Reklama

Reklama

Film Bohemian Rhapsody je oslavou rockové skupiny Queen, jejich hudby a především Freddieho Mercuryho, který svou tvorbou i životem vzdoroval všem myslitelným stereotypům, díky čemuž se stal jedním z nejvýraznějších umělců na světě. Snímek mapuje raketový vzestup nekonvenční skupiny prostřednictvím jejich revolučního zvuku a ikonických písní, jako jsou „We Will Rock You“, „We Are the Champions“ nebo právě „Bohemian Rhapsody“. Jejich příběh začíná bleskovým startem, pokračuje neřízenou životní spirálou a vrcholí nezapomenutelným, strhujícím vystoupením na koncertu Live Aid v roce 1985. Na jeho pódiu Queen v čele se rtuťovitým Freddiem předvedli jednu z největších show v historii rocku. Jejich hudba byla a stále je ohromnou inspirací pro celý svět. (CinemArt)

(více)

Recenze (2 028)

r007 

všechny recenze uživatele

Jako hudební film to nemá chybu. Vynikající režie i kamera, výběr písní, prostě dokonalost sama. A to ani nejsem bůhvíjaký fanoušek Queen.Jenže to má v podtitulku taky životopisný a tím tento film bohužel není. Srdceryvné scény s manželkou bohužel nezachrání děravá nebo nepravdivá místa z Fredieho života. A to je věčná škoda, protože Rami Malek by toho zvládl určitě víc .Nemůžu se ubránit dojmu, že je to vykalkulovaný scénář ušitý na míru americkému divákovi. Nevěřím postavě Fredieho, kterou mi předložili. A přece mám z filmu silný dojem. Když zavřu oči, vidím ten poslední koncert pořád znovu a znovu. Ty davy lidí, atmosféra nádherná a místy ani nejde rozeznat opravdové záběry s těmo novými. Takže dohromady to vychází na 4 hvězdičky, ovšem bez toho jedinečného koncertu by byly jen 3. ()

rimejk 

všechny recenze uživatele

Že film bude stát za to, jsem věděl, hned jak jsem se dozvěděl, že je natočen podle skutečné události. Hudební filmy moc nevyhledávám, nicméně jsem filmu dal šanci, protože jsem podle názvu čekal něco na způsob "8. mile". Když jsem v půlce filmu zjistil, že se jedná o skupinu Queen, tak jsem byl mírně rozhozen. Na výsledné hodnocení to ale stejně vliv nemělo. Film je tak skvělý, že dokáže zaujmout i člověka, který druhou polovinu filmu (po zjištění o jakou skupinu jde) očekával písničku "The Final Countdown". ()

Anetulicek 

všechny recenze uživatele

Pre niekoho to mohol byť emočný Shaker...no ja som šťastná, že nakoniec to je poklona legende...lebo to on bol. Stelesnená extravagancia, blázon so všetkým čo k tomu patrí. STAR!!! Uznanie predstaviteľovi Freddieho, aj keď u mňa boli najskôr obavy, pretože som už videla ako Sasha Cohen šialene poskakuje na pódiu. Ale nakoniec skvelé. Príbeh vykreslený trošku opatrne, ale záverečný koncert ...waaau.. až som si želala byť tam...Hej ..posledných pár rokov jeho života chýba, ale má to svoj zmysel, aspoň pre mňa, nechcela by som sa pozerať na smútok, ktorý v tých rokoch musel pociťovať on, alebo jemu blízka "rodina". Ak milujete Queen, tak po odchode z kina si ich budete pospevovať . Zaslúžených 5* ()

matokanky 

všechny recenze uživatele

Soundtrack je veľmi silný a avšak neodznie všetko (žiadna Barcelona? Bicycle Race?) Film končí Live Aid koncertom na Wembley štadióne v roku 1985.Žiadny epilóg a prípadné pokrytie nasledovného života tu nie je... Napriek tomu tá záverečná sekvencia filmu je výborná. Celkovo oscilujem niekde medzi 7-8 hviezdičkami. ()

Bezejmený 

všechny recenze uživatele

Asi to není úplně historicky přesné, ale i přesto (nebo právě proto) je to dechberoucí zážitek. Asi nejlepší hudební film, co jsem kdy viděl. Herci a zvláště Rami Malek, Lucy Boynton a Gwilym Lee jsou dokonalí. Závěrečný koncert? Tak to už je opravdový vrchol. Film mě hodně vtáhl a koncert to jen potvrdil. ()

Kushina 

všechny recenze uživatele

Znáte ten pocit, když vás někdo vytáhne na film, který vám žánrové ani hudebně nic na říká a vám se sakra nechce, ale nakonec jdete a ve výsledku je z toho jeden z nejlepších filmů? Tak přesně tohle je pro mě Bohemian Rhapsody. O Queenech jsem věděl úplný hovno, kdybyste se mě zeptali kdo byl jejich frontman, tak nevím, kdyby jste se mě zeptali, která píseň je od nich, tak taky nevím, ale i přes to, že jsem o tom věděl takřka hovno, tak stejně mě to neskutečně uchvátilo a dal jsem 5 *. Lidi, kteří Queeny znali, nebo je dokonce žrali, tak těm nemohlo stačit hodnocení, protože to prostě bylo neskutečný. Samotný Mercury byl neskutečný vizionář a šel si za svými sny a aby jich dosáhl, tak byl schopen všeho a právě díky jeho odhodlání a snaze vznikla možná jedna z nejlepších kapel na světe. Upřímně, tenhle film dlouho nic nepřekoná, můj názor. Jediné co bych do filmu přidal, tak trochu víc těch jeho gay hrátek, jimiž byl velice známý, ale to je detail. 95% ()

HolyKeeper 

všechny recenze uživatele

Je plný sál, film má přes dvě hodiny stopáže, přesto všichni sedí na svých místech až do posledních písmen závěrečných titulků, aby mohl zaznít oprávněný aplaus. Tyhle situace se často nestávají, proto považuji Bohemian Rhapsody za jeden z výjimečných filmů. Film necílí vyloženě na fanatiky legendární skupiny Queen, o které film pojednává - není to dokument rozebírající detailně celou kariéru kapely. Naopak dokáže být někdy trochu roztěkaný a přelétavý z okamžiku k jinému okamžiku. Jenže to není vada na kráse, protože technicky není možné zfilmovat detailně celou kariéru skupiny. Drtivá většina ostatních sledovačů bude ale nadšena. Film má fajn zápletku, naprosto vynikající herecké výkony s Rami Malkem v roli Mercuryho - smekám. Skvělý zvuk technologie Atmos a perfektní cit pro detail. To vše řadí film mezi špičku a nebojím se jej doporučit komukoliv. ()

Franki69 

všechny recenze uživatele

Tak nejdřív doporučení. Bohemian Rhapsody chci vidět ještě několikrát, je to vynikající film! Koukám, že skalní fans byli zaskočeni hrubými faktografickými chybami. To se mne naštěstí netýká, nejsem vyloženě oddaný žádné kapele a u žádné z nich nemám nastudovaný její podrobný životopis. A z toho, co zatím o fungování kapel vím je mi víc než jasné, že natočit film o Queen, kteří s Beatles, Rolling Stones, Led Zeppelin, Pink Floyd nebo Deep Purple patřili k tomu nejúspěšnějšímu, co britské ostrovy světové rockové a pop music daly tak, aby obsáhl vše, co k jejímu úspěchu od počátků a během její kariéry patřilo, je nemožné. Musí se škrtat, krátit, přeskakovat a vynechávat. V Bohemians Rhapsody se kapele s nesmrtelnými písničkami dostalo důstojné vzpomínky na jednoho z nejexcentričtějších a nejtalentovanějších zpěváků, kteří kdy žili. A i když se na něho děj soustředí, ostatní členy nevynechává a vcelku zdařile zaznamenává tu nepostižitelnou chemii mezi muzikanty, onen pověstný „X“ faktor, díky kterému se z davu vyčlení lidé výjimeční svým talentem. Film Bohemians Rhapsody mě vtáhl do děje, herci byli castingově neskutečně dobře vybraní a uvěřitelní (zejména Brian!!), muzika je bez debat a příběhový děj rozhodně filmu neshazoval řemen. Super bonus pak představují nenápadná camea, zejména při jízdách kamer po backstage během finále filmu rekonstruovaného koncertu Live Aid. Ode mne je to jasná 100%. Velmi dobré komentáře kalimerol, klariz, castor, bad-mad.wolf… ()

