Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pätica ľudí sa stratí počas prehliadky podzemnej krypty, v ktorej natrafia na starca, ktorý im rozpovie päť príbehov o nich samých. Môžu odísť, až keď vydržia do konca. Má to však jeden háčik... (Jordan)

Recenze (23)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Povídkové filmy příliš v oblibě nemám, tento byl navíc extra slabý. Průměrných dvacet minut autorům většinou nepostačí na rozehrání zajímavějšího příběhu, takže bych spíš očekával, že se pokusí vsadit na budování atmosféry anebo na černý humor. Tales from the Crypt jsou však žalostně mizerné, neuspokojí z žádného úhlu pohledu. Smířlivější bych byl k první a poslední povídce, které dosáhnout alespoň na průměr. O "nečekané" pointě celého filmu se radši ani nezmiňuju, to by snad nemohlo překvapit ani diváka z roku 1910. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Skupinka pěti lidí, kteří se vzájemně neznají, bloudí kryptou, kde potká Ralpha Richardsona v kápi. Dozvídají se, že jsou mrtví a situace, v níž se ocitli, je zřejmě cosi jako poslední soud. V pěti retrospektivách se ukáže, jak a proč kdo zemřel. Řekl bych, že ten rámcový děj podráží nohy pointám jednotlivých povídek. Když víme od začátku, že hrdina každé z nich je mrtvý, vylučuje to zájem dozvědět se, jak kdo dopadne. Samotný průběh zápletek je přitom příliš všední, aby obstály samy o sobě. Zmíním tři momenty, které přechodně pozvedají film nad průměr. Část druhé povídky je natočena ze subjektivního pohledu hrdiny, který hledá po autonehodě pomoc a každý, koho potká, křičí hrůzou, jakmile ho spatří. Jistě, není těžké uhodnout proč, ale možnost něco si domýšlet v jinak velmi doslovném filmu jsem uvítal. Čtvrtý příběh silně připomíná povídku Opičí pracka od W.W.Jacobse - kouzelnou rekvizitou, plnící přání, je tentokrát čínský bůžek, zápletka je téměř totožná, ale sympaticky vyústí v jinou pointu. Pátá povídka o pomstě slepců nedbalému řediteli ústavu je jediná, která se mi zdála originální sama o sobě. Ale obávám se, že je nadprůměrná jen ve vztahu k předchozím a kdyby byla součástí jiného povídkového filmu, nestála by za řeč. Stejně jako povídky s Joan Collins a s Peterem Cushingem. 40% ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Další povídkařina společnosti Amicus. Tentokrát čekejte pět krátkých, navíc celkem slabých povídek, z nichž až ta poslední je opravdu výborná a má sílu rezonovat v hlavě ještě nějaký čas poté. Zmínil bych snad ještě čtvrtý segment, kde není nouze o usekané ruce a rozpárané břicho s falešnými vnitřnostmi. Pokud ale toužíte po lepším povídkovém horůrku, zvolil bych raději The Vault of Horror 73´, From Beyond the Grave 73´ nebo The House that Dripped Blood 71´. Všechny tři jsou také od Amicusu, ale rozhodně mají lepší atmosféru. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Ač se to nezdá, tak většina povídek je originálních, jelikož jsou natočeny podle stejnojmenné comicsové série z 50. let. První povídka Santa  - půvabná Collinsová má nekalý záměr se svým mužem a do toho právě uprchl z vězení masový vrah. Celý příběh běží na pozadí rozhlasových koled, které dávají svým textem poněkud komický rozměr tomu, co se odehrává. Ve druhé povídce Milenka se nejen záletník dočká spravedlivého trestu. Třetí - Hračkář - je s P. Cushingem, který je zde vskutku děsivý. A hlavní motiv? Pomsta ze záhrobí! Povídka Tři přání vychází z prastarých pohádek a legend, které varují před tím, aby si člověk něco přál, jelikož následky budou vždy katastrofální. A pozor - dojde na střeva ve! Ponurá je poslední povídka - Ústav pro nevidomé, kde nový ředitel ústavu, bývalý lampasák, si splete pacienty s vojáky, a proto se rozhodne je řídit jako na vojně. Že se přepočítal, zjistí až pozdě. Stěny s žiletkami byly luxusní. Samozřejmě už po první povídce víte, kde se skupinka hlavních aktérů ocitla, což nijak neubírá na zábavnosti. Spíše pro milovníky starých hororů a sběratele. ()

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Prvý príbeh pripomína jeden diel prvej série seriálu. Len je to väčšia nuda. Nič sa zaujímavé nedeje a skončí to. 1* Druhý príbeh je pekná pointovka so zaujímavým dejom a dobrým vyvrcholením. Asi najlepší. 3* Tretí príbeh je vlastne smutná dráma, ktorá veľmi nezaujme. 2* Štvrtý príbeh o soške, ktorá vám splní tri želania, tiež nie je veľmi zaujímavý. Dej sa dá ľahko predvídať. 2* Piaty príbeh o pomste slepcov má síce svoj nápad, ale dej je veľmi rozťahaný a koniec tak veľmi neprekvapí. 2* Plusom celého filmu sú dobrý herci a tak isto hudba. Inak to nie je veľmi zaujímavé, často nudné. Dobrá je aj koncová pointa, no na ňu sa neoplatí čakať 90 minút. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Priemerný poviedkový horor s piatimi príbehmi, ktoré sú rozložené tak, aby dianie vo filme postupne naberalo na intenzite. Prvá dva príbehy boli mdlé a zvlášť ma nezaujali. Od tretieho už to bolo o čosi lepšie, objavili sa nejaké ľahko mrazivé momenty či hororové masky a záverečná epizóda bola nakoniec vcelku dôstojným zavŕšením celej tejto 70tkovej antalógie. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

5 nepříliš povedených možnosti které by aspoň trošku chtěli zaujmout. Povídkam dvakrát neholduji, protože to prostě není ono. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Najkvalitnejšími príbehmi ako obsahovo, tak aj formálne, sú tie s nadprirodzeným motívom. Nečakane dobré sú aj niektoré maskérske triky a výprava. Štúdio Amicus sa opäť raz predviedlo. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

A víte vy co? Když už zatoužíte po pětici hororově laděných povídek, raději koukněte na jakoukoliv z epizod Věřte nevěřte. Tales from the Crypt, oproti zmíněnému seriálu, totiž ničím neohromí. Jak se říká: kde nic není, ani smrt nebere. Po nějaké době si budu pamatovat zřejmě jen závěrečnou povídku, tu z ústavu pro slepé. 50% ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Ne. Tak nakonec to není lepší jak, Dům v něm že kapala Krev. Aspoň, že to není ani slabší. I když ty 3 jsou spíše z nostalgie, po 70tkových H filmech. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Režisér Freddie Francis natočil povídkový horůrek již v roce 1965 - "Dům hrůzy doktora Schrecka" a po sedmi letech se k danému žánru vrátil. Tentokrát příběhy vypráví starý muž v kryptě (Ralph Richardson), kam se dostane pětice na sebe nezávislých lidí a musejí si od něj vyposlechnout svoje osudy, neboť cesta z krypty je uzavřená...Povídky jsou spíše průměrné, z nichž vyčnívá asi poslední, o pomstě slepých mužů ke svému řediteli ústavu, ve kterém jsou uzavřeni. V rámci filmového řemesla jsou Tales from the Crypt lehce nadprůměrný počin, více mě imponovalo strašení doktora Schrecka. Zde se mi nejvíc líbila úvodní scéna, kde kamera klouzá po zákoutích hřbitova za doprovodu temné varhanní hudby, to mělo atmošku jak pes! ()

pepua 

všechny recenze uživatele

První čtyři povídky jsou nudné, jak děj, tak i vyústění, nic originálního, nic napínavého, natož pak zábavného. Poslední příběh mne pobavil, pomsta slepců řediteli ústavu, který je terorizoval, byla alespoň vtipná. Jenže jedna zábavná povídka z pěti je hodně málo, abych mohl hodnotit nějak výš. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Päť poviedkových príbehov,kvalita je rôzna.Od dvoch hviezdičiek do štyroch,ako ktorý príbeh.Herecké obsadenie je tiež celkom dobré.Dokonca aj Joan Collins,ktorú ja nemusím,hrala výborne.Každý z piatich príbehov má svoje vlastné ukončenie.Film nemá veľa špeciálnych efektov,ako to už býva vo filmoch z tých rokov.Hlavne Briti ich na rozdiel od USA používali oveľa menej.Ralp Richardson v úlohe rozprávača je taká zvláštna postavička,ktorá ale neprináša ľudom dobré správy.Najlepší je ale ako väčšinou Peter Cushing.Prvý príbeh sa volá ALL THROUGH THE HOUSE,druhý REFLECTION OF DEATH,tretí POETIC JUSTICE,štvrtí WISH YOU WERE HERE,piati BLIND ALLEYS.Je tam aj dosť hodne čierneho humoru.Určite sa oplatí vidieť. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

nadhera, presne taketo horory mam rad- v starej , polorozpadnutej mokrej zatuchnutej krypte sa strati particka ludi, nasledne do toho hovoria strasidelne pribehy ... Peter Cushing veru vedel v com ma hrat : 70 % ()

Koly 

všechny recenze uživatele

Povídkový horror TALES FROM THE CRYPT od Freddiho Francise níčím výrazně nezaujme, ale na druhou stranu taky ničím výrazně neurazí. Pětice příběhů ubíhá celkem svižně, někdy je rozuzlení překvapivé, někdy ne. Nejvíc se mi líbila úvodní povídka s šíleným Santou a skvělou vánoční atmosférou. Když porovnám TALES FROM THE CRYPT s ostatníma povídkovýma horrorama, které jsem měl možnost vidět, tak musím hodnotit za čtyři. Je to kvalita. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Tohle je cista zabava, ktera neunavi vas mozek a to zadnym zpusobem. Proste se kouknete a zase jdete dal. Zaujala me ucast Joan a par usmevnych scenek. Jako, horor v dnesnim slova smyslu to neni... ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Druhý povídkový film v roce 1972, tentokrát se stejným názvem jako geniální seriál z přelomu 80-90. let. Pětice lidí se sejde v kryptě, kde jim Strážce zkouší připomenou poslední okamžiky jejich života. 1. And All Through The House: Mladá žena zabije svého postaršího manžela přesně na Štědrý den. Do domu ale míří vrah v kostýmu Santy. Dobrý námět, nudné provedení které skončí v nejlepším, remake v seriálu je o 100% lepší - 2/5. 2. Reflection of Death: Záletný manžel se vydává za milenkou. Během noční cesty však jejich auto havaruje a po procitnutí hrdina všechny děsí. Skvělý first-person pohled po nehodě, výborná dvojitá pointa - 5/5. 3. Poetic Justice: Skupině spořádaných občanů se nelíbí jejich ošuntělý soused Grimsdyke a tak se rozhodnou ho vyštvat. Kromě skělého Cushinga, který mě svoji rolí starého pána dostal docela obyčejný a předvídatelný příběh - 3/5. 4. Wish You Were Here: Zadlužená žena si vzpomene na sošku, která má plnit tři přání. A ty se plní, ale velmi zlomyslným způsobem a zejména třetí přání je fakt brutální. Remake v seriálu byl o něco slabší, tohle je paráda - 5/5. 5. Blind Alleys: Major Rogers se stává ředitelem ústavu pro slepé a začne je terorizovat. Ti se ale brzy vzbouří, ředitele zavřou a to co na něj připraví je zkrátka masakr a jasná inspirace pro sérii Saw - 5/5. Pointa i to kam pětice směřuje je jasné od začátku, ale celkově se jedná o výborný povídkový film. ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Hororová antologie, která si zvládá udržet kvalitu čtyřmi povídkami, aby to zabila pátou. Při té Francisovi jeblo a najednou měl potřebu minimálně třikrát recyklovat každý záběr, což mě fakt iritovalo. Jinak oukej. Obsah je přesně tak pulpový, jak se od Tales from the Crypt dá čekat a ani se nesnaží být něčím lepším. Zabijáckého Santu sice seriál zadaptoval líp, ale to filmu můžu těžko vyčítat. Kdyby poslední segment skončil tím, že slepci majora sežerou, dal bych o hvězdu víc. ()

Kenneth 

všechny recenze uživatele

Sice pěkně zarámovaná moralitka, ale uvnitř slabé a nudné příběhy. Některé navíc dětinsky pojaté, což je v tomto případě kompenzováno drsnými scénami. Jakž takž obstojí 2. a 5. povídka, 5. ale zase není hororová. 2,5* ()

Reklama

Reklama