Reklama

Reklama

Film Bohemian Rhapsody je oslavou rockové skupiny Queen, jejich hudby a především Freddieho Mercuryho, který svou tvorbou i životem vzdoroval všem myslitelným stereotypům, díky čemuž se stal jedním z nejvýraznějších umělců na světě. Snímek mapuje raketový vzestup nekonvenční skupiny prostřednictvím jejich revolučního zvuku a ikonických písní, jako jsou „We Will Rock You“, „We Are the Champions“ nebo právě „Bohemian Rhapsody“. Jejich příběh začíná bleskovým startem, pokračuje neřízenou životní spirálou a vrcholí nezapomenutelným, strhujícím vystoupením na koncertu Live Aid v roce 1985. Na jeho pódiu Queen v čele se rtuťovitým Freddiem předvedli jednu z největších show v historii rocku. Jejich hudba byla a stále je ohromnou inspirací pro celý svět. (CinemArt)

(více)

Recenze (2 029)

Alementina 

všechny recenze uživatele

Původně jsem dala 5* s komentářem, že objektivně 4*, ale musím změnit, 5* je pouze za hudbu. Rami Malek je prostě kluk, Freddie byl chlap, co měl koule a ty mi u Ramiho prostě chybí. Jako film jsem si užila, ale celkový dojem je, že bych to stěží zařadila do TOP50 svých nej filmů a určitě ani ne do top 100 nej filmových zážitků. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Takhle to dopadne vždycky, když se produkce biografického snímku chopí samotní aktéři. Přeživší Queeni zajistili, že Bohemian Rhapsody je vykleštěná, přesládlá, technicky nezvládnutá óda, kterou ze smetiště průměrnosti zachraňuje opravdu jen hudba samotná. ()

Tirion 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že jsme dostali vynikající dávku parádní imitace. Ale Václav Faltus je taky třída. Tím chci říct, že tenhle film si zasloužil víc než jen výborně nastudovaného Mercuryho. Filmu chybí emoce a vlastně i nějaký ten lepší příběh. Jasně, je to svým způsobem životopis, ale ne každý životopis se hodí na plátno. Čekal jsem prostě víc, protože fanfáry na mě troubily ze všech stran. A i možná proto se dostavilo zklamání. ()

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

Jako, on je to v podstatě ničím výjimečný životopisný film. Takových už byla spousta. Ničím nevyčnívá. Ničím, kromě muziky. Ničím, kromě toho, o kom ten životopis je. A právě díky té hudbě je to super. Ale!!!... Díky ohlasům jsem očekával, že tento film bude výjimečný. Ale to se nekoná. Vlastně i režie je vcelku rutinní. A hlavně to je jako spousta jiných životopisných filmů, nedozvěděl jsem se skoro nic o kapele, ale mraky o Freddie Mercurym ( to nejhorší si nechali pro sebe). Je to prostě dobrý životopisný film, jakých je dost. Výjimečnost v tom nevidím a právě kvůli tomuto nadhodnocení davem, já dávám čtyři. Tři za hudbu, jedna za vše ostatní. Kdyby to nebyl davový boom, dal bych pět. A dodávám jen... Fincher točí prostě lepší životopisy. Tady chyběl detail, tady chyběla duše. Popravdě jsem se chvilkami i nudil... Nevím co dodat... Prostě to není to, co bych chtěl a chybí tomu punc pravdy. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Bomba. Lituju jen jednoho jediného a to je, že jsem na tenhle film nešla do kina. Na velkém plátně to musela být jízda. Rami Malek předvedl něco neuveřitelného. Netušila jsem, že by mohl být až takhle dobrý. Nepřistupovala jsem k filmu jako k životopisu, ale jako k poctě kapely, která nemá obdoby. Při závěrečném koncertu jsem ani nedýchala. Mrazilo mě v zádech. ()

suicide 

všechny recenze uživatele

Film o Queenech a film o Frediem. Film o geniální kapele a geniálním zpěvákovi. Už to samo o sobě by bylo zárukou úspěšného filmu. Navíc Fredie byl tak trochu komplikovaná osobnost, a tudíž pro film vděčnější charakter. Možná je film prvoplánový v každém detailu, ale podle mne by mol být mnohem více. I cesta k prvnímu koncertu, desce, velkému úspěchu je zobrazena tak jako mimochodem, na pozadí života kapely. Myslím, že se tvůrcům podařilo vyvážit cílení na výsledek s rozumným vykreslením života kapely. Citově nevydírá, technicky dokonale zobrazuje co má a dokonale naplňuje hlavní cíl: Oslava Fredieho talentu, génia a hudby Queenů. A právě skvělá hudba to celé rámuje, podtrhuje a film posouvá o tu jednu hvězdičku výše. ()

