Reklama

Reklama

Dějiny Hollywoodu


Ze starých časů do nové éry, 1960–1969 (E07)

(epizoda)
  • USA Fade Out, Fade In

Obsahy(1)

V 60. letech se Amerika ocitla ve víru změn, jaké nezažila od 30. let. Film se dostal v mnoha ohledech do společenské a politické křížové palby. Filmaři, kteří se ocitli bez opory starého studiového systému, nyní hledali nové způsoby, jak přežít a prosperovat, zatímco studia se prodávala, nakupovala a proměňovala. Místo luxusních kinopaláců se budovala multikina a televize zaujala v oblasti zábavy trvalé místo. Šlo o začátek nové éry, v níž se jako producenti filmů začali angažovat slavní herci a herečky. Ani to však k zaplnění kin nestačilo. V téže době došlo k poválečné renesanci zahraniční kinematografie, k jejímž nejvýznačnějším režisérům patřili Fellini, Antonioni, Bergman, Kurosawa, Truffaut a Godard. Jejich snímky zachycovaly představy nové generace filmařů a diváků. „Doktor DivnoláskaStanleyho Kubricka představoval neomalený a cynický pohled na atomový věk a příklad stále výrazněji se prosazující nezávislé produkce filmů. Tradiční Hollywood propadal zlobě a bezmoci ze snímků, jako byla drogově podbarvená „Bezstarostná jízdaPetera Fondy a Dennise Hoppera, nevěděl, co si má počít s přemírou násilí ve filmu „Bonnie a ClydeWarrena Beattyho a Arthura Penna, a pobuřoval ho výsměch establishmentu v „AbsolventoviMikea Nicholse. Semena revoluce byla zaseta… (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nová vlna zasáhla Hollywood, starý způsob končí. Netušila bych, že se někomu podaří podat tuto informaci tak, abych pocítila smutek. Je to velmi zvláštní, ale poslednímu dílu tohoto skvělého dokumentu se to povedlo. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Už se těším na pokračování, protože největší změny nastaly nyní. uživatelé sedí doma ukrytí před Wuchanskou chřipkou dezorientovaní obrovskými nabídkami internetový platforem jako například Netflix trávící víc času serfováním a vybíráním nehierchizovaných filmů než vlastním sledováním. Dřív byl hollywoodský film puštěn v kině a tzv. šuškanda dala ostatním typy na co jít. ()

Reklama

Galerie (1)

Reklama

Reklama