Reklama

Reklama

Film Bohemian Rhapsody je oslavou rockové skupiny Queen, jejich hudby a především Freddieho Mercuryho, který svou tvorbou i životem vzdoroval všem myslitelným stereotypům, díky čemuž se stal jedním z nejvýraznějších umělců na světě. Snímek mapuje raketový vzestup nekonvenční skupiny prostřednictvím jejich revolučního zvuku a ikonických písní, jako jsou „We Will Rock You“, „We Are the Champions“ nebo právě „Bohemian Rhapsody“. Jejich příběh začíná bleskovým startem, pokračuje neřízenou životní spirálou a vrcholí nezapomenutelným, strhujícím vystoupením na koncertu Live Aid v roce 1985. Na jeho pódiu Queen v čele se rtuťovitým Freddiem předvedli jednu z největších show v historii rocku. Jejich hudba byla a stále je ohromnou inspirací pro celý svět. (CinemArt)

(více)

Recenze (2 029)

Juto 

všechny recenze uživatele

Som trošku zmätený, lebo som čakal výnimočný film. Čo si myslím, že nie je. Film Bohemian Rhapsody je výborný, ale niečo tomu chýbalo možno lepšía prvá tretina filmu, ktorá má až nudila. Áno uznávam, že možno to je moja chýba, lebo som film porovnával s filmom ,,Zrodila sa hviezda" s ktorého som bol nadšený. Možno zmením názor, keď si film pozriem druhý krát. Aby som nezabudol herec Rami Malek hrá nadpriemerne. Ale doporučujem film vidieť v kine. Musím uznať, že na konci filmu som mal husiu kožu. 7/10 ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Nesmírně emotivní, stoprocentně rebelské a přitom neskutečně pokorné ... nabité energií, která má svůj vlastní zdroj, tudíž je absolutně nezávislá. A kde začíná a kde končí pravda ? Co na tom záleží ! Queen a Freddie ... Freddie a Queen. Prostě jen tak přišli a vypálili "díru do nebe". A přitom zasáhli mnohá srdce. ()

spygirl 

všechny recenze uživatele

Jako dlouholetá fanynka jsem si film fakt vychutnala a musela jít na něho vícekrát. Opravdu propracovaný do detailu, vtipný, skvěle sestříhaný. Rami Malek naprosto perfektní volba, sice na začátku působil trochu srandovně a zdál se mi až moc hubený, ale jak film běžel, víc a víc se podobal Freddiemu. Zahrál ho skvěle, citlivě. Jednoznačný kandidát na Oscara a jestli ho nedostane, tak jsou Amíci homofobové! Pár detailů: Freddie nosil nagelované vlasy (později, když měl knír) a na vystoupeních se potil.... :-) Čekala jsem nějaký ten sex, prostě vášeň, živočišnost, která z Fredíka sálala skoro na každém kroku. :-) 2 polibky a scéna z gay klubu, no ehm, musím si holt pustit nějaký evropský film k zahnání těchto chutí. :-) S odstupem času ovšem chápu, že to natočili takto přístupné. Btw. - S.B. Cohen by byl naprosto nevhodná volba a z filmu a Freddieho by udělal akorát parodii na entou, tak jsem opravdu vděčná, že Brian & spol. našli Ramiho. Nelíbila se mi scéna ke konci, když pozval svého přítele domů k rodičům na čaj. Pokud vím - rodiče si po celou dobu mysleli, že Jim je jeho zahradník. :D Freddie nepotřeboval svolení. Nikdy a k ničemu. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Jakožto životopisný film, je Bohemian Rhapsody těžké zklamání, kterému bych za jiných okolností vypinkl maximálně dvě hvězdy. Zdaleka nejde jen o tak často propírané nepravdy. Od Queen se mi líbí spousta písniček a nezpochybňuji jejich přínos pro hudební žánr, ale nejsem skalní fanda, takže jsem si o Queen, potažmo Freddie Murcurym nikdy nic nezjišťoval a vědel jsem jen to, co proběhlo tiskem po jeho smrti. A na tom se po shlédnutí Bohemian Rhapsody vůbec nic nezměnilo!! Takže po shlédnutí jsem si otevřel wikipedii a jen kroutil hlavou. Normálně se životopisný film snaží v případě někoho notoricky známého, obsáhnout detailněji nějakou nepříliš známou část umělcova života, nebo ukazuje jiný úhel pohledu na důležité události, víc rozebere jeho vztah s někým...cokoliv, co divákovi rozšíří obzory o jeho osobnosti, díle, nebo vzniku děl... . Nevím z čeho Anthony McCarten těžil, ale skoro si umím představit, že by mu stačily novinové výstřižky a trocha té rádobyumělecké invence. Vidíme sice úryvky momentů, jak některé písně vznikly a ano, vidíme, že bylo s Freddyem těžké vyjít, protože jak sám přiznává, choval se jako čurák. A ano, vidíme, že na něj měl vliv jeden divnej homík, ale to je na životopisný film o hudební legendě strašlivě málo. Na druhou stranu...už jen to, že tam zazní téměř všechny pecky, které známe, že sledujeme zrod Queen, jejich cestu... . Tento film se nedá hodnotit špatně a člověk může jen zalitovat, že nemohl poskakovat na jejich koncertech. Takže nakonec jsem si to i přes moje výhrady užil aspoň takto a pokud od Bohemian Rapsody nebudete čekat víc, než Freddyeho zamávání z hudebního nebe, užijete si to taky. To hodnocení nepatří tvůrcům tohoto filmu; jejich zásluha je pouze v tom, že znovu vytáhli na světlo tak úžasný fenomén, jakým Queen bezesporu byl. ()

