Reklama

Reklama

Frankensteinovo zlo

  • Velká Británie The Evil of Frankenstein (více)
Trailer

Po deseti letech ve vyhnanství se baron Viktor Frankenstein i se svým asistentem Hanzem vrací na místo, kde to vše začalo - na zámek Frankensteinů v Karlstaadu. Tady zjišťují, že veškerý majetek si pro sebe zcizil hamižný starosta města, který se spolu s policií pokouší barona opět zatknout. Frankenstein však při útěku nachází v ledu uvězněné monstrum a za pomoci hypnotizéra Zoltana jej přivedou k životu. Zoltan ale nemá čestné úmysly a využívá jím ovládané monstrum k vlastnímu prospěchu a obohacování. S tím se baron Frankenstein nemůže smířit... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (37)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Pro tu atmosféru, kulisy a snahu bych na podobné filmy mohl koukat pořád. Mé první setkání s Hammerovským Frankensteinem a dost mě to bavilo. Možná to nemá tolik dnes potřebné napětí, ale atmosféru to má slušnou. Dokonce i Cushing mě tu bavil, a to je co říci, protože mi jinak připadá jako hrozné poleno. Problém je, že kdž vidím podobně zpracovaného Frankensteina, vždycky se mi vybaví Jakubiskův Albert a to jde pak jakákoliv horrorová stopa stranou :-).3,5* ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Tento film nijak nenavazuje na předchozí dva díly. Victor Frankenstein má zřejmě sklerózu neboť svému pomocníkovi řekl, že monstrum stvořil pouze jedno. Přitom udělal dohromady tři (v Curse of Fr. jedno a v Revenge of Fr. dvě). Dále již zřejmě zapomněl, že se původní monstrum rozpustilo v kyselině a on nebyl vyhoštěn z města za napadení policisty a odsouzen k smrti za vraždu své služebné. Ta flashbacková scéna, která nijak nekoresponduje s prvním dílem, je poměrně zbytečně dlouhá. No pokud to berete v kontextu hammerovské série, tak je tento film nesmysl, ale jako samostatný film docela funguje. Na druhou stranu opravdu bavit jsem se začal teprve po té, co se na scéně objevil hypnotizér a začal zneužívat monstrum pro svou pomstu, to znamená půl hodiny před koncem. Peter Cushing není zase až takový padouch jako v předchozích dvou dílech. Maska monstra je hodně podobná Karloffovi, ale vypadá to jako by dostal cihlou do hlavy, protože je má až zbytečně placatý obličej. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Přes všechny své menší zápory však tento film patří zcela jistě do průměrných filmů, které stojí za to vidět. Hlavně díky své atmosféře, která byla i tentokrát velice slušná a hudbě (o které netřeba mluvit). Tohle jsou dva faktory o kterých vím, že je společnost Hammer jimi proslavená. Každé jejich dílo má své osobité kouzlo, které si podmanilo spousty fanoušků po celém světě. Nejzajímavější pasáží je až řádění monstra. Máme možnost vidět několik vražd, krádeží, romantické chvilky i jasný důkaz, že alkohol je metla lidstva. Jaký má vliv na samotné monstrum můžete spatřit pokud se dodíváte až dokonce. Musím rovněž pochválit výběr prostředí, kde se natáčelo. Zámek tyčící se na úpatí skalisek, hluboké lesy, skaliska i samotná jeskyně dodaly filmu osobité kouzlo, které mě kromě hereckých výkonů dostalo asi nejvíc. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Kdysi se mi tenhle hammerovsko - universalský počin líbil více, přesto jsem byl nakonec spokojen. Anglie dala filmu řadu skvělých herců, ovšem démonické trio P.Cushing-Ch.Lee-V.Price je nepřekonatelné. Zde tedy máme opět jednoho z nich - P.Cushinga v roli ďábelského barona. Musím říci, že po vícero zhlédnutí si člověk uvědomí, že o horror jde až na posledním místě. Tvůrci se zaměřili na konflikt mezi baronem a společností. Tmářství, pověry, církev, strach...to vše stojí proti Frankensteinovi a jeho práci. Kdyby jeden nevěděl, že románová předloha vznikla na počátku 19.století, a ve filmu se nepracovalo s elektřinou, myslel bych, že se příběh odehrává v temném středověku. Nezklamaly pro studio typické kulisy zámku a vesnice, jeskyně, zadní projekce (Cushing na koňském voze), závěrečná destrukce a temná hudba (Don Banks). ()

Galerie (35)

Zajímavosti (4)

  • Film byl uveden 8. května 1963. (ČSFD)
  • Když se film poprvé vysílal v televizi v roce 1968, byly nějaké scény vynechány a nahrazeny jinými, ve kterých učinkovali jiní herci a točil je jiný režisér. (liquido26)

Reklama

Reklama