Reklama

Reklama

Jednoduchý život

(festivalový název)
  • Hongkong Tao jie (více)
Trailer

Obsahy(1)

Chun-To byla služkou po čtyři generace. Když se však rodina, která ji zaměstnává, stěhuje do USA, jediný, kdo občas potřebuje její služby, je filmový producent Roger, který pracovně jezdívá zpět do Hongkongu. Nový film čelní představitelky hongkongské nové vlny osmdesátých let je jednoduchý jako jeho název. Domácí drama stojí na subtilních výměnách předních hongkongských herců Andyho Lau a Deanie Ip, vyhýbá se sentimentu a zobrazuje pozvolnou sebereflexi hrdinů ohledně zvláštního celoživotního pouta mezi nimi. Navrch pro fanoušky hongkongského filmu snímek přináší i velkou porci cameo rolí. (Febiofest)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (11)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Pekny film o tematike starych ludi v HK. Ale na môj vkus to bolo pojate tak extremne civilne az som mal pocit, ze sa tam skoro nic nedialo. Najväcsi priestor mal vztah medzi Andy Lauom a jeho dlhorocnou sluzkou Deannie Yip. Obidvaja fantasticky herci, ktorych mam rad a hlavne Deannie Yip som od jej filmov z 80tych rokov v nicom nevidel, takze ma potesilo ju znova v niecom vidiet. Ale aj ich vztach bol podany len v jemnych naznakoch. Takze film vo mne nevyvolal ziadne emocie. Ale uz len kvôli cameo vystupom mnohych HK hviezd v obycajnych civilnych ulohach to stalo za to. Je to zaujimavy film na jedno pozretie, ale nie je to môj styl. 6/10. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Ann Hui zůstala jako jediná věrná lokálně sociální linii hongkongské nové vlny, což z ní v rámci postkoloniální kinematografie Hongkongu činí jednak solitéra i uznávanou osobnost, která nemá problém pro své projekty získat přední hvězdy. Po nedávných titulech s Chowem Yun Fatem či Simonem Yamem přichází definitivní stvrzení její pozice v angažování největší star, Andyho Laua. Dalším prvkem, který tvorbu Ann Hui odlišuje, je naprostá absence afektovaného přehrávání. Také "Jednoduchý život" představuje mistrovskou ukázku mlčenlivého herectví, kde pouze z kontextu sekvencí či jakoby bezprostředních projevů emocí ve tvářích hrdinů se publiku odhalují jejich niterné pocity. V případě delikátního portrétu stáří a umírání o nemocné služce a jejím de facto mateřském vztahu k filmovému producentovi středního věku, u jehož rodiny pracoval po dobu několika generací, je popsaný princip vedení herců klíčový. Jeden ze zastřešujících motivů "Jednoduchého života" totiž představuje nevyřčené pouto mezi dvěma hlavními postavami a nesmělé obcházení okolo vztahu, který ačkoli si zachovává rovinu služka-pán, po letech společného života se nevyhnutelně posunul k mnohem osobnější a rodinně intimnější variantě. Vedle toho film zaujme citlivým, ale současně i trudným pohledem na stáří v městě, které žije okamžikem a patří mladým a produktivním. ()

Reklama

ladynka 

všechny recenze uživatele

Snímek navazující na trend Huiných filmů o obyčejném životě, oproti July Rhapsody ovšem postrádá klasické schéma konflikt-vyvrcholení. Nejvíce připomíná The Way We Are (2008), když obdobně zachycuje okamžiky ze života, jejihc nevzrušivé plynutí. Práce, setkávání s přáteli, rodinou, drobné radosti, nemoc, smrt. Hui není nesmiřitelný kritik poměrů (gerontologická tématika je zmíněná v jednom rozhovoru, poté se překlopí do osobní roviny), je tady hlavně zaznamenatelem jednoduchého života, nikoli banálního, ale plnohodnotného. Oproti The Way We Are působí celistvěji včetně hlouběji zobrazeného vztahu hlavních postav. A nakonec je příjemné vidět pro změnu Andy Laua v neromantické civilní poloze. ()

santiamén 

všechny recenze uživatele

8/10 Poctivý film se scénářem jak ze života, vtipný i smutný, a hlavně uvěřitelný. Herci jsou výborní - Deannie Yip mě naprosto okouzlila. Scény z domova důchodců mi v lecčem připomínaly španělské Vrásky. Takový zapomenutý klenot v zaprášeném koutě čsfd, určitě si zaslouží větší pozornost než současných 77 hodnocení. ()

IvoB 

všechny recenze uživatele

Není od věci se občas podívat i na jiné snímky z Hong Kongské produkce, než jen na ty akční. V tomto případě jsem chybu neudělal. A Simple Life je skvělé drama se vším, co k tomu patří. Sice je někdy trošku sentimentální, ale zase je podán s velkou přirozeností – a to se týče jak hereckého projevu, tak způsobu, jakým je film natočen. Takový přístup velmi usnadňuje přimknutí k postavám, a tak ve výsledku ani nevadí, že má film pomalejší tempo. – 9/10 ()

Galerie (36)

Zajímavosti (6)

  • Yan-Lam Lee původně plánoval napsat pouze třicetiminutovou epizodu seriálu. Nakonec ho Ann Hui přemluvila na celý film. (dennykr)
  • Snímek byl více jak dva měsíce natáčen v prostorách privátních obytných celků Mei Foo Sun Chuen, neboli Mei Foo. Ty se nacházejí v sousedství hongkongské předměstské části Kowloon, Lai Chi Kok. (Conspi)
  • Film je založen na reálném životě producenta a scénáristy Yan-Lam Lee. Všechny lokace ve filmu jsou reálná místa, která se ženou navštěvoval. (dennykr)

Reklama

Reklama