Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Maria je impulzívna, hrdá žena z dobrej madridskej rodiny. Zamiluje sa do Rašída, mladého Afganca, ktorý pracuje v Španielsku, aby mohol podporovať svoju rodinu. Keď jej mladý muž navrhne sobáš, napriek varovaniu svojej sestry Rosi, ho akceptuje. Čoskoro je na ceste ich prvé dieťa a Rašíd vezme Mariu do Afganistanu, aby ju predstavil svojej rodine. Pre Mariu je to šok. Nielen životné podmienky ľudí, ale odmietavý postoj Rašídovej rodiny, najmä jeho brata Safika, ju ničí. Svoje dieťa chce porodiť doma v Madride, ale Rašíd trvá na tom, aby ho porodila v Afganistane... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

lapiduch 

všechny recenze uživatele

Film by som odporučil zenam ktoré si chcu zobrať moslima...je tu krasne vystupnovane ako aj Rasid trva na moslimskych zvykoch..... prve kroky benevolentne potom uz prikazom.. Jeden z možných koncov bol aj ten že rašíd mohol byť terorista....ale to by už bola silna kava ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film asi hned tak nezapomenu. Je tak přesvědčivý a působí tak autenticky a sugestivně, že jsem při scénách na kábulském tržišti skoro cítila vůni kebabu... Kéž by byl varováním pro všechny naívky, které si jako Maria myslí, že láska všechno překoná a kulturní a náboženské rozdíly jsou zanedbatelné. Hlavní hrdinka je názorným příkladem současné evropské dívky, která se sice ještě považuje za křesťanku, ale jinak jí křesťanství nic neříká ("Ano, jsem křesťanka, ale nechodím do kostela, ani nic takového."), o islámském světě má jen mlhavé představy, takže vzít si muslima za muže pro ni nepředstavuje žádný závažnější problém. Mám velké obavy, že v současné Evropě bude takových nešťastnic a jejich tragédií razantně přibývat. A ten nejasný, otevřený konec filmu? Dá se vyložit tak, že Marie s Rashidem se islámského světa nezbavili tak jednoduše, přišel za nimi až do Evropy. A za námi též. ()

pista_baci7 

všechny recenze uživatele

Ja som pochopil....jej manžel prišiel zo špinavého Afganistanu do čistého Španielska :D (edit: po dvoch rokoch nechápem tento môj komentár, ale pravdepodobne som sa pokúšal o vtip...) ()

PanJam 

všechny recenze uživatele

1.Skvelý film, ale preto 4* a nie 5*, pretože veľká chyba od režiséra je to, že všetci tam hovria Arabčinov, pritom Afganistán nie je Arabská krajina a určite sa tam nehovorí po Arabsky. 2.Pochopil niekto tomu koncu?? ()

derylla 

všechny recenze uživatele

Konečně film, který nezobrazuje muslimy 'jen' ve špatném světle. Film, který se vyrovná filmu Bez dcerky neodejdu (i když tenhle by se mohl jmenovat Bez manžela neodejdu). Strašně moc jsem lásce mezi Mariou a Rašídem fandila. Velmi pěkně a reálně byl ve filmu vykreslen život za talibánu, tak autenticky, až jsem v některých chvílích cítila vůně míst, kde se děj odehrával. Dostatek napětí i dojetí, dokonce i vzteku - to když mě Maria rozčilovala tou svou laxností neakceptovat tamní pravidla a pořád si ten obličej odkrývala i přesto, že ji za to už i zbili. Ale možná tam svou roli hrálo neporozumění tamního jazyka. Ten konec mě trošku rozladil, nemám ráda otevřené nedořešené filmy - máme čekat další díl a nebo to bylo jen proto, aby se film stal zajímavější? To, že by byl Rašíd terorista, se mi nechce věřit. I když vlastně: pár věcí v průběhu filmu mi teď dává smysl... možná se na to budu muset podívat ještě jednou :) ()

Reklama

Reklama