Reklama

Reklama

The Skull

  • USA The Skull
Trailer

Obsahy(1)

Markýz de Sade, žijící v osmnáctém století, byl ve své době považován za živé ztělesnění zla. Avšak ani po jeho smrti toto děsivé prokletí nemělo míti konce. Markýzova lebka, navrátivší se na světlo světa, přinesla zkázu vykradači hrobů. Mnohem později, ve dvacátém století, dostává londýnský sběratel a autor knih o mystičnu, Dr. Christopher Maitland (Peter Cushing), od svého překupníka Maitlanda nabídku k odkoupení této lebky. Badatel zprvu nevěří legendám provázejícím osobnost de Sade a považuje je za pouhé báchorky nedostačující k vyplacení vysoké částky za lebku pochybného původu, brzy ho však cosi nutí změnit názor. (dopitak)

(více)

Recenze (19)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Snímek podle R.Blocha (mj.Psycho) staví na hercích, prostředí a hudbě ( zkomponovala Elisabeth Lutyensová), která nejvíce vytváří atmosféru napětí. Pochválit musím i kameru, která snímá šerosvitné obrazy z různých úhlů, zajímavý je pohled z nitra lebky ven. Interiéry příbytků hlavních postav jsou zaplněny rozličnými soškami démonických bytostí, maskami, okultními a magickými předměty, tajuplnými knihami. Téměř vše má nějakou spojitost s magií, čarodějnictvím či tajnými vědami - světla, lampy, svícny, zrcadla, zbraně...Také na aukci jsou draženy rozličné artefakty, mezi nimiž vynikají sochy Lucifera, Belzebuba (Satana), Leviathana a Beliala, čtyř korunních princů pekla. Ústředním motivem je ale lebka markýze de Sade, která má být, stejně jako její původní majitel, posedlá zlým duchem. Film obsahuje klasická hororová klišé - noční hřbitov, lupiči mrtvol, podivný vědec, ještě podivnější sběratelé, mysteriozní vraždy, pentagram (ovšem nesprávně směrovaný), halucinace, noční můry. Po trikové stránce žádná sláva, ale vizuálně a hudebně+P.Cushing s přicmrndávajícím Leem = obstojná podívaná - 3,5*. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

K filmu jsem přistupoval trochu skepticky, jasně je tu polobůh Cushing a bůh lee, ale nějak jsem nevěděl co od toho čekat. tak jsem si film pustil a vidím délka 75 minut(kam zmizela tady avizovaná 90 minutová verze), dále jsem si všiml skvělé atmosféry a hlavně prvotřídního příběhu. Cushing a Lee se k sobě dokonale hodí a když jsou vedle sebe tak nejeden hororvý fanoušek má orgasmus. Pravda je že scény s létající lebkou nejsou moc košér ale i když tedy nejsou nic moc tak ty scény mají nápad. Co musím ještě pochválit je vynikající práce s kamerou na kterou může být film pyšný. Film jako celek funguje dokonale a moc se mi líbil. Doporučují 4 lebky z 5. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Výjimečně se nejedná o film z produkce Hammer, a čert vlastně ví, jestli by to v opačném případě bylo lepší. Cushing v roli sběratele, kterému se jeho vášeň stala osudnou, Christopher Lee zcela netypicky nehraje padoucha. Lebka je herecky dobře natočený film, ale upřímně řečeno, drazí diváci, je to strašná kravina. Technicky i na svou dobu naprosto slabé, chybí napětí, akce. Lebka osvětlovaná blikající baterkou opravdu nevyvolává to, v co tvůrci jistě doufali. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Osobne sa mi páčil posun od hororovej atmosféry k temnejšej psychologickej sondáži. Z tohto pohľadu je film silnejší ako býva väčšina hammerovskej produkcie, pravdou je však aj to, že je príbeh veľmi jednoduchý a plochý. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Sice ještě nemám tak bohaté zkušenosti se studiem Amicus, ale několik filmů jsem od nich už přece jenom viděl. No a většina z nich ušla, takže jsem neočekával zklamání ani tentokrát. Zvláště spojení (spolupráce) dvou excelentních herců Petera Cushinga a Christophera Lee byla prozatím vždy zárukou dobré (mnohdy výborné) podívané. Navíc mi okultní tématika nikdy nebyla proti srsti a zde byla navíc propojená i s osobou Markýze de Sade. Co víc jsem si tedy mohl přát. No a zezačátku to skutečně vypadalo na spanilou jízdu. Potemnělý hřbitov, vykradači hrobů a následná epizodka v koupelně…no začaly se mi sbíhat sliny. Počáteční atmosféra byla navíc okořeněna nejen aukcí plnou zajímavých předmětů, ale zvláště pak pracovny obou hlavních postav byly po „dekorační“ sběratelské stránce naprosto okouzlující. Pomalu jsem byl vtahován mysteriózní zápletkou přímo do samotného děje a vše bylo ještě umocněno můrami Cushinga a následnými úmrtími. Jediné co mi rušilo mou blaženost, byla ta poletující lebka. Záběry skrze ní byli v naprostém pořádku, ale ty světelné efekty které měli vyzařovat její nadpřirozenost, mě zrovna moc neokouzlili. Nevím, možná to bylo dáno i tím, že ke konci filmu tomu začal dle mého názoru pomalu docházet dech. Navíc mi i trochu vadilo, že Lee zde nedostal zas až tolik prostoru. Závěrečný chaotický sled událostí nahlodal mou důvěryhodnost k filmu jako celku a tento pocit ve mně přetrval až do samotného konce. Tím však nemyslím postupnou šílenost hlavního hrdiny – zde se Cushing opravdu předvedl se vší parádou. Jen mi to finále prostě moc nesedlo v kontrastu s předchozím dějem. To je však jen můj problém. Tento film si určitě nezaslouží býti opomíjen. Přestože nejde o žádný skvost. 60% ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Moje oblíbené herecké duo opět spolu na plátně. Není to tak dobré jako filmy od Hammeru, ale má to svoje kouzlo ... a stejně tak naivní nebo zbytečná místa :-) ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Aj štúdio Amicus vedelo vo svojej dobe vyprodukovať šmrncovný snímok, ktorý mohol bez nejakej hanby konkurovať Hammeru. THE SKULL je príkladom toho, že ak sa pozbiera kvalitný tvorcovský tým, nemalo by to dopadnúť zle. Napätie by sa v zopár scénach dalo krájať a mystérium okolo samotnej lebky je skvelo vystavané. Predsa len film občas klopýtne v podobe nudy, čo je dosť veľký problém a na strašidelné dielo aj určitým nedostatkom viacerých nervydrásajúcich scén. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Príbeh je zaujímavý ale spracovanie srší naivitou.Ma to znaky originality ale aj tuctového braku.Duo Cushing-Lee ako vždy ťahajú celí film a bez týchto dvoch pánov by film dosť utrpel .Levitujuco lietajúca a blikajúca lebka má neohromila a aj na tie roky boli triky dosť slabé.Bola tu veľmi prijateľná stopáž.Film disponoval atmosférou ale veľmi poskromne a mal viacero nudnejších momentov. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Nevím sice, jaká je předloha, ale vzhledem k tomu, že autora znám hl. díky jeho nechuti psáti seriózní a vážný horror a ze všeho dělati bohapustou srandu (až na velmi vzácné vyjímky) tak si to dovedu představiti, jako prdel, která a to Blochovi kdykoli uznám, aspoň nikdy nenudí. Tohlencto je ale tak nehorázné nůůůůďo, že tento klenot jsem dokázal shlédnouti až na 4. pokus. Režie? Nulová. Scénář? Prakticky neexistuje. Tak alespoň nějaká sexyčičinka z 65tého? Zapomeňte. Hazel Courtová neměla odpoledne (jako šeriff) čas. Cushing je prostě Cushing, zde docela joštomile sympatický. Dhémon Lee byl přiveden před kameru zřejmě násilím nebo ho producenti něčím vydírali. Jeho výkon se tak ztrácí v hlubinách filmového šera. Horror/thriller? Ani omylem. Special quest star...lebka. Její působivost velmi trefně vyjádřil dopitak. Ani nevím, jak to vlastně dopadlo? Mělo to vůbec nějaký konec? Příjde mi totiž, že ten ďábelský film, běží stále a stále, protože je...prokletý, buhehehehe! To mám zřejmě za trest po těch našlapaných MCUčkách.;-) Naštěstí vím, že i v tomto období se dají najíti mnohem silnější kousky. The Lebka to ale zcela jistě, nebude. Pokud chci něco lahůdkového se jménem Marquis, jdu do produkce Petera W. Czernicha. A nepotřebuji k tomu žádnou lebku. 50% a to jsem ještě velice hodný. Taky můžu, když jsem včera zase viděl Die Farbe. Což je opravdu horror, na rozdíl od tohoto veledíla. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Film "The Skull" má rozhodně svoje chybičky a ke konci ztrácí na tempu, ale přesto se jedná o krásně gotický horor, který se točí kolem jedné lebky. Na první pohled naprosto obyčejné, ale na ní se ukazuje, že skvělou atmosféru tajemna je možné vystavět i kolem tak banálního, ale přesto děsivého předmětu. Peter Cushing je zde naprosto úchvatný. ()