imaginer21 

všechny recenze uživatele

Čirá pocta Queenům. Osobitý zážitek mi kupodivu nepřinesli jen tvůrci, ale i atmosféra kina (Cinema City, ÚnL), když jsem snad poprvé v životě zasedl do zcela zaplněného sálu a s prvními tóny po otravných reklamách se nechal doslova unášet tím prakticky dvouhodinovým koncertem, jehož stupňování i dávkování bylo precizně cizelováno i prolínáno nezvyklou životní etudou jednoho uměleckého esa. Skvělý zvuk, který fakt mimo kina těžko uslyšíte, rozbouřil celý sál jak na skutečném koncertě a člověk konečně pochopil, že cože to vlastně bylo s Queeny tak zvláštního při vystoupení na LIVE Aid. Mercury je legenda, to bezpochyby, film si tedy prostřednictvím fantastického Ramiho krade sám pro sebe. Mě ale spíš než celkem citlivá forma vyprávění zaujal geniální casting, který především u Briana Maye nemohl být vizuálně trefnější. A možná právě pro nedostatečné využití prostoru pro více sond do zákulisí všech členů kapely (vznik "We will rock you" je světlou výjimkou, ač historicky nepřesnou) mi nedovoluje fláknout plnou palbu. Ovšem fakt, že opravdoví (stále žijící) členové kapely se na filmu dosti výrazně podíleli (a jen tak by se do něj nepustili, kdyby v to patřičně nevěřili), ve mně plodí hlubokou úctu i pokoru ke všemu, co se na plátně děje. Posledních dvacet minut jsem sotva lapal po dechu z nadšení, jak to ti tvůrci dokázali precizně odpracovat, že po skouknutí záznamu skutečného LIVE Aid máte pocit, že se spíš objevily nové záběry z onoho koncertu a ne že toto byla "jen" herecky i vizuálně prakticky dokonalá rekonstrukce. ()

rotator 

všechny recenze uživatele

Nepatrím medzi skalných kapely Queen. Prvá skladba, ktorú som registroval a nahrával cez DIN konektor rádia na magnetofónovú pásku bola "I want to break free". To bolo ešte za čias, kedy nás učiteľ na základnej škole vychovával výchovným poradcom, rastlinného pôvodu a skladbu púšťali v rádiovej relácii "Pozor zákruta". Moje vnímanie skupiny s kontroverzným spevákom vrcholilo albumom INNUENDO. Neskôr som zháňal dokumentárne filmy, ktoré by mi ukázali sled udalostí a utrpení, s ktorými sa potýkala celá kapela. Pre rôzne narodených, môže byť ukončenie filmu rôzne. Očakávanie vrcholenia tohoto sledu udalostí, by bolo sebecké, ale ako životopisný film??? Nechcem odradzovať budúcich divákov, ale hierarchia nieje taká, ako opisuje film a kamera sa na môj vkus až veľmi zaoberá výzorom herca, ktorý sa samozrejme nemusí podobať na postavu vo filme, ale jeho chrup s prehnane veľkými prednými lopatkami, ktoré boli navyše zvýraznené inou farbou očí, nevraviac o tom, aké má tento herec predispozície charakteru tanečného... Videl som veľa, kvázi tanečníkov, ktorý dali do prežitia piesne toľko energie a takým spôsobom, minimálne ako Fred, celý svoj životný výkon, ale tento, niekým pozvaný herec, ktorý nemal ani potuchu ako poznačila našu a ešte skôr narodenú generáciu vnímanie sveta, nezvládol, spolu so štábom, ktorý uviedol tento snímok. Celé sa to prejavuje aj na tanečnom prežívaní na LIVE AID, kde namiesto snímania pohybových prvkov, (ako šľapanie kapusty), režisér ukazoval jeho tvár, ako dielo božie, ktoré sa na interpreta nepodobalo. Pre mňa TOP koncertom bolo LIVE at Wembley. Keď sa režisér chcel ukázať, ako sa podobajú jeho herci postavám, tak to bol Brian May, alebo John Deacon. Vo filme boli aj scény, ktoré nenechali moje oči suché, no neboli správne načasované a mohli prísť až na koniec filmu, kedy... Nechcem spojlovať....čo dodať viac. Dúfam, že keď bude chcieť niekto natočiť životopisný film o Led Zeppelin, bude o .... ()

RoseThrone 

všechny recenze uživatele

Bohemian Rhapsody vás vezme na emoční koncert, který budete do hloubky prožívat plných 140 minut. Malik jako Freddie vám sebere dech a vrátí ho jen na chvíle písní, abyste si mohli prozpěvovat společně se svojí (ne)RocknRollovou duší a já pevně doufám, že si za tohle vyslouží aspoň nominaci. Musím ale vzdát hold celému obsazení, protože už se dlouho nestalo, aby každá postava sedla castingově tak dobře. Navíc si dost vyhráli s kamerou, která byla naprosto famózní a bird-eye kamera na posledním koncertě bude pro mně jedním z největších filmových zážitků, protože to byl přesně ten moment, kdy jsem přestala vnímat plné kino okolo mně a stala se součástí toho šílícího davu na plátně. Ale jak opravdu víte, že před sebou máte dobrý film? Když přeplněný kino sál zůstává sedět i při závěrečných titulcích a nikdo se neopováží hnout, dokud to doopravdy neskončí. Bez jakékoliv hanby tohle pasuji na nejlepší film roku 2018 a doufám, že se spousta z vás rozhodne na to jít do kina, protože tahle hudba a tyto výkony si zaslouží být uctěni v grandiózním stylu. ()

m.arta 

všechny recenze uživatele

Film má vše! Dokonale propracovaný kousek má můj velký obdiv a poklonu. Je bez zbytečně nadsazených emocionálních výjevů, však pořád plný síly. Remi Malek mě opět přesvědčil o svém hereckém umění. Miluju ho. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

O čem to vlastně mělo být? O hudbě rozhodně ne, na to tam zaznělo jen pár ukázek těch nejznámějších písniček. A na životní příběh frontmana Queen to zase bylo moc stručné a povrchní. Jako divák jsem k němu za celou dobu nedokázal navázat žádný vztah, nepustil mě do svého soukromí. Jen se klouzalo po povrchu po několika známých životních událostech. Navíc Freddie byl fešák a tenhle byl od pohledu nesympatický chlapík. Všechny scény se zdály být natočeny jen pro efekt, v tom se režisér opravdu vyřádil. Pompéznost z toho čiší na všechny strany a bohužel překrývá všechno další. Ale jinak se mi to líbilo a rád se znovu podívám, třeba trochu pozměním názor. V této chvíli si ale raději pustím nějaké album Queen, jejich remastery ze studií Abbey Road jsou opravdu lahodné pro uši. ()

alexwill 

všechny recenze uživatele

Feel-good biopic, jízda skrz hity velkého Freddieho a jeho družiny jménem Queen. V mnoha ohledech jako TOP HITS album s širokým pohledem do pozadí toho všeho. Je to vcelku prohláškované, Rami nebyl vůbec jako Mercury špatný a ten poprask u nás v kinech mě opravdu dostal. Ale tedy, základní kámen úrazu je úhel hodnocení. Queeni jsou prostě Queeni a užít si na plátně jejich pecky je zážitek, ale stále musíme myslet na film jako takový, ne jen na to, že jsou to Queeni a je to jasnej TOP. Jako film je to lepší průměr, neurazí, ale nějaký zázrak se taky nezadařil. Data jsou upravená na tolika místech, že vzniká vlastně taková vizitka života a strastí Mercuryho, aby jsme viděli ty důležité body a film mohl fungovat. To vlastně chápu a nejsem hardcore fanda co by tohle hrotil. Umím si ale představir odvážnější pojetí, ať už formou, nebo zpracováním vztahů a úhlů z kterých se na postavy díváme. Určitá povrchnost je dána velkou komplexitou v relativně krátkém filmu, ale to je dáno výběrem úseku, jaký film ukazuje. ()

Dawe2 

všechny recenze uživatele

Z výkonu Malka padá brada. Herecky i pěvecky. Škoda jen leckdy zbytečných životopisných nepřesností viz i zajímavosti. Ale za to jsem hvězdu ubrat nedokázal. Velký zážitek, skvělý obraz na plátně. ()

SamGee 

všechny recenze uživatele

Queen je známa rocková kapela, ktorá vyhrala množstvo ocenení a získala si srdcia divákov po celom svete svojimi legendárnymi pesničkami ako We Will Rock You, We Are the Champions alebo Bohemian Rhapsody. Príbeh o tejto kapele nebol sfilmovaný, až kým sa toho neujal režisér komiksových filmov X-Men Bryan Singer. Film rozpráva o úspechov a pádoch speváka Freddieho Mercuryho (Rami Malek) a jeho hudobnej skupiny. Na začiatku deja sú bezvýznamnou kapelou, avšak postupom času sa stávajú najväčšími hudobnými hviezdami na svete. Zatiaľ čo kapela získava popularitu, Mercury bojuje so svojou homosexualitou a má konflikty s kapelou. Je iba na ňom, aby prekonal svojich démonov a napravil vzťahy kým nebude príliš neskoro. Aj keď celá snímka je obyčajným životopisom, je doplnená o skvelé scény s hudobnými momentmi, ktoré dokážu vtiahnuť diváka do scény a ohúriť ich svojou veľkoleposťou. Platí to hlavne pri scéne vytvorenia pesničky Bohemian Rhapsody a koncertu Live Aid, ktoré sú zlatými vrcholmi filmu. Humorné scény s členmi kapely fungujú rovnako výborne ako srdcervúce momenty. Jediným negatívom v tomto filme je zobrazenie Freddieho temnej stránky. Podľa mňa by neuškodilo filmu, keby mal viac pohoršujúcich scén znázorňujúce jeho divoký životný štýl. Najväčší potlesk z hereckého obsadenia si zaslúži herec Rami Malek, ktorý dokázal zahrať Mercuryho vďaka svojej charizme a dokonale zachytiť jeho povahu. Herci hrajúcich členov kapely a ostatných postáv nezaostávali za Malekovým výkonom a podali slušný výkon. Pesničky od Queenu sú perfektne zakomponované do kontextu filmu, dostávajú sa ľahko pod kožu a okamžite vyvolávajú zimomriavky a nutkanie si zaspievať slávne hity. Kamera Newtona Thomasa Sigela zachytáva každý detail v celom filme a navodzuje správnu atmosféru. Bryanovi Singerovi sa podarilo natočiť film nielen o hudobnej kapele, ale aj o tom, že aké je ťažké zvládnuť nátlak v showbussinese a prekonávať veľké prekážky vo verejnom a súkromnom živote. Vďaka tejto téme, nesmrteľnej hudbe a ikonickej postave sa Bohemian Rhapsody stáva najlepším filmom roka, ktorý si určite zaslúži Oscara. Odporúčam ho vidieť tým, ktorí sú fanúšikmi Queenu alebo majú radi životopisné filmy o slávnych osobnostiach. Príbeh: 9/10, Herecké výkony: 9/10, Hudba: 10/10, Kamera: 9/10, Celkovo: 9/10. ()

Saxos 

všechny recenze uživatele

To by byl dojatej i sám Freddie. Po velmi dlouhé době jsem zažil, že diváci z hlediště kina začali odcházet až po kompletním dokončení závěrečných titulků. Zajímavé. To je to nejlepší hodnocení. Film se hodně točí kolem koncertu Live Aid z roku 1985 /doporučuji, ale v jednom zátahu to nedáte a stejně v těch 960 minutách není vše/. ()

kokofek 

všechny recenze uživatele

Nemůžu hodnotit jinak,než se připojit k vysokému hodnocení.Vnímám film jako poctu zpěvákovi,který uměl vstoupit do lidských srdcí a navždy v něm zanechat stopu.Nezajímá mě jestli je filmi zcela pravdivý,protože pravda je relativní a každý ji vnímá jinak.Nastíněné situace zcela odpovídají mé představě o pocitech člověka,který je odlišný a ví jak lidé odlišnosti vnímají.Děkuju ti Freddie! ()

Související novinky

Oppenheimer už má velmi blízko k miliardě

Oppenheimer už má velmi blízko k miliardě

17.09.2023

Skvělý Oppenheimer režiséra Christophera Nolana (Počátek, Temný rytíř) už má opravdu blizoučko k tomu pokořit bájnou metu jedné miliardy dolarů. Chybí mu k tomu v současnosti už méně než 90 milionů,… (více)

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

07.06.2023

Režisér Bryan Singer byl dlouhý čas jedním z nejnadějnějších mladých tvůrců v Hollywoodu a jeho kariéra se zdála být neotřesitelná. Rodák z New Yorku se proslavil už začátkem devadesátých let svým… (více)

Fuqua natočí film o Michaelu Jacksonovi

Fuqua natočí film o Michaelu Jacksonovi

19.01.2023

Režisér Antoine Fuqua (Training Day, Equalizer) zdá se našel novou zálibu v natáčení filmů podle skutečných událostí. Nejprve si to vyzkoušel v otrokářském dramatu Osvobození s Willem Smithem a teď… (více)

Reklama

Reklama