Reklama

Reklama

Edmond Vidal známý také jako Momon, vyrůstal v chudé cikánské osadě, odkud si odnesl smysl pro rodinu, neochvějnou loajalitu a hrdost na svůj původ. Nejvíce ho ale posílilo přátelství se Sergem Suttelem, s nímž poprvé okusil vězeňský život, navíc pro něco tak banálního, jako je krádež třešní. Oba se nevyhnutelně zapojí do organizovaného zločinu, a tak vznikl gang Lyonnais. Stávají se nejznámější ozbrojení lupiči počátku 70. let minulého století. Jejich nezadržitelný vzestup skončil až v roce 1974 velkolepým zatčením. Dnes je Momonovi takřka šedesát a rád by na tuto část svého života zapomněl a žil jen pro děti, vnoučata a svou ženu, ale jak sám ve filmu říká: „Člověk vězí ve svém těle a ve své duši svou minulostí, a ona nás stravuje, až nás zničí…“ (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (148)

Hadža 

všechny recenze uživatele

"Pokud někdy vyhrají levičáci,tak lidi jako my se záznamem, skončí v táborech jako židé.Oni se tomu snaží zabránit.Najdou pro nás loupeže, my to uděláme a rozdělíme si kořist.A ty peníze částečně financují boj proti levičákům." -Tak nejak to asi funguje i u nas.:) Syrove gangsterske drama o pravych hodnotach a pratelstvi, az do konce.Ikdyz zestarly,stale schopen si stat za svym.Jednou gangster,navzdy gangster. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Tak jsem po delší době opět zhlédla další gangsterku, tentokrát z výborné francouzské kinematografie ve které se pojednává hlavně o přátelství Momona a Sergea, které sahá až za hrob. Syrová, ničím nepřikrášlená atmosféra, jedna akce následovala druhou a jestli se to stalo alepoň přibližně podle skutečné události, tak já jsem osobně nestíhala počítat mrtvoly. Bývalý policejní detektiv Oliver Marchal ví moc dobře jak natočit film s námětem, který mu byl jednu dobu velmi blízký. ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Francouzská gangsterka, která je zajímavá tím, že má dvě paralelní dějové linie - jednu retro sedmdesátek a jednu současnou. Námět je fajn, obsazení solidní ( pan charisma Tcheky Kayro ) a má to i nějakou tu dobrou akci, ale podtrženo sečteno jako celek mi to přišlo, že je to okopírované a má to dost hluchých míst, které mne nevtáhly do děje. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Opäť zjavný rukopis režiséra v príbehu, ktorý sa líši azda ani nie tak pohľadom z opačnej strany zákona, ale skôr divácky atraktívnou biografickou mapou vzostupu šéfa francúzskeho gangu. Marchal si je dobre vedomý, v čom spočíva jeho sila a tak dáva dôraz na početné, výborne napísané dialógy. Zároveň však neponecháva nič na náhode a zvyšok neodbíja, práve naopak - zaobaľuje ho do efektného háva západného štýlu (gradované napätie a presné časovanie dramatickej hudby, kvázi hollywoodsky nádych) a elegantného európskeho rozprávania s prídomkom 18+. Takže nechýba ani vulgárnejší jazyk a brutalita. Charakterní, presne typovo obsadení herci a neskutočne štýlové pasáže zo 70. rokov tiež robia svoje. Veľmi solídna záležitosť. 80% ()

Páně 

všechny recenze uživatele

Marchalův styl mám moc rád, jeho díla jsou skvostně prostoupena melancholií a jakousi marností života. Přestože Les Lyonnais je poněkud na štíru s emocemi a vůbec celkovým vyprávěním příběhu, já se zkrátka zase nechal strhnout podmanivou hudbou a některými skvělými scénami trademark Marchal. Takže jedna hvězda navíc za to, že si Marchal stále jede tu svojí pochmurnou ligu. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (4)

  • Edmond Vidal, jeden ze členů Lyonského gangu, napsal autobiografickou knihu, která se jmenuje „Pour une poignée de cerises“ (česky „Pro hrst třešní“). (Rollo_Tomasi)
  • Približne v 56. minúte filmu sa za Edmondom Vidalom (Gérard Lanvin), čítajúcim noviny na ulici, objavia v pozadí dva plagáty k snímkam Splice (2009) a 600 kilo zlata (2010). (fefee)
  • Film zachycuje osudy tzv. Lyonského gangu, který páchal trestnou činnost hlavně v letech 1967–1977. Lyonský gang byl hlavně proslulý ozbrojenými loupežemi, při kterých tento gang uloupil obrovské množství peněz. Gangu je ale taky přisuzováno několik vražd, atentátů a únosů. „Tvrdé jádro“ gangu tvořilo osm lidí a širší okruh gangu tvořilo dalších sedm lidí, kteří byli příbuzní členů tvrdého jádra. (Rollo_Tomasi)

Reklama

Reklama