Reklama

Reklama

Píše se prosinec 1942. Norsko je obsazeno Němci a sousední Švédsko čeká na německou reakci. Mladý švédský poručík Aron Stenström plánuje svatbu a založení rodiny, nyní ale přichází k vlaku, aby vyzvedl mladého vojáka Svena - svého mladšího bratra - a přidělil ho k jednotce 83. kontrolního stanoviště, které se nachází v oblasti Värmland na severní hranici s Norskem. V noci na obzoru zahlédnou bitvu, která probíhá za hranicí v Norsku. Mladý Sven se spolu s dalším vojákem rozhodne na vlastní pěst jít k hranicím a prověřit pohyb Němců. Akce končí fiaskem a zajetím obou mužů. Poručík Aron se tak s ostatními vojáky z kontrolního stanoviště vydává na záchranu svého bratra daleko za hranice, na území okupovaného Norska. Jejich výprava se však nelíbí švédskému velení, které nemá zájem rozpoutat válku s Německem. Jen pokud to ale nebude nutné. (Film Europe)

(více)

Recenze (19)

verbal 

všechny recenze uživatele

Čurákovat na lyžích za druhé světové kolem hranice s Norskem může být někdy docela opruz. A to nejen pro diváka. Tak dáme v bunkru kafe, proberem akcie Ikea, zaplkáme se snoubenkama a když už fakt nebudeme vědět, co roupama, střihnem si takový menší Vassův běh a vyprovokujeme pár nácků. Ten, kdo tomu vlepil přídomek "Akční / válečný" by zasloužil nucené nonstop týdenní promítání Tenké červené linie! Je to plné strhujících davových scén typu "šest Swensonů se plazí po lese" a nesměle vykukuje na tu zdrcující přesilu osmi!!! Sigfriedů, kteří se sem tam dokonce i projedou v obrněném autě!!! Ale abych tomu příliš nekřivdil, asi dvakrát po třech minutách si ze sebe vystřelí!! No co vám budu povídat, úplné vylodění v Normandii! A zmiňovat u toho v jednom komentáři Ryana je jako byste tvrdili, že byl Hery Potrat skoro stejně dobrý jako Pán prstenu, čímž si otevřeně říkáte o lobotomii nebo minimálně anální fisting. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Švédské válečné drama založené na místní domobraně s hlavní zbraní v záloze – sněžnicemi, a příběhem, který by mohl být důraznější, akčnější a zajímavější. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

BĚHEM 2. SVĚTOVÉ VÁLKY ZMIZELO 300 ŠVÉDSKÝCH VOJÁKŮ BEZE STOPY. TOTO JE PŘÍBĚH ŠESTI Z NICH..... /// ...no spíš tak dvou (dobrá tak třech, ale víc ani hovno!). O tom, jak Švédové zachraňovali svýho vojína Ryana, aneb válečnej recept na to, jak umřít šťastnej (jasně že za války...). Pár vojáků má hlídat zátaras a vlastně si mohli žít naprosto v pohodě, kdyby furt nechtěli něco vymejšlet na Němčoury. Za ,,odměnu“ pak musej koukat na svý mrtvý kamarády a velitel (konečně a poprvý) někoho sejme. Je z toho pěkně v prdeli ,,VÍM CO PROŽÍVÁŠ“.... (ty vole, dyť to byl fricek!!!)... za odměnu (nebo za trest?) ti řeknu historku starýho zbrojnoše.... Partyzánština v tunách bílejch sraček (a v mínus 40ti na slunci), partyzánština s bajonety, partyzánština za záchranu bratra. Podivnej boj, kterej moc emocí nevzbuzuje, ale naštěstí tu je aspoň kus napětí. Tak mi to připadá, jako by Švédi chtěli taky něco natočit a nakonec neměli vlastně co. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stojím před osudovým rozhodnutím.... Potřebuje mě těhotná snoubenka a zároveň unesenej brácha. 2.) Jag är en patriot. 3.) Thx za titule ,,liber“ , ,,pepu“ a ,,rad.mas“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Keď si mám vybrať medzi Stalinom a Hitlerom, tak beriem Hitlera..."Zaujímavý pohľad na vojnu z pohľadu neutrálneho Švédska. Ako vieme Švédi toho veľa nenabojovali, ale i tu sa nájde príbeh, ktorý stojí za to filmovo prerozprávať. Asi najviac ma zaujala postava bývalého fínskeho veliteľa, dodávala filmu tu pravú iskru, pretože na rozdiel od Švédov zažili Fíni s Rusmi nejeden masaker...Spočiatku sa to trocha vlečie, ale potom sa to rozbehne a zaujalo ma to. Škoda toho Nemca, ktorý ich zachránil, pýtal si väčší priestor, hlavne by ma zaujímali okolnosti za akých skončil mimo. To čo sa dozvieme z filmu vyznieva dosť skratkovito a málo dôveryhodne. Inak fajn vojnový film. 80%. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Parádní válečné drama z pohledu švédským jednotek. Snímek je napínavý, dobře natočený a záverečná akční scéna je dobré vyvrcholení celého filmu. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Kvalitní válečné drama, tentokráte z pohledu Švédů, jehož největší slabinou je to "nejméně" očekávané - ve válce lidé umírají. A tady pro záchranu jednoho zkape hodně lidí. ()

