Reklama

Reklama

Film Bohemian Rhapsody je oslavou rockové skupiny Queen, jejich hudby a především Freddieho Mercuryho, který svou tvorbou i životem vzdoroval všem myslitelným stereotypům, díky čemuž se stal jedním z nejvýraznějších umělců na světě. Snímek mapuje raketový vzestup nekonvenční skupiny prostřednictvím jejich revolučního zvuku a ikonických písní, jako jsou „We Will Rock You“, „We Are the Champions“ nebo právě „Bohemian Rhapsody“. Jejich příběh začíná bleskovým startem, pokračuje neřízenou životní spirálou a vrcholí nezapomenutelným, strhujícím vystoupením na koncertu Live Aid v roce 1985. Na jeho pódiu Queen v čele se rtuťovitým Freddiem předvedli jednu z největších show v historii rocku. Jejich hudba byla a stále je ohromnou inspirací pro celý svět. (CinemArt)

(více)

Recenze (2 028)

pepo 

všechny recenze uživatele

Je to prilis bezpecne, spolieha sa to na znalost faktov, skor nez na filmovu dramaturgiu a tym padom je to prilis zbrkle a skratkovite. Majstrovskeho diela o najlepsej kapele ever sme sa teda nedockali. Na to sa vsak kazdy fanusik moze vykaslat. Pretoze cele je to super profi remeselne natocene, Malek je fantasticky a...a je tam hudba od Queenu. Akonahle sa ozvu slavne melodie, nie je problem hodit filmarske chyby za hlavu a zaverecne vystupenie je uplna extaza. Ked pri Radio Gaga, kamera preleti ponad spievajuce publikum, tak ista Lady moze so svojimi Shallows rozmyslat jedine nad zmyslom menejcennosti. Zimomriavky aj slzy som mal po celom tele. Podobne intenzivny zaver by vytiahol k mimoriadnej spokojnosti aj najhorsi diel Doktora z hor. Co to znamena? Ak ste fanusikom kapely, tak je to absolutne must see zalezitost. A treba ju vidiet v kine, na co najvacsom platne s najlepsim zvukom. Pokial uprednostnujete rap alebo techno, bude to iba jemne nadpriemerny zivotopis. Ja sa radim do prvej skupiny. Slabsich 9/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Queen jsem vždy miloval. Dlouho se mě nestalo, aby se pro mě v kině zastavil čas a já s hrůzou zjistil že on bude za chvilku vlastně konec a já si přál zůstat ještě chvilku s Freddiem. Ač jsem si to zpočátku nepřipouštěl tak Rami Malek = Freddie Mercury o tom nemůže být pochyb. PS: číst pouze na vlastní nebezpečí. Při sledování Bohemian Rhapsody samozřejmě každý průměrný fanoušek kapely zjistí, že sleduje dokonale vypadající fikci, která s životopisem kapely nemá úplně vše společného. Nicméně zážitek to v žádném případě nesnižuje. https://www.kinobox.cz/clanek/15205-lzi-desitka-queeni-v-techto-vecech-bohemian-rhapsody-divakum-lze 100% ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Největší