Reklama

Reklama

The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society

  • USA The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society (více)
Trailer 3

VOD (1)

Obsahy(1)

Londýnská spisovatelka Juliet Ashton (Lily James) v roce 1946 sbírá materiál pro román o u nás poměrně neznámé události – totiž německé okupaci britských ostrovů Guernsey a Jersey v kanálu La Manche, ke které došlo v roce 1940. Silný příběh života za okupace autorku přiměje k cestě na ostrov, aniž by tušila, nakolik setkání s místními lidmi změní celý její život. Zvláštní název filmu pochopíme po úvodní scéně, kdy okupanti zadrží na pobřeží ostrova skupinu lidí, kteří zde – nezákonně, proti přídělovému hospodářství opékají prase. Postupně se odvíjejí drobné příběhy rozdělených rodin a dvojic - část dětí totiž byla těsně před okupací odeslána do Británie a stejně jako u nás, část mladších šla na nucené práce do Německa). Vidíme zabavování úrody a nízké příděly, občasnou kolaborací některých spoluobčanů, odlišnosti života ve válečném Londýně a na okupovaném ostrově, pochopíme lépe význam přátelství i roli literatury. (Peabody)

(více)

Recenze (65)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Odjakživa mám slabost pro prostředí anglického venkova, historická kostýmní dramata a příběhy, jež mohl napsat pouze sám život - tím pádem byl pro mě tento film s předlouhým a bizarně znějícím názvem jako stvořený. Je sice pravda, že se děj chvílemi nachází na pomezí červené knihovny, nicméně je vyprávěn a zahrán tak upřímným a přímočarým způsobem, že se prostě člověk nechá na celé dvě hodiny unášet na vlnách příběhu o lásce, hrůzách války a síle přátelství zabaleném ve slupkách bramborového koláče. Vedle úžasných hereckých výkonů nabízí film překrásné exteriéry a velice silný příběh, při jehož sledování se párkrát nepříjemně zvýšila koncentrace cibule. Výlet na Guernsey byl bez debat mým šálkem kávy, která chutnala naprosto výtečně. P.S. Downton Abbey ensemble rules! ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak si představuji poválečný, romantický film nota bene z Velké Británie. Výborný casting s vhodně laděnou hudbou a sice se smutným, ale pěkným scénářem nemohu dnes jinak než jít až nahoru. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Co přispělo k mému osobnímu potěšení, bylo to, že to byla trochu pocta Jane Austenové (anebo jsem si to tam jen domyslela, aniž by to byl záměr, ale taky dobré). Jane, Elizabeth, Dawsey, když se vysloví, zní jak Darcy, v knihkupectví, když čtecí kroužek kradl knihy, bylo mezi nimi i dílo Austenky atd. Trochu mi přišlo, že film naznačuje, že viktoriánská romantika je pryč, aby na konci toto prohlášení zmuchlal a zahodil a udělal z toho to nejsladší, co vůbec šlo – hezky v rytmu romantické silné hrdinky. Film v podstatě nemá žádný pořádný konflikt, sice ukazuje krušné chvíle, ale k divákovi to dochází tak nějak něžně, ve vlnách, které než dojdou k něčímu srdci, tak jsou roztříštěné o klišé balvany, takže to srdce nakonec je ošumí a zmizí v oceánu. Všichni se mají rádi, všichni jsou chápaví, galantní a okouzlující. Navíc se příběh odehrává především na krásném místě, takže divákovi ani nemusí tolik vadit, že kouká na pohádku, přestože snad chtěl dramatický historický romanťák. Toho se mu opravdu nedostane. A poučení? Němci jsou také lidé. Průměrné 3*. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Cudujem sa, ze sa na zaciatku neobjavilo logo Netflixu, pretoze taketo filmy tam bezne koncia. Ambiciozne a nie idealne zvladnute. Expopoluska je stale zlaticko, ma to peknu hudbu aj velmi slubny zaciatok. Postupne sa vsak zacnu nabalovat dalsie, dalsie, dalsie a dalsie a dalsie motivy a niekde za polovicou to uplne strati tah na branu. Je to skoda, pretoze podobne ladene cervene kniznice sa uz prilis netocia. Newel to ako (sikovny ale nie vynimocny) remeselnik ustal aspon na remizu. 6/10 ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Sladkoboľavý príbeh o smutných ľuďoch žijúcich v smutnej dobe, kde jedinou útechou sa stala dobrá kniha - najlepší prostriedok na útek od krutej reality (vojna, hlad, odlúčenie....). Námet veľmi sympatický, obsah ma síce nedokázal na sto percent upútať na celý čas, sem tam prišlo i hluché miesto, no tá forma bola nádherná, veľmi dobre sa na to pozeralo. Zaujímavé bolo tiež, ako všetko na konci do seba zapadlo, nelineárne rozprávanie bol dobrý ťah. Nadpriemer. 