Reklama

Reklama

Rivalové

  • USA Rush (více)
Trailer 1
Drama / Životopisný / Sportovní / Akční
USA / Velká Británie / Německo, 2013, 123 min (Alternativní 118 min)

Režie:

Ron Howard

Scénář:

Peter Morgan

Hudba:

Hans Zimmer

Hrají:

Chris Hemsworth, Daniel Brühl, Olivia Wilde, Alexandra Maria Lara, Pierfrancesco Favino, David Calder, Natalie Dormer, Stephen Mangan, Christian McKay (více)
(další profese)

Závratná rychlost, adrenalin proudící v žilách, krásné dívky a nezkrotná touha po vítězství. Závody Formule 1 jsou místem, kde jediná chyba může znamenat smrt. Na těchto okruzích spolu soupeří dva odvěcí rivalové. James Hunt je neřízená střela, neodolatelný playboy a brilantní řidič. Niki Lauda je dokonalý profesionál, vždy precizní a disciplinovaný. Film Rivalové vypráví skutečný příběh dvou pilotů, kteří jsou soky nejen na okruzích, ale také ve skutečném životě. Přestože jsou soupeři, jsou také jeden pro druhého inspirací. Přes jejich rozdílnost je v životě pojí zvláštní přátelství. Ale rivalita je žene ke stále riskantnějším výkonům. Titul mistra světa může získat jen jeden... (Bioscop)

(více)

Recenze (2 343)

Dartdevil 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film ze sportovního prostředí, ale v nejlepší dvacítce? Kdepak... I když celkem nelze nic moc vytknout, celek působí tak nějak jako... rutina. ()

danny_21 

všechny recenze uživatele

Ron umí, když chce a v případě Rivalů dostal do ruky výborný příběh, který je sám o sobě příslibem, výborného Daniela, který svým charismatem táhne svoje Ferrari k titulu,perfektního kamerama se střihačem. Má to navíc tempo, téměř bez hluchých míst a i když nejsem vůbec fanouškem F1, musím uznat, že si za ten, pro mě nesmyslný hazard, zasloužili úctu, kterou jim příznivci projevují - 85 % ()

Wyrdas 

všechny recenze uživatele

K filmu, jenž ztvárňuje závody formule 1 jsem byl neskutečně skeptický. Upřímně řečeno, nikdy mě totiž nebavilo koukat na to, já se pár magorů v autech snaží jet o vteřinu rychleji, než ostatní. Nakonec jsem byl ale samotným filmem tak překvapen, že jsem se na něj musel podívat ještě jednou. Poutavý a svižný příběh, závody jsou překvapivě napínavé, zápletky jsou čerstvé a až uvěřitelné akční... co víc od filmu chtít? Z mého pohledu se momentálně jedná o nejlepší životopisně sportovní film a proto mu dám pět hvězd. Tu poslední tak trochu za to, že v tom svém žánru jsou Rivalové opravdové jedničky. EDIT: Po shlédnutí v originále s pořádnou 5.1 náloží bych přidal klidně i šestou hvězdu. ()

dessa 

všechny recenze uživatele

Bohužel nemám poslední dobou téměř žádný čas na to, abych psal komentáře. U tohoto filmu si ale tu chvilku udělám, abych onu báječnou podívanou vychválil do nebes... Bod 1) Chlapáckej sport, o tom žádná. A sezóna 1976 musela být úžasná, bohužel já pamatuju až pozdější dobu, kdy měli střídavě navrch (i nad Laudou) Prost a Senna. Podle mě jim ti dnešní frajírci na autech s motorem do sekačky nesahají ani po kotníky. Jinými slovy, výborně zvolené téma, které po zfilmování úplně volalo. Bod 2) Perfektně zachycená vzájemná nenávist, která ale postupně přerostla v úctu a možná i do náznaku přátelství. Bod 3) Dobrý film potřebuje dobrou hudbu - Hans Zimmer opět odvedl výbornou práci, soundtrack okamžitě po shlédnutí putoval do smartphonu. I právě teď mi hraje do uší. Bod 4) Výborný konflikt charakterů precizního Laudy a frajírka Hunta, kdo z nich mi byl přece jen o kousek sympatičtější, poznáte z následujícího bodu. Bod 5) Niki Lauda je bůh! ()

