Reklama

Reklama

Vláda

(seriál)
Dánsko, (2010–2022), 36 h 28 min (Minutáž: 54–59 min)

Tvůrci:

Adam Price

Hrají:

Sidse Babett Knudsen, Birgitte Hjort Sørensen, Freja Riemann, Emil Poulsen Dam, Søren Malling, Thomas Levin, Pilou Asbæk, Benedikte Hansen (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(38)

Dánská seriálová produkce dnes platí za pojem na světovém trhu, ale bývá převážně asociována s ponurými kriminálkami. Její mezinárodně nejúspěšnější a nejoslavovanější příspěvek, který je všeobecně považovaný za jeden z nejzásadnějších titulů celosvětové televizní tvorby, nicméně náleží do zcela vlastní žánrové kategorie. Jak napovídá název, Vláda je seriál o politice, potažmo o její provázanosti se světem médií. Hlavní hrdinka Birgitte Nyborgová, předsedkyně hlavní středové strany, se v prvním díle stává překvapivým vítězem voleb a následující epizody sledují její působení na postu premiérky. Při tom vyprávění sleduje nejen rovinu profesní s osobním životem a ukazuje nejen, jak se idealistická politička učí manévrovat v prostoru vládních jednání a mocenských bojů během událostí lokálního rázu, ale i mezinárodního dosahu. Současně se zaměřuje také na její rodinný život, který je vystaven těžkým zkouškám. Dalšími klíčovými postavami, které seriál sleduje v práci i soukromí, jsou premiérčin spin doctor Kasper Juul a ambiciózní televizní moderátorka Katrine Fonsmarková.

Ačkoli by se mohlo zdát, že seriál ze zákulisí dánské politiky bude mít pouze lokální dopad, právě díky bravurnímu dramatickému rozvedení politických problémů tak, aby postihovaly obecnou rovinu a ne minoritní jednotlivosti, a díky důrazu na morální ohledy i dopady politických rozhodnutí na osobní životy se z Vlády stal nejdiskutovanější seriál dánské historie, ale také ohromující mezinárodní hit vysílaný v sedmdesáti zemích světa. Nejdůmyslnějším tahem tvůrců bylo, že diváky navnadí na nahlédnutí pod pokličku vrcholové politiky, ale přitom ve skutečnosti nepřinášejí nezaujaté pojednání o tom, jak to v politice a médiích chodí, ani nesklouzávají k vyhrocenému démonizování politických kariéristů jako americký hit Dům z karet. Vláda naopak ukazuje, jaká politika má být. Tento přístup právě v kontrastu k reálné politice udělal ze seriálu divácký hit, ale také předmět vášnivých debat a vyhrocených reakcí některých představitelů dánských stran. (Česká televize)

(více)

Diskuze

hrona

hrona (hodnocení, recenze)

Dle posledních zpráv z Netflixu se chystá čtvrtá řada. 

jhr

jhr (hodnocení, recenze)

laik_60

Čemu se divíš? EU je nástrojem globálního kapitálu a dělá politiku výhodnou pro nadnárodní korporace. 

laik_60

laik_60 (hodnocení, recenze)

hmmmm ja veľmi na Dánov nepozerám až tak s nadšením, svojho  času predsedkyňa dánskeho zväzu chovateľov ošípaných mala v parlamente EU veľké slovo  čo sa týka poľnohospodárskej politiky v Európe, Na Slovensku  sa v tom čase húfne likvidovali chovateľské farmy a stav ošípanych klesol takmer na nulu.

na příspěvěk reagoval jhr

dogma97

dogma97 (hodnocení, recenze)

Celá ta linie s anglickým (či anglicky mluvícím) milencem (ve 3. sérii) je nesmírně otravná. A vůbec, zdá se mi, že úroveň jde od 1. série znatelně dolů...).

Nuf

Nuf (hodnocení, recenze)

luciasce

Bohužel nejsem schopný najít titulky na druhou a třetí sérii kromě prvního dílu druhé série prostě nikde nejsou. Má je snad někdo?

jhr

jhr (hodnocení, recenze)

Po prvních dvou dílech mám pocit, že se jedná o tendenční seriál podporující politiku současného Evropského establishmentu a iracionální liberální iluze o krásném multikulturním světě, který ve skutečnosti, ale neexistuje. Hlavní hrdinka je klasická středová liberálka bez vyhraněného ideového ukotvení, ale plná naivismu a ovládaná politickou korektností prostě taková Dánská Merkelová.

Nepřekvapuje mě, že nejhůře je vyobrazen lídr socialistů, který má ale jako jeden z mála racionální názory na migraci a také na systém, ve kterém žije a nedělá si žádné hloupé iluze a pak ultrapravičák od Svobodných, který je čistý pragmatik a jeho představitel mi trochu vzhledem připomíná Zemana.

Zatím bych tedy řekl, že Vláda je sice pěkně natočený produkt, ale pořád jen obyčejná agitka obhajující současný neoliberální politický mainstream, který ale jednoznačně selhal a pomalu prohrává všude v Evropě.   

luciasce

luciasce (hodnocení, recenze)

titulky k druhe a treti serii se prekladaji, nicmene to chvilku bude trvat, kazdopadne budou :)

na příspěvěk reagoval gaspo13, Nuf

eldina

eldina (hodnocení, recenze)

ACIN

prosím, neurážaj sa, ako som písala, vdaka aj za tie titulky... ked som písala ten koment, išla si iným tempom..ten seriál je skvelý, viem, že sa tam veľa rozpráva /ved politika/, ale začať jeden diel a potom dlho nič /nakoľko má dosť častí/, to radšej nepozerať vôbec...takže ešte raz-vdaka za tvoju prácu

ACIN

ACIN (hodnocení, recenze)

eldina

Tento seriál není moje priorita a myslím, že můžete být rádi, že se do něj vůbec někdo pustil.

na příspěvěk reagoval eldina

eldina

eldina (hodnocení, recenze)

ACIN

ACIN, pozerať ten seriál podľa tempa, akým prekladáš seriál, nemala by som tie 3serie dopozerané ani do smrti..:)
našťastie sú aj srbské titulky, žiaľ-anglicky neviem../aj tak vdaka za prácu, ktorú robíš/

na příspěvěk reagoval ACIN

Uživatel eldina smazal svůj příspěvek.

Související novinky

Reklama

Reklama