Reklama

Reklama

Vinnetou

(seriál)
  • Německo Winnetou & Old Shatterhand (více)
Trailer

Epizody(3)

Obsahy(1)

Nejen americké televizní společnosti dnes hledají inspiraci v osvědčených filmových hitech minulého tisíciletí. Také němečtí producenti se rozhodli zajistit si pozornost diváků resuscitací klasických titulů. Vedle plánovaného přepracování legendárního válečného dramatu Ponorka si dle očekávání největší publicitu vysloužila třídílná resuscitace ikonického náčelníka Apačů Vinnetoua. Ten, ačkoli původně pochází z knih Karla Maye, je v mysli německého a východoevropského publika neodmyslitelně spojen s barvotiskovou filmovou sérií z šedesátých let. Filmy v hlavních rolích s Pierrem Bricem a Lexem Barkerem se mezitím staly pro některé až fanaticky vyznávaným generačním kultem a jakékoli nové zpracování tudíž čelilo výzvě, jak se s touto tradicí popasovat. Tvůrci zaštítění produkční společností RatPack, která pro televizní stanici RTL projekt nových adaptací realizovala, se zaštítili heslem, že každá generace bude mít svého Vinnetoua a rozhodli se pro radikálně odlišné zpracování, které namísto plakátového hrdinství a dobrodružkové naivity upřednostní inspirace stylem moderních amerických westernů. Milovaným filmům minulého tisíciletí vzdali hold několika malými odkazy a poctami, především čestnými party pro některé z dosud žijících představitelů německých indiánek jako Gojka Mitiče, Mario Adorfa či Marii Versini. Poučit se také nechali v tehdejším řešení natáčecích lokací a celkovém tvůrčím přístupu. Nové filmy tedy také fingují krajinu Divokého západu chorvatskými exteriéry a po vzoru starých adaptací přistupují k původním knihám Karla Maye s velkou mírou scenáristické volnosti.

Třídílná televizní minisérie zpracovává nejikoničtější příběhy, přesněji řečeno ty, které patří mezi nejoblíbenější z původní filmové série. Konkrétně tak diváci znovu, ale nanovo uvidí první seznámení syna náčelníka Apačů Vinnetoua a greenhorna, jenž posléze vejde ve známost jako Old Shatterhand, v druhém filmu s nimi budou odhalovat tajemství bájného pokladu na Stříbrném jezeře a v posledním dílu zažijí poslední společný boj legendární dvojice hrdinů. Ačkoli k Mayovým knihám nové adaptace přistupují velmi volně, oproti oblíbené sérii filmů z šedesátých let zachovávají jeden zásadní rys knih, a sice, že ústředním hrdinou, který díky své síle posléze dostane od indiánů jméno Old Shatterhand, je sám Karel May... Do role Vinnetoua byl obsazen uznávaný mladý albánský herec Nik Xhelilaj, který musel před natáčením podstoupit důsledný fyzický trénink, aby roli statného bojovníka dostál. Old Shatterhanda ztvárnil německý herec charakterních rolí Wotan Wilke Möhring, jenž coby zanícený fanda mayovek byl nabídkou role unesen. Part Nšo-či připadl původem mexické herečce Iazue Lariosové a německý komediální herec Milan Peschel se ujal úkolu zosobnit Sama Hawkense. Stranu záporáků v hereckém ansámblu vedou výteční němečtí představitelé Jürgen Vogel coby zlovolný násilník Rattler, Fahri Yardim jako zlatem poblouzněný bandita El Mas Loco a Michael Maertens coby sadistický syn ropného magnáta Santer Jr. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (187)

Toyotomi 

všechny recenze uživatele

Mno... ano, je potřeba se na to dívat jiným pohledem než na původní filmy, přeci jenom, tohle je takové realističtější ztvárnění divokého západu ale... ale. Pořád je tady jistá příběhová plytkost a málo obsahu (a hlavně prakticky žádné akční scény - nepočítám-li to pifpaf úplně na konci). Nový Vinnetou ušel, nový Olda měl docela styl, Sam Hawkins měl pořád své kouzlo Nšo-či byla sice fuckable, ale jako šamanka měla prostě moc málo charisma a působila na mě spíš jako nějaký sidekick než jako důležitá součást kmene. Ovšem úplně mi tu chyběl Klekí-petra coby apačský učitel, což je pěkná příběhová díra a nezlobte se na mě, to jakým způsobem autoři vysvětlili, proč Apači umí anglicky, byla pěkná hovadina. Co se týká záporáků, tak Rattler plnil úlohu hamižného bělocha výborně, mexický el bandito, jehož jméno jsem se ani nenamáhal si zapamatovat, byl kretén a Senter junior zase platil za prapodivné a neschopné individuum a nesršela z něj energie tak jako to bylo v případě původního filmového Sentera. Jiná věc byl Senter senior, ale ten měl zoufale málo prostoru na to, aby se mohl prosadit, což je škoda. Co se samotných příběhů týče, tak... inu první díl byl zajímavý (čtyři hvězdičky) druhý díl byla hromada nudy (dvě hvězdičky) a třetí byla taková prazvláštní nekonzistentní podívaná, ale koukat se na to šlo (tři hvězdičky). Podle mě je tohle nové zpracování poměrně promarněná šance, protože při možnosti stavět na nostalgickém cítění publika mohli autoři vytvořit doopravdy megahit - což se nestalo. Na druhou stranu, propadák to také nebyl. Upřímně bych to vnímal jako naprosto průměrný televizní film (tedy, filmovou trilogii). ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

1. DIEL: nove spracovanie pôvodnym filmom hanbu nerobi, ale ani to nie je nicim uchvatne. Na TV pomery je technicka stranka kvalitna a lokacie su nadherne. Akcia je tuctova a chybala mi tu nejaka pamätna scena. Nova verzia postrada humor a tu klasicku naivnu atmosferu, ktora je pre pôvodne verzie typicka. Tento aspekt v novej verzii odstranili a nicim ho nenadhradili. Stylom sa film priblizuje k realnejsiemu vykresleniu vyvrazdovania indianov podobne ako to bolo vo filme Tanec s vlkmi. Ale kvalitou ma k nemu velmi daleko. Takze vysledok nie je ani poriadne dramaticky a ani naivne zabavny. Je taky neutralny a fadny. Co sa tyka hereckeho obsadenia, tak Old Shatterhand sa celkom vydaril. Je podany ako naivny idealista, ale ked dôjde na akciu, tak sa vie o seba postarat. Ovela horsie dopadol Vinnetou. Je podany ako obycajny divoch a ziadne sympatie vo mne nevyvolal. Keby v prvom diely zomrel, tak by mi to vôbec nevadilo. Na pôvodnu dvojku sa tato nova zostava vôbec nechyta. Chemia medzi nimi nie je ziadna. Zaporak je taky prvoplanovy parchant a kazda scena s nim pôsobila otravne. Nevedel som sa dockat kedy chcipne, aby sa uz v dalsich scenach neobjavil. Z ostatnych postav zaujme uz len Sam Hawkins, ktory sa postara aspon o 1-2 humorne hlasky. Hudba mi pripadala nevyrazna. Vysledok je teda tuctovy priemer a ani nemam prilis chut sledovat dalsie diely. 5/10. 2. DIEL spracovava najznamejsi pribeh o poklade na striebornom jazere. A aj ked tento diel obsahuje viac humoru, tak ja som sa strasne nudil a na pôvodny film sa to ani zdaleka nechyta. Najdivnejsie na mna pôsobil nahly prerod drsneho nesympatickeho Vinnetua na zabavneho hlaskara a verneho suputnika Old Shatterhanda, ktoreho neustale nazyva bratom. 4/10 a na treti diel kaslem. Pre mna je toto zbytocna seria. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Mno pro mě jako pro člověka který rostl na původních filmech by bylo velmi lehké to odstřelit jako sračku, ale ono to tak úplně nejde, protože ať se mi to líbí nebo ne má to něco do sebe. Nesnaží se to kopírovat originál ani ho pochopitelně nevyrovná, ale jde svou cestou a staví na vážnějším a realističtějším pojetí. Pravda chvíli mi trvalo než jsem si zvyknul na představitele. Oldu jsem časem přijal, ale Vinnetou je bohužel jaksi bez charizma docela se povedl Sam Hawkins nejvíc to bohužel sráží slabí záporáci a málo akce, ale vezmeme to postupně. První díl je slušný dozvíme se něco víc o postavě Shatterhanda a i přes téměř dvou hodinovou stopáž to výrazně nenudí lokace pochopitelně parádní i akce je slušná sblížení dvou hlavních hrdinů je nenásilné a dojde k němu celkem přirozeně. Záporáci to bohužel kazí ten hlavní Ratller je sice parchant a má i docela koule, ale nemá charizma a ničím nevyniká kromě toho, že je absolutní hnusák, potěšila čestná role pro Gojka Mitiče. Takže slušný průměr. Druhý díl to bohužel kazí vtipný začátek z chytáním koní ještě ok, ale pak už to šlo dolů akce takřka žádná a hlavní záporák? darmo mluvit nějakej vylízanej schízák či co kterej si myslí, že Nšoči je jeho mrtvá žena WTF?! konec s hraním si na potápěče vyložená nuda nakonec slabej průměr, ale drží to jenom lokace a hudba. Třetí díl je asi nejlepší nejvíc mě bavil po stránce příběhu a konečně je tu aspoň pořádnej záporák. Santer Junior je správně slizkej hajzl a potěší i čestná role pro Maria Adorfa. Sice tu jsou taky hluchá místa a opět dvouhodinová stopáž, ale daleko víc jsem se nudil u druhého dílu který byl paradoxně kratší. Tady je aspoň slušná finální přestřelka a vtipná likvidace záporáka kterou si speciálně každý Čech určitě užije. Nicméně 4* jsem nedal, protože konec trochu postrádá emoce. Ano BROJLER! nezměnili to a Vinnetou kupodivu umřel co je potíž, že mě to bylo úplně fuk, páč jeho představitel si mě holt nezískal. Takže shrnutí : čekal jsem průser, ale nakonec jsem celkem spokojen. Originál je jen jeden, ale tohle není nic za co by se tvůrci měli stydět a i za to přidám plusové body, takže nakonec 65% ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Neočekával jsem od tohoto remaku nic moc, takže 1. díl mne vlastně pozitivně překvapil. Celé pojetí Divokého Západu je zde drsnější a špinavější (tedy realističtější). Pojetí Old Shatterhanda jako idealisty, rozumáře a člena rohovnického klubu Saxonia, mělo něc do sebe, byť je zde trochu moc starý. Díl je ještě více proindiánský než verze z 60. let, takže vedle ušlechtilých divochů vypadají průkopníci bílé civilizace jako banda zlodějů, chamtivců, kurev a vrahů. Ovšem, to co tvůrci ukázali v ostatních dvou dílech, zcela zastínilo klady dílu prvého. Chvílemi to vypadalo jako soutěž o nejpitomější nápad, který lze do filmu vrazit. Druhému dílu vévodila úplně trapná mexikánská banda. Měl naprosto nepravděpodobný děj a byl tůze romantický. Na sama Hawkinse směřujícího k Rodinnému štěstí byl trudný pohled. Vinnetou a Old Shatterhand zdečasto jednali jak troupové. Třetí díl byl vyšperkován megalomanským Santerem sr., polskými "instalatéry" a nakonec jednotou indiánskou bojovou frontou. Děj byl též matlanina. U scény konečného pokoření kapitalistického žraloka Santera sr. jsem se musel smát. A zdejší indiáni vůbec nejsou lstiví rudokožci, znají jen jeden způsob boje - všichni bezhlavě zaútočí na nepřítele, když ho předem upozorní na svou přítimnost, takže ztratí i výhodu momentu překvapení. A proč z Apačů udělali tvůrci tohoto šlaku lakotský kmen, neví jistě ani Manitou. ()

ti88na 

všechny recenze uživatele

Nepatrím k skalným fanúšikom pôvodnej série ani kníh, takže moje hodnotenie nie je podmienené prehnanou nostalgiou. Musím však skonštatovať veľké sklamanie po vzhliadnutí všetkých troch dielov tejto novinky. Neviem si to inak vysvetliť, iba tak že scenárista knihy alebo ani nečítal, alebo si z čírej namyslenosti povedal, že on to zvládne lepšie ako Karl May. Totiž z predlohy použil len mená hlavných hrdinov a ďalej zmenil ich charaktery a napísal im úplne iný príbeh, ktorému chýba šírka aj hĺbka. Po prvom diely som ešte bola tolerantná a trochu som sa nechala očariť krásnym lokáciami. Tak trochu som ignorovala jednoduchosť a plochosť a absolútne žiadnu chémiu medzi dvoma priateľmi, ktorých priateľstvo ani neviem ako vlastne vzniklo, pretože mu chýbala akákoľvek osudovosť, tak typická práve pre pôvodnú verziu. Tajomstvo strieborného jazera však už bola číra katastrofa, kde každý logicky uvažujúci človek dostal facku na obe líca. Posledný diel som už potom sledovala len jedným okom, pričom som postrehla že sa z nás divákov snažili na konci vyžmýkať veľmi násilným spôsobom aspoň za náprstok emócie, no vzhľadom na predchádzajúci priebeh to bola len márna snaha. Takže ak niekedy budem mať chuť na tento milý príbeh dvoch mužov a ich veľkého priateľstva, radšej si prečítam knihu alebo pozriem pôvodnú filmovú sériu. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (7)

  • Herec Mario Adorf (Santer Senior) hrál i v původním filmu Vinnetou (1963), a to postavu Fredericka Santera. (J009)
  • V novej trilógii o náčelníkovi Apačov sa objavili aj traja herci z pôvodných filmov. Marie Versini (sestra náčelníka Nscho-tschi) v úvodnej scéne vo vlaku. Gojko Mitič hrá v prvej epizóde Nový svet (2016) otca Winnetoua a Mario Adorf (bandita Frederick Santer) si zahral v záverečnej časti Posledný boj (2016). (w.w.)
  • Remake se natáčel v Chorvatsku jako púvodní verze. (Yardak)

Reklama

Reklama