Reklama

Reklama

Vláda

(seriál)
Dánsko, (2010–2022), 36 h 28 min (Minutáž: 54–59 min)

Tvůrci:

Adam Price

Hrají:

Sidse Babett Knudsen, Birgitte Hjort Sørensen, Freja Riemann, Emil Poulsen Dam, Søren Malling, Thomas Levin, Pilou Asbæk, Benedikte Hansen (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(38)

Dánská seriálová produkce dnes platí za pojem na světovém trhu, ale bývá převážně asociována s ponurými kriminálkami. Její mezinárodně nejúspěšnější a nejoslavovanější příspěvek, který je všeobecně považovaný za jeden z nejzásadnějších titulů celosvětové televizní tvorby, nicméně náleží do zcela vlastní žánrové kategorie. Jak napovídá název, Vláda je seriál o politice, potažmo o její provázanosti se světem médií. Hlavní hrdinka Birgitte Nyborgová, předsedkyně hlavní středové strany, se v prvním díle stává překvapivým vítězem voleb a následující epizody sledují její působení na postu premiérky. Při tom vyprávění sleduje nejen rovinu profesní s osobním životem a ukazuje nejen, jak se idealistická politička učí manévrovat v prostoru vládních jednání a mocenských bojů během událostí lokálního rázu, ale i mezinárodního dosahu. Současně se zaměřuje také na její rodinný život, který je vystaven těžkým zkouškám. Dalšími klíčovými postavami, které seriál sleduje v práci i soukromí, jsou premiérčin spin doctor Kasper Juul a ambiciózní televizní moderátorka Katrine Fonsmarková.

Ačkoli by se mohlo zdát, že seriál ze zákulisí dánské politiky bude mít pouze lokální dopad, právě díky bravurnímu dramatickému rozvedení politických problémů tak, aby postihovaly obecnou rovinu a ne minoritní jednotlivosti, a díky důrazu na morální ohledy i dopady politických rozhodnutí na osobní životy se z Vlády stal nejdiskutovanější seriál dánské historie, ale také ohromující mezinárodní hit vysílaný v sedmdesáti zemích světa. Nejdůmyslnějším tahem tvůrců bylo, že diváky navnadí na nahlédnutí pod pokličku vrcholové politiky, ale přitom ve skutečnosti nepřinášejí nezaujaté pojednání o tom, jak to v politice a médiích chodí, ani nesklouzávají k vyhrocenému démonizování politických kariéristů jako americký hit Dům z karet. Vláda naopak ukazuje, jaká politika má být. Tento přístup právě v kontrastu k reálné politice udělal ze seriálu divácký hit, ale také předmět vášnivých debat a vyhrocených reakcí některých představitelů dánských stran. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Chrysopras k tomuto seriálu (17)

Vláda (2010) 

Už budu v hodnocení dánského seriálu trapně monotónní, ale tohle je prostě extraliga. Poněkud jiný koncept než u House of Cards, kde je Underwood bezskrupolózní mocichtivec. Nyborgová je spíš v roli lehce naivní a stále ještě s morálkou a politickou autenticitou bojující postavy, která je shodou okolností vymrštěna na vrchol a učí se "jak to chodí". Dobrý vhled do zákulisí i ten kontrapunkt s médii. Ocenuju, že Dánové dokážou psát silné, nosné a životaschopné ženské role, které nejsou jen výplní a v pohodě utáhnou celé seriály. A když do hlavní role vyberou rozkošnou Sidse..., radost pohledět :-). A to herecky ostatní vůbec nepokulhávají! A tak si již poněkolikáte posmutněle kladu otázku, proč nejsou něčeho podobného schopni čeští tvůrci, když Dánové ano ( v penězích to asi opravdu nebude ). Ikdyž se situace v české seriálové tvorbě lepší, stále je to jen ve vleku světových trendů, které udávají např. Dánové :-( ()

Umění možného (2010) (S01E03) 

"Já myslel, že jste cynik." "To taky jsem. Ale Vaše žena mi za psaní těch dojáků královský platí." ()

Nevidět, neslyšet, nemluvit (2010) (S01E07) 

Vynikající díl! Zpravodajský hry, boj o koryto, kariéra si vybírá první rodinný daně... A hlavně osobní vztahy a preference z minulosti musí ustoupit politickému pragmatismu. Konec byl až mrazivej ()

Okurková sezóna (2010) (S01E08) 

Podíváme se Kasperovi na zoubek. Vlastně až na nerv... ()

Rozděl a panuj (2010) (S01E09) 

Už jsem se bál, že nedojde na ministerstvo obrany 😂. Ale to, co se rozpoutalo v rodině premiérky... ()

První úterý v říjnu (2010) (S01E10) 

Trochu slabší díl z toho pohledu, že neotvírá novou kauzu. Ale za tu kreací SBK na manželovo rozhodnutí a za pointu celé série s ministrem financí musím dát opět max! ()

89 000 dětí (2011) (S02E01) 

Druhá série kvalitativně pěkně navazuje a neklade před paní premiérku nic menšího než Afghánistán ;-). ()

Poslední dělník (2011) (S02E03) 

Začátek dílu vypadal na pěknou nudu, o to víc příjemně překvapil. Oceňuju jak autoři dokážou na krátkým prostoru vypovědět osobní rovinu příběhu. Jistě pomáhá, že to SBK umí podat :-) ()

Zasaď strom (2011) (S02E05) 

Scénáristé rozhodně nezaháleli a na Birgitte vymýšlejí další a další pasti... Až se bojím, kam to dovedou :-) ()

Oni a my (2011) (S02E06) 

Zaujal hned úvodní citát z Matouše 5:44. Vzhledem k Nyborgové dobře vystihuje politické peripetie tohoto dílu. Pokud by se vztáhl na Kaspera... to už by byla opravdu vysoká škola křesťanství. Nejsilnější díl této série. ()

Poznámka mimořádné povahy (2011) (S02E10) 

Poněkud smířlivější závěr série, ovšem to vůbec nevadí a očekávám, že to je jen lehké zpomalení před rozjezdem 3. řady ;-) ()

Budoucnost patří ženám (2022) (S04E01) 

Birgitte je zpátky! Mám z toho radost a první díl dává příslib, že se to slušně rozjede. ()

Inuit Nunaat: Země lidí (2022) (S04E03) 

Pěkně se to zamotává. Úvaha Birgitte nad tím, kdo vlastně bude pokud nebude 19 hodin dřít jako ministryně je dost mrazivá 🤔 ()

Moc v Dánsku (2022) (S04E06) 

Jeden takový poklidný den paní ministryně zahraničí :-) ()

Prostě zařiďte, ať to zmizí (2022) (S04E07) 

To jsou přesně ty díly kvůli kterým člověk sleduje i čtvrtou řadu aneb "podstatou moci je i její zneužití". ()

Matka moře (2022) (S04E08) 

Škoda, že to bylo dost předvídatelný. Tak snad se dočkáme euro pokračování :-) ()

Související novinky

Reklama

Reklama