Mikita 

všechny recenze uživatele

Nemám ráda, když se moc překrucují skutečné události, ale tady vše odpuštěno. Odprostím-li se od toho, že není možné hlavní dějovou linku brát jako biografii, pak nemohu jinak, než být nadšená, dojatá a ve finále ráda, že jsem zaskočila do IMAXu. Skvěle provedené hudební scény, natáčení alb i klipů a to vše kolem je vystavěno přesně tak, aby nám slza ukápla. Rodinná smíření, spokojený vztah a umírání, to je prostě sázka na jistotu. Skvělé. ()

..Lucas.. 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní životopisný snímek, který je ale na mě moc přechválený. Celou dobu jsem očekával něco mimořádného, což možná bylo špatně, ale většina filmu byl "pouze" dobře natočený film. K dokonalosti se přiblížil až závěrečný koncert, který mě uchvátil. Rami byl v roli Freddieho skvělý a zaslouží si všechny nominace. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že ač jsem k filmu přistupovala velmi nedůvěřivě, brzy mne převálcoval jako parní válec dešťovku Rami Malek. Spolu s dalšími výborně obsazenými herci a geniální hudbou. Co se týká věrnosti děje, autobiografii jsem neočekávala, tudíž nebudu lkát nad tím, že cokoliv mohlo být jinak. Jako zážitek skvělé. ()

Maq

všechny recenze uživatele

Film jsem neviděl, na takové věci nemám čas. Ale zaujal mě komentář: "svou tvorbou i životem vzdoroval všem myslitelným stereotypům, díky čemuž se stal jedním z nejvýraznějších umělců na světě. " --- Tohle - je - hrozné! Popkultura nás tak zavalila, že většina lidí naprosto nevnímá, že někde na okraji ještě žije skutečná kultura. A tak se v superlativech píše o tuctovém hudebníku, který na pódiu uměl pobavit lidové vrstvy. A tyto, s popleteností jim vlastní, plkají hovadiny, že milý Freddie "vzdoroval stereotypům"! Přátelé, vždyť on je přece definoval! ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Hezký profesionálně udělaný snímek. Nic víc, nic míň. 1) Písně Queenů mám svázané s několika důležitými etapami svého života a tak mě silně berou za srdce. To ovšem o filmu říci nemohu._____ 2) Snímek je prostá kalkulace. Řada nepřesností oproti skutečnosti mi nevadí - nejsou to zásadní věci. Ostatně je těžké vymyslet originální zápletky u podobných filmů. Více mi vadí ploché zobrazení postav. Není vidět žádný posun, všichni se chovají na konci stejně jako na začátku._____ 3) Postavy jsou lidsky nepřesvědčivé. Z bouřlivých eskapád skupiny neuvidíme nic, stejně jako i z neméně bouřlivého Mercuryho života. Ten je zde líčen jako oběť pijavic, které se na něj nalepily. Kapela, na druhé straně, je soubor ctností. Prostě vše je velmi mělké a citově mě to nijak neoslovilo._____ 4) Z herců mě nejvíce zaujali 37letý Rami Malek (Freddie Mercury), 35letý Gwilym Lee (Brian May) a 27letý přitažlivý Ben Hardy (Roger Taylor, bicí)._____ 5) Výstižný koment: liborek_***, Marigold***, Zeck**. ()

MultiTobi 

všechny recenze uživatele

Koncerty, to je síla Bohemian Rhapsody. Rami Malek nastudoval postavu do nejmenších detailů a výkon během Live Aid a vůbec, všech koncertů co ve filmu jsou je fenomenální, máte pocit, že jste v hledišti, máte chuť zpívat. Jako skalní fanoušek Queen, ale prostě nemůžu odpustit faktické chyby a argument, že se nejedná o dokument opravdu neberu, protože odchylky jako to, že se Freddie dozvěděl o AIDS ještě před Live Aid, že to oznámil kapele nebo rozpad kapely, ke kterému nikdy nedošlo prostě neskousnu. Chyběl mi David Bowie a nahrávání Under Pressure a Montserrat Caballé a duet Barcelona. Někdy mi navíc Freddie připadá jako oběť zlého homosexuálního kolegy, takhle to prostě nebylo. Ale ten Hype, ten se podařilo obnovit, kapela opět ožila. ()

stration 

všechny recenze uživatele

Moc jsem se do kina netěšil. Freddy mně vždycky připadal jako sice bohem nadaný, ale škaredý buzerant a Queen jsem bral sice jako legendu, ale mezi mé oblíbence nikdy nepatřili. Film Bryana Singera je ale v podstatě geniální. Nepochybuju o tom, že Queen zažije další boom jak v prodejnosti nahrávek, tak hraní v rádiích. Je to pocta kapele a hlavně Freddymu, kolem kterého se všechno točí. Je celkem jedno, co je pravda a co je umělecké přikrášlení těch bouřlivých, deviantních, chlastem a drogami nasáklých let. Zfilmováno je to tak poutavě, že vám těch 134 minut uteče jak nic. Závěrečný koncert je pak něco tak filmařsky nádhernýho, že na to není slov. Tak sestříhaný a emocemi nabitý koncert snad v reálu nemůže ani vzniknout. Fámy nelhaly, jedná se o špičkový film, po kterém si budete pobroukávat Kvíny a budete rádi, že jste v kině byli. Za další zhlédnutí to určitě stojí, ale mezi mé top se film zatím nezařadí. ()

