Reklama

Reklama

Tajný život chaosu

  • Velká Británie The Secret Life of Chaos
Velká Británie, 2010, 60 min

Režie:

Nic Stacey

Kamera:

Andy Jackson

Hrají:

Jim Al-Khalili

Obsahy(1)

Co je to chaos a co je to řád? Dokážou se tyto dva systémy ovlivňovat, nebo dokonce prolínat? Teorie chaosu má špatné jméno. Při jeho vyslovení si představíme nepředvídatelné počasí, hospodářský krach a vědu, která se dočista zbláznila. Ale chaos má fascinující skrytou stránku. Takovou, jíž vědci teprve teď začínají rozumět. Zdá se, že teorie chaosu zná odpověď na odvěkou otázku lidstva: jak jsme se tady ocitli? Profesor Jim Al-Khalili odhaluje vědu na pozadí půvabu přirozeného světa. Zjišťuje, že to, co se může zdát být kouzly a magií nebo božím dílem, je ve skutečnosti zajímavou stránkou fyzikálních zákonů. Vychází najevo něco úžasného: matematika chaosu vysvětluje, jak a proč vesmír vytváří řád. A víte, co je nejlepší? Nemusíte být vědec, abyste tomu rozuměli. Až odhalíte Tajný život chaosu, už nikdy neuvidíte svět stejně jako dřív. (TV Prima)

(více)

Recenze (9)

showxman 

všechny recenze uživatele

Zapomeňte na všechny seznamy nejlepších nebo nejpřelomovějších filmů nebo filmů, které musíte vidět než zemřete. Například zde na ČSFD je v tuto chvíli 305 479 filmů, ale stačí zhlédnout jediný, a to tento. 101% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekne spracovaný dokument. Podané informácie mi sú síce väčšinou známe, no bolo to tu pekne pohromade a keď to človek dostane takto súvislo na tanier, hneď to zanechá iný dojem. A čo sa týka A. Turinga, mal chudák smolu. Británia (a nielen tá) v tých časoch bola vážne sociálne obludná. No ale v USA vtedy navyše vyčíňal aj McCarthy, takže lepšie by mu nebolo ani tam (tým netvrdím, že bol ešte k tomu aj komunista, no homosexuálna orientácia tu tiež nemala na ružiach ustlané). Obrovská, obrovská strata nielen pre matematickú vedeckú komunitu. Svet tak absolútne nezmyselne prišiel o najväčšieho matematického génia aký kedy žil. Silný nadpriemer. 85/100 ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Kdysi, když jsem poprvé viděl model fraktální geometrie, bylo mi na ní něco povědomého. Během plynutí času zjišťujete podobnosti ve všem. V dokumentu krásně ukázáno, jak vše svázané jistou matematickou základnou s proměnnou, která funguje pouze v čase. Nejen subatomární částice, mikroorganismy, flóra, oko, mozek, orgány, galaxie, shluky galaxií, nejzažší možný viditelný vesmír. Není vám na tom něco povědomého? ()

tragicus 

všechny recenze uživatele

Nejlepsi dokument, co se obsahu tyce, co jsem kdy videl. Pro cloveka, ktery se tim zabyva asi neni uplne myslenkove objevny, ale mnozstvi detailu a podlozeni toho, co si doted jen myslel, z tohoto dokumentu dela dechberouci zazitek. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Není to za 100%, ale závěr je přímo uchvacující a to i po několika letech. Rovnice z=z2+c a M-set, fyzika mě bavila, ale tomuhle už tam úplně nerozumím, každopádně je to fascinující. 89% ()

Tethys 

všechny recenze uživatele

úchvatný dokument, zítra si ho pustím znovu :) jak jednoduchá je ta matematika..... "Obdivovatelé Mandelbrotovy množiny často říkají, že se jedná o nejkrásnější a nejsložitější matematický objekt. Ani za nekonečně dlouhou dobu by nebylo možné prohlédnout celou množinu, ta totiž není klasickým fraktálem, ale multi-fraktálem. Jedná se o skutečnou nádhernou složitost, ve které se objevují prvky vždy trochu pozměněné při změně výřezu či měřítka. Soupis různých obrázků, které ji tvoří, nebo numerický popis obrysu množiny by vyžadoval nekonečné množství informací. Přitom k reprodukci celé Mandelbrotovy množiny stačí stručný počítačový program, který obsahuje jen několik desítek znaků kódu." ()

Reklama

Reklama