Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čtyři členové komise, jež po druhé světové válce poslala do vězení německého průmyslníka Von Sturma za zotročování dělníků, jsou postupně nalezeni mrtví. Továrník Von Sturm se tehdy po odsouzení ve vězení oběsil. Každá z mrtvol má u sebe panenku se sobě si podobnou tváří. Případu se ujímá inspektor Holloway. Skrývá se odpověď ve starém londýnském domě na Ann Street 14, jehož majitelka se pyšní obrovskou kolekcí panenek? Asi sotva, vdova Von Sturm je totiž už několik let upoutána na vozík a z domu nikdy nevychází. (dopitak)

(více)

Recenze (4)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Povedená old-schoolová záležitost, ovlivněná Hitchcockovým Psychem a pak zcela jistě i italským giallem (děj, spiknutí). Strašidelný a místy docela atmosférický britský mysteriozní thriller/horor s nádhernou vizuální stránkou a lá Bava. Úvodní sekvence vraždy je skutečně parádní, pak film trochu poleví - ztrácí tempo (následuje dlouhé - docela únavné policejní vyšetřování), ale i další mordy (sice vždy mimo obraz) dokáží navodit hrůzu a vzbudit pozornost. Příběh je jednoduchý, děj filmu je pak sice trochu nevyzpytatelný, ale samotný scénář (Robert Bloch - viz Psycho) nabízí několik velmi dobrých překvapení, jako např. spoustu různých zvratů, falešných stop, film sice Psycho v maniakální intenzivitě nepřekonává, ale obratný režisér Francis stále vytváří dostatečně silnou dynamiku v tom, udržet diváka ve strachu, napětí a nejistotě. Poslední doslova vzrušující a děsivé minuty filmu + konečné rozuzlení, při kterém mi téměř běhal mráz po celém tělě, kdy jsem skoro ani nedýchal, jsou toho příkladem. Konec je vážně nezapomenutelný a stojí za to vydržet a vidět to konečné rozuzlení. Herečka Margaret Johnston a její děsivý výraz ve tváři, to je skutečně paráda - ona tady byla opravdu skvělá, řekl bych že téměř nepřekonatelná. Jeden z filmu který utkví v paměti a na který se nezapomíná, takový malý žánrový polozapomenutý a nedoceněný klenot. "MaMa..MaMa...MaMa", brr.. ještě teď mým tělem projede husina, kdy ještě teď to slyším.. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Dobrá až děsivá atmosféra na konci, ale dost rozvláčné tempo a přeci jen od začátku tušitelný pachatel. Kdykoliv někdo vejde do domu s panenkami, začne hrát typická hudba z hracích skříněk. Francis uměl, ale scéna v loděnici se mu moc nepovedla. Na svou dobu horor, na dnešek spíš thriller (až na již zmíněný konec s "živou panenkou"). Víc neprozradím. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Připadá mi, že i v tom roce 1966 to už bylo trochu staromódní. Představitelka vdovy von Sturm přehrává jak ve filmu z let padesátých či čtyřicátých. Ale občasnou ba častou působivou atmosféru to má, a živá panenka je hrůzná dost. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Ako dobre spomina Karlos80, vplyv Hitchcockovho Psycha je tu evidentne vidiet, to s tym dzallom sa uz nehadam, moze byt. Kazdopadne natlakovany mysteriozny horor, kulisy na urovni, tempo, dialogy masakrozne dobre. Fakt som sa bal, inspektor nachadza jednu mrtvolu za druhou s panenkou s paralelnou tvarou ako dotycny mrtvy. Potom inspektor rozjel vysetrovanie ......mozno dopitak vedel vraha, ale ja nie, do poslednej chvile ma film drzal v napati . 84 % ()

Reklama

Reklama