hype roku. Konvenčně poskládaný (!) biopic diskutabilních kvalit, který zejména v první půlce znemožňuje nestrannému divákovi chytit se nějakého pevného motivu. Co byl Farrokh zač? Kde se vzal jeho talent? Jak se vyvíjel jeho styl? Co ho formovalo? O čem vlastně celý film je...? Je o Freddiem? (Kamera nás pouští do jeho rodiny.) Je o Queen? (Zázemí Maye, Deacona, Taylora je nám zcela skryto.) Je o Live Aid? (Queen odehráli - byť famózně - jen 4% času londýnské části.) Divák zkraje filmu vidí jen sebevědomého týpka, který před jinými týpky (s nimiž se setkává poprvé v životě) zazpívá pár tónů a na prvním společném koncertě (který proběhl evidentně bez předchozích zkoušek: "...Nauč se text!...") předvede "hotovou" show, která se v podstatě až do finálního Live Aid nijak moc nezmění. Pak následuje nahrávání, hit, album, turné, hit, další album, další turné... Nuda, nulový vývoj (krom toho, že se opticky zvětšuje logistická náročnost vystoupení). Vše vypadá přímočaře, nekomplikovaně a v celém tom nevyváženém skokovém (někdy repetitivním) vyprávění se zapomnělo na emoce, drive a napětí... Všecko to zaměření na vizuálno (na vzhled členů kapely, na Freddieho zuby, na choreografickou vypiplanost rekonstrukcí koncertních vystoupení...) s postupující stopáží začíná hraničit s povrchní karikaturou, která se zuby-nehty brání hlubšímu proniknutí pod povrch života kapely. Nakonec se tím největším problémem v životech členů Queen jeví být sólová dráha jejich zpěváka, než to, že vede promiskuitní život a dostane AIDS. Všechno to, co by úroveň filmu povýšilo nad povrchní oslavu jednoho člověka a jedné rockové skupiny, je upozaděno, uhlazeno či přímo ignorováno. A tak vrcholem filmu je Live Aid - vystoupení, z něhož se v podání autorů filmu (a žijících členů Queen) stává alibistická berlička k tomu nemluvit zásadněji o umírání... Odbýt více než 1/4 doby, po kterou byl Mercury žijící součástí Queen, dvěma větami v závěrečných titulcích je slušný fail (zvlášť když je to ta nejzajímavější čtvrtina...). A to nehledě na zmateně vyprávěnou epizodu s Freddieho sólovou dráhou... Ve filmu vyznívá doztracena (skoro se naznačuje totální propadák) a končí mohutným Freddieho pokáním. Bylo to ale opravdu tak? Ale těch faktických nepřesností je tam víc, čert je vem. Paradoxně je film nejsilnější v momentech, kdy hraje muzika a divák může zavřít oči. Film samotný je nezajímavý a jeho velkolepý úspěch je jen (pro mě dost nepochopitelným) výsledkem všeobecné popularity kapely. (Opravdoví fanoušci Queen by měli u takto vykleštěného a kýčovitého filmu křičet nejhlasitěji...) ()