Jaxx84 

všechny recenze uživatele

Dramaticky, herecky výborné. Po hodně hodně dlouhé době tu mám životopisný snímek, který opravdu baví a vtáhne do děje. Postavy nejsou kupodivu ploché a docela zajímavě se vyvíjí (hlavně Hunt). Ale nejdůležitějšího ze všeho (a za to jsem Rush nejvíce vděčný) je atmosféra, do které jsem se dostal. Dýchlo na mě kouzlo F1, jehož reziduum jsem jako teenager zažil, a které je dnes podle mého dávno pasé a na míle vzdáleno. Proto 8/10. ()

Mik_e 

všechny recenze uživatele

Ronu Howardovi moc nefandím a ani tady mě bohužel úplně nepřesvědčil. Natočený je to dobře a Brühl se role zhostil skvěle, všechna čest. Jenže měl - li film být hlavně o těch dvou a jejich přístupu k životu, potažmo o vztahu/rivalitě mezi nimi, pak mě nezaujal. Obsahově prázdný, nuda. A po sportovní stránce bych příště rozhodně volil o třicet let starší snímek Le Mans. Poctivější filmařina, alespoň dle mého. ()

mrtn 

všechny recenze uživatele

dobre natoceno, zahrano, nasnimano. bohuzel az na poslednich 30 min me to vubec nechytlo. zbytecny hype a nevejde se do me top 100. slaby scenar. ()

ZnalecH 

všechny recenze uživatele

Krásná panoramata a vynikající kamera, to je první věc, kterou musím pochválit. Dále je tu geniální režie, parádní scénář a dobře zahrané role. Ještě jsem na něco zapomněl? Ano, napsat něco normálního. Jedná se o životní příběh, kdy člověk sedí v pozoru a čeká, komu se něco stane a oddychne si až při závěrečných titulcích. Velice se mi to líbilo a dávám krásných 85%. ()

kraval 

všechny recenze uživatele

Ron Howard je opravdu dobrým režisérem a opravdu dobře zpracovává životopisné náměty. Rush je skvělým filmem (s famózním Brühlem), který vás vtáhne do děje a příběh dvou celoživotních rivalů jednoduše hltáte. Problém však vidím v tom, jak moc si tvůrci průběh některých událostí (pochopitelně) upravují, aby byly pro film zajímavějšími, a nakolik je film poté skutečně autentickým příběhem Laudy a Hunta a nakolik je kalkulováno s faktem, že přejmenování postav (které zcela neodpovídají skutečnosti) by způsobilo odliv diváků z kin (kterému se snaží mimo jiné zabránit v našem prostředí český název filmu odkazující k postavám ještě více). Ono pověstné “podle skutečného příběhu” v sobě totiž podle obsahuje slůvko “podle”. Může to tedy znamenat také prosté klábosení o tom, že někdy někde pravděpodobně žili nějací Lauda a Hunt, kteří se spolu za nějakých okolností potkali a možná se neměli příliš v lásce. ()

Dzvandzi 

všechny recenze uživatele

Z osobní zkušeností vím že ve sportu to tak je.Rivalové by se měli respektovat!! 1.Skvělý scénář 2.Hans Zimmer 3.Režie a výborní herci!! Od tohohle snímku chodíme s kamarádem do kina mnohem častěji.Ale jen málo snímku se dá tomuhle rovnat.101%.. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Táta byl veliký fanda motoristického sportu, takže mé dětství bylo s formulemi 1 trochu spojené. Pamatuji, že Nikyho Laudu jsme obdivovali pro ten jeho flek po plastice, ale v osmdesátých letech již jeho kariéra končila, takže hlavními hrdiny pro mě byli Senna a Prost, kteří na trati sehrávali podobný souboj jako Lauda a Hunt pár let předtím. Rivaly jsem si tak dost užil a jsem z nich nadšený, přestože dnes už mi tento sport vůbec nic neříká. Hemsworth i Brühl jsou famózní a musí každého posadit na zadek. Jediné, co mi trochu v závěru chybí, je že další rok to Lauda Huntovi zase nadal.. i když by to stálo možná dalších 15 minut, asi by to ve filmu mělo být. ()

netWoor 

všechny recenze uživatele

Muj asi největší problém je identifikovat se s kladným hrdinou. Upřímně, Jamese jsem do dnešní chvíle neznal a o Nikim jsem dodnes nevěděl, že je takovej borec. Problém je, že to je asi víc film o Jamesovi a to, že mu nedokážu fandit, u mě film sráží o hvězdu nejméně. Plus ta podivná hippies doba, kterou fakt nemusim ... no jen tak tak čtyry ()

kukkik 

všechny recenze uživatele

Já nejsem fanouškem žádného sportu, respektive pozorování žádného sportu v televizi ani naživo. Tím spíš jsem byl z tohoto filmu překvapený, jak moc mě nadchl. Já bych si s dovolením zaslovíčkařil, tihle dva byli rivalové ale ne nepřátelé. A to je něco, nebo spíš to jediné, co na soutěžení obdivuji a respektuji. Tady není co řešit, jasných pět hvězd. PS: osobně je mi sympatičtější Niki ()

RajAthen 

všechny recenze uživatele

Překvapení. Nezajímá mě závodění, o ději ani hlavních protagonistech jsem neměl potuchy, a přeci mě od začátku začala jejich odyssea zajímat. Ani jeden z pánů přitom není vykreslen jako sympaťák, ale o to více je jejich vztah zajímavější. Celkové vyznění přitom není konfrontační. Povedené prolnutí sportovního prostředí a ambic dvou zcela odlišných postav udrží pozornost spolehlivě po celou dobu příběhu. Je zajímavé, že valná většina amerických bijáků absolutně netuší, co je to civilnost , a přitom jde vždy při správném podání o kasovní trháky.Snad jim to někdy dojde. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Životopisná lahůdka! Chris Hemsworth a Daniel Bruhl v nejlepších rolích svých kariér rozehrávají luxusní závodnické drama, ve kterém není nouze o závody, lásku, drama, vtip a skvělou režii Rona Howarda. Nejspíše nejlepší film roku. ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Po druhém shlédnutí přidávám ze čtyř na plný počet, velkoryse pominu jisté historické nepřesnosti, vychutnával jsem si vizuální stránku filmu. ()

Hellknight12 

všechny recenze uživatele

Skvelé herecké výkony, správne podaná dávka napätia musím vyzdvihnúť kameru. Príbeh je spracovaný tiež dobre. Ma to len dve mínusy a to je skôr môj problém a to: nemám rád F1. A druhý je zle vyvážený pomer zvuku. Ak sa niečo deje a je tam aj rozhovor zle počuť to čo hovoria. Ale to si všímam už dlhšiu dobu u podobných filmov. Ale ak si odmyslíme tie dve mínusy, tak je to vážne parádny film. Celkové hodnotenie za mňa je 90%. ()

Nix 

všechny recenze uživatele

Jméno Niki Lauda je opravdu známé, každopádně jsem nikdy nebyl závodní nadšenec, ale tohle na mne fungovalo. Chris opravdu překvapil a nejspíš jsem byl svědkem jeho nejlepšího výkonu, Daniel jako vždy vyždímal ze svého výkonu naprosté maximum a lépe tento příběh odvyprávět nešlo. Člověk má i chuť sednout za volant a zažít pořádnou jízdu. Takový film se často nevidí, bohužel, rád bych aby se kvalitou takové filmy rozrostly. ()

Související novinky

Ron Howard se vydá do thajských jeskyní

Ron Howard se vydá do thajských jeskyní

03.05.2020

Příběh chlapců uvízlých v thajských jeskyních byl v roce 2018 velkou událostí. I z toho důvodu se několik filmařů rozhodlo celou událost zfilmovat. Po několika oznámených projektech ovšem nyní… (více)

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

22.06.2017

Hollywoodem tenhle týden otřásl odchod Phila Lorda a Chrise Millera od sólovky Hana Sola. Šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy je propustila měsíc před koncem natáčení, jelikož se jejich vize začala… (více)

Daniel Brühl na FebioFestu převzal "ČSFD Award"

Daniel Brühl na FebioFestu převzal "ČSFD Award"

22.03.2016

Rivalové jsou v žebříčcích ČSFD.cz dodnes nejlepším filmem roku 2013. Více hvězdičkových hodnocení v daném roce nasbíraly pouze druhý Hobbit a Vlk z Wall Street, ale výsledným hodnocením se nedostaly… (více)

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

19.03.2016

Organizátoři Febiofestu přivítají jednoho z nejvýraznějších mladých evropských herců Daniela Brühla. Jeho dnes už světovou kariéru nastartoval německý snímek Good Bye, Lenin!, zahrál si i v hvězdně… (více)

Reklama

Reklama