Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V malom mestečku na Islande dôjde k pozoruhodnej samovražde staršej ženy, ktorá naznačuje, že by mohlo ísť o zvrátený rituál. Vyšetrovanie miestnych autorít zostáva bez výrazných výsledkov. Pátranie ich čoskoro zavedie do hlbokej histórie miestnej komunity, pomocou ktorej začínajú odkrývať temné tajomstvá. (Marceloo)

Recenze (31)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Islanďané mají ponurou krajinu, ale nemají nápady. Jinak by těžko natočili horor, kde hodinu marně pátráte o tom, čeho se vlastně máte bát. Krajinky v soumraku se rychle okoukají a jedna podařená lekačka mráz nedělá. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Po dlhej dobe niečo, čo sa dalo pozerať a dokonca sa mi aj celkom páčilo. Dve dejové línie v jednom filme: V prvej línii vystupuje manželský párik a ich kamarátka, renovujú starý dom, ktorý skrýva malé tajomstvo a zjavuje sa im duch. V druhej línii máme doktora, ktorý vyšetruje viaceré podivné úmrtia. Tie súvisia s nezvestným chlapcom, ktorý zmizol pred mnohými rokmi, a očividne aj so zmiznutím jeho vlastného syna. Malý, pekný, mysteriózny, atmosférický, duchársky hororík s výbornou hudbou a prostredím, ktorý ma upútal už len samotným príbehom. Rozuzlenie dokonca prekvapilo, čo sa často nestáva. Nie je totiž bežné, aby do seba príbehy tak pekne zapadli. Vlastne som nenašiel nič, čo by mi vadilo. Privítal by som len pritvrdenie aj po hororovej stránke (ľakačky by sa dali spočítať na prstoch jednej ruky). Komu sa páčil povedzme španielsky „Hierro“, príde si na svoje aj tu. Ja som spokojný. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Chladný mysteriózní detektivní thriller s nádechem hororu z Islandu. Film má dvě dějové linie a ta druhá mě zaujala více. Manželský pár a kamarádka se nastěhují do nového domu, kde však straší. V té druhé Starší žena je nalezená mrtvá v kostele s vyřezanými kříži na těle a hlavní hrdina je povolán, aby případ vyšetřil a brzy se dozvídá o temné historii místní komunity spojenou s více vražd především dětí. Pomalé, atmosférické, hezky natočené, dobře zahrané a s pěknou hudbou. Kdo rád chladný sever a pátrací thrillery, tak by vyloženě zklamaný být neměl. Příběh***, Akce>Ne, Humor>Ne, Násilí>Ne, Zábavnost***, Hudba****, Vizuál****, Atmosféra****, Napětí***. 6.5/10. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

V malom mestečku na Islande prichádza k pozoruhodnej samovražde staršej ženy, ktorá naznačuje, že by mohlo ísť o zvrátený rituál. Vyšetrovanie miestnych autorít zostáva bez výrazných výsledkov. Pátranie ich čoskoro zavedie do hlbokej histórie miestnej komunity, pomocou ktorej začínajú odkrývať temné tajomstvá. - Podarený projekt z Islandu, v ktorom je ale na škodu to, že tá pátracia linka je zaujímavejšia než tá hororová. Keby na strašení zapracovali trochu viac, bola by to špička, ale takto sa tam len raz za čas objaví decko s trochou make upu na tvári, ktoré by nevystrašilo ani svojich rovesníkov. Depresívne prostredie Islandu je pre tieto horory zobrazujúce beznádej postáv perfektné, ale ešte stále čakám na tvorcov, ktorí ho dokážu využiť na sto percent. Kniha by mohla byť tiež zaujímavá a dosť možno si ju časom prečítam. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Podaktorí užívatelia, zrejme ešte nikdy nenatrafili na horor na úrovni jednej hviezdy. Lebo keby áno, určite by túto Islandskú mystery ducharinu, nehádzali do jedného vreca s absolútnymi prepádkmi, ala: "Devils Whisper". Je síce pravdou, že snímok je miestami až extrémne dejovo "lenivý", pričom len zriedka kedy sa niečo deje, no rozhodne sa nejedná o nejakú amatérčinu, ktorá by mala dosahovať tak mizerného hodnotenia. Atmosféra tamojšej krajiny, je už sama o sebe riadna dávka depresie, plus pár atmosférických pasáži, taktiež pomerne solídne dodalo filmu ten správny, mystery nádych. Veľkou prekážkou sa tak stáva akurát dlhočízna stopáž, no celkovo ide o pohodový, sledovateľný kúsok, ktorý zaujme najmä príbehom a jeho rozuzlením. Skrátka, treba byť správne naladený a neočakávať niečo, čo nemožno dostať. Žáner "horor" škrtnúť. Zbytočne zavádza .. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Na oko temný příběh je spíše islandsky chladný, čemuž napomáhají záběry nehostinné krajiny obklopené mlhou a studeným mořem. Dva příběhy se prolínají s minulostí, aby se vše spojilo v hloupém závěru. Spoiler - a teď ho bude chodit strašit ženská s klukem, ne? Panoptikum podivných a nesympatických postav nedává šanci, že by se člověk s některou z nich ztotožnil. Blbka Katrín spadne do sklepa, pak do něj vleze dobrovolně a diví se, že nemůže ven, no a zdá se, že do něj snad vleze potřetí. Zádumčivý Freyer je sice psycholog, ale sám by potřeboval vyšetřit. Přitom zajímavější je příběh trojice ukrývající tajemství, co by chtěla přebudovat chátrající barabiznu na turistickou noclehárnu. Dávám dvě za kameru, islandskou krajinu a scénu se závalem. Jinak těžké zklamání, přišlo mi to spíše jako epizoda severského seriálu, jimiž nás hojně zásobují televizní stanice. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Islandská kinematografia ma nikdy nesklamala a nestalo sa tak ani tentokrát. Ég Man Þig síce v zásade neprináša nič, čo by diváka vyslovene posadilo na zadok, skĺbenie krimi tematiky s prvkami duchárskeho hororu tu však celkom fungovalo a nevľúdna severská krajina príbehu dodala zvláštne pochmúrne čaro. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Ani moje silná zamilovanost do islandské krajiny nemůže přesvědčit můj rozum, aby hodnotil výš. Veskrze průměrná duchařina, ozvláštněná právě jen islandskou (severskou) strohostí, islandskými exteriéry, islandskými herci, islandštinou, tedy celkovou "islandskostí". V záplavě obdobné, především americké produkce, se jedná o zajímavé osvěžení, ale postupem času jsem až příliš často sledoval časomíru a rozpačitě pomlaskával. Nicméně po vizuální stránce jsem si film užil a některé jeho scény mi navozovaly příjemně meditativní náladu. Dal bych si líbit takový delší letní pobyt v prostém domě na islandském severozápadě, bez signálu, bez internetu, třeba jen s foťákem a se zásobou knih. A ovšem bez strašáka ze zelené ponorky. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tady je téměř vše jak má být. Dvě příběhové linie do sebe nakonec krásně zapadnou a i když jste něco podobného už několikrát viděli, v podání Islanďanů to působí neokoukaně. Filmu prospívá i nádherné severské prostředí s parádní atmosférou, která je pro podobně laděné snímky jako dělaná a líbila se mi i samotná zjevení. A nakonec se vyvedl i casting, který prostě neměl chybu. Jenže Axelsson se občas tak moc opájel obrazovou stránkou věci, až zapomínal vyprávět a to film dost výrazně poškodilo. A to je veliká škoda. Promarněná příležitost, ale za vidění to určitě stojí. 65% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Na snímek „Ég man þig“ se podíváte přesně proto, že chcete vidět nějakou nepříjemnou, temnou atmosféru, jež se vám v tomhle případě dostane. Jako kdybyste z filmu cítili ten chlad, který se rozkládá nad zemí, jako kdybyste věděli, že tam něco není v pořádku. A tohle je něco, co v hororu chcete vidět a je to dobré. Islanďané umějí točit nepříjemně depresivní filmy. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Tohle byla super záležitost pro každého milovníka severských vyšetřování záhadných zmizení s kapičkou hororového nádechu. Asi jako vždycky, tak i tady jsem se děsila dvou dějových linií, protože to není zrovna můj nejoblíbenější faktor u filmů. Avšak Axelsson to měl napsané opravdu dokonale. Vyšetřování má navíc hlavu a patu a nemusíte se bát, že by do sebe něco nezapadlo. Atmosféra je zde opravdu ledová a bezmocná a rozhodně nechcete být v kůži ani jedné z postav. Zkráceně řečeno, vřele doporučuji už jen kvůli tomu profesionálnímu scénáři, který si klidně umím představit v rukách takového Finchera. ()

majo0007 

všechny recenze uživatele

Zopár vydarených ľakačiek, aj zaujímavý twist v závere filmu potešili. Island je naozaj prdel sveta, neviem si predstaviť, že by som sa tam vydal dobrovoľne ako turista. ()

BoredKid 

všechny recenze uživatele

Rozbeh dlhý jak týždeň pred výplatou, pár krát som sa stratil a tri krát zaspal.. Možno tomu dám, ešte niekedy druhú šancu, ale na prvý krát ma to neoslovilo. ()

HArna 

všechny recenze uživatele

Příjemný Islandský film - trochu duchařina. Opět se na jejich filmy strašně hezky kouká, ponurá krajina, dobří herci atd... ()

BuddyO 

všechny recenze uživatele

Úžasně mrazivý horor z Islandu, který má skvělý příběh, napětí i pointu. Rozhodně doporučuji a to nejen kvůli lokacím (přírodní rezervace Hornstrandir, hlavní město západních fjordů Ísafjordur), kde se film natáčel. ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Hodnocení ubírá zdlouhavý úvod, kdy se rozplétání událostí táhne jako noc na polárním kruhu. Oceňuji však jedno překvapení, které nešlo uhádnout dopředu a taky správně hororový konec, který si asi nechával prostor na dvojku. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Komorný a smutný príbeh, ktorý (zdanlivo) beží na dvoch líniách. Islandské prostredie k filmu dodá ten potrebný plus. To sa však nedá povedať o réžii, ktorá budí dojem, že nie úplne vie, čo chce. Záver, ktorý by sa dal aj lepšie a efektívnejšie spracovať. Osobné hodnotenie: 70% (***) ()

Reklama

Reklama