Vitex 

všechny recenze uživatele

Když Bob Geldof řekne "Ať jste bohatí nebo chudí, pošlete nám svoje peníze", působí to po skoro dvou hodinách filmu jako první projev lidskosti kohokoli široko daleko a taky je to první postava s nějakou věrohodnou motivací, do které se dá nějak vcítit. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Schémátka. Klišé. Přímočarý emoce. Idealizace. Faktografický omyly. A stejně je to v kině nepopsatelně SUPER. Už jen proto, že když dojde na (bezmála kompletní) rekonstrukci legendárního vystoupení Queenů na Live Aid, jste v tu chvíli schopní vyměnit život za možnost tam bejt; vážně, člověk po tomhle uvěří, že má význam nemyslitelný - natáčet remaky slavných koncertů. Nechce se mi to nějak moc rozmatlávat - Bohemian Rhapsody je v podstatě taková životopisná klasika, která má štěstí na skvělej střih a stejně skvělýho hlavního představitele. Kontroverze zůstala za dveřma, takže tu moc nefrčí bujarý smažení a HIV pozitivní gayparáda (což neznamená, že to tam není). Spíš než nepřibarvenej portrét skupiny Queen se koná dynamická exkurze highlightama kapely + oslava nekonečnýho Mercuryho ega a jeho geniálního tahu na poli showmanství. Nechybí vtip, respekt a spád. Když pak dojde na největší koncertní hity (naprosto skvěle převedený), má člověk husinu až na prdeli. Kino s nadupanou výbavou je tady povinnost. Vlastně docela dost uvažuju nad tim, že zajdu znova... doma na TV/monitoru je to o hvězdičku slabší. ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Víc než působivé. Ale Marigold má pravdu. Trochu mi svým komentářem zkazil dojem z filmu, protože jsem se na to kvůli němu při sledování soustředil. Větší kritický odstup tvůrce snímku od aktérů by jen a jen prospěl. V důsledku totiž Bohemian Rhapsody buduje nažehlený kult kolem lineárně směřující a banalizované modly, která "sice má nějaký ten škraloup, ale kdo ne". Ostatní kluci z kapely žádný škraloup nemají, ti jsou zkrátka super parta do nepohody. Věrní, bezproblémoví, rozumní... A určitě s jejich filmovým obrazem nemá nic společného to, jak silnou roli hráli u vzniku snímku. Na druhou stranu: je to film, bylo by jen naší vinou hledat v něm pravdu. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Jako říká postava Annie Wilkes v Misery nechce zemřít "jsem vaše fanynka číslo jedna", tak i já jsem samozřejmě fanoušek Queen číslo jedna. Tudíž mám z toho počinu dosti rozporuplné pocity. A všelijaké opěvné ódy typu "Rami Malek se převtělil do Freddieho Mercury" jsou jen "přáním, které je otcem myšlenky", nic takového se na plátně ani zdaleka neodehrává. Zklamání. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Opravdu povedený film, který baví po celou dobu. Zde je dokonce člověku líto, že netrvá déle. Veškeré dění je rozhodně poutavé, ale velmi rychle odvyprávěné, uměl bych si představit i detailnější pohled do historie Queen, nicméně by to mohlo narušit kompaktnost a údernost tohoto díla. Film musí zaujmout nejen fanoušky této legendární skupiny. Dobré herecké výkony, známé písně, dobrý děj bez hluchých míst a téměř kompletně zrekonstruované peckózní vystoupení skupiny ve Wembley z roku 1985 - to jsou velmi silné klady tohoto filmu, který bude patřit k tomu nejlepšímu, co se hudebních, životopisných filmů týká. 90% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Ač se většinou vyhýbám módním záležitostem (tys to ještě neviděl?) a byl rozhodnut, že tenhle film dám zatím k ledu, okolnosti tomu chtěly, abych jej viděl nyní. Ač Queeni nebyli a nejsou moje srdcovka, znám od nich téměř vše, včetně videoklipů, a tak jsem si hudbu opravdu užil (a zavzpomínal na přenos Live Aid v německé TV). Jasně že Malek není Freddie, jelikož kdyby jím byl, pak mají Queeni plnohodnotnou náhradu. Je to zkrátka jen životopisný film. Ovšem zuby má opravdu dokonalé (aby v Anglii zapadl). Jen bych býval uvítal více extravagance, odvazu a kontroverze, i když chápu, proč to ve filmu není (ovšem duet s Bowiem udělat mohli). -Jak se pozná, že člověk hnije? Začnou se slétat mušky octomilky a odnášejí vše, co unesou.- ()

CrypzzXD 

všechny recenze uživatele

Intenzivní poctivá filmařina, která je plná energie a silných emocí, ale zároveň se nesnaží z diváka za každou cenu vyždímat pseudoslzičky. Bohemian Rhapsody na to jde oproti žánrové konkurenci trochu jinak a úctyhodným způsobem převádí velkolepou životní jízdu skutečného hudebního génia na stříbrná plátna a to v dechberoucím technickém provedení, které vás každým koncertem dostane do ještě větší euforie. Závěrečný koncert Live Aid je už úplná extáze. Tohle je prostě trefa do černého a jeden z nejlepších hudebních a životopisných snímků, které jsem viděl. Pro maximální zážitek je v tomto případě IMAX či Dolby Atmos naprostá nutnost! Další projekce jistá :-) 8/10 ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Mám prostě rád tu partu divňoušů se směšnými účesy, kníry a oblibou v transvestismu a zavádějícím jménem. Zavzpomínal jsem si na mládí, slzičky byly, knedlík v krku taky, takže za mě OK. Určitě dám někdy znovu. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Pompézní hudební spektákl který nemá obdoby, a který si Queeni a rtuťová výsost Freddie odjakživa zasloužili. Ultimátní muzikální zážitek, který je možná sentimentální a naivní, ale neskutečně povznášející.... Rami Malek je hotový zjevení 💜 ()

3497299 odpad!

všechny recenze uživatele

takové filmy by snad ani neměly vznikat - roztomilé hlazení po srsti v ultimativně kýčovité formě, které se tváří jako emancipované dílo pro celou rodinu; špatný vkus a pure evil art; konzervativismus a xenofobní asimilace queer prvků; jediná světlá věc je Rami Malek, ovšem jeho výkon slouží zlu ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Malekov výkon je unikátne majstrovské dielo. Všimol som si ho ešte ako neznámeho herca v seriáli The Pacific (2010). Nejde o to, že vo filme nosí rovnaké šaty, je podobne namaskovaný ako Freddie (povestný predkus, fúziky atď.), Ba dokonca má aj rovnaký energický pohyb na pódiu - hoci toto samo o sebe je skvelá záležitosť. Lenže z Maleka na plátne sála i Mercuryho charizma, absolútne podmanivá a očarujúca. Celý tím, ktorý Maleka pripravoval a samozrejme herec sám si zaslúži najhlbšie uznanie. Už len z tohto dôvodu je Bohemian Rhapsody povinnosť pre všetkých filmových fanúšikov. Malekovi zdatne sekundujú aj všetci herci v roliach zvyšných členov Queen - režisérovi Singerovi sa podarilo zostaviť snáď ten najlepší Queen revival, čo kedy bol. Veľký priestor samozrejme dostáva hudba Queenu a vrcholom filmu je veľkolepé vystúpenie kapely na charitatívnom koncerte Live Aid. Film samotný veľa vsádza na istotu, máme tu klasický a nie príliš invenčný model: začínajúca kapela prerazí - chlapci sa topia v alkohole, ženách a omamných látkach - rozhádajú sa - a nakoniec spoznajú, že spolu je im najlepšie. Na druhú stranu, akýkoľvek experiment by možno mohol škodlivo potlačiť Malekovo majstrovstvo. V podstate geniálny film - vďaka Malekovi a nesmrteľnej hudbe Queen. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Je to pecka, väčšia ako som očakával. Film krásne prezentuje nie len začiatky a slávu, ale aj pády a hádky. Tempo nikde nedrhne, viac menej je celý film postavený na výborných a najznámejších skladieb od Queen, čo je hodne veľké plus, obzvlášť pre fanúšikov týchto skladieb. Jeden s tých výrazných životopisných filmov, ktorý nenudí, Rami Malek je perfektný Freddie, Newton Thomas Sigel nádherne zaberá postavy s každých uhlov, finále je dych berúce a zimomriavkové a treba pochváliť aj réžiu Briana Singera, ktorý natočil väčšinu filmu, potom čo film zaňho dokončil Dexter Fletcher. 90% - 5* ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Šel jsem na to poprvý a jakože teda dobrý, no... Šel jsem na to podruhý a z kina mě museli doprovázet. Byla to podle mě duše Freddieho, kterou dokázal Rami dokonale vtisknout do příběhu a která způsobila, že poslední dvacetiminutovku jsem prořval jak prohranou baráž o první ligu v dorostu. Mám ten názor, že nezáleží na tom, jestli má člověk rád Quenny, Mercuryho, osmdesátý léta nebo gaye. Záleží jenom na tom, jestli máš rád film. Protože jestli jo, tohle udělali pro tebe... (Vancouver, Kanada) ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Vlastně unikát. Podbízivý, energický, prvotřídně nasnímaný a prázdný. Úvodní scéna je skvělá a při závěrečném kamerovém náletu přes zaplněné Wembley jednoho opakovaně zamrazí, jenže ani vizuální vycíděnost a strhující hudba nemohou vynahradit absenci nosného konfliktu a jednoduchý vývoj oproštěný od jakékoli kontroverze, která by narušila nevěrohodnou ikonizaci zbožňovaného Freddieho. Na jednu stranu musím ten projekt obdivovat, protože jeho divácký úspěch nemá v rámci životopisných filmů obdoby a jako reklamní předmět slavné kapely funguje znamenitě, na druhou stranu opravdu není ničím hodnotnějším než jen drahým reklamním předmětem - takhle bez ladu a skladu proskákat patnáctiletou historií a konflikty při tom řešit bleskovým pokecem na dešti nebo v manažerském kanclu, to by bez doprovodné značky "Queen" nikdy takhle lehce neprošlo. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Rocková hudební skupina Queen se jednou provždy zapsala do historie a upřímně asi dodnes platí za špičku svého oboru. A ještě upřímněji za to do jisté míry může právě Farrokh Bulsara AKA Freddie Mercury. Freddie Mercury byl motorem Queenů a bez něj by se nikdy nedostali tam kam se dostali. Celý příběh Queenů a především Freddyho Mercuryho je tak zajímavý, že bylo povinností aby se jednou dočkal filmového zpracování. A ono k tomu opravdu došlo, jen tak cesta nebyla dvakrát jednoduchá: Ještě na začátku desetiletí měl film režírovat Tom Hooper (Králova řeč, nejnovější Bídníci) a Mercuryho měl hrát Sacha Baron Cohen (Borat),který chtěl roli a celkově film pojmout po svém a natočit nepřístupný film o sexu a drogách, kterými byl Mercuryho život plný. To se však zbylým členům Queenů, kteří chtěli film vhodný pro mládež nelíbilo a Hooper i Cohen u projektu dlouho nezůstali. Kolem role Mercuryho se poté motali i Ben Whishaw nebo Daniel Radcliffe ale i s nimi to úplně nevyšlo. Až se nakonec u kormidla objevil Bryan Singer a do role Mercuryho byl obsazen mladej ale šikovnej Remi Malek. Na nějakou velkou pecku to ale z počátku vůbec nevypadalo: Bryan Singer několik týdnů před koncem natáčení přestal chodit na plac a byl vyměněn Dexterem Fletcherem i když stále zůstává označen jako hlavní režisér snímku. I přes všechny ty změny a produkční neduhy ale Bohemian Rhapsody dopadlo nejlépe jak mohlo a tudíž tak, že vznikla..... totální pecka! Bohemian Rhapsody je jeden totální filmový orgazmus, který diváka pohltí a už nepustí. Několikrát jsem si vzpomněl na to, že podobné pocity u mně naposledy vyvolal Vlk z Wall Street: Ze všech stran to vypadá, že má každý radost, že může Mercuryho životní příběh vyprávět. Za celých 134 minut film ani jednou nezpomalí tempo a jede pořád neskutečně. Je tak bravurně natočen, že to občas vypadá jako film z jiného světa. Bohemian Rhapsody rozhodně není dokonalý film a občas ty baterky přece jenom vyklouzávají, veškerá pozitiva ale všechny menší negativa totálně zabíjejí. Je to prostě pecka a důvodů je několik: I přes fakt, že Mercuryho AIDS (kdybych někomu přece jenom touto informací prozradil zásadní spoiler tak sorry) je ve filmu řešené, filmaři se vykašlali na to, aby nám servírovali 20 minut navíc kde Mercury hrozně trpí a místo toho se rozhodli Bohemian Rhapsody ukončit na vrcholu Mercuryho slávy a to jest na koncertu Live Aid v roce 1985. Ten je téměř v kompletní podobě rekonstruovaný a pokud si najdete záznam na internetu, to přesné přepracování je prostě neuvěřitelné. Rami Malek je jinak castingová trefa a minimálně nominace na Oscara ho nesmí minout. I přesto, že jsem měl zpočátku obavy se totiž v Mercuryho totálně převtělil (dokonce i zuby) a občas jsem měl až takový problém, že jsem nebyl