Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Cyklus Heydrich – konečné řešení poskytuje svými 43 díly zmapování tohoto období dosud nebývalý prostor. Základní osou cyklu je činnost Reinharda Heydricha v úřadu protektora. Její souvislosti pak přivádějí jednotlivé kapitoly ke klíčovým událostem, osobnostem a fenoménům doby a to nejen na území protektorátu a Třetí říše. Kombinovaná reportážní a dokumentární forma zpracování se opírá o využití dobových archivů, autentických předmětů i výpovědi pamětníků a historiků. Vedle známých faktů se autoři zaměřili také na nejnovější poznatky, které mohly být po letech zamlčování a dezinterpretací přidány k obrazu doby až v posledních dvou desetiletích.
Jednotlivé díly:  1.-Noc nad protektorátem
2.-Mladý ostrý hoch
3.-Šálek anglickeho čaje
4.-Svatováclavská neděle
5.-Utěš smutné, zažeň vše zlé
6.-Bezezbytková germanizace
7.-Muži pro speciální operace
8.-Sokolové
9.-Judenrein
10.-Operace Percentage
11.-Budujeme lepší zítřek
12.-A zase byli druzí
13.-Chci jít s Kubišem
14.-Válka nejnebezpečnějšího muže
15.-Venkov zachraňuje Prahu
16.-Vánoce u Heydrichů
17.-Konečně go!
18.-Silver jako spojení
19.-Modravé dálky
20.-Je nutné mluvit německy
21.-Dopadení zrádce X
22.-Východní vítr
23.-Operace Pohřbený kanon
24.-Sázka na Říši
25.-Ticho, které neléčí
26.-Protektorátní ráj
27.-Pozdější život atentátu
28.-Transport z ráje
29.-Zinc - na vlastní pěst
30.-Out Distance - zrádce na obzoru
31.-Svatobořické děti
32.-Na zámku a v podzámčí
33.-Věrnost Říši
34.-Libuše volá Londýn
35.-Dáme si do bytu dva mimopražské
36.-Souboj na Bulovce
37.-Zůstal jsem sám!
38.-Hledá se zatáčka
39.-Atentát
40.-Zmizeli
41.-Lidice - obraz pomsty
42.-Bylo nejhůř
43.-Češi se nevzdávají
44.-Ministr Eden oznamuje (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (55)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Dostal jsem se téměř až k atentátu, ale pak jsem postupně odpadal, až jsem odpadl úplně. Nicméně si vysoce cením "prohlášení pamětníků", z nichž, i přes vysoké stáří, sálají nejen tehdejší prožitky, ale i vysoká inteligence. Myslím tím například a především Židovky v dílu podivně nazvaném "Judenrein". ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Někdy možná nudnější, ale svým rozsahem a kombinací dobových záběrů, vzpomínek očitých svědků a výstupy renomovaných historiků a badatelů naprosto monumentální a vynikající doku série o nejhrdinnějším i nejtemnějším období naší země v období druhé světové. Všechny ty negativa co tu lidi zmiňují (a že jsou to většinou absolutní hlouposti nemající na kvalitu a obsah vliv) jednoduše přebíjí ta obrovská porce informací a souvislostí, nečekaných detailů, vzpomínek.... Každý, koho toto období opravdu zajímá si přijde na své. Mohu jen a jen doporučit!! Skvělá práce! ()

Reklama

consuela1 

všechny recenze uživatele

Pokud jsem kdy chtěla napsat komentář k tomuto počinu České televize, nemohla jsem zvolit příznačnější den, než je ten dnešní. Cyklus se mi velmi líbí, je autentickým obrazem nejen o zastupujícím říšském protektorovi, ale i o všech událostech a osudech, které byly ovlivněny dobou a prostředím, které právě on spoluutvářel. Přesně před sedmdesáti lety a čtyřiceti pěti minutami se odehrál nejvýznamnější atentát na našem území. V nemocnici na Bulovce začínal několikadenní boj o život zraněného protektora a kola osudu několika tisíců lidí se v důsledku tohoto činu začala otáčet směrem ke svému konci. Odpustím si tentokrát jakékoli hodnocení díla z hlediska filmového. ()

Marci 

všechny recenze uživatele

Mám sice menší výhrady k délce celého dokumentu, ale klady jednoznačně převládají (dokumentární archivy, komentáře badatelů a historiků, svědectví pamětníků). Kdy jindy, když ne teď, bude možné ještě natočit rozhovory s s účastníky odboje v Anglii nebo pamětníky v Čechách? Obdivuji zároveň, v jaké psychické i fyzické kondici tito lidé jsou, vždyť mnohým je dnes okolo osmdesáti, devadesáti let! Je skvělé, že veřejnoprávní televize natočila dokument, který je v takové míře věnován odboji a veřejnosti jsou předkládáni příběhy skutečných hrdinů z masa a kostí jako byli Gabčík, Kubiš, Pechal, Bartoš na straně jedné, na straně druhé Jan Zelenka-Hajský, biskup Gorazd, dr. Vladimír Petřek a mnoho dalších a dalších lidí. Milý igi.B - je neoddiskutovatelným faktem, že mnoho lidí v této šílené době zaplatilo za svou statečnost životem, většina chtěla jen přežít a někteří selhali ať už pod nátlakem nebo dobrovolně . No a o tom je ten dokument - myslím, že je dobré si připomenout, že zde i v této době žilo dost lidí, kteří šli do takového boje, který by jim mohl nejeden akční hrdina závidět, ovšem ten výsledek byl když ne tristní, tak v lepším případě nejistý. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Proč hned tak nenavistný (nebo dle slov autora pohrdavý) komentář igiho B.? Nic světoborného, ale na 25 minut nenudící kousek historie. Informace se netýkají jen Heydricha, ale celého protektorátu. Celkově to hodnotím průměrné, ale některé díly jsou velice zdařilé a naopak některé bych zde vůbec nezařazoval. Jsem rád, že tu máme uvědomělejší publikum než igiho B., který je buď učitel dějepisu, který přišel o zaměstnání nebo prostě jen kritizující blbec - někomu prostě nestačí napsat nelibí se mi to, ale musí přitom zkritizovat všechno okolo. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama