Reklama

Reklama

Bakaláři 1997

(seriál)
Komedie / Krátkometrážní
Česko, 1997, 6 h 22 min (Minutáž: 13–35 min)

Hrají:

Marek Eben (průvodce), Sabina Laurinová, Jiří Langmajer, Pavel Trávníček, Lubomír Lipský st., Klára Jandová, Jan Hartl, Miroslava Pleštilová, Jaromír Dulava, Miroslav Vladyka, Jitka Smutná (více)
(další profese)

Epizody(20)

Recenze uživatele ostravak30 k tomuto seriálu (19)

Genová inženýrka (1997) (E01) 

Že jsou inženýři tak trochu mago.i se ví. Takže by mě jen zajímalo, na co nebo jak svou ženu sbalil. Chyba její, že od něj čekala, že se bude víc věnovat sexu než své vědě. Jen mě překvapilo, co s lidmi sex dělá. Od úleku a bláznivého ječení kvůli myši se Sabina Laurinová dostala až po chycení myšky - i když jen za ocas, a samovolné umístění do lože. ()

Zákeřná diagnóza (1997) (E02) 

Bohužel mě byla pointa jasná prakticky od půlky, kdy mi to došlo s těmi kraťasy, ale že na to nepřišel ani doktor, který ho v nich opakovaně viděl a měl ho před sebou celého... Tohle je spíš úsměvná příhoda k rodinnému krbu při dlouhých zimních večerech nebo na svatbě po osmé hodině večerní a před desátou hodinou večerní. Ale jako bakalářský příběh...? ()

Ukradený automobil (1997) (E03) 

Občas se sám sebe táži, zda si lidé ty příběhy vymýšlejí nebo se skutečně staly. Pochopil bych vše. Může se stát, že muž zapomene, kde má auto a nahlásí ho jako kradené. Dokonce to zapomene zrušit a poclie ho s tím autem načapá. On zrovna nemá doklady. Ale že by se z nahlášení identity stala až taková fraška? Kdo ví? Možná v devadesátých letech ano. Vůbec nejtrapnější ale bylo, jak Jana Hartla zapřel jeho kolega, aby se vzápetí díky udílené ceně prozradil a dostal do konfliktu sám. ()

Facka (1997) (E04) 

Jestli se tohle opravdu stalo, pak by nejspíš podobnou hodinu měli zažít všichni rodiče. Anebo by měly být natáčeny hodiny skrytou kamerou, protože před rodiči by to byli andělíčkové. A pak by viděli, jak těžkou práci učitelé mají. Dnes to platí mnohem víc než před více než dvaceti lety. Nicméně Zdeněk Mahdal jako polo mafiánský podnikatel nebyl moc přesvědčivý. ()

Překvapení (1997) (E05) 

Já bych neřekl, že trošku nedotažené, ale spíš hodně. Nemá to pořádný konec a rozuzlení. ()

Jak jsme si přečetli Čapka (1997) (E06) 

A mě zase nepřipadá, že by povídka byla nadstandardní. František Němec byl dobrý, ale všichni víme, jaká byla padesátá léta. Není to nic překvapivého. A že i zakázané knihy byly k mání? Byly. Protože ne každý je spálil. ()

Polobotky (1997) (E08) 

Když se mažel - muž obecně, chová jako dítě a tvrdohlavě si stojí na svém. A že to došlo až k rozvodu? Na to se dá říct jen tolik, že pak nemají být soudy zahlceny. ()

Poslední koncert (1997) (E09) 

A to je také poslední koncert party skvělých herců takhle dohromady. Nebo jeden z posledních. A ta situace je tak bizarní, že jsem si jistý, že se asi fakt stala. Díky velmi kvalitnímu hereckému obsazení je povídka ještě lepší než její skutečná zápletka. Mimochodem, Eva Holubová a Bohumil Klepl si zahráli manžele ještě minimálně jednou a to v Účastníci zájezdu. ()

Lakomec (1997) (E10) 

Takže ženská nabourá auto a místo, aby to manželovi přiznala, bude se tahat po soudech. A ještě si naivně myslel, že se na to nepřijde při expertize. Nad některými pochody opravdu zůstává rozum stát. ()

Zlatá česká hlavička (1997) (E11) 

A tak se to dělalo v devadesátých letech. "Já jsem v podstatě nekrad, to byla zasloužená odměna." Zajímavé, že takhle k tomu přistupovali i někteří politici a nikomu to nevadilo. A dnes se protestuje proti Babišovi, který si zasloužených odměn od státu na dotacích připsal hned několik. Bohužel to ukazuje, kam jsme to v devadesátkách dopracovali a dodnes se z toho nemůžeme vzpamatovat. Tohle je už spíš k pláči než k úsměvu. A aby toho nebylo ještě málo, tak se svým vlastním podvodem jde k advokátovi a naivně si myslí, že se na to nepřijde, to už ani při nejlepší vůli nejde pochopit. ()

Pražák (1997) (E12) 

Pražák, Lakomec a Zlatá česká hlavička - to jako by ani nebyly bakalářské příběhy, ale spíš počátek seriálu skutečných případů z advokátní kanceláře. Možná by nebylo odvěci takový seriál vymyslet, aby lidi viděli, co všechno dokáže Čech vymyslet a uskutečnit. Jako třeba únos. Kdybych nevěděl, že je příběh skutečný, skoro bych si myslel, že je to vylhaný nesmysl. Pomluvy na vsi pak k Česku neodmyslitelně patří, ale chtít odvézt s novými šaty, aby lidi nedrbali, to už je vskutku věc podivná. A stejně drbaly dál. ()

