Reklama

Reklama

Americký západ, Jižní Dakota, 1823. Místo a čas s hodně relativní hodnotou lidského života. Zkušený lovec a trapper Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) je se svým synem na výpravě s lovci kožešin. Uprostřed hlubokých lesů vzdorují nečekaným útokům indiánů a musí na své pouti překonávat nemilosrdnou, zatím nezmapovanou krajinu plnou nástrah. Glassovi se stává osudným střet s rozzuřenou samicí medvěda grizzlyho. Medvědí útok sice přežije, ale je těžce zraněný a lovecká výprava se musí rozdělit. Zatímco většina lovců pokračuje v cestě, s Glassem a jeho synem zůstanou jen dva muži, John Fitzgerald (Tom Hardy) a Jim Bridger (Will Poulter). Ti více méně jen čekají, až zemře, aby jej pak pohřbili a mohli pokračovat v cestě. Ale zraněný lovec stále neumírá, a tak se Fitzgerald rozhodne čekání na nevyhnutelné zkrátit. Při pokusu o nedobrovolnou eutanázii ho však přistihne Glassův syn, kterého Fitzgerald zabije. Ještě živého Glasse pak zahrabe v hrobě a spolu s Bridgerem zmizí. Jenže Hugh má hodně tuhý kořínek. V naprosto zuboženém stavu vyleze z vlastního hrobu, zoufale se potácí čarokrásnou, ale zcela lhostejnou krajinou. Při životě jej drží především nenávist a touha po odplatě. Musí překonat brutální zimu a hlad, divoké řeky, bojovné indiánské kmeny a dokonat svou pomstu. (CinemArt)

(více)

Videa (20)

Trailer 2

Recenze (2 351)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Syrová poctivá filmařina, která zajede až do morku kostí a Leovi za jeho naturalistický herecký projev gratuluji k ziskání Oscara, takhle mistrovsky odehraná veletěžká role tu už nějaký ten rok fakt nebyla. Film je briliant stříbrného plátna, všechno je tady dokonalé, kamera předvádí takové kompozice, že se prakticky stává dalším hlavním hercem filmu, režie tak to je další majstrštyk, souboj s medvědem, střet s indiány, lahůdky, ale i pomalejší scény jsou pětihvězdičkový dobroty. Bohužel a to myslím opravdu lítostivě nemůžu dát víc, protože při takhle opravdovým filmu jsem měl velký problém pobrat nesmrtelnost hlavního hrdiny, film jsem mimo jiné vnímal jako oslavu síly přírody, ale proč proboha tvůrci ignrovali snad všechny přírodní zákonitosti a udělali z hlavního hrdiny rodáka z planety James Bond na který je Chuck Norris považován za smrtelníka. Hrozná škoda tohoto, protože film by jinak ode mně nafasoval plnou palbu, ale takhle musím jít dolu, normálně bych asi šel na tři, ale v tomhle případě je filmařský a herecký umění na takové výši, že o tolik níž jít nedokážu, nemůžu a hlavně nechci. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Nič extra. Omnoho lepších dobrodružných survivalov tu už bolo kvantum a nepotrebovali ani takú premrštenú stopáž, ani také „hviezdne“ osadenstvo. Navyše Iňoritník servíruje silene artovo prehnaný audio-vizuál, kde potrebuje ukázať ako krásne vie natočiť nebíčko, stromčeky, kopčeky, ohníček, atd.; čo by bolo ok, keby to bolo iba doplnkom v určitej miere a nie ako primárna a repetitívna časť poloprázdneho celku. Pre nadšencov preceňovaných kúskov z rangu iritujúcej sošky zlatého prdelníka to možno bude žúžo, ale mňa to príliš neoslovilo. Najlepší tu bol medveď, najhorší Will Poulter. Nedocenený Carnahanov "The Grey" je IMFO neporovnateľne lepšou voľbou. ()

Reklama

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Pro vegetariány a milovníky koní něco jako noční můra. Pro ty, kdo si užili například Štvance od Williama Friedkina, pošušňáníčko. Formálně už to být dotaženější nemůže. Kamera, světlo, hudba, výprava, vše dotažené do nejmenšího detailu. Dějově, tady nám to trochu drhne. Odklon od původních skutečností je to nejmenší. Ale moc se tam toho upřímně nestane a co mi asi vadilo nejvíc, to je figurka Toma Hardyho. Má nevděčnou roli idiota "na první" dobrou, co se od začátku chová jako svině a nic dalšího tam bohužel není. Jen účelově jedná, aby měl hrdina motivaci. ALE výsledek mě jednoznačně bavil. Takhle špinavě a věrně by mělo vypadat víc historických filmů. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Takovýchto realisticky špinavých, výpravně neučesaných filmů, které působí, jako by se filmaři skutečně vrátili o těch 200 let nazpátek, mnoho nevzniká a pár let dozadu si vlastně nevybavuji ani jeden. Syrová akce, kde úplně cítíte tu krev a bolest, fyzicky kontaktní souboje, brané jedním dlouhým záběrem a do toho nádherné obrazové kompozice dechberoucí přírody. A všude sníh a bláto a špinaví herci, kdy si říkáte, že své si musel užít i filmařský štáb okolo. Jednoduchý příběh vůbec není na škodu, protože jde aspoň na dřeň filmových postav, jejich fyzického a duševního strádání. Úplný protiklad manýristického, do sebe zahleděného Birdmana, kde mě osudy postav vůbec nezajímaly. Společně se ´Sicariem´ nejlepší film roku 2015. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Hollywoode div se, tohle je krvavý ambientní revenge survival za $135m. K neuvěření... A nutí vás sice místy rozjímat nad matkou přírodou, ale současně to není příliš art a i pro běžný smrtelníky se děj uspokojivě sune vpřed. Když už je to akční, tak syrově a pořádně, působivě díky delším záběrům. Leo musel zahrát dost fyzicky, s důrazem na nenávist a utrpení, a těžko se to posuzuje v oscarovém kontextu, každopádně potvrdil svoji úroveň i ve vší tý hlíně, mrazu a vnitřnostech. Hardy moc dobrý jako ukecaný všivácký protipól. Byla to zajímavá podívaná, precizní alternativní western od jednoho z nejtroufalejších, nejnadanějších tvůrců dneška. ()

Galerie (105)

Zajímavosti (62)

  • Lavína vo filme bola reálna. Na jej výrobu sa nepoužili nijaké digitálne efekty. (Magazine)
  • Leonardo DiCaprio (Hugh Glass) nosil rok a půl plnovous kvůli tomu, kdyby bylo potřeba přetočit některé scény. (Reesam)

Související novinky

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

05.10.2023

Skvělé zprávy pro fanoušky kyberpunku či sci-fi žánru obecně. Hra Cyberpunk 2077 se totiž oficiálně dočká hrané adaptace. Po úspěšném anime seriálu Cyberpunk: Edgerunners se tak bude jednat o další… (více)

Jak to vypadá s pokračováním Twisteru?

Jak to vypadá s pokračováním Twisteru?

22.12.2022

Když na jaře roku 1996 dorazil do kin blockbuster režiséra Jana de Bonta s názvem Twister, jeho vír zábavy doslova zbořil kina. Snímek s velmi štědrým rozpočtem 92 milionů dolarů díky svému poutavému… (více)

Nový Predátor má název, už se natáčí

Nový Predátor má název, už se natáčí

28.07.2021

Loni na podzim přišlo oznámení, že se slavná značka Predátor dočká dalšího zářezu. K režii nového filmu nastoupil Dan Trachtenberg (Ulice Cloverfield 10), mimo to jsme ale nedostali žádné nápovědy k… (více)

Hvězda Tenet v dalším špionážním thrilleru

Hvězda Tenet v dalším špionážním thrilleru

30.08.2020

Herečka Elizabeth Debicki (Tenet, Krycí jméno U.N.C.L.E.) se upsala hlavní roli v nové špionážní minisérii ze druhé světové války Code Name Helene. Na produkci seriálu se bude podílet studio… (více)

Reklama

Reklama