Reklama

Reklama

The Skull

  • USA The Skull
Trailer

Obsahy(1)

Markýz de Sade, žijící v osmnáctém století, byl ve své době považován za živé ztělesnění zla. Avšak ani po jeho smrti toto děsivé prokletí nemělo míti konce. Markýzova lebka, navrátivší se na světlo světa, přinesla zkázu vykradači hrobů. Mnohem později, ve dvacátém století, dostává londýnský sběratel a autor knih o mystičnu, Dr. Christopher Maitland (Peter Cushing), od svého překupníka Maitlanda nabídku k odkoupení této lebky. Badatel zprvu nevěří legendám provázejícím osobnost de Sade a považuje je za pouhé báchorky nedostačující k vyplacení vysoké částky za lebku pochybného původu, brzy ho však cosi nutí změnit názor. (dopitak)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (19)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Snímek podle R.Blocha (mj.Psycho) staví na hercích, prostředí a hudbě ( zkomponovala Elisabeth Lutyensová), která nejvíce vytváří atmosféru napětí. Pochválit musím i kameru, která snímá šerosvitné obrazy z různých úhlů, zajímavý je pohled z nitra lebky ven. Interiéry příbytků hlavních postav jsou zaplněny rozličnými soškami démonických bytostí, maskami, okultními a magickými předměty, tajuplnými knihami. Téměř vše má nějakou spojitost s magií, čarodějnictvím či tajnými vědami - světla, lampy, svícny, zrcadla, zbraně...Také na aukci jsou draženy rozličné artefakty, mezi nimiž vynikají sochy Lucifera, Belzebuba (Satana), Leviathana a Beliala, čtyř korunních princů pekla. Ústředním motivem je ale lebka markýze de Sade, která má být, stejně jako její původní majitel, posedlá zlým duchem. Film obsahuje klasická hororová klišé - noční hřbitov, lupiči mrtvol, podivný vědec, ještě podivnější sběratelé, mysteriozní vraždy, pentagram (ovšem nesprávně směrovaný), halucinace, noční můry. Po trikové stránce žádná sláva, ale vizuálně a hudebně+P.Cushing s přicmrndávajícím Leem = obstojná podívaná - 3,5*. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Aj štúdio Amicus vedelo vo svojej dobe vyprodukovať šmrncovný snímok, ktorý mohol bez nejakej hanby konkurovať Hammeru. THE SKULL je príkladom toho, že ak sa pozbiera kvalitný tvorcovský tým, nemalo by to dopadnúť zle. Napätie by sa v zopár scénach dalo krájať a mystérium okolo samotnej lebky je skvelo vystavané. Predsa len film občas klopýtne v podobe nudy, čo je dosť veľký problém a na strašidelné dielo aj určitým nedostatkom viacerých nervydrásajúcich scén. ()

Reklama

Campbell 

všechny recenze uživatele

K filmu jsem přistupoval trochu skepticky, jasně je tu polobůh Cushing a bůh lee, ale nějak jsem nevěděl co od toho čekat. tak jsem si film pustil a vidím délka 75 minut(kam zmizela tady avizovaná 90 minutová verze), dále jsem si všiml skvělé atmosféry a hlavně prvotřídního příběhu. Cushing a Lee se k sobě dokonale hodí a když jsou vedle sebe tak nejeden hororvý fanoušek má orgasmus. Pravda je že scény s létající lebkou nejsou moc košér ale i když tedy nejsou nic moc tak ty scény mají nápad. Co musím ještě pochválit je vynikající práce s kamerou na kterou může být film pyšný. Film jako celek funguje dokonale a moc se mi líbil. Doporučují 4 lebky z 5. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Výjimečně se nejedná o film z produkce Hammer, a čert vlastně ví, jestli by to v opačném případě bylo lepší. Cushing v roli sběratele, kterému se jeho vášeň stala osudnou, Christopher Lee zcela netypicky nehraje padoucha. Lebka je herecky dobře natočený film, ale upřímně řečeno, drazí diváci, je to strašná kravina. Technicky i na svou dobu naprosto slabé, chybí napětí, akce. Lebka osvětlovaná blikající baterkou opravdu nevyvolává to, v co tvůrci jistě doufali. ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Film, který jsem viděl v tom správném věku -- v dětství. A nikdy jsem na něj nezapomněl. ... V listopadu 08 jsem to po víc než 30 letech viděl znova. No... je to "televizní", pomalé, naivní a zastaralé, co vám mám povídat. Ale první půlka působivá (zatímco druhá laciná a téměř nijaká -- třeba ten blikající reflektor, který má naznačit, že lebka čaruje!!!) a jak Cushing, tak Lee přímo srší noblesou a charismatem. A je vidět, že se maj rádi. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (2)

  • Ve skutečnosti byla lebka Markýze de Sade po jeho smrti skutečně vyjmuta z hrobu, aby se podrobila v té době módní frenologické analýze, a poté se ztratila. Dodnes nebyla nalezena, obecně se soudí, že se nachází v něčí soukromé sbírce. (Flaxik)
  • Snímek byl natočen na motivy povídky Roberta Blocha "The Skull of the Marquis de Sade". (Hans.)

Reklama

Reklama