Reklama

Reklama

Film Bohemian Rhapsody je oslavou rockové skupiny Queen, jejich hudby a především Freddieho Mercuryho, který svou tvorbou i životem vzdoroval všem myslitelným stereotypům, díky čemuž se stal jedním z nejvýraznějších umělců na světě. Snímek mapuje raketový vzestup nekonvenční skupiny prostřednictvím jejich revolučního zvuku a ikonických písní, jako jsou „We Will Rock You“, „We Are the Champions“ nebo právě „Bohemian Rhapsody“. Jejich příběh začíná bleskovým startem, pokračuje neřízenou životní spirálou a vrcholí nezapomenutelným, strhujícím vystoupením na koncertu Live Aid v roce 1985. Na jeho pódiu Queen v čele se rtuťovitým Freddiem předvedli jednu z největších show v historii rocku. Jejich hudba byla a stále je ohromnou inspirací pro celý svět. (CinemArt)

(více)

Recenze (2 029)

Torgal 

všechny recenze uživatele

V okamihu písania komentára tretí(!!!) najlepšie hodnotený film na ČSFD vďačí za svoju popularitu geniálnym skladbám Queenu, bez ktorých by to bol len solídne natočená biografia, ktorá by rýchlo zapadla. Energia, ktorú ale do filmu pumpujú tie songy je neskutočná a aj mnou v kine pri nich lomcovali emócie. Hodnotiť ale treba s triezvou hlavou a zobrať do úvahy aj negatíva. Tým najväčším je jednoznačne ohýbanie histórie do takej miery, že sa tento snímok nedá označiť za životopisný. Kapela je značne idealizovaná, film sa vyhýba temnejším veciam a udalosti sú poposúvané oproti realite tak, aby mali väčší dramatický dopad. A už len preto si plné hodnotenie nezaslúži, nehovoriac o zastúpení medzi najlepšími filmami histórie. 8/10 ()

KafuR 

všechny recenze uživatele

Nemusíte se v jejich hudbě nějak orientovat, ale ona se k vám stejně dostala, ať už jste chtěli nebo ne. Životopisné snímky frčí, a zvlášť, když se jedná o hudební ikonu, která je v podvědomí uhnízděna víceméně každého, je situace dost usnadněná. Stačí si z životopisu vzít to, co se hodí do krámu, něco poupravit a na pozadí hodit některé z jejich legendárních hitů. Vyhajpované hodnocení nepřekvapuje, takový film bude spíše přitahovat příznivce Queenů než jejich odpůrce a těm pak také nabídne energickou, pěveckou ódu na Jejich Výsost, podepřenou navíc skvělými hereckými výkony. Ale finále na Live Aid bombastické. ()

B.Wilde 

všechny recenze uživatele

Queen a Freddyho jsem měla ráda vždycky, ale tom co jsem viděla film je poslouchám skoro kdykoliv můžu! Film mě úplně dostal, hudebně prostě úžasný (to jinak ani nešlo) a herecké výkony opravdu skvělé. Rami byl opravdu na tuhle roli ideální a skutečně jsem během filmu věřila tomu, že je to skutečný Freddie. Možná si zajdu ještě jednou a už se opravdu těším, až film vyjde. Že je film v první top 5 je také důkaz toho, jak povedené dílo to je (snad si místo udrží i nadále). Za mě asi nejlepší film roku a co si budeme povídat, jeden z nejlepších filmů vůbec. ()

Dogfish 

všechny recenze uživatele

Ten film je fakt dobrý. Je dobrý od začátku, má vzrůstající tempo,které graduje koncertem ve Wembley. Konečně jsem seděl v plném kině a věkový průměr byl kolem 40 let. Nevadilo ani, že se film někdy rozcházel se historickýma faktama. Pro mě je to pecka letošního roku, ale možná i proto, že mám Queen hodně rád ... ()

Killingjoke 

všechny recenze uživatele

Po příběhové stránce tenhle film není nijak výjimečný, vlastně si celkem jede na diváckou jistotu. Což ve výsledku znamená zjednodušení a výskyt faktických nepřesností. Ale kašlat na to! Tohle je i tak parádní pocta jedné z mých nejoblíbenějších kapel a strašně moc se mi to líbilo. Mercury byl jen jeden, ať byl jaký byl, takový hlas už se nejspíš dost těžko narodí... Super kapela, smutný osud, to všechno byli Queen. A když dojde na závěrečný koncert Live Aid... na pódiu nestál Rami Malek, já opět viděl samotného Freddieho! Malek si už jen za tuhle závěrečnou pasáž zaslouží Oscara. Super a... Radio Ga Ga!!! ()

TheMraca 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem si říkal že tomu těch 5 hvězd nedám, ale ono to nejde. Ten závěr je epickej. A prostě si to plný počet zaslouží. ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Vše již asi bylo řečeno. Ty chvalozpěvy jsou tu zcela na místě, jelikož Bohemian Rhapsody je v každém aspektu dokonalé nebo dokonalosti neodbytně se blížící dílo přesahující hranice kinematografie. Z režijního hlediska řemeslně perfektní ale zároveň neuvěřitelně živelné a citlivé, s úžasnou kamerou a celkově dechberoucím vizuálem. Rami Malek je pak pomyslnou třešničkou na dortu. Jsem rád, že jsem to ještě stihl v kině, protože je to úžasný zážitek, jistě největší od Avataru v IMAXu. Díky. (Kino Benešov - 20. 1. 2019) ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Vypadáš jak nasraná ještěrka!" Poslouchám mnohem tvrdší muziku než Queen, ale mám dostatečně velký rozptyl na to, aby mě mrzelo, že je už nemohu vidět v kompletní sestavě. Z těch největších rockových kapel mi prakticky zbývají jen Floydi, Zeppelini a Queen (Stouni mě prostě nelákají). Takže, i když jejich desky nesjíždím, tento filmový "koncert" jsem si parádně užil. Místy jsem měl chuť, jako na koncertě, tleskat. Většinu těch songů člověk slyší stále, na velkém plátně to ale má i větší sílu, až mě někdy mrazilo. Výkon Ramiho Málka byl excelentní. "Freddy Fucking Mercury!" ()

Critic 

všechny recenze uživatele

Neříkám, že to Rami Malek zahrál špatně, ale vedle Freddieho působí jako štěnátko. Minimálně dvě hvězdy musím ubrat za nepřesnosti a zbytečně vymyšlené události, které film lehce podkopávají. ()

anitae 

všechny recenze uživatele

Hudba kapely Queen mě vždy míjela, ale ve filmu bylo super pozorovat vývoj Freddieho od hudebních začátků až po koncert pro Afriku. První půlka filmu kdy Freddie chodil přihřátě oblečený a žil se ženou mi nesedla. Pak už to byla jiná jízda, pro mě víc uvěřitelnější a sympatičtější. Rami Malek zahrál hodně uvěřitelně citlivého kluka a živočišného umělce, ale ne zas na tolik abych si začala zpivat I want to break free :) ()

emdvojka 

všechny recenze uživatele

Freddie MERCURY bol teda poriadny podivín. Jeho život bol zložitý, plný vzostupov a pádov, plný večierkov a nechráneného sexu s mužmi. Čo už. Cez to všetko si však nemyslím, že to v jeho živote bolo také smutné a šedivé ako to uvádzajú vtomto snímku. Malek do pohody i keď sa na Mercuryho nepodobal ani troška. Vykreslil ho však veľmi dobre, vžil sa do postavy a hral ho, ako pán. A hudobnú stránku snaď ani nemusím komentovať. No v podstate sa vo filme nič zvláštne nedeje, a líder The Queen mi cez všetku snahu tvorcov ho vykresliť čo najlepšie nebol sympatický. A na koniec jedna dobrá hláška: "Ideš neskoro, Freddie. "Ja som umelec, nie výpravca regionálnych vlakov" ()

gazogazo 

všechny recenze uživatele

Teploušská , nijak nestrukturovaná jízda. Hodně podobné jako "The Doors" Ani nevím proč přesně, ale film o Doors o kousek lepší . ()

kilobyte 

všechny recenze uživatele

Vůbec mi nevadí, že film nebyl přesně podle skutečnosti, protože to není žádný film. Pro mě je jediná podstatná věc, jak si film užiji a tady jsem si užil hodně. Při koncertě Live Aid mi naskočila husí kůže, která zmizela až po doběhnutí závěrečných titulků. A musím se přiznat, že málem došlo i na slzy. No dobře možná že i jedna byla, ale víc už ne. Chlapi přeci nepláčou. :D ()

Dimo 

všechny recenze uživatele

Hezké, ale... Ale! Proč měli tvůrci zapotřebí "hajpovat fejm" skupiny až do nebes? Vždyť přeci snad všici fandové a diváci, co na tohle šli do kina, mají Queeny v úctě a nepotřebují jejich kredit ještě zvyšovat... Mě by se zamlouvalo, kdyby se linka držela skutečných událostí a neobjevovaly se tam nesmysly, která z nich dělá nejlepší skupinu všech dob. No počkat, ona jí dost možná je. Tak si to shrnem. Queeny mám rád od útlého věku a jedno, čeho můžu litovat je, že jsem je neslyšel hrát v původní sestavě na živo. Po shlédnutí tohoto filmu, který bez většího zádrhelu uplynul, mám právě pocit, že jsem živý Queeny viděl a hlavně slyšel. ()

Jakubik 

všechny recenze uživatele

Popravdě celkem zklamání. Ten velký hype který se okolo filmu točil mě navnadil na velkolepé a strhující drama o jednom z nejkontroverznějších zpěváků minulého století. Bohužel jsem dostal sice celkem povedený film, ale faktů se držel spíše sporadicky aby se neřeklo. Tak strašně pohádkový příběh to rozhodně nebyl, a to nejsem nějak velký fanda skupiny Queen. Všechno působí hrozně uměle a chvilku se řeší Queen pak zase Mercury ale z obojí jen trochu a v dost velkých zkratkách. Všechno není zakončeno Fredieho smrtí ale jen remasterem koncertu Live Aid. Myslím si, že Mercuryho a potažmo i příběh kapely se dal natočit daleko lépe a s větším dopadem. Tahle limonáda je fajn s perfektním Malekem v hlavní roli ale zázraky se nedějí… ()

Ozzy2 

všechny recenze uživatele

Rami Malek je určitě vynikající herec,ale Freddy to nebyl ani z dálky.Chvílemi vypadal jako Mick Jagger v mladých letech, chvílemi jako Raúl Julia z Addams Family.Frediie měl mimo nadpozemského hlasu ještě jednu věc, která se nedá zahrát. A to je charisma.Zbytečně často se zde poukazovalo na Frediieho homosexualitu.To je věc, kterou zná naprosto každý, kdo ví, kdo to jsou Queen.Pokud to měl být životopisný film, tak se to ale vůbec nepovedlo, pokud hudební, tak se to povedlo tak napůl, protože spousta věcí tam byla nedotažených, skoky v čase byly obrovské a člověk měl pocit, že ty písničky vznikly úplně samy.Pokud jde o poctu Queen, tak to se taky moc nepovedlo.Queen je tak jedinečná kapela, že by si zasloužila něco úplně jiného.Zhodnotím to tak, jak by to zhodnotil Varel Fištenský:" Tak bylo to hezký,ale že bych to musel vidět dvakrát..." ()

frype 

všechny recenze uživatele

Dej je pomerne dietny a velmi hopsavy. Za tu hudbu a verne herecke vykony pri koncertoch vsak dviham na 4 hviezdy. Queen tu snad zostane aj po konci ludstva ... minimalne nejaky ten piatocek +/- par storoci... a je az neuveritelne, ze nieco take mohlo vyjst z hlasoveho ustrojenstva jedneho Tasmanskeho pardon Tanzanskeho certa. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Dějově nijak převratný, ale jinak hezký film a důstojná vzpomínka na Fredieho. Na Queenech jsem "ujížděl " především v 70tých letech. Jejich hudba byla pestrá, nebáli se experimentovat, ale byla i dostatečně tvrdá. Později začali inklinovat spíše k pop - rocku a to mě už tolik nebralo. Bezesporu je to však rocková legenda a zaslouží si uznání. Ukazuje se, že Freddiemu stoupla sláva do hlavy a byl ž něj občas arogantní parchant a teprve zlá nemoc a blízkost smrti z něj udělala pokorného člověka. P.S. Rami Malek hraje Mercuryho dobře a věrně, ale že by mu byl podobný, to ani náhodou. ()

Související novinky

Oppenheimer už má velmi blízko k miliardě

Oppenheimer už má velmi blízko k miliardě

17.09.2023

Skvělý Oppenheimer režiséra Christophera Nolana (Počátek, Temný rytíř) už má opravdu blizoučko k tomu pokořit bájnou metu jedné miliardy dolarů. Chybí mu k tomu v současnosti už méně než 90 milionů,… (více)

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

07.06.2023

Režisér Bryan Singer byl dlouhý čas jedním z nejnadějnějších mladých tvůrců v Hollywoodu a jeho kariéra se zdála být neotřesitelná. Rodák z New Yorku se proslavil už začátkem devadesátých let svým… (více)

Fuqua natočí film o Michaelu Jacksonovi

Fuqua natočí film o Michaelu Jacksonovi

19.01.2023

Režisér Antoine Fuqua (Training Day, Equalizer) zdá se našel novou zálibu v natáčení filmů podle skutečných událostí. Nejprve si to vyzkoušel v otrokářském dramatu Osvobození s Willem Smithem a teď… (více)

Reklama

Reklama