Reklama

Reklama

Invaze 1968. Ruský pohled

(TV film)

Obsahy(1)

Redakce zahraničního zpravodajství ČT připravila televizní dokument k výročí vpádu spojeneckých vojsk do Československa v roce 1968. Film "Invaze 1968. Ruský pohled" nabízí jedinečný pohled na srpnové události roku 1968 z perspektivy, z jaké ji český divák ještě neviděl. Autor a režisér Josef Pazderka v době svého působení na postu zpravodaje ČT v Moskvě po léta shromažďoval archivní materiály a výpovědi svědků i účastníků invaze do ČSSR z "druhé", tedy sovětské strany. Mezi respondenty nechybí sovětští velitelé invazních vojsk, důstojníci, řadoví výsadkáři, sovětští novináři, sledující události přímo v Praze i ruští disidenti, kteří za protest proti invazi strávili roky ve vyhnanství a psychiatrických léčebnách. Reflexi tehdejších událostí nabídne exkluzivně i poslední sovětský prezident a tvůrce perestrojky Michail Gorbačov. Čeští diváci v dokumentu poprvé uvidí také sovětské archivní týdeníky, referující o invazi do ČSSR. Projekt vznikl ve spoluprácí s Ústavem pro studium totalitních režimů a v současnosti dostává také exkluzivní knižní podobu ve vydavatelství Torst. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jsem moc rád, že jsem si mohl díky dokumentu vyslechnout názory rusů, vojáků co tady měli na povel, ruských novinářů (ten co pak poslal doprdele celý ruský politbiro je nehoráznej frajer ) i ruských disedentů protestující proti 68 na Rudém náměstí - za ty jsem obzvláště rád mám pro ně - DÍKY vše je samozřejmě proloženo dobovými záběry. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument. Na můj vkus tam však těch dotazovaných Rusůmohlo být více. Chápu však, že najít tehdejší aktéry nemuselo být snadné. V roce 1968 měl můj táta vážnou známost v Praze na vysoké. Byla jí zde studující Ruska Zoja. Jemu invaze tenkráte přetrhla vztah, studenti z Ruska zde už dále nesměli studovat a všichni odjeli domů... Do Prahy se pak podívala až v osmdesátých letech. Ona se na okupaci dívala tou naší optikou, nezbarvenou propagandou. Bylo moc zajímavé vidět názory dalších. Překvapil mně zejména generál Kosenko, který si dodnes myslí, že splnil úkol, potlačil kontrarevoluci a zabránil třetí světové válce... To ve mne vyvolává zároveň strach z Rusů samotných, z jejich nevzdělanosti a snadné možnosti jejich zmanipulování což spolu souvisí. Když i dnes je možné slyšet toto, když i dnes zase opěvují Stalina, je cosi retardovaného v ruském myšlení. A retardovaní jedinci dělají neočekávané a většinou nebezpečné činy... Nesmírně si vážím té drobné skupinky lidí co šla za nás protestovat. Byla to holá sebevražda. Přesto to za nás (pro svůj klid) udělali. Opravdu smekám! A jsem rád, že všichni dnes žijí v zahraničí. Dokument je to zkrátka parádní, navíc komentovaný mým velmi oblíbeným Viktorem Preissem. Bohužel opět si kladu základní otázku. Pro koho byl natočen? Ti co vědí a mají to v hlavě srovnané se z něj dozví možná pár nových zajímavostí, ale ta základní osnova událostí je pořád stejná. Ti co nevědí bohužel většinově dnes nemají potřebu na takovéto dokumenty koukat. Nějaký Dubček, Černík a spol... To jsou pro ně dnes neznámá jména. Je to už dávno a jim je to jedno. Proč se v tom hrabat? Letos budeme slavit 50 let od invaze a okupace. Není to jedno. Naopak. Při pohledu na vládu, při pohledu na Hrad, na to jak se u nás zase lže, jak jsou snahy ze strany Rusů tuto temnou kapitolu našich dějin zlehčovat a měnit, není to jedno. Byli jsme zákeřně napadeni a jakýsi náznak svobody zde byl tvrdě zadušen. Je otázkou co by nakonec ,,vyrostlo'' z toho socialismu s lidskou tváří (avšak stále pod vůdčí rolí KSČ)... Ale možná by to tu nakonec opravdu vygradovalo do nějakého podobného ,,sametu'' jako byl v roce 1989. Kdo ví. Takhle se z návštěvy bratrských armád a komunismu a normalizace s nelidskou tváří vzpamatováváme dodnes. Je to jen na nás. Vyprávějme o této době našim dětem, pouštějme jim tyto dokumenty. Ať i ony ví. * * * * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Za tohle jsem opravdu vděčný. Když dnes potkávám Rusy, kteří mi s upřímným pohledem tvrdí: "ale v tom osmašedesátém jsme vám fakt pomohli..." nebyl jsem schopen je pochopit. Tenhle dokument však pochopení napomáhá. Společnost, která sedmdesát let nepoznala nic než jakýsi socialismu, o kterém je přesvědčili, že nic dokonalejšího na světě neexistuje, o čemž se nebylo možné přesvědčit, protože do světa se z jejích členů nikdy nedostal, prostě věřila, že chce-li jim to pár Čechoslováků kazit, jsou to zrádci, se kterými je nutné, ba sebezáchovné skoncovat. Averze k Rusům mne to nezbavilo, ale jejich pohled si umím představit už líp. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Jsem ráda, že tento dokument vzniknul. Nesnáším unifikaci skupiny lidí podle nějaké nesmyslné veličiny. V každém národě vždy byli, jsou a budou darebáci. Třebas tento dokument pomůže některým lidem otevřít oči, že ne všichni Rusové schvalovali anexi ČSSR v srpnu 1968. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Inváziu v roku 1968 som prežil na vlastnej koži, viem teda veľmi dobre, čo jej predchádzalo, ako prebiehala, ako na mňa doľahla, čo bolo neskôr a aké sú jej dozvuky v súčasnosti. Preto mi tento veľmi stručný dokument nepriniesol nič nové. U takýchto dejinných udalostí je možné pomerne jednoducho zmanipulovať pohľad na ne vhodným výberom komentátorov a obrazových záznamov. Ako tak objektívny náhľad na udalosti roku 1968 bude možné získať až v dobe, keď nebudú nažive ich účastníci a nikto nebude pri sledovaní filmu môcť vykríknuť: "Tak to predsa vôbec nebolo!" ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý dokument náhledy účastníků padesát let poté, které zastřešuje Gorbačov. Je třeba si uvědomit, že v Sovětském svazu nikdy nebyl socialismus ale totalitní nomenklatura, tedy vládnoucí rozkrádající vrstva mafie. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Konečně aspoň částečný pohled z druhé strany. Autor odvedl vynikajíci práci při sběru materiálů a získávání rozhovorů. Škoda nadbytečné vycpávací vaty v podobě dobových písní a někdy možná až přílišné zveličení ozvuků ze srpna 68 pro Sovětský svaz. Myslím, že většina lidí z dřívějšího impéria zla nemá o invazi a okolnostech kolem ní ani tušení. ____ Neuvěřitelná, až nepochopitelná odvaha těch osmi statečných, kteří šli proti okupaci protestovat na Rudé náměstí a za pár minut, kdy si dopřáli svobodu, zaplatili roky svého života. Kdybychom byli slušný stát, tak by měli dostat nejvyšší české vyznamenání. ____ Neuvěřitelný, ale vzhledem k jeho aroganici pochopitelný postoj bývalého generála, který se při zaštiťování vlastní ctí dušuje, že žádné mrtvé neviděl, vojenský zákrok byl správný a na důkaz svých tvrzení uvádí, že ho v ČSSR málem napadla skupina hysterických žen, které ho mohly podrápat svými dlouhými nehty! /21. 8. 11./ ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Socialismus s lidskou tváří, tahle neobyčejná formulace byla velmi výstižná.. Přesně takhle jsme to cítili a chtěli.." Výborný projekt Josefa Pazderky dává českému divákovi - Či nejlépe čtenáři !! Jeho stejnojmenná kniha skutečně stojí za to.. - možnost celou událost vidět optikou těch, kteří nás v šedesátém osmém znovu "osvobozovali".. Nicméně za nejzajímavější závěr, který jakoby jen tak mimochodem z celého dokumentu vyplývá, lze považovat alarmující skutečnost, jak se dnešní putinovský aparát snaží o zakonzervování nostalgických vzpomínek na Sovětský svaz, a logicky tak samozřejmě i oprávněnosti sovětského zásahu.. Tak aspoň štěstí, či naopak právě smůla, že ruské mladé nějaká okupace v Československu vůbec nezajímá.. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Ktovie ako by sa vtedy zmenila spoločnosť a svet, keby Dubček a jeho blízke osoby zmenili socializmus a dali mu tú ľudskú tvár, ktovie ako sa zmení spoločnosť a svet, ak sa podarí jeho synovi presadiť priamu demokraciu. Vtedy neželaní takzvaným východom, dnes akoby neželaní tazvaným západom, pretože ani ten akýsi boľševizmus a ani liberálny kapitalizmus nie sú ničím dobrým. Som rád, že ponúkli aj pohľad Rusov na dané udalosti, aj keď prišli sem aj iné vojská z krajín Varšavskej zmluvy a ich názory sa tu akosi opomínajú, proste téma taká nebola, čo je škoda, zaujímali by ma názory Maďarov, či Poliakov, lebo takí Rumuni sem neprišli. Vybrali skôr disidentov, čo svedčí, že skrytý hnev možno voči Rusom ešte existuje, nie je to úplne objektívne, ale aspoň že tam je ten generál s jeho výpoveďou, či Gorbačov. Tiež nie sú rozobrané do hĺbky všetky udalosti, vlastne väčšinu akoby opomína, taktiež sa tu skôr hovorí o Prahe a rozpor generála, ktorý tvrdil, že nevedel o mŕtvych sa so skutočnosťou, kto vraždil, kto tajil informácie, nekonfrontoval. Takto to nedá úplne dobrý pohľad na veci, no to, že išlo o inváziu, na tom sa nič nezmení. Oklamaní, neinformovaní, opustení, vo svete plnom neslobody takmer všade, kde aj na západ od nás bola tá sloboda relatívna, no možno väčšia než u nás. V histórii si ľudstvo musí prechádzať rôznymi obdobiami a mnoho ich je hrozných, no mám pocit, že vždy sa aspoň trocha posúvame, niečo sa uvoľňuje, niečo sa kazí. Dnešných Rusov by toto malo zaujímať, tak ako aj nás, no vinu už novým generáciám netreba pripisovať, už postupne tvoríme inú históriu. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Dokument mě trochu zklamal, protože z jiných dokumentů vím, že důvody pro invazi byly daleko širší, než nějaké cvičení NATO v Německu. Šlo hlavně o tzv. kontrarevoluci uvnitř státu, která je v tomto dokumentu decentně obejita. Vzhledem k tomu, že se film vyhnul zásadním důvodům a soustředil se více méně jen na citové prožívání obyčejných Rusů, hodnotím jako průměr. Navíc ve mně zpovídaní Rusové příliš důvěry nevzbuzovali. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Užitečný pohled z druhé strany. 1) Zaznamenal jsem desatero pro chování k okupantům: Nevíme, neznáme, nemáme, nedáme, neumíme, nerozumíme, neprodáme, nepomůžeme, neradíme, nezapomeneme. 2) Zajímavý koment: Marek1991****. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Invaze vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 z jejich pohledu.Zajímavý a působivý to dokument. Krásně se dozvíme, co k tomuto aktu vedlo a proč to tak muselo být. Osobně kroutím hlavou i dnes, protože důvod je až nepochopitelný. Kdyby se tenktát invaze nekonala, kde bychom mohli být. Bohužel rok 1968 rozbil naději na reformu komunismu a svobodnější život a místo toho nastolil období normalizace, které nemá se svobodou nic společného. Potěšilo mě, že i v Sajuzu se našli lidé, kteří za nás bojovali, a naopak mě celkem šokovalo, že i v dnešní době, kdy jsou fakta na povrchu, se najdou lidé (vojáci okupanti), kteří věří, že dělali správnou věc. Toto by se mělo pouštět povinně ve školách, aby si mládež udělala skutečný obrázek na rok 1968. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Dobre zpracovany dokument o srpnovych udalostech roku 68, tak trochu ruskym pohledem. Zajimave nazory, dobove zaznamy. Film, ktery vede k zamysleni. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Prehľadný dokument prínosný hlavne pre stredoeurópske prostredie, v ktorom na úrovni hospodského mudrovania stále ešte vládne manicheistický pohľad, že čo Rus, to boľševik (hoci poslednou dobou sa evidentne úspešne obracia proti Američanom). ___ Autor filmu je súčasne editorom knižnej publikácie Invaze 1968: Ruský pohled (2011) Ústavu pre výskum totalitných režimov. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Moderní dokumentární snímek obsahující rekonstrukci srpnových události 1968 (vzpomínky lidí + archivní záběry). Jeho zvláštností je zaměření se na sovětský disent. Osm statečných rusů, kteří vystoupili v sebevraždném protestu proti vlastní zemi na Rudém náměstí zaslouží obdiv. PS: Generál Pavel Kosenko - to je teda materiál. 78%. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Ruský pohľad vojakov od pešiakov až po generálov bol jednoduchý. Musel byť a bol podľa školenia politrukov a ťažko si mohli vytvoriť iný pri totálnej izolácii od sveta mimo kasární. Niektorí z dôstojníkov v tom aj zostali, niektorí časom pochopili. Existovali aj iné názory na ruskej strane, ale je jasné, ako museli skončiť takí novinári a disidenti. Každý z názorov a príbehov v dokumente je cenný a poskytuje spektrum rôznych pohľadov, aké som očakával. Dokončenie príbehov všetkých zúčastnených bolo veľmi dobrým zakončením filmu. ()

blueskin 

všechny recenze uživatele

josefu pazderkovi se podařilo vytvořit dokumentaristický majstrštyk, ze kterého přímo odkapávají emoce. k nejsilnějším okamžikům patří rozhovor s generálem kosenkem, který se i po 43 letech od sovětské invaze do československa tvrdošíjně drží verze o bratrské internacionální pomoci, překrucuje historická fakta a popírá smrt 108 československých civilistů. divím se, že se na něj pazderka při natáčení nevrhnul! ()

Reklama

Reklama