Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Proč mají nové české stavby takovou podobu jakou mají, jak se v nich žije a jak je vnímají jejich uživatelé a okolí? Architektura je fenomén, v jehož rámci se protínají souvislosti společenského i osobního charakteru a v tomto smyslu ji můžeme vnímat jako zviditelnění "architektury mentální". V jednotlivých dílech autorské dokumetární série tak vystupují nejen architekti, ale také investoři, uživatelé staveb a rovněž ti, kteří vedle daných realizací žijí, pracují a procházejí. Autorka projektu Lucie Králová s odbornými poradci (Osamu Okamurou, Rostislavem Koryčánkem, Adamem Gebrianem) vybrala z let 1993-2011 výjimečné stavby, často oceňované u nás i v zahraničí, z nichž mnohé dosud vyvolávají kontroverzní reakce. Zároveň se jedná o realizace, které svým charakterem pokrývají různorodé architektonické podoby a funkce: banka, bazén, stodola, vila, klub, knihovna, kostel, rodinný dům, most, rozhledna, tiskárna, galerie a další. Před kamerou i za kamerou se přitom sešly výrazné autorské osobnosti z řad architektů (Martin Rajniš, Zdeněk Fránek, Emil Přikryl, Josef Pleskot, Ivan Kroupa, Alena Šrámková, Svatopluk Sládeček, Ladislav Lábus, Stanislav Fiala, ateliery Projektil, HŠH, A 69, D.R.N.H. nebo začínající Mjölk architekti) a předních českých dokumentaristů (J. Gogola ml., V. Janeček, V. Klusák, L. Králová, F. Remunda, R. Procházka, M. Řezníček, K. Žalud), včetně představitelů nastupující dokumentaristické generace (L. Kokeš, V. Čakányová, B. Bláhovec, A. Olha, K. Zlatušková). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

Kaferano 

všechny recenze uživatele

Na začátku seriálu jsem chtěla hodnotit nízko. Nemám ráda dokumenteristy, kteří staví pořady na napětí a konfliktech. Vadí mi, když se z kolemjdoucích i ostatních dělají idioti a po skončení se člověk cítí trapně. Je jasné, že architektura s sebou přináší spoustu problematiky, která není ve výsledku patrná a je dobré se s ní seznámit. S přibývajícími díly je pořad objektivnější a přesto, že ukazuje různé překážky a názory, už se tolik nebabrá v trapných situacích. Osobně jsem si odnesla z pořadu hodně, kolikrát jsem změnila způsob vidění a hodnocení. To, co se mi jevilo na první pohled divné nebo neestetické, jsem začala vnímat s přibývajícími souvislostmi mnohem pozitivněji. Jeden příklad za všechny je rekonstrukce starého pivovaru na Galerii současného umění v Lounech. Dnes jsem schopná vidět krásu v šedém betonovém interiéru. To bych dřív viděla jen jako depresivní studenou záležitost.. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Jó jó, kdyby ty >koncepty< nebyly, že... Nu ano, každému co jeho jest, každému dle jeho přirozenosti (pokladničku samozřejmě neopomíjeje), proti tomu žádnej dyšputát zas... ALE! . . . D.m.s.n. nehyzdí naši krajinu či města a obce jen ony podnikatelskobarokní a lidokatalogové sračky... Takže ejhle - pózy, klišátka a kecy z druhé strany, poplácávání se po ramenou veřejnoprávě prezentované (v jinak formou tendenčně vyrobeném pořadu) jako to pravé ořechové. Jenom má ta trafika (ejhle titulky s osobami v obsazení) zase takovou nějakou divně zavánějící jalovou architektůru, že... Tak si v těch barákách lidičky šťastně žijte, ještě že máme tu >dvojku< , co tu >problematiku< prostoduchému stádu tak pěkně >odbornicky< nastíní... °-/ - - - P.S. Igitátorovi to nedá nerejpnout si, ale jak tak všeobecně laicky sleduju tu naši popřevratovou >moderní< architekturu - neumím si představit, jak ty tak rádoby cool stavby budou vypadat za pár desítek let (nejen čistě po stránce stavebně-technické a kvalitou provedených řemeslnických >atypiozních< prací) a jak se v nich ti jejich dnes vytrendovaní majitelé a jejich rodiny budou stárnouce spolu s baráky cítit. Protože jak vidno je přes všechny ty samochválné píárové fabulace mnohdy král doslova nahý a forma vpravdě obsah požírá... - - - K věci: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10319060206-prostory/311294340030008-zivot-v-konceptu/ - - - - - (Sledováno nočně na >prostrorném prostoru< , hodnocení a komentář zde jako první - 10.9.2011) ()

Reklama

B4TM4N 

všechny recenze uživatele

Důležitost uvedení tohoto pořadu v ČT jednoznačně převyšuje jeho formální dokumentaristickou kvalitu - to na úvod k mému hodnocení. Zatímco "natáčení" architektury se tvůrcům víceméně daří - i když veskrze fotograficky-statickým způsobem (a šlo by to i jinak?), značné limity mají tvůrci co se týče vhledu do dané problematiky. Celý pořad tak stojí a padá na osobnostech jednotlivých autorů, dokumentaristé se v podstatě zmůžou na pouhé "konfrontace z ulice". Ty jsou naštěstí většinou po čertech zábavné, až remundovské. Otázka je, jaké má tento pořad možnosti u laiků. rozhodně na ně není primárně mířen - a tím vlastně architektuře poukazuje poněkud medvědí službu, ale díky aspoň za ni. ()

Pražák 

všechny recenze uživatele

To vypadá, že se hodnotí samotné domy, nikoliv pořad. Pro architekty jedinečná a promrhaná možnost jak mluvit k širšímu publiku se zcvrkla na vlastní obhajobu. Pro odbornou veřejnost se z pořadu nedovím o nic víc než jsem si přečetl ve většině ročenek. Záměr i potenciál pořadu je obrovský se všemi těmi jmény, ale zatím tomu chybí filmařská ruka, která by to pozvedla ještě o úroveň výše. Nelíbí se mi ta koncepce práce s "názorem prostého lidu", který mi přijde osobně urážlivý a svědčí o zahleděnosti či elitářství a ne-snaze komunikovat s veřejností o problému, který má daleko širší kontext. Architekti nadšeně tleskají, ale běžný divák (tedy potenciální klient) přepíná. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama