Reklama

Reklama

Skutečný příběh muže, který byl ztělesněním amerického snu a vybudoval nejznámější síť rychlého občerstvení na světě. V roce 1954 dostal Ray Kroc (Michael Keaton) objednávku na 6 mixérů na výrobu oblíbených mléčných šejků od bratrů McDonaldových, kteří provozovali malou restauraci s hamburgery v jižní Kalifornii. Toto neobvykle velké množství ho okamžitě zaujalo a rozhodl se, že dodávku vyřídí osobně. Od tohoto momentu se začala psát historie obrovského impéria McDonald, do kterého dnes patří neuvěřitelných 35.000 poboček po celém světě. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (443)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,KAŽDÝ NÁŠ HAMBURGER MÁ DVĚ OKURKY...“ /// Chcete slyšet ten příběh? Takhle se totiž rodila symfonie efektivity fast foodovýho občerstvení… Podnikatelská příručka, aneb zdokumentování (jednoho) americkýho snu. Novokoukanej příběh žrádelní společnosti (kterou vobčas navštívím) má ještě eso na place – Keatona! Na jedno mrknutí a poučení se. Bude stačit vědět, že ambice jsou podstatou (podnikatelskýho) života? A jestli máš zbytečnejch cca 20 mega, napiš! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Biografii „Grinding It Out“, kterou v roce 1977 sepsal Ray Krok, neznám. 2.) Jsem nadšenej čtenář a posluchač „Síly pozitivního myšlení“. 3.) Při životě mě drží vytrvalost. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Pěknej zmrdeček tenhle Ray Kroc, ale jen díky němu si můžu jednou za půl roku (no tak dobře, dvakrát, dvakrát za půl roku) pochutnat na cheeseburgeru s křupavými hranolky a vychlazenou Coca-Colou... Film má přesně tu atmosféru, jakou od typově podobných snímků chcete, a už podruhé jsem se u životopisného kousku spletl- páč i tady, tak jako v případě Social Network, jsem si říkal, jakej smysl má točit filmy o podobných... entitách. Ale stejně jako u Finchera jsem se nechal strhnout od prvních minut a jen si lebedil, tak jako na tom nejlepších BigMacu (jo, já vím- laciné přirovnání :-). A Keatonovi dejte Oscara, ten jeho křivej úsměv by se měl přednášet na všech podnikatelských školách. Ale že ten původní McDonald's měl ale krásnou poetiku a genius loci... ()

