Reklama

Reklama

Dracula Has Risen from the Grave

Trailer

Obsahy(1)

Poté, co je z Drákulova hradu vymýcen ďábel, plánuje hrabě Drákula, který znovu povstal z hrobu, pomstu proti Monsignorovi, který vymýtání prováděl. Drákula se rozhodne učinit z neteře svatého muže svojí nevěstu. (liquido26)

Recenze (28)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Poněkud slabší díl z draculovské série s Ch.Lee, který má však své neodolatelné kouzlo. Krvavé oči zůstávají, krvavých efektů však není mnoho. Netušil jsem, že upíra nestačí probodnout ani metrovým kůlem, ani posvěceným obřím křížem. To mě poněkud vyděsilo. Akčních scén je poskrovnu, ale štvanice oběti kočárem je výborná! A tajné opouštění pokoje po střechách domů se může člověku pěkně vymstít! Místy upovídané scény bych raději nahradil putováním temným lesem, hřbitovem zahaleným v mlze (zde jen krátce) či gotickými interiéry hradu (poněkud chyběly). Pro hammerovského fanouška jde navzdory všemu o příjemné kratochvilné pokoukání. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Veľmi atmosferické, výprava bravúrna a prehrávajúci Lee neodolateľný. Škoda len že sa príbeh upriamuje na nudnú postavy Monsiňora a že vo filme je k uzúfaniu málo upíriek. Na druhej strane príbeh je na svoju dobu aj vzhľadom na predošlé diely prekvapivo konzistentný s pár zaujímavými momentami (ateista vs. veriaci s dohrou v závere). ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

[OBSAHUJE SPOILERY] Vlhký sen všech radikálnějších křesťanů - ateista se na konci pokřižuje! Trololo momenty tu nabývají na vrcholu, kladné postavy jsou úplně všechny strašné a Christopher Lee pronese dohromady tak patnáct vět, avšak i přesto pravítkuje nemálo a zejména jeho skon je pastva pro oči. A mám temné podezření, že situování snad téměř všech hammerovských Draculů do Německa má jediný důvod a to dělat si legraci z Germánů. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Hammerovský standard šedesátých let s tradičními principy příběhů o upírech. Christopher Lee v jedné ze svých nejznámějších rolích série s Drakulou. Obvyklý design gotického hororu: Drakulův hrad, vystrašení venkované, energický monsignore (který ví, jak na upíry), kráska (která nezapře módu 60. let) v centru zájmu temných sil, obvyklé naivní scény, (kdy např.člověk prokáže větší sílu a zručnost než stvůra ze záhrobí). A ovšem též charakteristické kulisové efekty, z nichž zvláště ty na střechách domů byly velmi zdařilé. V závěru uslyšíme latinský Otčenáš se silným anglickým přízvukem. Statečný milující mladík, ateista, snoubenec té krásky, se nakonec pokřižuje. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tak a mám za sebou všechny Draculoviny od Hammeru. Tenhle jsem sice viděl kdysi dávno ale vůbec jsem si ho nepamatoval tak jsem si aspoň oživil pamět. Na druhou stranu se nedivím že jsem si ho moc nepamatoval, je to takový nevýrazný zářez a těch filmů s Draculou bylo už tolik a mnohem lepší. Ale zase tu je asi nejlepší atmosféra co se Drakuly týče. Lee je opět více než démonický a byl jsem možná i rád že tu není Cushing protože by se mi zdálo že film padá do stereotypu, což se díky bohu nestalo a režisér na nás chrlí neustále něco nového. On Francis není vůbec špatný režisér a tohle dílo vzal úplně v pohodě. Jedinou výtku bych měl možná ke konci který mě teda spíše zklamal, čekal jsem větší souboj. A ona nevýraznost ale to bylo možná jenom tím že jsem na Drakulu koukal v jednom kuse. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Hammer. Dracula bez Cushingova Van Helsinga, to je jako Frankenstein bez svého monstra. I to studio Hammer provedlo a bylo to stejně fajn, vznikl dobrý film, ale prostě něco tomu chybělo. V plejádě kladných postav jsem totiž nenašel nikoho sympatického, monsignore je hrozně nevýrazný, hlavní hrdina - chudý, ale chytrý chlapec dvořící se monsignoreho neteři - vyloženě protivnej floutek na pěst a Veronica Carlsonová (kromě toho, že je opravdu tak hezoučká, že ji o rok později znásilňoval i Frankenstein) je jenom tupá nanynka. Zaplaťpánbůh za Draculovy krvavé oči a Zenu, jedinou životnou postavu z plejády jednorozměrných figurek, která skončila tak ošklivě (nebudu spoilerovat, ale co s ní, to padlý kněz vyřešil originálně a nečekaně ohavně, tleskám). Příběh je klasicky ze slabšího soudku, začne tajemně a atmosféricky, i když pak ztrácí dech, ale všechno táhne nahoru skvělá podzimní hammerovská atmosféra, zářivě rudá krev, stylizované kulisy a vcelku efektní závěr. Na to, že jde už o čtvrtý díl série, si draculovská řada drží obdivuhodně vysokou úroveň a v mých očích zastiňuje i sedmidílnou ságu o baronu Frankensteinovi. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě to, ale že Hammer natočí roku 1968 nejnáboženštější díl série, to bych skutečně nečekal. Ve třetím dílu bojuje s Drákulou řekněme pokrokově smýšlející kněz, ale tady už je to vyšší církevní hodnostář, představitel establishmentu a patriarchátu. V roce 1968 je nečekané, že je taková postava vykreslena kladně, jako jeden z hrdinů, jehož definující vlastností nakonec ovšem není zbožnost, ale takřka otcovská starost o svou neteř. Druhým hrdinou je student, který je a teď se podržte, ateista! A ten zjišťuje, že proti absolutnímu zlu se svými vědeckými poznatky bez víry nevystačí. Naštěstí nás tvůrci šetří nějakých zdlouhavých disputací na téma jestli Bůh je nebo ne, ani tu nenajdeme nějakou velkou manipulaci, přesvědčující diváky, aby po zhlédnutí filmu mazali do kostela. A přes to všechno je tenhle díl dobrý. Tedy hlavně, pokud jsou na scéně Christopher Lee, Rupert Davies jako onen kladný kněz a krásná Veronica Carlson jako jeho neteř. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Film plynie po akejsi sínusoide. Medzi vynikajúcim, temným upírim hororom a ľahko nadpriemernou kusovkou. Problém je v scenári. Pôsobí tu akosi preplácane a lacno. Ako vždy však vyzdvihujem a chválim atmosféru a výpravu, veci na ktoré mala spoločnosť HAMMER patent. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímek „Dracula Has Risen from the Grave“ si pak jeden v celkem standardních vyjetých kolejích a ničím nepřekvapí, snad jen těmi celkem častými detailními záběry. Není to nic proti ničemu, nepříliš hororové, ale se snahou přivést na svět horor, který bude vypadat historicky, bude dál s postavou, která je oblíbená, ale nebude zde docházet k nějakému budování mytologie, na to snímek nemá a ani se o to nesnaží. ()

pepua 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle díl mne tedy dost zklamal. Ze začátku zajímavé, ale kdesi v polovině se to zaseklo a už to byla nuda. (Asi tam, kde Dracula zaútočí v parku a je jistojistě den, skrz stromy prosvítá slunce...od té chvíle je děj takový nijaký.) Všimněte si na začátku, chlapec nechá kolo přede dveřmi kostela, za chvilku přichází kněz a ejhle, kolo už je fuč :-) ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nesmrtelny legendarny Christopher Lee v kultovej zapornej roli grofa Draculu. Lee toho nenahovori vela, ale je vskutku demonicky ...... axte funda kvalitneho hororu, toto je povinna jazda . 70 % ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Jedno ještě z těch lepších Hammerovských pokračování, kdy ještě stojí za to sledovat hraběte Drákulu a jeho další z početných příběhů. I zde je Christopher Lee ve své životní formě... 70% ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Vysoká hodnocení nechápu. Polovinu filmu se nic neděje a když ano, nedává to smysl, nebo je to další nenápaditá variace na scény z předchozích filmů. V tomto podání, navíc působí moc kterou Dracula ovládá lidi, jaksi perverzně. Když připočtu skoro směšný a nevypointovaný závěr, nelze jinak, než tento film označit za brak. Z Leeovských Draculů nejhorší, jaký jsem zatím viděl. ()

Dreadd 

všechny recenze uživatele

Díl zajímavý z hlediska Drákuly, který opět začíná používat lidských služebníků a tím narušuje koncepci, se kterou přišel deset let předtím Terence Fisher a (velmi překvapivě) z hlediska křesťanství jako motivu, jehož přítomnost je v Drákulově světě nezbytná. Christopher Lee téměř nemluví, ale každé jeho slovo jako by s sebou neslo veškeré zlo, které jeho postava ztělesňuje. Změna režiséra ze zdravotních důvodů vnáší do některých scén svěží vítr a díky tomu je další ze smrtí nemrtvého hraběte velmi odvážná a zatím i nejpovedenější. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

O fous slabší než předchozí díl. Dracula je při pokusu vymýtit zlo z jeho hradu oživen, když do jeho vodního hrobu padne pár kapek krve z rozbité hlavy kněze. Aby se pomstil knězi, co dal na vrata jeho hradu kříž, rozhodne se udělat upírku z jeho neteře a proto se ubytuje v pekárně ve městě. Nápad je to celkem uhozený a celý film se docela vleče. Neustálé omílání křesťanství mě taky moc nebralo. Na druhou stranu jsou tu sympatické postavy a pár pěkných scén - zejména honička s Drákulou na střechách má pěknou atmosféru. SPOILER - a finální nabodnutí Drákuly na kříž je celkem pěkné gore. ()

Arach.No 

všechny recenze uživatele

Opravdu příjemné překvapení od Francise. Jeho filmy je mi zatím líbily mnohem méně, než Fisherovy. Čtvrtý díl Draculy to ale změnil. Kvalitní obsazení (jen škoda absence Cushinga), dobrá zápletka, démonický Lee a správná Hammerovská atmosféra. Prozatím se mi to jeví, jako druhý nejlepší díl série (hned po jedničce). ()

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele

Úvodná scéna s mŕtvolou v zvone je síce dosť nezmyslená, ale navnadí na nejaký ten horor. V karpatskej dedinke nikto nechce chodiť do kostola, lebo sú posratý z tieňa Draculovho zámku, miestny farár len vysedáva v krčme a tak musí nastúpiť údernícky Monsiňor ktorý sa nebojí a pribije Draculovi na bránu zámku veľký kríž. Slabošský farár však medzitým nechtiac oživí upíra zamrznutého pod ľadom a ten si z neho urobí otroka. Dracula má opäť krvavé oči ako doktor počas covidovej šichty a tentoraz to dokonca po prvý krát v tejto sérii nie je zmätený trtko, ale zachováva si úroveň temného pána nemilosrdného ku svojim otrokom. Ako horor si to surfuje na vlnách priemerna, po atmosférickom rozbehu už postráda nejaké nápady, takže ďalšie dianie sa zlieva v klasické upír sem, upír tam. Zaujme snáď ešte konflikt náboženstvo vs. ateizmus, vizuálne pekné naháňačky po strechách a fakt že upíra tentoraz nestačí ani prebodnúť masívnym kolíkom, ktorý si v pohode zase vytiahne a dokonca mu na oblečení neostane po tomto incidente ani stopa. Jeho kabát má zrejme temné schopnosti tiež. A keď už sme pri tých schopnostiach, tak v tejto sérii bolo vždy podivné že si to smrteľníci s upírom dokážu rozdať na férovku, čo sa deje aj tu a nejakú supersilu ( ak pominieme hypnopohľad ) ukáže len príležitostne. Na záver je Dracula prebodnutý oným krížom z brány, ale je nutná modlitba padlého kňaza aby sa dostavili účinky a upír sa prestal metať, čo je až groteskne naťahované. ()

Andronikos 

všechny recenze uživatele

Dosť mi to pripomenulo nasledujúcu hammerovskú "draculovku", konkrétne prominentnou prítomnosťou Draculových posluhovačov v deji. Problém je v tom, že Taste the Blood of Dracula je film síce neskorší, ja som ho ale videl skôr, takže Dracula Has Risen from the Grave u mňa asi prišiel o časť svojho potenciálu. Diery v scenári sú tu snáď ešte početnejšie ako obyčajne (Draculov "podržtaškovský" kňaz je vnútorne rozorvaný viac, než by bolo zdravé a scenáristi si nejako nedokážu ujasniť, na ktorej strane stojí; Dracula, ktorého v iných hammerovkách zlikviduje kdejaká blbosť, tu musí byť nielen prepichnutý, ale musí si k tomu vypočuť aj Otčenáš; spaľovanie istej mŕtvoly si zrejme nikto v pekárni a krčme nevšimne; jedna postava zomiera na dosť podivný infarkt). Dosť často som sa počas pozerania modlil, aby to už skončilo. Veronica Carlson je síce dosť pekná, majúc pritom modernú vizáž, to uznávam, ale urážalo ma, že si niekto myslí, že ma obmäkčí takýmto lacným ženským prvkom; o pramálo zakrytých vnadách Zeny už radšej ani nehovorím. - Aby som len nekritizoval: začiatok, líčiaci monsignorovu inšpekciu v dedine pod Draculovým hradom a následný exorcizmus má dobrú atmosféru, ktorá mi pripomínala skvelý, hoci dosť dlhý úvod k Dracula: Prince of Darkness. Dajme tomu, že to je priemer (***), rozhodne to teda nemôžem hodnotiť rovnako dobre ako zmienené Taste the Blood of Dracula. ()

AnanAss 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch slabších hammerovek, kde nejen ženy opět musí zakrývat cosi podivně vyrašeného na jejich krcích. A cucfleky to rozhodně nejsou. Pestrobarevné kulisy, všudypřítomná mlha, hrobka v katakombách gotického hradu, kníže temnot s ostrými tesáky, krev barvy prošlého kečupu, smyčcová hudba podtrhující hrůzostrašnost daného momentu, nejen kněží s krucifixy měnící se na vampýry, obrovské dřevěné kůly zabodávající se do srdce, korzety a hluboké výstřihy (bohužel i pánské). Všechny zmiňované výstupy, včetně záběrů na hradě mají své neodolatelné kouzlo, je tedy však škoda, že jsou ve filmu docela málo… stejně jako samotný, mrtvolně bledý a přehrávající Christopher Lee, který je zde všeho všudy okolo deseti minut. Vyloženě zlé to rozhodně není, ale raději pro sichr doporučuji sáhnout po dřívějších transylvánských upírovinách. ()

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

Čím novější díl, tím klesala jakási kvalita a hlavně mi příjde, že klaďasové jsou čím dál méně charismatičtí. Zlatý Van Helsing z prvních dvou částí. ()

Reklama

Reklama