Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jaké byly skutečné osudy muže, který přežil lidickou tragédii, protože zabil svého syna? Co s ním bylo po válce a jak vlastně zemřel? Co o celém jeho případu vypovídá vyšetřovací spis? Kdo vlastně zavinil vyhlazení Lidic a proč jeho láska k utajované milence byla prokletá? Proč letci z Lidic, Josef Horák a Josef Stříbrný, nemohli a nesměli po válce v Lidicích žít? Proč si krásná dívka vzala – 13 let po válce – dobrovolně život a co měla společného s Lidicemi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Přední osobnost současné české literatury faktu, novinář a publicista Stanislav Motl s příkladnou důkladností vysledoval stopy po tragických hrdinech lidické apokalysy. Mluví-li se o hrůzných následcích nacistických německých válečných zločinů a jejich obtížně vymezitelných dalekosáhlých důsledcích, vyznívá to často jako mlžná fráze. Tato mikrosonda, jdoucí důsledně až do posledních doložitelných okamžiků lidského života, mechanismus nejen této zkázy vymezuje s neúprosnou důkladností. Úcta k faktu, hluboké odborné znalosti, zapálenost tématem i schopnost nakazit touto krásnou "deviací" spolupracovníky tak znovu, z úhlů jinak neznámých obnažují netušená neštěstí. Pět lidí odlišných osudů i velmi rozmanitých mravních hodnot zaplatilo velkou cenu ve věcech a souvislostech, jejichž ovlivnění bylo mimo meze jejich možností a vůle. Benešova slova z prosince 1945, aby nacistické zločiny byly důkladně dokládány, aby fakta, jež je tvoří jejich obsah, byla nezvratná, Motl naplňuje s chvályhodnou důsledností. Ani zlo totiž nebývá černobílé. (Nedávno natočenému filmu LIDICE se tak dostává mimořádně důkladného potvrzení a osvědčení.) Obsah lidského utrpení se - bohužel - nevyčerpává hromadnými popravami, hrůzami plynových komor a krematorií, a dalšími formami perzekucí a bestiálního mučení; často sahá za meze, které jsou vyhraženy právu. Motlovo humanistické úsilí je současně tvrdou a neúhybnou rehabilitací úcty k lidské práci vůbec. K odbornosti, k pochopení, k empatii, k úctě, která zapomenutí vyrvává vše opravdu lidské a nadčasové, jímž je v mezních situacích naší existence bohatý vlastně život každého z nás. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Každý dokument, každá rozhlasová relace, zkrátka vše co vezme do ruky či do svého hledáčku badatele Standa Motl stojí za to. Nejinak je tomu i u tohoto dokumentu. Pod badatelskou a detektivní taktovkou Motla se nám pomalu, ale jistě rozplétá příběh starý skoro sedmdesát let... Příběh jeho nitky vedou do různých archivů a soukromých alb fotografií... Pamětníci valem ubývají.... Po tomto dokumentu už i jinak a s větší úctou nahlížím na film Lidice, který už vycházel ze zjištěných současných poznatků. Že za vyhlazení Lidic pravděpodobně mohl jeden kecal, který se snažil zapůsobit na mladou dívku, to se už ví. Osud jediného přeživšího muže z Lidic, jehož od popravy vlastně zachránila vražda syna a pobyt ve vězení se díky filmu už ví také. Ale o tom, jak tragédie pokračovala dále po válce se už ale dozvíme jen z tohoto dokumentu. Jak přeživší ženy obviňovaly oba statečné letce, kteří bojovali ve službách RAF v Anglii po návratu domů atd... O tom jak se hlasovalo aby ani Josefu Stříbrnému, ani Josefu Horákovi nebyl přiznán nárok na dům atd... Osudu nestačila obyčejná souhra náhod s chvástajícím se psaníčkem a smrtí Renharda Heydricha. Dál si s osudy přeživších hrál jak chtěl i po válce.... Osud nebo liská zloba ? Nesmíme nikdy zapomenout. * * * * * ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Z tohto dokumentu sa dozvieme, ako tragédia Lidíc pokračovala po vojne. Smutný osud Lidíc a silný príbeh. Až po jeho vzhliadnutí môžeme pochopiť film Lidice ()

sator 

všechny recenze uživatele

Jako amatérský historik který ví co to je za dřinu sehnat fakta a sestavit z nich příběh, dávám absolutorium. ()

Ozzy2

všechny recenze uživatele

Bohužel, toto je jedna z několika verzí toho, proč vlastně byly Lidice vypáleny.Je sice nejpravděpodobnější,bohužel už se nikdy nedozvíme, proč se to stalo.Je veliká škoda, že se mluví neustále o Lidicích a osudy Ležáků a Javoříčka jsou odsunuty do pozadí, zvláště Ležáky, kde přeýily jen dvě děti,které byly dány na převýchovu.Dospělí byli zastřeleni všichni, muži i ženy, děti byly zaqvražděné v plynových komorách. Všechny tyto tragédie byly naprosto zbytečné, parašutisté tu krom toho, že přivedli tisíce lidí na popraviště tu vůbec nic nedokázali a hlavní viník Edvard Beneš měl být po válce popraven, nikoliv oslavován. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Přesvědčivá analýza lidí spojených s Lidickou tragédií, těch mála kteří přežili i těch, kteří zahynuli. ()

Adrai 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí filmu Lidice jsem přemýšlel jak moc pravdivý ten příběh vlastně byl ... přeci jen je často vypálení uváděno jako prostá odplata za atentát na Heydricha. V zajímavostech jsem se dočetl, že část s vysílačkou se ve skutečnosti týkala obce Ležáky, ale jinak nic. Až jsem narazil na tento dokument a celkem mě překvapilo jak se film drží toho, co se skutečně stalo a jak to vlastně opravdu celé bylo. Smutný osud, silný příběh. ()

petr.trep 

všechny recenze uživatele

Stanislav Motl natočil velmi zajímavý dokument formou, která je pro něj typická. Zajímavé využití starších reportážích s kombinací s nejnovějšími. Dal bych 5*, ale chybí mi v dokumentu více rozvedeno téma návratu a pátrání po lidických dětech. I tak vřele doporučuji například k promítání na školách. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Mnohem lepší než film Lidice. Toto by se mělo promítat zároveň s filmem, aby si každý uvědomil tu hrůzu, která je o to silnější, protože je nehraná. ()

Margherita.C 

všechny recenze uživatele

OZVĚNY LIDICKÉ NOCI (Dokumentární film – 56 minut) Námět a scénář Stanislav Motl Kamera Tomáš Svoboda Zvuk Otto Chlpek Libor Dušek Režie Pavel Dražan Jaké byly skutečné osudy muže, který přežil lidickou tragédii, protože zabil svého syna? Co s ním bylo po válce a jak vlastně zemřel? Co o celém jeho případu vypovídá vyšetřovací spis? Kdo vlastně zavinil vyhlazení Lidic a proč jeho láska k utajované milence byla prokletá? Proč letci z Lidic, Josef Horák a Josef Stříbrný, nemohli a nesměli po válce v Lidicích žít? Proč si krásná dívka vzala – 13 let po válce – dobrovolně život a co měla společného s Lidicemi? To jsou pouze některé z otázek, na které ve filmu Ozvěny lidické noci hledá odpověď Stanislav Motl. Vychází, jak už je to u něho zvykem, z autentických archivních materiálů, které hledal nejenom v České republice, ale také v zahraničí. Vzhledem k tomu, že své televizní reportáže na dané téma natáčel již v průběhu devadesátých let, podařilo se mu uchovat cenné vzpomínky několika klíčových pamětníků, kteří už nejsou mezi námi. Tento film je ve formě DVD součástí knihy Cesty za oponu Času 2 – Ozvěny lidické noci, která vyšla v roce 2011 k výročí lidických událostí. Kniha má podtitul Archivy, zapomenuté příběhy a pátrání po vinících, a věnuje se dalším málo známým příběhům z Lidic, ale i z Ležáků a dalších míst, kde v době druhé světové války hořely – ohně smrti. ()

Reklama

Reklama