Reklama

oLí 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem o tématu tohoto snímku nepátral a jelikož se sám prezentuje jako film zachycující skutečné události, budu ho tak brát a hodnotit a víc se pídit o vzniku mého milovaného Mekáče nepotřebuju. A jelikož mě na návštěvu pro pět čízů, hrany a kolu nemusí nikdo dvakrát moc přemlouvat, sledoval jsem Zakladatele s velkým zájmem již od počátku a musím říct, že se jedná o hodně dobrou práci. Ze všech těch povedených věcí zmíním to, co mě momentálně napadne - elán, je to kurva svižný, živý, temperamentní, Michael Keaton dokazuje své geniální herectví i po těch několika letech profesního útlumu, kdy ho většina (včetně mě) měla už za odepsaného herce - fakt je nezaměnitelný, zahrál to bravůrně. Pak ta doba, kulisy, auťáky, žraní cheesburgerů, amerika, no prostě bomba. Nevím, jak by se mi třeba líbil snímek podobně natočený akorát o vzniku já nevím třeba Victoria's Secret nebo jak se to jmenuje, takže to asi není uplně jen o filmařské práci, ale i tématu... Já nemůžu říct špatného slova a nemám důvod cokoliv kritizovat, dvě hodiny mi uběhly bez minuty nudy, prostě výborná práce a dal bych i pět hvězdiček, kdybych nebyl takovej škrt. 8.5/10 ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Som fanúšikom rokov 50tych 20.storočia a túto snímku som doslova zožral a pochutil si. Rovnako ako ľudia vo filme burgre z McDonaldu. Pre mňa bolo toto zistenie ohľadom firmy McDonald novinkou. Snímka nám ponúka hlbšie zamyslenie, dramatické zvraty, zostáva ale pri zemi, aj keď by tu bolo veľa podnetov na vyprovokovanie diváka k nejakým úvahám: kvalita jedla verzus ušetrenie výdavkov, chamtivosť verzus odrezanie zakladateľov od nápadu a ďalšie. Ray Kroc je bezpochyby veľmi zaujímavá postava, ktorá prechádza aj vývojom, od slušného chlapa k úspešnému podnikateľovi, ktorý ide cez mŕtvoly. Je neuveriteľné ako sa táto hlavná postava počas filmu zmenila z milovanej na nenávidenú. Už od začiatku cítime, že je ochotný sa presadiť za každú cenu. A pretože jeho moc nadobudne monštruózne rozmery, rovnako tak aj jeho správanie. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Mňa "The Founder" držal po celý čas. Nemôžem povedať, že by film nemal žiadne problémy, no rozhodne je najväčšie plus a súčasne trošku aj najväčšie mínus filmu práve Michael Keaton. Je vynikajúci v tomto filme a odohráva skutočne jeden zo svojich najväčších sólo projektov. A ide mu to skvele. Ja mu tú rolu žeriem. Ale súčasne je trošku problém, že o ňom vieme veľmi veľa, no nedozvieme sa veľa o ostatných postavách. A ja by som chcel viac spoznať Maca a Dicka. Najmä preto, že by som chcel poznať trošku ich stranu príbehu. Pretože vidíme, že vo všetkom Raya obmedzujú a nechcú, aby sa všetko vymklo kontrole. Lenže ako sa hovorí, netreba dráždiť hada bosou nohou. A všetkými ich "Nie" dotlačili asi Raya do úplne inej situácie a potreboval ochrániť aj seba samého. Možno nemusel spraviť niektoré veci na konci filmu a tak maximálne ich oboch oklamať a obrať o všetko, čo reálne vybudovali, no čo sa dá robiť? Film by sa možno dal aj trošku skrátiť, aby mal lepšie tempo, ale to sú trošku detaily. Michael Keaton je dostatočná záruka v tomto filme, že si to užijete. Je vynikajúci. A film je aj dostatočne zaujímavý na to, aby ste ho odsedeli do konca. Som rád, že som film videl, som ochotný sa k nemu i vrátiť. Rozhodne zaujímavý pohľad do sveta biznisu. Hodnotenie: B+ ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Podnikateľ Raymond Albert Kroc (Michael Keaton) si spočiatku na živobytie zarábal v stánku s limonádou, pokračoval prácou v obchodíku s potravinami. Ako 15-ročný sfalšoval svoj dátum narodenia a vybral sa robiť šoféra sanitky pre Červený kríž. Počas zácviku sa spoznal s Waltom Disneym. Zarábal si ako klavirista, jazzový hudobník, DJ v rádiu WGES a predavač papierových pohárov. Predajom multimixérov, vďaka ktorým sa spoznal bratov McDonaldovcov, sa zaoberal 17 rokov. (_Jimmy_)
  • Podnikatel Ray Kroc (1902-1984) měl české kořeny. Jeho rodiče emigrovali do USA z Plzeňska. V roce 1955 otevřel Kroc svoji první fast-food restauraci v Chicagu. V roce 1961 od bratrů McDonaldových firmu odkoupil za 2,7 milionu dolarů. Časopis TIME ho zařadil mezi 100 nejdůležitějších osobností 20. století. (Yardak)
  • Filmovanie snímky prebiehalo predovšetkým v amerických štátoch Georgia a Nové Mexiko. (MikaelSVK)

Související novinky

Michael Keaton vs. třetí světová válka

Michael Keaton vs. třetí světová válka

10.03.2016

Poslední dva ročníky Oscarů měli jasného vítěze - Michaela Keatona. Hvězda Burtonových Batmanů sice neurvala žádnou sošku, objevila se ale v Birdmanovi i ve Spotlightu, tedy v obou vítězných filmech.… (více)

Reklama

Reklama