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Tenhle komentář nemá vůbec žádnou hodnotu, protože Freddieho sem nekriticky zbožňoval a hudbu od Queen miluju stále. Od filmu sem tak vlastně čekal jenom jedno, protože jeho životopis znám, zda se podaří vtěsnat to nejpodstatnější o něm. A to, jaký umělec a šoumen to byl i to, že umělci nejsou normální, někdy jsou strašně křehký, jindy sobecký, ale kdo může soudit to, že by ho to nesemlelo, ta sláva, obdiv, nekonečný bohatství, moc. Ty všechny důležitý emoce ze snímku se podařilo přenést a já sem za to rád. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Mercuryho respektuji, ale jeho pisnicky nevyhledavam. Konecne jsem videl tento film, ktery rozpoutal slusne silenstvi, minimalne v navstevnosti kin. Musim rict, ze me Bohemian Rhapsody zklamalo, bez emoci, slaba vyprava a ani tolik chvaleny Rami Malek me dvakrat nezaujal. Jasne, poctive natoceny zivotopisny film s dobrou hudbou a zvukem, ale hodnoceni notne pozvedli fanousci skupiny Queen, kterych neni malo. Za me prumer. ()

Alfréda 

všechny recenze uživatele

Stydím se a sama jsem překvapená. Tak jsem se těšila na Ramiho Maleka, tolik toho kluka baštím, ale Bohemian Rhapsody zkrátka ne... Dobrý to bylo. Ne že ne. Ale víc už to vidět nepotřebuju. Jsem jediná, kdo čekal víc, než výseč života do Live Aid roku 1985? Bylo by příliš potupné zabývat se tím, co bylo dál? Dalšími deskami? Nemocí? Koncem života? Jako by podle vypravěčů zbytek jeho života už za zmínku nestál. Proč bylo místo jen na okleštěnou, nablýskanou pohádku o cestě nahoru? Zásahy Briana Maye a dalších členů kapely z bohatého dramatického materiálu udělaly chvalozpěv, pomník postavený na Freddieho počest. Na který nikterak neplivu, ale mám-li Bohemian Rhapsody hodnotit jako filmový kus, má dost těžkopádnou dějovou linku (jak už to holt u životopisných snímků bývá), s mnoha nepřestnostmi, ale i výmysly, a potěší vlastně jen hudební sekvence. Které si my všichni stejně radši pustíme v originále, což? Je to milé, ale plytké vzdání holdu velikému člověku. Malek super, casting celkově rovněž. 70% ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Ač patřím k té atypické menšině filmových příznivců, která příliš nevyhledává aktuální premiéry, byl jsem na tento dlouho připravovaný film zvědavý. Aby ne, když se ke Queen již od teenagerovských let klaním jako k nejoblíbenějšímu hudebnímu tělesu, které mi může do uší zahrát prakticky cokoli a kdykoli (nebrat úplně doslova, samozřejmě, že se našly i slabší kusy). Začátek byl skvostný - tóny "Somebody to Love" skvěle doplňovaly úvodní titulky a výjev z jednoho běžného Freddieho dne. Již v tu chvíli šla z plátna pozitivní atmosféra a vše se zdálo být, jak má... __ Tento dobrý pocit však postupně během filmu utne zcela nepochopitelné manipulování s historií skupiny - to, že "Fat Bottomed Girls" zazní o čtyři roky dříve, než by měla, nebo že "We Will Rock You" vzniká s tříletým zpožděním, bych možná ještě přešel s úšklebkem... ale proč snímek zcela nepokrytě lže o rozpadu skupiny, ke kterému nikdy nedošlo, o Mercuryho vině na tomto odloučení...? Copak v jeho životě nebylo dramatických událostí natolik, že je potřeba vymýšlet taková sci-fi? Je vlastně smutné, že když jsem si ve čtrnácti letech četl o jeho osobě poprvé (přičemž víme, jak je to s kvalitou internetových zdrojů), tak to ve mě vyvolalo větší prožitek, než tyto zdejší dezinformace. __ Sice nepatřím k příznivcům Sachy Barona Cohena, nicméně zvědavost mě nutí ptát se - "nebyla by ta jeho vize necenzurovaného příběhu lepší?". Bohužel, pro aktivní polovinu skupiny je lepší si postavit pomyslný pomník, ze kterého budou vycházet v nejlepším světle... Nabízí se paralela s kvalitou jejich aktivit za poslední roky - aneb jakkoli mám Queen sebevíc rád, to, že přijeli do Prahy s někým tak nesympatickým, jako je Lambert, mě nechávalo víc než chladným... Důvod mého nakonec poměrně vlažného hodnocení hledejte v emocích. V těch, které jsem naťukl v předchozích řádcích - neboli že parta mladých lidí se dá dohromady a prožijí spolu skvělé okamžiky, z kterých něco konkrétního i vzejde... A i to znovu natočené Live Aid nebylo vůbec špatné. Nicméně shodneme se však, že pětihvězdičkový objekt by si zasluhoval pětihvězdičkové (a žádné jiné) ztvárnění. 60% ()

Ondatra 

všechny recenze uživatele

Skupinu Queen mám hodně rád a často poslouchám jejich hity. A vidět životopisný film o této skupině bylo pro mě nutností. Bryan Singer je režisér známý spíše pro akční filmy jako X-Men nebo Obvyklí podezřelí a tak jsem se modlil, aby to dopadlo dobře. A nakonec jsou z toho 4 sošky Oscara. A to naprosto právem. Ramiho Maleka jako Freddieho Mercuryho bych v tom absolutně nepoznal. Připadalo mi, že je to ten jeden Freddie Mercury. A to vůbec není lehké ho ztvárnit. Do toho samozřejmě slyšet hromadu hitů v kině na velkém plátně ať už We are the Champions nebo We will rock you, to byl opravdu zážitek. Za mě jeden z nejlepších filmů roku 2018, ne-li ten nejlepší. 9,5/10 ()

ewi 

všechny recenze uživatele

Film o Freddiem přímo svádí k prvoplánovým scénám z gay klubů, k pitvání se v osamělosti maskované za honosné večírky nebo k srdceryvnému pozorování Freddieho umírání. Ale film Bohemian Rhapsody nabízí sofistikovanou podívanou. Všechna tahle témata jsou ve filmu pouze naznačena, ale jádro leží někde úplně jinde: v síle hudby skupiny Queen. Ostatní členové nejsou jen do počtu, naopak, skupina Queen je vykreslena jako kreativní parta čtyř rozdílných osobností, kde každý má své místo v soukolí. A závěrečný koncert je jedním slovem strhující. Tohle není plakání nad předčasnou smrtí genia, tohle není kýčovité zaujetí ve Freddieho sexualitě. Tohle je pocta rockové hudbě. Pocta nejlepší skupině všech dob. A moct se nechat unést sílou koncertu ve Wembley, to je sen každého fanouška Queen. Ale vy, narozdíl od přímých účastníků, v tu chvíli znáte Freddieho osud. Takže husí kůže a hluboké pohnutí zaručeno. ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

Vynikající, vůbec ne životopisný ale spíše opěvný film skupiny Queens s vynikajícím závěrem.. Hlavně žádné tragedie:)) ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Nevěděl jsem o čem film bude...jestli jen o nějakých koncertech, nebo o kapele Queen a ejhle on to životní příběh Freddieho fucking Mercuryho. A takový příběh musí stát na hlavním představiteli. A ten je boží. Uhrál Mercuryho excentričnost i jeho bolesti. Možná chvílemi melodramatické, ale funguje to. A hlavní herec je skvělý. A za zmínku samozřejmě stojí Aidan "Malíček" Gillen a k nepoznání namaskovaný Mike Myers. :-) ()

animaxis 

všechny recenze uživatele

Je skoro až nadpřirozené, kolik energie v sobě tento snímek má. Bohemian Rhapsody by se dalo pár věcí vytknout, jmenovitě třeba menší "historické" nepřesnosti. Nicméně celý film působí tak skvělým dojmem, že snad na všechny výtky stejně zapomenete. Ať už se jedná o běžné konverzace nebo velkolepé koncerty, Bohemian Rhapsody funguje ve všech momentech na maximum. Herecké výkony jsou tu úžasné a je vidět, že především Rami Malek coby Freddie Mercury, si svou roli nejen užil, ale sám se do Freddyho vcítil. Za zmínku také stojí skvělý střih, kamera a celkový audiovizuál. V kině se rozhodně jedná o obrovský zážitek, který by si možná neměli nechat ujít ani lidé, kteří fanoušky Queen nejsou. Film opravdu dopadl jak nejlépe mohl. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Film je relativně bez chyby, ale to by se dalo říct i o The Star Was Born a taky nejsem urvaný nadšením. Navíc mě z hlediska hudebního zážitku mnohem víc zabavil Supersonic o Oasis, který je nepřekvapivě z poloviny o tomtéž, svižnější, a strukturu dokumentu Singer snad okopíroval. Technicky supr, fanoušci Queen logicky nadšením bez sebe, lidi, co nechodí normálně do kina si nemůžou na nic stěžovat, náročnější divák odpustí mainstreamovost. Osobně mám pocit, že jsem viděl i lepší filmy, i první díl serálu Vinyl mě asi bavil kapku víc. Přeci jen Live Aid jsem díky youtube dobře znal taky. Každopádně Remi Malek předvádí top herecký výkon roku a představitel Briana Maye je asi víc Brian May než Brian May :) ()

Angelopul odpad!