st.jim 

všechny recenze uživatele

Ač mi zuby zimou tolik necvakaly a určitě by se dalo pár věcí snímku vytknout, tak stojí se na Gränsen podívat. Pěkné syrové válečné drama z pohraničního prostředí, které rozhodně neskončí tak, jak by jste si představovali. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Tohle není švédská verze Zachraňte vojína Ryana. Ve skutečnosti to jediné co s ním má společného je motiv záchrany jednotlivce skupinkou vojáků. Zbytek je zcela v duchu severských tradic. Takže žádný patos a vznešené ideály, ale naturalismus a ryzí emoce. Ten kdo čeká davové scény frontálních útoků a přehlídku obrněné techniky bude zklamán. Gransen se drží reality a nenabízí nic víc než boj skupinky odhodlaných proti skupince zoufalých. Což ale není na škodu, atmosféra je díky tomu ještě hutnější. Scény bojů jsou pěkně nasnímané, skvěle ozvučené a pořádně napínavé. I díky tomu jsem si film užil víc než leckteré klasické válečné drama. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Slavný švédský odboj v 6 lidech proti německé invazi 10 vojáků. Hodně fraškoidní "veledrama" s patriotickým nádechem. 35%. ()

Šakalík 

všechny recenze uživatele

Kvalitní válečné drama mající typické severské parametry – jednak všudepřítomný mráz a sníh, což se u skandinávských filmů tak nějak implicitně očekává, a taky reálně pojatý způsob vyprávění, který jednotlivé postavy ukazuje se všemi klady i zápory. Zajímavé na filmu je to, že se odehrává v době (konec roku 1942), kdy vlastně Švédsko oficiálně ve válce nebylo a drželo si neutralitu. Mělo se sice před fašisty na pozoru a bedlivě střežilo hranice s Norskem, kde už Hitler v té době úřadoval, na druhé straně si sami Švédové nebyli tak úplně jisti, co je větší zlo – jestli Hitlerovo Německo, nebo Stalinův Sovětský svaz. Tento film je zajímavou sondou do pohraničních událostí té doby a také do strachu švédských autorit z rozpoutání válečného konfliktu (v zájmu „vyššího dobra“ se pak mnohdy neštítily obrátit se proti vlastním lidem). Z filmařského hlediska je tento snímek natočený zručně, takovým poutavým a uvěřitelným způsobem, který mě osobně zaujal mnohem víc než slavný Spielbergův vojín Ryan. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Podle mě je film o pravé tváři války.Nikdo ji nechce jsou tam zájmy úzkého kruhu lidí.A miliony občanů jsou jménem těchto zájmů do ni zatahovány.V tomto příběhu se vypráví o tom jak mladí kluci ještě s mlíkem na bradě to mají na začátku jen jako dobrodružný výlet ale při střetu s krutou realitou to nemohlo dopadnout jinak než to dopadlo.Dnes se ve Skandinávii neválčí ale POUZE cvičí. ()

Noddy 

všechny recenze uživatele

Príbeh skupiny švédskych vojakov v čase 2. sv. vojny, ktorí sa dostali za líniu hraníc s okupovaným Nórskom. ()

KoleckoR 

všechny recenze uživatele

Druhá světová válka z jiného pohledu, ze zasněžených plání švédsko-norské hranice. Kdy Němci se snaží válku se Švédy vyprovokovat, švédské velení o to nestojí, ale obyčejní vojáci na hranici se bránit musí a proto se stávájí svým nadřízeným trnem v oku. Proto tak musí čelit nejen Němcům, ale i odstřelovačům z vlastních řad. Drsný film, který se krve a krutosti nebojí. ()

Aleix 

všechny recenze uživatele

Na titulní straně obalu je napsáno Švédská verze Zachraňte vojína Ryana , no tak to se moc nepovedlo ... dalo se na to koukat , ale asi švédům se to bude líbit víc než nám . ()

hero_bk 

všechny recenze uživatele

Válečný film s netradiční tematikou (obrana hranic státu, který není ve válce vojáky v extrémně komických uniformách), který funguje podezřele dobře i v dalších žánrech. Je až s podivem nakolik se drží slasherových schémat (skupina lidí, kteří postupně umírají, každý jiným způsobem a to v pořadí od vedlejších postav k hlavním :D ), což ale u tohoto typu filmu nemůže být na škodu, protože se jedná o postup vcelku neortodoxní. Z filmu dýchal nižší rozpočet, což ale také nepovažuji za výrazné mínus. Celkově za plný počet :) ()

backi 

všechny recenze uživatele

Výborný film. Severská kinematografia ukazuje, že to s filmami z obdobia 2. svetovej vie. Po Fínoch ma Švédi veľmi milo prekvapili. ()

Stealth2 

všechny recenze uživatele

Filmů z období II.WW odehrávající-se na skandinávském ůzemí je jako šafránu....je to škoda, protože oni to umějí natočit hodně dobře. Tenhle film je toho víc než důkazem. ()

Von Kempelen 

všechny recenze uživatele

Chápu, že označení filmu jako "válečný" vede nemálo potencionálních diváků k tomu, že budou svědky střetů pěchoty s tankama na křídle za dělostřelecký palby a s leteckou podporou. Jenže válka má i jiný stránky než masivní frontový útoky. V Gränsen je válka vyobrazená celkem povedeně i s politickým pozadím. Drama je to hodně slušný, během filmu jsem se nenudil, ačkoliv zvratama film zrovna neoplývá. I když jsem prakticky od začátku věděl, jak to dopadne a kdo se nakonec vrátí přes gränsen domů do Sverige, tak jsem byl přesto napjatej až do konce. A nějak nechápu, že na CSFD není u "Hrají:" uvedenej Antti Reini, kterej jasně vyčníval nad ostatníma hercema. ()

Reklama

Reklama