Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sedmnáctiletá Janet už od svých jedenáctin trpí hrůzostrašnými sny. Její otec tehdy zemřel rukou šílené manželky, která poté skončila za zdmi ústavu. V poslední době se zlé sny Janet vracejí stále častěji, a tak je z internátní školy raději propuštěna do domácí péče. Pod starostlivým dohledem nové ošetřovatelky Grace tu Janet netrpělivě vyhlíží sympatického právníka Henryho Baxtera, svého milovaného poručníka. Doma na High Towers však noční můry neustávají a strachem pološílená Janet v zoufalství spáchá stejný zločin, jako před lety její matka. (dopitak)

(více)

Recenze (12)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Jak ty jí, tak my tobě - aneb bláznem snadno a rychle. Velmi slušný psychologický thriller s nádechem gotiky (škoda chybějící bouře, mlhy, hřbitova a pavučin), černobílou šerosvitnou kamerou a mrazivou hudbou (Don Banks). Stačí jen opuštěné chodby rozlehlého starého domu, stíny na stěně a strašidelná hudba, aby člověk pocítil ono příjemné mravenčení v zátylku. Pro fanoušky temných příběhů nebude těžké odhalit příčiny nočních můr, kterými trpí nešťastná Janet. To ale na celkové atmosféře nic neubírá. Čím bývají plány dokonalejší, tím jsou jejich aktéři neopatrnější. A jak se ukáže, tenhle plán má velkou trhlinu... ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Pěkný Hammer horůrek který je spíše psychologickým hororem. Francis zde udělal solidní rutinu není moudré od toho čekat bůh ví co ale film má solidní atmosféru a u pár scén zamrazí. Konec je strašně předvídatelnej a postava Janet mi přišla taková hodně nevyvážená na jednu stranu otravná na stranu druhou jsem jí chápal a měl jí rád. Takovej slušnej průměr. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Černobílý psychothriller, jehož první polovina je nesmírně nudná, druhá půle se přelévá v hutný noir. Námětem podobné britskému psyhohororu Lo spettro. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Mno kvalitní.. spíš hodně nevyvážený. Po útrpném začátku (nemám rád filmy, které si děsivou atmosféru získávají přiblbými "lekačkami" a'la 3.15 zemřeš a vlastně většina současné hororové produkce), než Janet odvezou do pryč, přijde hodně slušně promyšlený závěr (souhlasím, předvídatelný), který v konečném zůčtování film vyvažuje. Začátek nad odpadem, konec za čtyři. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

„Nightmare“ je pro mě další krásnou ukázkou toho, jak mohou být staré horory úchvatné, jak v sobě mají něco, co ty nové horory ne vždy dávají. Ano, samozřejmě, tohle je horor, který je primárně zaměřen na atmosféru a na zápletku, ale ani takové, které se natáčejí v současnosti, ne vždy dosáhnou podobného efektu. Ten konec nemusí sednout každému, ale právě ono šílenství, které se obrátí proti postavám, je zajímavým prvkem, jenž tomu dodává tu správnou tečku. ()

pepua 

všechny recenze uživatele

Kvalitní psychothriller z produkce společnosti Hammer. Sice je děj pro zkušenějšího diváka určitě čitelný, ale v celku se jedná o dobrou podívanou. Podobně jako ve filmech Taste of Fear a Fear in the Night (obojí také Hammer) kdosi využívá slabosti hlavní hrdinky. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Spolu s Paranoiac 1963 je toto jeden z najlepsich filmov neznameho Freddieho Francisa. Fakt skoda, ze je u nas neznamy, asi ako polizziotteschi Alfonso bresciu a maloco ludi pozna i Mario Merolu : 74 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

V prvom rade ide o veľmi dobrú, takú typickú hammerovskú atmosféru. Aj keď doplnenú o početné ženské výkriky, ktoré ma zvyknú iritovať. Na druhej strane, nemôžem sa zbaviť dojmu, že zo zasadenia do ponurého veľkého sídla a z danej zápletky sa dalo vytrieskať viac - skoro ide až o premrhaný trilerový potenciál. Ak by to stálo na viacerých postavách a nie iba na vrieskajúcej pološialenej dievčine v prvej polovici a potom na vrieskajúcej a asertívnej manželke v polovici druhej, ktoré ma v jednom kuse iritovali, tento triler by bol aj bez tých zvratov o niečom inom. Podčiarkujem, že zvratov predvídateľných. ()

J.F.B. 

všechny recenze uživatele

Povedený snímek s výbornou kamerou, od níž se dočkáme několika velmi zajímavých záběrů, které doprovázeny slušnou hudbou, dokáží skutečně vytvořit patřičně tísnivou a znepokojivou atmosférou. Prostředí starobylého anglického sídla, k němuž se jede okolo temné siluety psychiatrické léčebny, zážitek ještě zesiluje. Herecky je to takový dobový a žánrový standard. Lehce mne iritovala skutečnost, že exteriér domu byl postaven ve studiu... ()

Reklama

Reklama