decouble 

všechny recenze uživatele

Má to strašně špatný a plochý vedlejší postavy (to se týká hlavně ostatních členů kapely - třeba Brian May je vyloženě nesympatickej). Po většinu času se tu deklamuje, že Queen jsou jako rodina, ale přijde mi to ještě o dva levely níž, než "rodina" v Rychle a zběsile. Jaký jsou jejich charakterový vlastnosti kromě toho, že studovali vysokou školu? Snad jedině to, že na každý schůzce kapely s manažerem přitakaj Freddiemu ke všemu chytrýmu, co řekne, ale na zkouškách si občas vjedou do vlasů, protože Freddie chodí pozdě? Vrcholem je pak poselství filmu, že když se Freddie vydal na solo kariéru, tak zbloudil na cestu hříchu a chytnul HIV, aby se zase vrátil a hledal vykoupení v koncertování s rodinou. Jakoby předtím a potom nebyl starej kanálník, co si rád užíval. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Fascinující audiovizuální prezentace skupiny Queen, která je po hříchu nesmírně plochá v psychologii postav. V každém případě smekám před marketingovou strategií, protože podobně masový úspěch v kinech čekal asi jen málokdo. Dokud se člověk nechá unášet atmosférou a těmi nadčasovými písněmi, tak je to grandiózní podívaná. Úvod mě navnadil vlastně skoro až nad očekávání, protože prvních 30 minut je jednoduše perfektních. Problém nastává v momentě, kdy by se měly začít nějak více a seriózně prokreslovat jednotlivé postavy. Klíčová fakta jsou tu totiž odbyta velmi ledabyle, což se samozřejmě odráží i na uvěřitelnosti ústředních charakterů. Zobrazení Mercuryho promiskuitní homosexuality (přičemž chápu omezené možnosti Singera a Fletchera s ohledem na přístupný rating) vyznívá v Bohemian Rhapsody stejně „povinně“ jako jeho sdělení ostatním členům kapely, že má Freddie AIDS. Možná jsem náročný, ale obě dvě skutečnosti musely velmi zásadním způsobem ovlivnit jak fungování kapely, tak mít značný dopad na Mercuryho psychiku. Tady se o tom prohodí pár slov, čímž se to „povinně“ odbyde a jde se od toho dál. Rozumím snaze vyhnout se širší kontroverzi (koneckonců to má být film pro celou rodinu), bohužel výsledkem takto polovičatého přístupu je brutální vykleštění jakéhokoliv seriózního narativu. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Jako drama to pořádně nedokáže uchvátit a vybudovat nějaký emoce, protože je tu vývoj postav (teda vlastně asi tak dvou postav, protože na ostatní se úplně prdí) zkratkovitej a vyobrazenej tak, že chvílema moc nedává smysl a to i když člověk přistoupí na to, že byl Freddie takovej nesympatickej ko*ot, jak je tu vyobrazeno (což samozřejmě jinak nemůžu posoudit, páč jsem ho neznal a o Queen se zase tolik nezajímám, abych o nich věděl všechno). Jako životopisnej film to taky moc nefunguje, protože moc zajímavých věcí neukazuje a navíc se od skutečnosti až moc liší a člověk se toho daleko víc dozví, až když si tady pročte zajímavosti. Je pravda, že už od chvíle, kdy od projektu vyhodili Cohena, údajně protože ten film chtěl až moc reálnej (proč se v dnešní době tak báli ukázat tu Freddieho homosexualitu do větší míry než jen jednou pusou číšníkovi a slovy: "Myslím, že jsem bi"?), jsem měl jistý pochybnosti o výsledku. Mrzí mě, že se potvrdily. ()

Související novinky

Oppenheimer už má velmi blízko k miliardě

Oppenheimer už má velmi blízko k miliardě

17.09.2023

Skvělý Oppenheimer režiséra Christophera Nolana (Počátek, Temný rytíř) už má opravdu blizoučko k tomu pokořit bájnou metu jedné miliardy dolarů. Chybí mu k tomu v současnosti už méně než 90 milionů,… (více)

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

07.06.2023

Režisér Bryan Singer byl dlouhý čas jedním z nejnadějnějších mladých tvůrců v Hollywoodu a jeho kariéra se zdála být neotřesitelná. Rodák z New Yorku se proslavil už začátkem devadesátých let svým… (více)

Fuqua natočí film o Michaelu Jacksonovi

Fuqua natočí film o Michaelu Jacksonovi

19.01.2023

Režisér Antoine Fuqua (Training Day, Equalizer) zdá se našel novou zálibu v natáčení filmů podle skutečných událostí. Nejprve si to vyzkoušel v otrokářském dramatu Osvobození s Willem Smithem a teď… (více)

Reklama

Reklama