všechny recenze uživatele

Ačkoliv Rami Malek ztvárnil Freddieho dobře a hudební tvorbu the Queen mám velice rád, nezmění to nic na tom, že Bohemian Rhapsody je špatný film, respektive velmi špatná pouťová atrakce. Bohužel, podbízí se většinovému vkusu, neobsahuje raději nic co by mohlo někoho pobouřit. To je v absolutním protikladu s tím jak vnímám skutečný život a odkaz Freddieho Mercuryho. The Queen jsou zde vyobrazeni téměř jako svatoušci, mejdany co Freddie dělal, drogy co bral, promiskuita, toto vše je jen nějaký úlet do kterého Freddieho zátahli zlí gayové. Ale Freddie se na sklonku svého života poučí a napraví, aby na dobročinném koncertu vydělal nějaké peníze pro Afriku. (což byl mimochodem jen zlomek již tehdejších příjmů the Queen) Nejen patetické ale hlavně úplně uměle a samoúčelně vykonstruované. Stejně jako řada dalších situací a dialogů které se nejspíš tak jak byly vyobrazeny nikdy neodehrály, nebo byly podobně jako zmíněný koncert v reálu jen malou epizodou, ale film na nich staví celou svojí dramatickou existenci. A přitom celá věc šla uchopit jinak: odvážně, neotřele, vzpurně, elegantně, novátorsky, tak, jak by si Freddie Mercury a jeho tvorba zasloužili. ()

A.Fish 

všechny recenze uživatele

Hned na začátek musim upozornit a zdůraznit, že Queen a jejich hudbu nesnášim a považuju je za jednu z nejpřeceňovanějších kapel vůbec, možná úplně nejvíc. Jakmile slyšim I Want To Break Free nebo Radio Ga Ga a spoustu dalších, tak regulérně seru atomový hřiby a mému hodnocení vůbec nepomáhá ani místní totálně přepálený hodnocení. Nicméně tady neni na místě hodnotit kapelu/hudbu ale film, a ten je jakoby dobrej. Hned od začátku nasazuje šílený tempo. Ze záběru na záběr vznikají songy a alba a kapela se strašně rychle posouvá. Tak to jde ovšem jenom do půlky, kde se film celkově zpomalí a pak tak nějak doklopýtá do konce. Rami velice dobře napodobil Mercuryho, ale i přesto mi pro tuto roli nepřišel úplně vhodný (tu nominaci si ovšem zaslouží). Film ve mně po skončení bohužel nezanechal vůbec žádný pocit, a to je známka toho, že na něj velice brzy zapomenu... ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Už od pradávna jsem velkou fanynkou kapely Queen, takže jsem se na Bohemian Rhapsody vyloženě těšila. Bohužel však musím říci, že jsem dost zklamaná. Vizuálně a hudebně jde sice o téměř dokonalé dílo, ale nemá nic moc společného s dobrým životopisným filmem. Skupina Queen to je především Freddie Mercury a já předpokládala, že se o něm skutečně něco dozvím. Odkud pocházel a kde se zformovala jeho osobnost? Sexuální život měl asi dost bouřlivý, to musí být jasné snad každému. Tady to ovšem vypadá, jako by byl skoro neviňátko... Zdá se mi, že film bravurně klouže po povrchu a nechce se ani trochu ušpinit. Když to srovnám se snímkem The Dirt (jak příznačný název) o americké rockové formaci Mötley Crüe, tak nemůžu Bohemian Rhapsody hodnotit lépe než třemi hvězdičkami. The Dirt je totiž opravdu velmi věrohodným filmem mapujícím historii jedné divoké kapely. (50%) ()

Související novinky

Oppenheimer už má velmi blízko k miliardě

Oppenheimer už má velmi blízko k miliardě

17.09.2023

Skvělý Oppenheimer režiséra Christophera Nolana (Počátek, Temný rytíř) už má opravdu blizoučko k tomu pokořit bájnou metu jedné miliardy dolarů. Chybí mu k tomu v současnosti už méně než 90 milionů,… (více)

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

07.06.2023

Režisér Bryan Singer byl dlouhý čas jedním z nejnadějnějších mladých tvůrců v Hollywoodu a jeho kariéra se zdála být neotřesitelná. Rodák z New Yorku se proslavil už začátkem devadesátých let svým… (více)

Fuqua natočí film o Michaelu Jacksonovi

Fuqua natočí film o Michaelu Jacksonovi

19.01.2023

Režisér Antoine Fuqua (Training Day, Equalizer) zdá se našel novou zálibu v natáčení filmů podle skutečných událostí. Nejprve si to vyzkoušel v otrokářském dramatu Osvobození s Willem Smithem a teď… (více)

Reklama

Reklama