Širák (1997) (E13) 

Povídková pohádka pro dospělé o tom, kterak dospělá žena nemůže opustit mrzáka, i když ten ji dává volnost, aby začala žít. Tak se jednomu snad podařilo žít krásně až do smrti. A ten zlomený klíč mu domovník jistě odpustí. A teď se vraťme do reality, soudruzi, život není pohádka. ()

Generální zkouška (1997) (E14) 

Tohle byla absolutní pitomost. Hlavně proto, že manželé Ivan Gübel a Vilma Cibulková požadovali, aby jim Pavel Soukup a Eva Režnarová všechno zaplatili, protože oni za to mohou. A jejich dcera taky. Asi ji měla při tom držet. Hrozná blbost včetně celé pointy a přehrávání ze strany herců. ()

In flagranti (1997) (E15) 

Tak ta povídka nedává vůbec smysl. Proč se Tomáš Jančařík schovával a proč ho schovávala Ljuba Krbová, když ho její manžel znal a neměl s ním problém? To jaksi tvůrci zapomněli vysvětlit. Nebo Pavel Trávníček snad dostal od manželky dovoleno najít si taky milenku, když jeho žena měla milence? Těžko říct. Ještě víc nepochopím, proč manželka Pavla Kikinčuka, tak pohoršená celou situací, si prostě nekoupila deštník nový a stejně k manželské dvojici šla. ()

Smolař (1997) (E16) 

Velká prsa a dlouhé nohy Kateřiny Brožové nestačí k vyššímu hodnocení. Ani mladická krása Sabiny Laurinové a už vůbec ne nejkrásnější úsměv mezi herečkami v podání Kláry Jandové, která tu ani není uvedená, stejně jako sousedka. Dvě z nejkrásnějších tehdejších hereček, ale rozehrávají větší partii. Především Prvně jmenovaná. Přitom jsem nikdy nepochopil, co na Brožové chlapi vidí. Jistě, blondýna, dlouhé nohy a prsa. Ale mě se nikdy nelíbila. Základem povídky tedy je její časté a ochotné svlékání - pro pány jako stvořené. Pokud pak tohle je skutečně pravda, že skoro nahá lezla se svým přítelem nějaká děvčica po střeše, pak se lze jen divit, kolik v Česku běhá lidí, kteří vydávají občanský průkaz za důkaz své dospělosti. Humoru mnoho neoplývaje, nazval bych smolaře sebe, že jsem si to pustil. Ještě, že to má dobrý konec. Tu Jandovou bych nejraději ukořistil pro sebe. Za ni a za další sympatickou krásku Laurinovou, a za přeci jen drobný úsměv dvě hvězdy. ()

Dobrá zpráva (1997) (E17) 

Je to rozhodně zajímavá povídka i pro ten fakt, že Miroslav Donutil hrál zarytého komunistu i o dva roky později v Pelišcích. Ale je to právě on a zejména Eva Holubová, kteří jsou největším přínosem povídky. Já na nic ovšem neshledávám nic tak zajímavého kromě politických debat ohledně nové doby a zkusmo i té staré. Je však pravdou, že pokud se pozorně zaposloucháté, v lecčems měl ten muž pravdu. ()

Brýle (1997) (E18) 

Fakt nic moc povídka. Akorát Oldřich Kaiser zaujal jako nezvedený syn a pak ta pointa. To měli ale lidičky neuvěřitelné štěstí, že je to napadlo. ()

Konečně v novém (1997) (E19) 

Nevím proč je v zajímavostech uvedeno, že byla povídka natočena podle skutečné události, když to vlastně předpokládáme u všech povídek ze seriálu Bakaláři. Nicméně zde bych tomu opravdu věřil. V rozespalosti člověk dělá různé věci, zvláště když celý večer popíjel. Ovšem tvůrci to trochu zkomediálnili tak, jak to umí jen Češi. Takže policisté uvidí domnělého exhibicionistu v podobě svého velitele, nebo Václav Upír Krejčí nahání Miroslava Vladyku jako chlapa, který mu leze za ženou. Ovšem povedený trapas to je. ()

Ztráty a nálezy (1997) (E20) 

Zapomenout ve vlaku dítě, nota bene takhle malé, je skutečně na pováženou. Ale ono se vlastně nejednalo o zapomenutí jako o ponechání. Neboť Zuzana Bydžovdská šla koupit pití. Jaký je tedy rozdíl, kdyby šla s dítětem a pak stihli vlak společně než když šla sama? Odjezd vlaku s dítětem by jí pak nehrozil. V životě bych neodešel z vlaku bez dítěte. Už jen proto, že nemusí odjet vlak, ale může ho kdokoli i během chvilky unést. Nicméně absurdita pokračuje. Pracovníci ČD se chlapce ani nezeptají, kde má tátu, aby si to ověřili. Násilím dítě seberou a jdou. Tři hlupáci se sešli a jedno dítě a jeden dospělý na to doplatili strašným zážitkem. Že se pak vzali je sice pointa krásná, ale mě to ani nepřišlo za sebeprezentaci v televizi. ()

Související novinky

Zemřel režisér Dušan Klein

Zemřel režisér Dušan Klein

10.01.2022

Ve věku 82 let zemřel oblíbený režisér Dušan Klein. Kvůli svému židovskému původu byl jako dítě internován v koncentračním táboře Terezín. V 50. letech se objevil v dětských rolích ve filmech Můj… (více)

Reklama

Reklama