Reklama

Reklama

Dějiny Hollywoodu

(seriál)
  • USA Moguls & Movie Stars: A History of Hollywood
USA, 2010, 7 h 1 min (Minutáž: 58–61 min)

Scénář:

Jon Wilkman

Hrají:

Christopher Plummer (vypravěč), Marc Norman, Bob Balaban, Carla Laemmle, Peter Bogdanovich, Roger Corman, Gloria Swanson, Richard Gunn, Robert Benton (více)
(další profese)

Epizody(7)

Obsahy(1)

Sedmidílný americký dokumentární cyklus Dějiny Hollywoodu vypráví příběh o životech a práci mužů a žen, kteří vytvořili více než sto let americké filmové historie. Jeho těžiště spočívá v rozhovorech s důležitými postavami hollywoodského tvůrčího společenství, a to jak současnými, tak těmi, kteří už patří minulosti. Jejich výpovědi doplňují názory renomovaných kritiků a historiků. Mluvené slovo doprovázejí bohaté archivní záběry a ukázky z významných a slavných amerických filmů. (Česká televize)

(více)

Recenze (19)

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"YOU KNOW HOW I'M SMART? I GOT PEOPLE AROUND ME WHO KNOW MORE THAN I DO." ------------------------------- Keď som nedávno zháňal literatúru na témy vzniku a histórie klasického Hollywoodu, nečakal som, že majoritu z nich nakoniec už nebudem potrebovať, pretože nájdem takto neuveriteľne komplexný 7 hodinový dokument mapujúci obdobia ďaleko pred vznikom pohybujúcich obrázkov, až po koniec štúdiového systému a následného konca jednej éry v 60. rokoch. Dovolím si tvrdiť, že lepšie zdokumentované dejiny zlatej éry Hollywoodlandu sa na obrazovkách ešte neobjavili. Je tam všetko, o čom som vedel a chcel vedieť viac, je tam všetko, o čom som nevedel, ale chcel vedieť. Dokonalé spracovanie s tonou historických fotiek približujúcich obraz doby a zrod monštruózne obrovského priemyslu. Je tam vážne všetko. Kúzelnícke divadlá vo Francúzsku, bratia Lumièrovci, Edison, Cecil B. DeMille, Mary Pickford, Chaplin, Buster Keaton, Douglas Fairbanks, William Fox, Louis B. Mayer, Goldwyn, Adolph Zukor, stvoriteľ D.W. Griffith, legendárne United Artists, fenomenálne RKO a ďalej už nepokračujem, pretože tu som zhrnul tak maximálne 2% z prvých troch dielov a ak by som mal pokračovať, budeme tu naveky. Jednoznačná povinnosť nielen pre historikov a študentov filmových škôl. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Dílčí dějiny filmu ze strany, o kterou jsem nikdy nezajímal, tj. filmoví magnáti a filmoví oskaři. Ale byla to chyba, neboť, jak říká Troufalka (krásný nick, pro muže však nepoužitelný): "... dává pochopit i méně chápavým, proč Hollywood točí, to, co točí...". Samozřejmě je to třeba domyslet dál a odpovědět si na otázky: Je to všude stejné? Pokud to není všude stejné, proč? Může zápolit to, co je všude stejné s tím, co není všude stejné? Je možné zapomenout na to, že je to stejné, a brát to jako by to nebylo stejné? atd. - za "to" si můžeme dosadit "prachy", "kariéru", "slávu", kdo co chce. ()

Reklama

Killingjoke 

všechny recenze uživatele

Skvělých sedm hodin, kterými projdeme dějiny Hollywoodu a filmu obecně, od prvních rozpohybovaných fotek až téměř do současnosti. Dozvíme se, že Hollywood byl založen magnáty, převážně Židovskými přistěhovalci z východní Evropy, jejichž moc postupem času upadala a přicházeli o svůj vliv. Nejsem filmový teoretik a tak mě na seriálu nejvíc zaujalo zasazení dané hollywoodské etapy do kontextu historie jako takové, politiky a zvyklostí. Je opravdu zajímavé tímto pohledem sledovat vývoj společnosti. Když člověk sleduje, jaké filmy a o čem se točily, nemůže si než postesknout, protože ta éra filmu, které dokázaly něco říct a vyprávěly zajímavý příběh, prostě skončila 80. léty. Tedy až na občasné světlé výjimky. Jinak je to nuda a šeď, hromady blockbusterových hovadin. Asi by se Walt Disney velmi podivil, jaký moloch se stal z jeho společnosti. A asi by se bratři Warnerovi velmi divili, jaké filmy produkuje jejich společnost v posledních desetiletích, ale nejen oni. Já se tedy divím a proto byl tenhle seriál z dob občas nelehkých a krutých, jindy radostných, velmi osvěžující a zajímavou exkurzí... ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Od legendy k legendě. Všichni ti muži a ženy, kteří kdy vzali za kliku slovutné prosluněné továrny, jež vyrábí jeden sen za druhým, měli tu výsadu se projít, setrvat na červeném "tepichu." Tam, kam se duše múzické "na med" slétaly, za oponu fantazijní. Lesk a závrať. Ráj a sláva. Fontána, která vytryskla a stále šumí. Galerie iluze života nepřetržitě otevřená všem, kteří se dívat umí, kteří podlehli polibkům sedmého umění. ()

MajklCZsk 

všechny recenze uživatele

Místy až plochý popis toho, kdo s kým a za co spal. Jestliže se chcete vyznat ve vztahové křižovatce renomovaných tvůrců, jedná se o brilantní návod. Fakticky se nedozvíte zas tolik nových informací. Konečný melancholicky akt, který pláče nad odchodem klasického Hollywoodu, bych si dokázal i odpustit, neboť se jednalo o nezbytnou věc, bez níž by filmové USA bylo sto let za opicemi. I když ruku na srdce, v porovnání s evropskou audiovizuální kulturou je Amerika o hodně pozadu a bez proudu nových tváří z Dánska, či Řecka, by se jednalo už o nicneříkající filmařský pojem. ()

Galerie (34)

Reklama

Reklama