75/100 ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society" je rozhodne názov, kde som si povedal, že tento film musím vidieť. Nevedel som čo očakávať, no minimálne ten názov sám o sebe je dostatočne zaujímavý na to, aby som bol zvedavý. Takže som si sadol s manželkou večer a pozreli sa na to a musím povedať, že už dávno som nevidel takto dobre spracovanú romantickú drámu. Toto je všetko, čo by romantický film, alebo všeobecne film o láske mal v sebe mať. Je milý, je príjemný, je vtipný, je správne romantický a pôsobí uveriteľne. Postavy v ňom sú väčšinou veľmi dobre spracované a sú veľmi originálne. A najmä pôsobia ako skutoční ľudia, ktorí majú svoje vlastné životy, vlastné pocity a spomienky, ktoré ich definujú. Reálne je to síce love story, ale keď si to vezmeme, tak nie je to láska medzi Juliet a Dawseym, ktorá ten film najviac ťahá. Je to najmä puto, ktoré majú všetci ľudia v uvedenom spolku. Pretože si uvedomujú, že majú niečo, čo je absolútne jedinečné a dávajú do toho svoje srdce. V ťažkých časoch je malý moment ľudskosti a spolupatričnosti absolútne najviac. A keď si to takto premietneme, tak najzaujímavejšou postavou je podľa mňa samotná Elizabeth. Lebo napriek tomu, že sa s ňou nestretneme, tak ju cítime počas celého príbehu a všetkými momentkami, ktoré prechádzame. Ako platí, nemusíme sa s ľuďmi reálne stretnúť na to, aby sa nás dotkli. Pretože istým spôsobom tam sú. V spomienkach, momentoch a v spolku. Toto je vynikajúci film, ktorý odporúčam vidieť. Ak máte radi romantické filmy, tak si myslím, že to má v sebe oveľa väčšie čaro, než väčšina romanťákov, čo som videl za posledné mesiace a roky. Hodnotenie: A ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Fotogenické Guernsey, príjemná hudba, presné obsadenie, skvelá výprava, zaujímavý príbeh ... všetko tak, ako má byť. Ten pocit, ktorý som mala po prečítaní knihy, sa dostavil aj po pozretí tohto filmu ... aj napriek tomu, že oproti knihe toho vo filme veľmi veľa chýbalo. 4,5* ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Smutně krásný a zvláštní film. Intimní v tom, jak se dostává hluboko. O okupaci Normanských ostrovů jsem slyšel, i tak jsem si však nebyl jist, co dostanu. Zvláštní vyprávění, v dnešní době ne zcela uchopitelné. Oceňuji, že se tvůrci rozhodli nenatočit film pro masy. Představuji si, že podobně jako Juliet, která napsala knihu jen pro pár nejbližších přátel, i oni chtěli udělat film jen pro ty, kdo ho ocení a vyprávěli příběh proto, protože cítili, že by měl být vyprávěn. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Fanúšikovia extrémnej nudy a sebamrzkačstva sa potešia, tak rozťahaný film ešte tohto roku natočený nebol. Po celý čas sa to tvári na vojnovú drámu, aby to dopadlo ako rádoby romantický blábol bez prínosu. Lily James nič moc a úroveň filmu odráža aj jedna z herečiek menom Parkinson. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Ok, ok ja samozrejme v žiadnom prípade svojím hodnotením netvrdím, že je to najlepší film tohto roka, ani nič podobné. Len si myslím, že v kategórii tých romantických naozaj vyniká. Napriek veľmi smutnému pozadiu si udržiava potrebný nadhľad a hlavne aj keď sa nevyhýba klišé, sú tu zapracované tak, že vám rozhodne nebudú nijako prekážať. Plus k tomu sympatický herci a čo mi napodiv v mnohých romantických filmoch chýba je tu aj chémia a hneď plné priehrštia. No a aby som nezabudla knihy a láska k nim, no čo dodať....takže preto 5 a basta. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Když se to tak vezme kolem a kolem, tak je to jen laciná romantika, jejíž scénář působí v mnoha ohledech nedotaženě. Ale...... . Zaprvé je tu prostředí. O osudech Normanských ostrovů za II. SV jsem neměl ani potuchy a i když se nenatáčelo přímo na Guernsey, výprava měla něco do sebe. Zadruhé se povedl casting. Vedle Lily James, která patří k nejtalentovanějším herečkám současnosti, byl vidět i Huisman a potěší i ajťačka Katherine Parkinson. Zatřetí má film to nepojmenovatelné cosi, co ho činí přitažlivým. Někdo by možná řekl, že mu Newell vtiskl duši. No a začtvrté to bylo prostě hezký. 80% ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Mám ráda knížky, jejich vůni, šustění papíru, obracení stránek, záložky, celý tenhle svět je mi blízký a mému srdci milý. Lily James mě opět okouzlila a znovu přiměla zasnít se, za což jsem jí vděčná. No a k tomu literárnímu spolku nemám slov, přijala bych je všechny s otevřenou náručí, včetně malé Kit. Chválím nádherné lokality, pěknou hudební podestýlku a skvělou výpravu. A příběh? Ano, ano, je to romanťárna, vím, kupí se tu klišé a tak, přesto mám pocit, že tu probublává víc než to. Vnímám tento snímek jako poctu spisovatelům/spisovatelkám, bez jejichž nadšení a úsilí by byl i můj život chudší a smutnější. Po pravdě život bez knih si představit neumím. Navíc to nahlédnutí do složitých vztahů ve válečné okupaci mě taky nenechalo příliš v klidu, nic není jen černé nebo bílé. Amelie (Penelope Wilton) to na konci řekla moc krásně, nepochopení a nenávist nevede k ničemu dobrému, stejně tak jako zmínila skutečnost, že i těm, které máme rádi a na kterých nám záleží, můžeme fatálně ublížit, aniž bychom to měli v úmyslu.. ()

Vxxx 

všechny recenze uživatele

"Would you like to marry me? I'm in love with you so I thought I'd ask". Neobyčejný příběh o obyčejných lidech. Nádherně odvyprávěný, s citem pro svou významnost. Každý herec sedl své roli jak zadek na hrnec a celé atmosféry filmu se prostě nešlo nabažit. Rozhodně chci vidět znovu, klidně i znovu v kině. Moc se mi to líbilo. 5* ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Paráda! Milý film se silným příběhem a perfektním hereckým obsazením. Hned bych se na ten ostrůvek vydal. Opravdu krásná starosvětská romance. ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Hroznej název, ale nejromantičtější film roku. Dobovka, krásnej příběh, dobré herecké výkony. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* Nevěděl jsem co od této „historické“ romantiky můžu čekat, ale své vyšší hodnocení lákalo a v hledáčku jsem ji měl dlouho a tak jsem neodolal. Okupace je asi v poslední době oblíbené téma a tak se jí dočkáme i tady. Herecky i výpravně jde o slušný kousek a tak vznikla docela originální romance, na kterou se hezky kouká a můžu doporučit. Není to však film pro každého a popcornový hltači, stejně jako mladí a neklidní by si ho měli odložit na vyzrálejší období kvůli jeho pomalejšímu tempu. Sice je brzy po začátku jasné jakým směrem se to ubírá, ale scénaristé byli docela nápadití a nekupili jedno klišé za druhým. Přesto mě nedostala natolik, abych z ní byl odvařený a tak zůstane „jen“ u silnějších tří hvězdiček. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Reklama

Reklama