další horu? Neviděl jsi jich cestou už dost?" A o tom mluvím. Prostě mi to celé přišlo až moc nereálně pohodové, problémy vlastně neexistovaly, a pokud se jeden objevil, hned se vyřešil. Mne by zajímalo, jak to měli s jídlem, jestli netrpěli někdy hlady, co dělaly nohy a klouby, jestli měli nějaké mazání třeba?, jak to, že jim jedno oblečení vydrželo čtyři měsíce a tak. Ale jinak fajn vidět kluky Redforda a Nolteho, jak si štrádují, to zas jo. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem od dobrodružství mnohem víc no aspoň okolí bylo skvělé jinak dědové nepřesvědčily nuda. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Další z důchodcovských záležitostí, které se s přibývajícími roky mnohých hollywoodských hvězd rojí jak houby po dešti. Někdy to vyjde, někdy ne. Tady to vyšlo. Film se samozřejmě snaží o nějaký jiný než komediální přesah a jsou tu prvky protivného hledání sama sebe, ale víc se tu soustředí na trampoty dvou dědků, kteří se i přes své limity snaží zdolat Apalačskou cestu. Není tu sice nic, kvůli čemu by se člověk válel smíchy, ale je to ten typ filmu, který vás příjemně naladí hned na začátku a z toho pohodového vodítka už nepustí. Herecky vládne jednoznačně Nick Nolte v roli nezodpovědné poloviny turistického dua a Redforda z mého pohledu v pohodě přehrává. 75% ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Příjemná procházka přírodou s dvěma filmovými veterány s jednoduchým scénářem, který si na nic nehraje a baví svým inteligentním humorem. K tomu krásné přírodní záběry, dobrodružná atmosféra a boží soundtrack. Podobných filmů není nikdy dost. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Jen by mě zajímalo, jestli ten nápad udělat tenhle film měl nějakou souvislost s nedávným Wild. Tak jako tak to na jedno zkouknutí nebylo špatné, musíte si z toho ale odebrat tu drobnost, že tihle dva by ani tak daleko nedošli, na nich se nic neměnilo a to několikrát ke konci špatně doplňované pozadí bylo až příliš do očí, než aby se to dalo přehlédnout. Poznámka: Nolte ještě furt žije, překvapení. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi premisa, že si dva páprdové snaží něco dokázat a vydají se na túru svého života. Osobně by mě podobná túra také lákala, protože si zde opravdu člověk může dokázat, čeho je schopen. Je to místy trochu hluché, ale obě herecké legendy jsou natolik dobré, že to s nimi přežijete až do lehce nijakého konce. ()

Související novinky

Robert Redford si vyšlápne do hor

Robert Redford si vyšlápne do hor

06.05.2014

Legendární Robert Redford se v nedávné době objevil v dramatu Vše je ztraceno a comicsovce Captain America: Návrat prvního Avengera. Návrat na stříbrné plátno se mu očividně zalíbil, dnes totiž… (více)

Reklama

Reklama