schopen rozeznat jestli někdo náhodou zrovna nepoužil Mercuryho archivní záznam nebo je to opravdu Malek v roli Mercuryho. Celá banda Queen je jinak neskutečně perfektně obsazena: Gwilyn Lee působí jako naprosto perfektní klon pravého Briana Maye, Ben Hardy umí do bubnů mlátit jako pravý Roger Taylor a Joseph Mazello působí tak nenápadně aktivně jako pravý John Deacon. Užil jsem si Aidena ,,Malíčka´´´Gillena i Toma Hollandera a po letech mě opět dostal Mike Myers, který připomenul doby kdy byl v Austinu Powersovi k nepoznání. Jo, a Lucy Boynton je opravdu roztomilá. Dá se tomu možná vytknout fakt, že se sází příliš na jistotu, dá se tomu vytknout fakt, že od roku 1970 do roku 1985 se věkový vzhled hrdinů vůbec nezmění.... proč ale, když jde o film dělaný s láskou a úctou, který navíc funguje ve všech možných rovinách? Každý správný fanoušek Queenů by měl být nadšen. Já si to užíval a bouchal do rytmu. Závěrečných 20-25 minut ve mně navíc vyvolalo totální emoční díru a v sále jsem nebyl sám, naopak si nevybavím nikoho kdo by z kapes nevytahoval kapesník. Totálně narvaný sál, který nikdo neopustil do závěrečného titulku. Parádní atmosféra. A myslím, že i kdyby se našel člověk, který byl nějakým zázrakem držel celý život mimo a slyšel by o Queenech teprve teď právě kvůli tomuto filmu, byl by nadšen úplně stejně. Tady pravděpodobně platí, že co větší plátno, čím větší zvuk, tím větší zážitek. V Dolby Atmos nebo IMAXU to asi bude neskutečná paráda, zvláště finále v Live Aid. Bude to neskutečnej hit na kterej se pokusí navázat již chystané biografie o Eltonu Johnovi a Johnu Lennovi. Bude to Oscarový černý kůň, u kterého je ale úplně jedno jestli získá pět nebo deset nominací. Hlavním bodem je fakt, že vznikla perfektní biografie, která dokázala prodat Mercuryho tak jak si zbývající členové Queenů přáli a tak jak by se nejspíš líbila samotnému Freddymu. Jedna z TOP událostí roku a naprosto povinná záležitost, berte papuče a šupajděte do kina! Viděno v kině:4x () (méně) (více)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Gýč. Generická fiktívna biografia podľa klasickej šablóny len tentokrát vypchaná hudbou od Queen. Vykastrovaná ultrakorektná PG-13 rozprávka, ktorá nemá nič spoločné s realitou, ale berie sa neskonale vážne a Brian May a spol. z toho celého paradoxne vychádzajú ako riadne nesympatické do seba zahľadené primadony. ()

Související novinky

Oppenheimer už má velmi blízko k miliardě

Oppenheimer už má velmi blízko k miliardě

17.09.2023

Skvělý Oppenheimer režiséra Christophera Nolana (Počátek, Temný rytíř) už má opravdu blizoučko k tomu pokořit bájnou metu jedné miliardy dolarů. Chybí mu k tomu v současnosti už méně než 90 milionů,… (více)

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

07.06.2023

Režisér Bryan Singer byl dlouhý čas jedním z nejnadějnějších mladých tvůrců v Hollywoodu a jeho kariéra se zdála být neotřesitelná. Rodák z New Yorku se proslavil už začátkem devadesátých let svým… (více)

Fuqua natočí film o Michaelu Jacksonovi

Fuqua natočí film o Michaelu Jacksonovi

19.01.2023

Režisér Antoine Fuqua (Training Day, Equalizer) zdá se našel novou zálibu v natáčení filmů podle skutečných událostí. Nejprve si to vyzkoušel v otrokářském dramatu Osvobození s Willem Smithem a teď… (více)

Reklama

Reklama