pepua 

všechny recenze uživatele

Závěrečných deset minut mi přišlo lehce zmatečně natočených, v celku je to ale zábavný britský horror. Studio Amicus mne rozhodně překvapilo. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Dobrý horror,ale prvá polovica bola lepšia.Christopher Lee sa ukázal len párkrát,aj to veľmi krátko.Ale zato Peter Cushing tam bol skoro stále.Lebka markíza de Sade mala zvláštnu moc,lebo dokázala ovládnuť myseľ človeka ,a čo je ešte horšie,takýto človek ktorého tá lebka ovládla bol nebezpečný pre ostatných.Základom tohoto filmu je príbeh známeho spisovateľa horrorových príbehov Roberta Blocha.Najviac sa mi páčil začiatok filmu,cintorín v noci,lupiči,húkanie sovy,strašidelná atmosféra.Aj napriek svojím chybám slušný horror 60.rokov. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Markýz de Sade a jeho proslulá lebka, která dokáže divy s lidským chováním. Bohužel tato tématika mě osobně neuchvátila a zpracování bylo takové neslané nemastné. Nevím, třeba se mi bude příště film líbit. 40% ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Film, který jsem viděl v tom správném věku -- v dětství. A nikdy jsem na něj nezapomněl. ... V listopadu 08 jsem to po víc než 30 letech viděl znova. No... je to "televizní", pomalé, naivní a zastaralé, co vám mám povídat. Ale první půlka působivá (zatímco druhá laciná a téměř nijaká -- třeba ten blikající reflektor, který má naznačit, že lebka čaruje!!!) a jak Cushing, tak Lee přímo srší noblesou a charismatem. A je vidět, že se maj rádi. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Skull je perfektní příklad hororu, který už dneska nefunguje. Už samotný nápad s lebkou markýze de Sade, která nutí majitele dělat zlo je lehce ujetý. A zpracování tomu dává korunu - blikající a zlověstně tvářící se lebzna nejenže nikoho nevyděsí, ale vyvolává záchvaty smíchu. Cushing celkem dobrý, ale na to závěrečné "psycho" by to přecejen chtělo lepšího herce, který by to uhrál. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Poněkud laciný horor založený na pohledech na lebku zklame hlavně jednoduchým bezpohlavním příběhem i neuspokojivým finále. Samotný námět přitom není špatný, herecké obsazení přímo láká, ale skutečně jedna levitující lebka nedělá celý film. ()

Petrus1 

všechny recenze uživatele

Žádnej zázrak to sice nebyl, ale já si tyhlety zapomenutý horůrky s krátkou stopáží ráda pouštím večer v posteli před spaním - místo čtení pohádek... Markýze de Sada mám moc ráda a vlastním hned několik jeho kousků - teda né tělesných, ale knižních. A musím říct, že by se mi k nim určitě hodil jeho životopis potažen lidskou kůží. :-) A i když byl de Sade dost zvláštní podivín, řekla bych, že spolčení s ďáblem je docela nepravděpodobné... Chápu, že jeho fanatickým uctívačům by se jeho lebka k obřadům hodila...ale že by to měly být obřady, při kterých jen tak někdo "obyčejně" umírá, se mi zdá moc jednoduché. Chtělo by to spíš nějakej pořádnej sexuální rituál plný ultranásilí a bolestivé rozkoše. Snad i obcování s nějakým zvířetem by připadalo v úvahu a možná i požírání nějakých fekálií (abych byla slušná). Dýka by se dala spíš, než k podřezávání, použít třeba k defloraci a Markýz by se určitě nezlobil, kdyby jeho lebkou prošlo pár údů...je tam otvorů docela dost...ale to už sem se nechala příliš unést :-D Lebky já sice hodně ráda (na těle jich mám vyobrazeno hned několik), ale v tomto případě bych dala spíš přednost těm soškách Lucifera ve všech podobách - Princ Serafin, Belzebub, Leviathan a Balberis by se mi docela hezky vyjímaly v obýváku... Peter Cushing a Chris Lee tradičně spolu, netradičně v nehammerovské produkci... ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Jak je pod něčím (zde tedy pod předlohou) podepsaný Robert Bloch, je to záruka kvalitního příběhu. A jak v tom navíc figurují Peter Cushing a Christopher Lee a ke všemu pod taktovkou režiséra Dr. Terror's House of Horrors, není co řešit. Poctivý horor s perfektním scénářem, atmosférou a hudbou. Cushing ho celý táhne a jako vždy do toho jde naplno a Lee, ačkoliv má menší roli, vždycky pozvedne scénu svým charismatem. Od Amicusu jeden z mých nejoblíbenějších. ()

Reklama

Reklama