Reklama

Reklama

Otrokem

(festivalový název)
  • Velká Británie I Am Slave
Trailer

Obsahy(1)

Autor fiktivního dokumentu Death of a President (2006) Gabriel Radge natočil nový celovečerní snímek podle skutečných životních zkušeností Mende Nazerové, bojovnice za lidská práva. Příběh se odvíjí od okamžiku, kdy je dvanáctiletá dívka Malia po přepadení své vesnice v súdánských Núbijských horách provládní arabskou milicí unesena a v hlavním městě Chartúmu prodána do otroctví. Odtržena od rodiny a své země je zde pak držena jako otrokyně v rodině súdánského diplomata, dokud není poslána k jeho příbuzným do Londýna, kde je nadále vystavena špatnému zacházení ze strany svých "majitelů". Zoufalá mladá žena se nakonec náhodně setkává s jedním krajanem, s jehož pomocí se snaží uprchnout a znovu se shledat se svým otcem, který ji po celou dobu nepřestal hledat. Film poukazuje na fakt, že podobný osud v Londýně denně prožívá na 5 000 lidí, kteří zde údajně žijí jako novodobí otroci. (Myshkin)

(více)

Recenze (8)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Že se tohle děje v Africe, nebo v arabském světě, s tím se tak nějak počítá. Je to sice hnus, ale přeci jenom není to náš svět. Ale to, že je něco podobného možné i v Evropě, nad tím zůstává rozum stát. Je to o to horší, že se nejedná o prostitutky pod dohledem gangů, ale o regulérní otrokyně v rodinách zámožných a často vysoce postavených lidí a k vzteku je i to, že se tak děje za tichého přihlížení evropských vlád. Ono se sice může zdát, že konkrétně tady hlavní hrdinka zase tolik netrpěla, ale pro tyhle, vlastně ještě přírodní, lidi je problém bydlet ve městě a když je zavřete mezi čtyři stěny, je to pro ně poloviční smrt. No a tohle všechno film bez příkras ukazuje a Wunmi Monsaku svojí roli podává nevídaným způsobem, který přesně pasuje na otřepané "ona svou postavu nehrála, ona se jí stala". Tohle je věc, která by měla sbírat ceny a ne se krčit někde v rohu, zatímco ptákoviny typu Desert Flower sklízejí ovace. 90% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Moje prirovnanie bude síce "hlúpe", no bude podané tak, aby ho pochopil každý. V dnešnej dobe neprežije takmer nič. Keby ste si chceli kúpiť niečo, čo bolo vyrábané v období socializmu, máte smolu. Nuž ale, keď pôjde o lynčovanie ľudskej dôstojnosti, tak otroctvo, šikana, či iné obdobné formy či prejavy správania, na úrovni vlastníctva "niekoho", tak tie prežijú viac ako 2000 rokov. Toto je výpovedná lehota o NÁS, nie dobe, respektíve systéme. Čo sa snímku týka: krátka stopáž a vážne téma plusom. Spracovanie sa však akosi vyhlo emócii, a potom je to ťažko hodnotiť lepšie, i keď samotná myšlienka v sebe nesie posolstvo. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Silný film, ale žiaľ len svojou myšlienkou. Novodobé otroctvo je problémom, ktorý treba riešiť a hlavne netreba zabúdať na to, že to otroctvo sa nedeje len vo vzťahu bielych k čiernym utečencom, ale aj medzi Arabmi a Nearabmi, medzi čiernymi navzájom, v Británii sú napríklad tiež prípady, keď Cigáni zotročujú vlastných súkmeňovcov, zaregistrujú ich a berú im benefity no a samozrejme ak sa dá nútia k prostitúcii . V minulosti sa tiež zotročovali aj bieli medzi bielymi, Židia zotročovali iných, ale aj sami boli občas skoro v otroctve. Takže otroctvo nie je len rasová otázka, ako sa nám snažia rasisti z BLM vtĺkať do hlavy. No a čo chýba tomuto filmu? Hlavne silné momenty. Za takmer hodinu a pol neprišlo nič tak ťažké, že by ste mali pocit nespravodlivosti, zlosti, rozhorčenia. Film necháva diváka nasucho. Informuje ho o probléme, ale podáva ho bez šťavy. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Téma filmu síce absolútne skvelá, ale po dejovej stránke obyčajný priemer. Od tohto som si sľuboval určite viacej, pretože s týmto by sa dalo naozaj lepšie pohrať a vytvoriť oveľa lepšiu dramatickú líniu, ktorá mi v tomto prípade veľmi chýbala. Bohužiaľ, takto to bolo dokola o tom istom "nemôžeš odísť nikam", pritom možností bolo v podstate celkom dosť. Na záver treba dodať, smutné že otroctvo existuje v takejto forme ešte aj v dnešnej dobe, dokonca vo "vyspelom" modernom západnom svete. Smutné... Len škoda, že ten film bol taký slabučký. ()

milancecil 

všechny recenze uživatele

312. Společensky velmi důležité dílo, téma únosů a obchodování s lidmi, útlak a vykořisťování, myslím, že v příběhu dívka žila ještě velmi pohodlně, na rozdíl od současné reality, která si v jednotlivých případech ve způsobech týrání a donucování nijak nezadá se zvěrstvy v koncentračních táborech, vždyť to režim s benevolencí umožňuje, je to jakýsi bonus za loajalitu, za jeho podporování, vždyť takoví otrokáři platí také daně, často jsou ve veřejně vlivných postaveních a patří tedy mezi mocensky důležité opory, a když se jim snad jejich sloužící znelíbí či porouchá? Tak ho jen někam vyvezou a vyhodí, bude se snad o původ neznámého někdo ve lhostejné společnosti zajímat? Nebude, vše je velmi dobře nastavené, aby takové praktiky beztrestně fungovaly, velmi smutné a obtížně přijatelné pro každého, kdo má v sobě ještě nějakou lidskost, soucit a úctu k životu ostatních lidských bytostí na Zemi. ()

Myshkin 

všechny recenze uživatele

Realita, kterou film zobrazuje, je naprosto šokující. Novodobé otroctví v Evropě je pojem, pod kterým si málokdo umí něco představit. Myslím si, že takovéto filmy, které ukazují svět, jaký je a v souvislostech (jako tento navíc skvěle natočené), jsou velmi důležité a je obrovská škoda, že se většinou nedostanou k širšímu publiku. I teď, po čtyřech letech, tu snímek viděla jen hrstka lidí. ()

wick 

všechny recenze uživatele

Odtažitý a chladný...pohled na otrokářství v současném světě, konkrétně Anglii. Ač podle skutečné události dívky sloužící v bohaté rodině v otroctví proti své vůli, příběh je zfilmován staticky, televizně a nezáživně. Což je vzhledem k příběhu škoda. ()

Dzedzy 

všechny recenze uživatele

Knížka je lepší. Je to tam přehlednější jak se události seběhly a tak nějak realističtější. Např. ten její útěk proběhl v knize zcela jinak, než zde. Ale je fakt, že film byl knihou pouze inspirován. Přesto si myslím, že kdyby film natočili podle knihy udělali daleko lépe. Takto to pěti hvězdičkami skutečně ohodnotit nemohu. To by bylo vůči knížce nefér. Navíc si myslím, že kdo knihu nečetl, tak se bude v ději filmu malinko ztrácet. Ve filmu totiž není ani popsáno co se odehrává ještě v Súdánu a co už v Anglii a stále děj skáče sem a tam. ()

Reklama

Reklama