Reklama

Reklama

Skutečný příběh muže, který byl ztělesněním amerického snu a vybudoval nejznámější síť rychlého občerstvení na světě. V roce 1954 dostal Ray Kroc (Michael Keaton) objednávku na 6 mixérů na výrobu oblíbených mléčných šejků od bratrů McDonaldových, kteří provozovali malou restauraci s hamburgery v jižní Kalifornii. Toto neobvykle velké množství ho okamžitě zaujalo a rozhodl se, že dodávku vyřídí osobně. Od tohoto momentu se začala psát historie obrovského impéria McDonald, do kterého dnes patří neuvěřitelných 35.000 poboček po celém světě. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (443)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Výborný životopisný film o vzniku mohutné frančízy McDonalds. Michael Keaton je ve své roli výborný, občas vtipný a hodně mě bavilo sledovat jak se celý příběh nakonec vyvine. Tak trochu Social Network, kde Facebook vystřídal McDonalds. Zajímavé, poučné, zábavné a místy napínavé. V žánru Životopisných Dramat rozhodně solidní. 8/10. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Mňa "The Founder" držal po celý čas. Nemôžem povedať, že by film nemal žiadne problémy, no rozhodne je najväčšie plus a súčasne trošku aj najväčšie mínus filmu práve Michael Keaton. Je vynikajúci v tomto filme a odohráva skutočne jeden zo svojich najväčších sólo projektov. A ide mu to skvele. Ja mu tú rolu žeriem. Ale súčasne je trošku problém, že o ňom vieme veľmi veľa, no nedozvieme sa veľa o ostatných postavách. A ja by som chcel viac spoznať Maca a Dicka. Najmä preto, že by som chcel poznať trošku ich stranu príbehu. Pretože vidíme, že vo všetkom Raya obmedzujú a nechcú, aby sa všetko vymklo kontrole. Lenže ako sa hovorí, netreba dráždiť hada bosou nohou. A všetkými ich "Nie" dotlačili asi Raya do úplne inej situácie a potreboval ochrániť aj seba samého. Možno nemusel spraviť niektoré veci na konci filmu a tak maximálne ich oboch oklamať a obrať o všetko, čo reálne vybudovali, no čo sa dá robiť? Film by sa možno dal aj trošku skrátiť, aby mal lepšie tempo, ale to sú trošku detaily. Michael Keaton je dostatočná záruka v tomto filme, že si to užijete. Je vynikajúci. A film je aj dostatočne zaujímavý na to, aby ste ho odsedeli do konca. Som rád, že som film videl, som ochotný sa k nemu i vrátiť. Rozhodne zaujímavý pohľad do sveta biznisu. Hodnotenie: B+ ()

Reklama

eLeR 

všechny recenze uživatele

Silnejší skoro vždy prevalcuje toho slabšieho. V tomto prípade bezcitný Kroc bratov McDonaldovcov. Po jeho príchode sa spustila obrovská mašinéria, ktorá zanechala stopy všade .. v ľudských životoch a aj v biznise. Spracovanie sa mi páčilo .. aj ten systém, keď sa nahliadlo do kuchyne ma bavil, mohli sme tam byť aj dlhšie. ()

Listeroman 

všechny recenze uživatele

Věrně zachycený příběh o "zakladateli" snad největšího řetězce na světě, který, jak už to tak bývá, nebyl úplně tak jednoduchý a přímočarý. V podstatě se jedná o na chlup stejný příběh, jako o založení facebooku (Social Network), kde chlápek ukradne geniální nápad, vylepší ho, odkopne všechny své blízké, kteří ho brzdí a jeho byznys vzápětí vyroste v impérium. Předpokládám, že podobně taky vznikla nejedna úspěšná firma. Zakladatel je ale opravdu jen kopií Fincherova filmu a nepřináší bohužel nic nového. Příběh je to zajímavý, ale chtělo to trošku originálnější zpracování. Třeba z pohledu opravdových zakladatelů. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Filmařsky ploché a výrazně nevybočující, zato informativně dost výživné a s velkou výpovědní hodnotou o tom, jak vlastně dnešní "mekáč" vznikl krok po kroku se všemi hlavními aktéry. Michael Keaton v roli zpočátku neúspěšného investora verbujícího lidi na potkání do rolí vedoucích poboček byl výborný, zbytek obsazenstva byl tak nějak spíše do počtu. Ačkoliv je to spíše víc dokument než plnohodnotný film, protože zde chybí výraznější zvraty, napětí nebo něco "wow", o čem bych si za pár týdnů řekl, že to stálo za to, i tak jsem se nenudil. Ve výsledku zajímavý pohled na vzestup původně nevinného a nekomerčního řetězce, ale možná mi tam malinko chyběl dnešní negativní dopad na obézní společnost a vadí mi dost kontroverzní vykreslení Raye Kroca jako spasitele lidu. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • McDonald's bolo vytvorené v roku 1955 nie 1954. (Mesiacik_)
  • Když Ray Kroc (Michael Keaton) poprvé objednává jídlo u McDonald's Hamburgers, stojí u pravého výdejního okénka z pohledu prodejce. Ovšem když odchází s balíčkem na lavičku, stojí u levého. (Pan.Jitrocel)
  • Rodiče Raye Kroce pocházeli z vesnice Stupno u Plzně, kde mu i místní nedávno odhalili pamětní desku na zdravotním středisku. V obci je jméno Kroc velmi časté. (JerryPilsen)

Související novinky

Michael Keaton vs. třetí světová válka

Michael Keaton vs. třetí světová válka

10.03.2016

Poslední dva ročníky Oscarů měli jasného vítěze - Michaela Keatona. Hvězda Burtonových Batmanů sice neurvala žádnou sošku, objevila se ale v Birdmanovi i ve Spotlightu, tedy v obou vítězných filmech.… (více)

Reklama

Reklama